Článek
Říká se, že neléčená viróza trvá týden a léčená sedm dní. Jak si ale poradit s chmurnou náladou a splínem?
Možností, jak situaci zvládnout, je celá řada. Než sáhneme po lécích nebo navštívíme lékaře, můžeme vyzkoušet osvědčené recepty našich babiček, které vždy věřily v léčivou sílu bylinek z českých zahrádek.
Prevence je základ
Začněme prevencí – tou nejdůležitější. Co dělat, než viróza vůbec udeří?
Imunitu můžeme snadno posílit čajem ze směsi plicníku, šalvěje, podbělu, divizny, řepíku, jablečníku, dobromyslu, mateřídoušky a jitrocele (každé po 1 dílu). Přidáme také ¼ dílu řebříčku a ½ dílu máty peprné.
Bylinky spaříme v 0,5 litru vody, necháme 10 minut louhovat a poté scedíme.
Čaj popíjíme ráno a večer.
Když udeří horečka
Jakmile se o slovo přihlásí horečka, pomůže lipový květ.
Hrst sušených květů zalijeme 0,5 litru horké vody, necháme 10 minut odstát a poté scedíme. Nápoj lze dochutit medem.
Lipový čaj je vhodné pít až 4× denně, v menším množství ho mohou užívat i děti.
Při silnější viróze
Pokud se nás viróza přece jen zmocní, doporučuje se směs černého bezu, lípy, podbělu, jitrocele, dobromyslu, truskavce a máty peprné.
Směs svaříme ve ¼ litru červeného vína, přecedíme a osladíme medem. Tento hřejivý nápoj pomáhá uvolnit dýchací cesty a zklidnit celý organismus.
Na podzimní splín
Na podzimní melancholii pomůže recept známé léčitelky Idy Rystonové:
25 g kozlíku lékařského, 20 g meduňky, 15 g třezalky tečkované, 15 g ostružníku, 10 g máty, 5 g chmele a 5 g měsíčku zahradního.
Tři čajové lžičky směsi lehce povaříme, necháme 10 minut pod pokličkou odstát a scedíme.
Čaj pijeme až 3× denně – krásně uklidní nervovou soustavu a navodí pocit harmonie.
Nezapomínejme
Doplňujme vitamíny, dbejme na vyváženou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, teplé oblečení i dostatek denního světla.
Nezanedbávejme procházky a prevenci.
A pokud se zdravotní potíže přece jen objeví, včas vyhledejme lékaře.
Ať vás zdraví provází a neduhy se vám vyhýbají.
