Hlavní obsah
Aktuální dění

Čarodějnice raději zcela zrušíme! Češi jsou často papežštější než papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Noc z 30. dubna na 1. května je plná kouzel a tajemství. K jednomu z nejvýznamnějších pohanských svátků patří zapálené ohně a zábava až do rána. Letos na řadě míst bohužel nebude.

Článek

V Praze začal platit v úterý kvůli výstraze meteorologů na nebezpečí požárů zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Potrvá do čtvrteční půlnoci. Zákaz platí i ve Středočeském kraji, kde se nesmí zapalovat oheň ani na zahradách u lesa nebo se souvislým rostlinným porostem.

Zákaz omezí i tradiční pálení čarodějnic, které letos připadá právě na úterý. Pořadatelé velkých nahlášených akcí se zajištěnou požární bezpečností a pod dohledem hasičů ale mohou využít výjimku v městské vyhlášce a vatry v omezené míře zapálit. Hasiči varují hlavně před neorganizovanými ohni, které mohou přerůst v požár.

Podstatná je jedna informace:

V případě organizovaného „pálení čarodějnic“ bude možné akci za bezpečnostních podmínek uskutečnit.

Takto k tomu přistoupila kupříkladu Praha 6, která pořádá Čarodějnice tradičně na Ladronce. Na místě budou přítomni hasiči ze záchranného sboru Lysolaje a akce je zaregistrována na krajském operačním a informačním středisku Hasičského záchranného sboru. Informuje o tom na svém Facebooku.

Podobně se zachovali také například v Mníšku pod Brdy. Akce bude, jak informují na svých internetových stránkách. Město splní ustanovení Středočeského kraje, který vydal zprávu, že pálení čarodějnic lze za určitých podmínek uskutečnit.

Bohužel informace z řady jiných obcí a měst hovoří o tom, že k tomu přistoupily jinak. Alibisticky celou akci raději zcela zrušily.

Samozřejmě nikdo z nás nechce požár lesa či něco podobného. Všichni máme ještě v živé paměti, co způsobil před dvěma lety lesní požár v Českosaském Švýcarsku.

Na druhou stranu, nelze se ubránit dojmu, že Češi jsou někdy papežštější než papež. „Seshora“ přijde nějaké doporučení, ale my ho vezmeme jako nařízení a provedeme tu nejtvrdší možnou variantu. Tedy v tomto případě akci zcela zrušíme, přestože by se dala uskutečnit za dodržení určitých bezpečnostních opatření.

Podobné je to s nařízeními Evropské unie. Češi nadávají na to, co v Bruselu zase vymysleli. Ale ono je to často jinak. Jednak to v tom Bruselu za českou stranu někdo odsouhlasil. A pak, český úředník si bohužel k tomu občas něco přidá. V rozpětí, které je možné použít, se vyberou nejtvrdší parametry opatření. Pak vyjedeme do okolních zemí a občas zjišťujeme, že tam ve stejné otázce tak přísní nejsou, protože si informace z Bruselu tak tvrdě nevyložili.

Pálení čarodějnic patřilo a patří k populárním lidovým zvykům. Letos si bohužel na některých místech děti i dospělí reje v pohádkových kostýmech, opékání špekáčků, hry a soutěže neužijí, přestože měli vše připravené. Je to škoda. Nelze se ubránit dojmu, že by to při troše dobré vůle, a dodržení bezpečnostních opatření, šlo.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz