Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš opět fabuluje na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš zásobuje denně své příznivce na sociálních sítích. Podle těchto příspěvků to vypadá, že jediný, kdo dělá na světě vždycky všechno správně, je Andrej Babiš. Skutečnost je však trochu jiná.

Článek
  • „Do Polska odešel i Volkswagen se svou továrnou na baterie. Kdo by taky chtěl podnikat v Česku s takovou vládou?“ píše Andrej Babiš, nebo možná spíše ten, kdo za něj příspěvky na Facebook dává.

Jako se ale u podobných příspěvků Andreji Babišovi poměrně často stává, není to tak úplně pravda.

Továrnu postaví společnost IONWAY v jihopolské Nise. Podnik skutečně založily automobilový koncern VW a belgická skupina Umicore. V závodě se bude vyrábět katodový materiál, který může Volkswagen používat k výrobě baterií pro své elektromobily. Jedná se o továrnu na výrobu čistě katodního materiálu, nejedná se tedy o výrobu samotných baterií. Se stavbou gigafactory za 120 miliard korun na výrobu baterií tento projekt v Polsku vůbec nesouvisí. Stavbu gigafaktory považuje český stát za klíčovou pro tuzemský automobilový průmysl. Koncern Volkswagen se zatím stále rozhoduje mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Rozhodnutí by mělo padnout do konce tohoto roku. Jednou z uvažovaných lokalit je areál letiště v Líních u Plzně. Andrej Babiš tedy činí dost předčasné závěry a mate čtenáře.

  • „Fandíme“ ... píše Andrej Babiš ke své fotografii na Facebooku ze stadionu z Tirany, kam ho dopravilo soukromé letadlo na utkání Albánie-Česko v kvalifikaci na EURO.

Několik desítek hodin předtím přitom Andrej Babiš ve sněmovně kritizoval českou vládu, že nereaguje na situaci v Izraeli. Česká vláda dle Babiše prý nezařídila repatriaci českých občanů z ohroženého území do vlasti. Babiš vládě doporučoval, aby objednala pro návrat občanů soukromá letadla. Jak se však ukázalo, Andrej Babiš měl mylné informace. Babiš se pak snažil situaci zachránit a tvrdil, že vláda začala jednat až po jeho řečnických výkonech. Fakta ho však usvědčila. V době, kdy ve sněmovně vládu horlivě kritizoval, vláda dávno konala. První čeští občani se už vraceli vládními letadly zpět do Česka.

Když Andreji Babišovi na českých občanech tak moc záleží, mohl soukromé letadlo místo dlouhého řečnění ve sněmovně a letu do Tirany, poslat raději pro české občany do Izraele. „Kamarád“ albánský prezident by to jistě pochopil.

  • „Krásná, fantastická zpěvačka zemře na rakovinu v pouhých 25 letech. Začněte už prosím chodit na prevenci. Dlouhé roky říkám, že je to základ. Udělal jsem i prospekt, který mi sice pětikoalice zakázala, ale stáhnout si ho můžete tady,“ uvádí Babiš na Facebooku.

Andrej Babiš dokáže ke svému zviditelnění využít i takové tragické a citlivé události, jakým je úmrtí mladé zpěvačky. Člověk by jeho upřímné lítosti snad věřil, kdyby si u toho hned „neohřál polívčičku“ se svým prospektem a trapně nevyužil této tragické události ke kritice vládní koalice.

Je to totiž zase trošku jinak. Nikdo mu nic nezakázal, ani nemohl. Andrej Babiš byl totiž v té době předsedou vlády. Opozice (dnešní vládní Pětikoalice) se v roce 2021 pustila Andreje Babiše kvůli brožurám Všeobecné zdravotní pojišťovny k prevenci rakoviny, ve kterých se objevila i fotka tehdejšího premiéra Babiše. Na materiál VZP upozornil web Seznam Zprávy. Opozice (dnešní vládní Pětikoalice) tehdy kritizovala, že Andrej Babiš zneužívá leták VZP k předvolební kampani. Celkové náklady na brožuru měly být údajně cca 15 milionů korun. Babiš to tedy dnes celé obrací „naruby“ a tvrdí, že mu tehdy někdo něco zakázal. Navíc to dává do ostudné souvislosti s úmrtím mladé zpěvačky.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz