Hlavní obsah
Umění a zábava

Aneta Langerová: Zpěvačka, která ví, co chce. Jde si svojí cestou a lacině se nepodbízí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Aneta Langerová slaví dvacet let na profesionální scéně. Vítězka první řady talentové soutěže Česko hledá SuperStar se stala stálicí české hudební scény. Především díky talentu, poctivé práci a vlastním písním. Její koncert je skvělým zážitkem.

Článek

Aneta Langerová se účastnila televizních pěveckých soutěží od mládí. Vyhrála dnes už zapomenutou soutěž DO-RE-MI, kterou moderoval Pavel Trávníček se Sabinou Laurinovou. Postoupila také do finále další soutěže Rozjezdy pro hvězdy, kterou uváděl Karel Šíp. Velkou slávu ji však přinesla až velká talentová soutěž Česko hledá SuperStar, kam ji přihlásil otec a přihlášku ji dal jako dárek k narozeninám. Letos uplyne už dvacet let od jejího prvního ročníku. Sedmnáctiletá Aneta Langerová zvítězila v prvním ročníku tehdy nesmírně populární soutěže, kterou moderovala Laďka Něrgešová s Ondřejem Brzobohatým. Na druhém místě se umístila Šárka Vaňková, třetí byl Samer Issa, čtvrtý Tomáš Savka.

Byla to tehdy velká událost. První ročník talentové soutěže provázela vysoká sledovanost a obrovské fanouškovské šílenství. Aneta Langerová se stala rázem jednou z nejpopulárnějších osobností v zemi, kterou zaznamenal úplně každý. I ten, kdo soutěž nesledoval. Nabídky se logicky jen hrnuly. I ty pochybné. Anetě se naštěstí ze slávy hlava nezatočila. Dokázala se s ní vyrovnat a zachovat si zdravý rozum. Značný podíl na tom má správný výběr spolupracovníků. Především pak manažerská pomoc jejího bratra, který ji po celou dobu kariéry doprovází a ochraňuje.

Její debutové album z roku 2004, tedy těsně po SuperStar, s názvem Spousta andělů, logicky bylo o mnoha kompromisech. Bylo účelově „poslepované“, jen aby vítězce soutěže vyšlo co nejrychleji. Z alba ale byly hity Hříšná těla, křídla motýlí, a především Voda živá. Úspěch první desky umožnil Anetě jít vlastní cestou. Její pozdější alba jsou už jasným názorem a rukopisem zpěvačky-autorky a dokumentují její vývoj a cestu. Na ní to nebylo bez chybných slepých cest, omylů a návratů, avšak její poslední autorské desky Na Radosti a Dvě slunce se moc povedly.

Po dvaceti letech na scéně je Aneta Langerová respektovanou zpěvačkou, která ví, co chce. Nevyhrává slavíky jako v dozvucích „velké superstarové slávy“, v letech 2005 a 2006. V posledním ročníku Českého slavíka 2023 skončila na 14.místě s 7 865 hlasy. O čem to vypovídá? O ničem! Český slavík není žebříčkem nejlepších zpěvaček, zpěváků a skupin, jak je někdy mylně prezentováno. Možná tak nejpopulárnějších, ale pouze mezi těmi, co se rozhodli hlasovat. Mnoho lidí, které hudbu poslouchají a koncerty navštěvují, však v této anketě vůbec nehlasuje. O tom svědčí skutečnost, že koncerty Anety Langerové jsou vyprodané. O fanoušky rozhodně nemá nouzi.

A to přesto, že se Aneta fanouškům rozhodně nepodbízí. Jediným malým „vybočením“ do showbusinessu mimo její vlastní muziku byla účast v taneční show StarDance, kterou přijala v roce 2010. A to je pořád velmi decentní záležitost. Umístila se s Michalem Kurtišem na druhém místě čtvrté řady soutěže. StarDance tehdy vyhrál herec Pavel Kříž s tanečnicí Alicí Stodůlkovou.

Aneta nesbírá za každou cenu všechny fandy všude, kde se jen dá. Neuvidíte ji v „zábavných“ pořadech od hádání profesí přes vaření jídel, kutilství a zahrádkaření či auto magazíny až po časté návštěvy všech možných talk show. Není také partnerkou kdečeho, kde jí firmy velmi dobře zaplatí. Vybírá si pečlivě, s čím své jméno spojí. Nezasedá v porotách televizních soutěží. Nevystupuje ani v televizních pořadech na playback. Nehraje přehnaně na city fanoušků, jako některé jiné zpěvačky. Sociální sítě používá pouze profesně. Nezveřejňuje na nich denně fotky a videa ze svého soukromí. Někteří fanoušci jí tak po prvním „superstarovém okouzlení“ logicky časem odpadli, jiní ale přišli. Není jich málo a jsou stabilnější. Zajímá je především Anetina tvorba. Nikoliv bulvární drby.

Stejné je to totiž také s Anetinou muzikou. Její koncert je směsí různých hudebních stylů. Je však znát, že to jsou v drtivé většině případů její vlastní písně. Věříte jí je. Nejsou prvoplánové a povrchní. Jsou za nimi vždy nějaké nálady, pocity a sdělení. Aranže písní Aneta připravuje společně s producentem, kapelníkem a klavíristou Jakubem Zitkem. Na koncertech ji podporuje čtyřčlenná kapela a smyčcové trio, která dodává i chvilky klasické hudby.

Viděl jsem živý koncert Anety Langerové opět po několika letech. Nejsem hudební kritik. Detailní hodnocení v tomto směru ponechám rád těmto odborníkům. Omezím se jako běžný divák a posluchač na své pocity z koncertu. Zajít na koncert Anety Langerové se rozhodně vyplatí. Aneta s akustickou i elektrickou kytarou je uvolněná a přesvědčivá. „Odsejpá to“. Mezi písněmi nejsou velké pauzy, Aneta toho moc nenamluví, když ale něco krátce směrem k publiku či kapele řekne, sedí to.

Působí věrohodně a sympaticky. Na nic si nehraje. A to včetně křtu nové desky, kompilace Zázračná písně krajina 20 LET, která obsahuje 39 písní na dvou CD. Novinku zmíní v průběhu koncertu jen tak mimochodem. Nedělá kolem toho žádné velké „divadlo“. Zeptá se diváků, jestli by se toho chtěl snad někdo ujmout. A když se jeden hned nadšeně přihlásí, pokřtí rychle CD obyčejnou vodou, z lahve, z které Aneta v průběhu koncertu upíjí. A už koncert znovu pokračuje další písní. V rychlém sledu jedna za druhou. Koncert neztrácí tempo, i když se styly střídají a Aneta občas zařazuje méně známé i pomalejší písně.

Vystačí si úsporným pohybovým projevem, ale přitom na podiu působí energicky. Je to v kladném slova smyslu už zralá dáma, žena a zpěvačka v nejlepším věku. Zpěvačka, která má za těch dvacet let od SuperStar leccos za sebou. Spoustu zkušeností. Životních i profesních. Je to znát. Na podiu působí jistě. S diváky komunikuje decentně, přirozeně. Nepřehání to. Není to afektované, jak to někdy bývá. Občas je požádá o pěvecký doprovod v refrénu písně. Její koncertní písně zní v jejím podání lépe než na desce či z rádia. Takový pocit má člověk při koncertu málokdy. Aneta má ale opravdu skvělý hlas, plný. A dokáže toho využít. Naživo ještě více vynikne. Jistá plachost v jejím projevu však sympaticky pořád zůstává.

Aneta Langerová si šla svojí vlastní cestou. S výrazným přispěním bratra a dalších dobře zvolených spolupracovníků. Z vítězů a finalistů prvních ročníků SuperStar se stala oprávněně jednoznačně největší hvězdou, která sólově prorazila. Je „trvalkou“, i když slavíky nevyhrává. A to je vlastně skvělá zpráva! Aneta totiž není „umělým marketingovým produktem“ SuperStar. Vsadila na autentičnost, poctivost, na své vlastní písně. Má plné koncertní sály a spokojené diváky. Dlouhý „standing ovation“ po pražském koncertu ve Studiu DVA toho byl důkazem.

Aneta Langerová má také jasné životní postoje a morální ukotvení. Je věrohodná. Nechce být s každým zadobře za každou cenu, aby si to s někým nerozházela. V minulosti to svým chováním a jednáním mnohokrát neokázale prokázala. V rozhovoru s Jiřím Kubíkem v minulém roce pro Seznam Zprávy mluvila s uznáním nejen o Václavu Havlovi a Olze Havlové, ale i o symbolech roku 1968, Karlu Krylovi či Martě Kubišové. Na jejichž písních vyrostla. Dnes ji s Martou Kubišovou váže osobní přátelství a má k ní respekt a obdiv. Akcí Výboru dobré vůle–Nadace Olgy Havlové se stále účastní. Deset let byla také patronkou Světlušky, projektu na pomoc nevidomým a slabozrakým lidem.

Před lety se také rozhodla pro svůj coming out a přihlásila se k LGBT komunitě. Když začínala zpívat v sedmnácti, tak to bylo tehdy ještě tabu a měla velký strach z toho, co to udělá. Bylo důležité, že ji, takovou, jaká je, přijala její rodina. Měla a má v ní obrovskou oporu. Když to pak zjistila veřejnost, tak na to reagovala vesměs pozitivně. Některým lidem to mohlo pomoci na jejich cestě. Na téma manželství pro stejnopohlavní páry Aneta Langerová říká, že to vnímá tak, že hlavní je pro ni člověk. A člověk by měl mít stejná práva jako ostatní všude. Pojďme být otevření a nechme každého žít tak, jak chce. Sama je proto jednoznačně pro. Chápe, že to má nějaké historické kořeny a že je to citlivé téma, ale proč by si člověk nemohl vzít druhého člověka, kterého má rád.

Z introvertky a teenagerky Anety Langerové je po dvaceti letech respektovaná osobnost. Je skvělé, že zůstala stále stejnou Anetou, která se chce nadále prosazovat vlastní tvorbou, svými písničkami. Jen je o něco zkušenější. Nebojí se sdělovat své názory. Dělá to kultivovaně, nenásilně. Nikomu nic nevnucuje. V lidech hledá to lepší.

Zdroje:

Koncert Anety Langerové - Studio DVA, Praha 19.3.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz