Hlavní obsah
Umění a zábava

Ceny Anděl se České televizi a pořádající agentuře hodně nepovedly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Česká televize vysílala v sobotu večer na svém prvním programu Ceny Anděl Coca-Cola 2023, které uděluje Česká hudební akademie. Na rozdíl od Českého slavíka, který je anketou popularity, na Andělech rozhodují skutečné počiny v uplynulém roce.

Článek

První program České televize sleduje především střední a starší generace diváků. Ty se nejspíš v sobotu večer nestačily divit. Tedy pokud se „omylem“ dívaly a dívat vydržely. Spokojeni však nemohli být ani mladí diváci, pokud si tento přímý přenos našli.

Prvním důvodem je skutečnost, že většinu oceněných umělců diváci střední a starší generace nejspíš ani neznají. Tedy pokud pomineme skupinu J.A.R., Annu K. a Davida Kollera. Některá další nominovaná jména, jako Pam Rabbit, Viktor Sheen, Calin, Sofian Medjmedj, Ben Cristovao, Anna Vaverková, Pan Lynx, Tereza Balonová, MC Gey či November 2nd ale už nejspíš mnozí běžní televizní diváci ČT1 ani nikdy neslyšeli.

Česká televize tyto interprety po celý rok prakticky nevysílá. A pak „šoupne“ přímý přenos vyhlašování cen v sobotu večer na první program po Zázracích přírody. Někteří diváci tak musí být zmateni, že jim je najednou prezentován jako nejlepší někdo, koho ani možná neznají. Kde je Marek Ztracený, Lucie Bílá, Ewa Farna, Michal David, Kryštof, Helena Vondráčková, Kabát, Chinaski, Olympic a další, které znají ze Slavíků?

V Česku jsou totiž mnohdy prezentovány výsledky Českého slavíka jako anketa o nejlepšího zpěváka, zpěvačku a skupinu. Tak to ale není. Český slavík je „jen“ anketa popularity, a to pouze popularity u těch, kteří v ní hlasovali. Nevypovídá však nic o tom, co umělec v uplynulém roce skutečně vytvořil. A tak v ní může vyhrávat i ten, kdo celý rok nic nového neudělal, ale hlasující ho mají prostě rádi.

Ceny Anděl jsou ale o něčem jiném. Reflektují události minulého roku. Jsou odrazem toho, co se skutečně událo. Co jednotliví interpreti vytvořili. Jsou názorem hudebních odborníků. Akademie hlasuje v kategorii album roku, skladba roku, nejlepší interpretka a interpret (postaru zpěvačka a zpěvák), nejlepší skupina, objev roku, videoklip roku, slovenské album roku a žánrová ocenění.

Je dobře, že se takové ceny udělují. Dobře však není, že si Česká televize pouze jednou za rok odškrtne povinnost odvysílat takový pořad, a tím to pro ni končí. Jinak se s hudbou nominovaných a oceněných na jejích programech, až na výjimky, prakticky nesetkáme.

Hodně rozpačité bylo vystoupení obou moderátorů večera, Ivany „Fancy“ Kulhánkové a Honzy Dědka. Upřímně, takovou slabotu jsem už dlouho neviděl. To i poměrně kritizované moderování dvojice Háma-Sokol na Českém slavíku bylo o několik úrovní výše. Opět se ukázalo, že moderovat takovou akci nemůže zdaleka každý. Naopak. Je to velmi těžká disciplína. Jen málokdo v ní uspěje, byť je jinak ve své hlavní profesi úspěšný. V minulosti končily často neslavně pokusy některých zpěváků a herců, naposledy vloni herce Kryštofa Bartoše, známého ze seriálu Devadesátky.

Tentokrát tedy „vyhořeli“ známí moderátoři. Oba jsou zkušení, Honza Dědek, bývalý novinář a hudební kritik, má pravidelnou talk show na TV Prima, v které se mu daří, Ivana Kulhánková moderuje na Óčku a Evropě 2. Přímý přenos „ve stoje“ před plnou halou, kde nestačí jen sedět a pokládat otázky hostům, je ale odlišná a obtížnější disciplína. A Kulhánková s Dědkem v ní bohužel tentokrát vůbec neobstáli. Trapné ticho v sále při jejich „vtipných“ proslovech, hovoří za vše. Jedinou pravdu měl Honza Dědek, když v závěru řekl, že Ceny Anděl tu budou i za rok, ale už bez nich (moderátorů). Sám musel cítit, že tohle se nepovedlo.

Scénář večera působil odfáknutě, jako spíchnutý „horkou jehlou“. Moderátoři se snažili být vtipní, ale působili křečovitě, jejich narážky se zcela míjely s cílem, sál se snad ani jednou nezasmál. Vlastně moc nechápu, že tohle prošlo přes generálku večera. Takový přímý přenos se přece připravuje a zkouší. Režisérovi a dalším lidem muselo být jasné, že tohle není vůbec dobré. Zřejmě nebyl čas či vůle to změnit.

Podivně působila také nepřítomnost Jiřího Korna. Legenda české pop music byla (jistě oprávněně) nominována do Síně slávy. Korn však v době přímého přenosu hrál v muzikálu v Hudebním divadle Karlín a divákům poslal pouze předtočenou zdravici. Místo vrcholu večera, „standing ovation“ od hudebních kolegů pro legendu, další poněkud rozpačitý okamžik v samém závěru.

Je podivné, že pořadatelé nedokážou zajistit účast umělce, který má být uveden do Síně slávy. Ten namísto toho hraje v představení ve stejném městě o pár kilometrů dál. Když nepřijde takový umělec v pokročilém věku ze zdravotních důvodů, je to pochopitelné. Avšak Jiří Korn je stále v plné síle a vystupuje. Dokonce i v době, kdy má být uveden do Síně slávy. Ceny Anděl se plánují dlouhé měsíce dopředu, termín je tedy jasný, nelze se zbavit dojmu, že při troše dobré vůle by to mělo jít domluvit. Možností je více. Zpěváci v muzikálech mívají alternace, program lze jistě upravit, děje tak i z jiných důvodů. Nebo se snad Jiří Korn zúčastnit nechtěl z nějakých jiných důvodů?

A tak jednou z mála vydařených chvil večera byla ta, když „veteráni“ z J.A.R., velké osobnosti české hudební scény, přijímali cenu za skupinu roku. Na pánech je vidět, že je to spolu pořád baví, přestože (nebo možná právě proto, že), každého z nich živí hlavně jiné aktivity a J.A.R. mají už roky jako fajn „bokovku“. U akademie uspěli s albem Jezus Kristus Neexistus, v němž si dělají legraci z dnešní hyperkorektní doby a trefují se také do celebrit.

„Chlapci“ z J.A.R. tak byli se svojí děkovnou řečí snad jediným vytržením z celkově nudného přenosu České televize. Nelámali si dle očekávání s korektností hlavu.

„Přátelé, my jsme začali hrát v roce 1989. Nám to po staru zůstalo. Naše varlata i penisy stárnou, stát s tím nic nedělá. Nám to nic nedělá. My se těšíme z toho, že jsme tady s mládeží,“ pronesl Oto Klempíř.

„Ahoj, všichni musíme nahlas, protože je to slabý mikrofon z Číny… Děkuju svým dětem, Monkey Business, vám všem i těmto miláčkům z J.A.R.,“ dodal Roman Holý. 

Skupina J.A.R. také naživo zahrála. Tihle špičkoví hudebníci opět předvedli, že umějí a pobavili. Celkově slabý večer Ceny Anděl Coca-Cola 2023 to však zachránit nemohlo. Byla to promarněná příležitost.

Zdroj: přímý přenos ČT1, 30.3.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz