Hlavní obsah
Sport

Co nám ukázalo utkání Sparty v Manchesteru?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sparta se „srazila“ v Lize mistrů s evropským gigantem. Anglický Manchester City patří dlouhodobě k mezi nejlepší kluby v Evropě. Přineslo utkání něco nového?

Článek

Manchester City - AC Sparta Praha 5:0

Výsledek utkání nevypadá nejlépe, ale ani není žádným překvapením či katastrofou, i když některá média hovoří o debaklu. Jestli to bude o tři, čtyři, pět, šest či dokonce sedm gólů ve prospěch domácích, nebylo v moci Sparty. Záleželo pouze na tom, jak k utkání přistoupí Citizens. V jaké sestavě, a jak dlouho, budou hrát naplno. Jestli se spokojí s vedením o dva, tři góly či budou chtít přidávat ještě další.

Profesionál Guardiola

Nutno říct, že domácí kouč Pep Guardiola se předvedl jako naprostý profesionál. Nic nepodcenil, i když jeho tým nastoupil ze svého pohledu proti outsiderovi. Guardiola měl Spartu nastudovanou, což bylo zřejmé už z jeho vyjádření na předzápasové tiskovce i rozhovoru před utkáním. Španělský kouč předvedl trenérům českých týmů, tedy i Larsu Friisovi, jak přistoupit k utkání, v kterém je jeho tým velkým favoritem. Nešetřil své klíčové útočníky na střídačce, hvězdy týmu Erlinga Hallanda a Phila Fodena, i když by určitě mohl. A to Erling Halland hrál v neděli Premier League celé vítězné utkání s Wolves a předtím dva zápasy v reprezentační pauze za Norsko. Stejně tak v sestavě nechyběli záložníci İlkay GündoğanBernardo Silva, kteří hráli v neděli také celý zápas.

Guardiola hvězdy na začátku utkání nešetřil

Guardiola neponechal nic náhodě, vsadil na taktiku „dejte jim tři čtyři góly, a pak vás nechám odpočinout“. A tak se také stalo. Silva a Gündoğan šli z placu v 69. minutě, Halland v 80.minutě. Phil Foden, který hrál v neděli v anglické lize jen 25 minut, odehrál zápas se Spartou celý.

Sparta hrála českou ligu v sobotu. Tedy o den dříve než Citizens. Lars Friis své nejlepší útočníky od začátku s Libercem nepostavil. Birmančevič, Haraslín, Olatunji seděli na začátku utkání pouze na střídačce. S nimi i záložník Laci. Sparta měla s náhradní sestavou se Slovanem problém a Friis byl nucen vyslat své hvězdy druhou půli na hřiště, aby to zachránili. Pep Guardiola to evidentně dělá jinak. Možná proto je také v Manchesteru City už osm let.

Citizens - nakoupené hvězdy, ale i odchovanci

Manchester City má samozřejmě zcela jiné možnosti než Sparta. Celá jeho organizace je o několik levelů výše. Vybírá si nejlepší hráče z celého světa. To je známý fakt. Na druhou stranu je zajímavé, že v zápasu se Spartou měl v základní sestavě také dva fotbalisty, kteří už jsou v klubu od juniorských let a prošli akademií klubu. Dalo by se říct odchovance. Patří mezi ně 19letý obránce Rico Lewis, který už hraje za seniorskou reprezentaci Anglie. Také současná velká hvězda anglického fotbalu, 24letý Phil Foden je v klubu už od juniorských let. Střídající 22letý záložník James McAtee je také bývalým juniorem klubu, který po hostování v Sheffieldu nyní dostává šance v „A“ týmu. I další střídající, 19letý Nico O´Reilly, je odchovancem akademie Citizens, který se už pomalu prosazuje v „áčku“.

V utkání tedy nastoupili hned čtyři fotbalisti, kteří prošli akademií anglického klubu. To tedy trochu popírá názory, že tým Pepa Guardioly je na výši jen díky velkým nákupům. V Manchesteru velké nákupy samozřejmě dělají, ale také evidentně mladé fotbalisty na špičkové úrovni vychovávají. Je zřejmé, že šanci prosadit se do „áčka“ mají i mladíci z vlastní líhne, i když je to v obrovské konkurenci nesmírně obtížné a podaří se to z velkého množství jen těm opravdu nejlepším jedincům.

Erling Halland - světová hvězda

Manchester City má skvělý tým. Hvězdou číslo jedna v něm je bezesporu norský střelec Erling Halland. Na svoji výšku 195 cm a váhu (údajně 88 kg) je velmi rychlý a obratný. Svými dvěma góly nám ukázal kousek ze svého umění. První byl akrobatickým zakončením, na které by zvládl asi málokterý útočník na světě. Druhý pak chladnokrevně zakončeným brejkem. Halland ještě další šance neproměnil a jednu výbornou střelu hlavou po skvělém výskoku mu fantasticky vyrazil sparťanský gólman Peter Vindahl. To byl, vedle Hallandova prvního gólu, jednoznačně zákrok večera.

Mohla Sparta udělat víc?

Těžko. Tomáš Sivok sice před utkáním mluvil o tom, že nabádají hráče, aby nebyli pasivní, aby se nebáli hrát. Tomáš Rosický měl prý v tomto směru k týmu proslov. Věřím odhodlání sparťanů, realita byla však jiná. Od první minuty byli „přikovaní“ na vlastní půlce nebo spíše ve vlastním pokutovém území či těsně před ním. Manchester City se stále dokola snažil „odemykat zaparkovaný autobus“. Povedlo se mu to hned v 3. minutě Fodenem. Kdyby se v 10. minutě nevyznamenal Vindahl po Hallandově hlavičce, mohlo to být už 2:0. Sparta měla jedinou příležitost po ojedinělém brejku Birmančeviče, jehož střelu domácí gólman vyrazil. Územní převaha domácích byla drtivá. Sparta poctivě bránila, avšak bylo zřejmé, že takto to nemůže vydržet do konce.

Po změně stran přišly góly. Nejdříve Nathan Aké dorážel v 47. minutě. Gól ale nakonec neplatil kvůli ruce útočícího hráče, kterou odhalil VAR. Pak přišel již zmíněný skvělý okamžik Erlinga Hallanda, který se akrobaticky položil v 58.minutě do centru - 2:0.O šest minut později se prosadil hlavou stoper Jon Stones, když před ním stojící Martin Vitík na míč nedosáhl - 3:0. O další čtyři minuty to bylo už 4:0, když Erling Halland zakončil chladnokrevně brejk. Skóre pečetil v 88. minutě z pokutového kopu Matheus Nunes - 5:0. To už Halland vystřídaný osm minut odpočíval. Penaltu zavinil trochu zbytečným faulem Angelo Preciado.

Druhá půle ukázala, že když Sparta jen trošku opustila vlastní pokutové území a vydala se byt´ jen na chvilku dopředu, domácí toho dokázali využít. Klasickou ukázkou toho byl druhý gól Hallanda. Sparta se evidentně snažila poučit z utkání s Liverpoolem v minulém ročníku Evropské ligy. S tím s to chtěla „rozdat“ a dopadlo to neslavně. Tentokrát se tedy zaměřila výrazně na defenzivu. Její hra nebyla už tak naivní. První půli to s obtížemi a štěstím fungovalo. Druhou se ale projevila kvalita Citizens. Sparta prostřídala a noví hráči už kvalitu bránění neudrželi.

Domácí se prosadili po centrech

Je zajímavé, že domácí tým se neprosazoval nějakou velkou přízemní kombinací do zahuštěné obrany, kterou by člověk od týmu Pepa Guardioly spíše očekával. Takový byl pouze první gól. Druhý a třetí ale byly z centrů, kdy Sparta nedokázala uhlídat hráče v pokutovém území. Domácí využili fyzických předností Hallanda a Stonese. Souboje s Hallandem, ale i dalšími hráči Manchesteru, byli velkou školou pro Martina Vitíka i další hráče Sparty. Čtvrtý gól pak padl z brejku, kdy se hosté ojediněle vytáhli dopředu a domácí toho ihned využili k bleskovému „smrtícímu“ kontru. Názorný příklad toho, co by se dělo, kdyby snad Sparta chtěla hrát v Manchesteru více otevřený fotbal.

Celkové statistiky vyznívají jednoznačně. 5:0 na góly, 80 % držení míče pro domácí. Ti měli 768 přihrávek, Sparta pouze 190. Jasný rozdíl je také ve 22 střelách Manchesteru oproti 5 střelám Sparty, z toho 10 střel domácích na branku, Sparta měla pouze jednu. V utkání bylo jen devět faulů. Pět domácích a čtyři Sparty.

Sparta musí v LM sbírat body s jinými týmu

Jak řekl kdysi plzeňský šéf Adolf Šádek. Když jede člověk po dálnici kolem Mnichova, má touhu, aby si jeho klub jednou zahrál v Allianz Aréně proti Bayernu. Když se však sen splní a vaše mužstvo tam běhá celý zápas bez míče, už to taková radost není. Proto souhlasím s bývalými hráči ve studiu, kteří říkali, že tvrdit, že si jdou fotbalisti takový zápas užít, je nesmysl.

Ano, asi každý fotbalista by chtěl někdy slyšet jako přímý aktér znělku Ligy mistrů na hrací ploše, když se pak ale potká s takovým gigantem, jakým je třeba Manchester City, žádná slast to není. Ale časem to sparťany přebolí. Zbydou vzpomínky na to, že si zahráli proti takovému borci, jakým je Erling Halland.

Pět gólů v síti Sparty v Manchesteru neznamená žádnou tragédii. Pouze se opět potvrdilo, jak jsou „nůžky mezi nejlepšími a ostatními rozevřené“. A to i v Lize mistrů. Sparta se prostě bohužel nemůže měřit s TOP týmy Ligy mistrů. Body musí sbírat s mužstvy, která jsou pod ní, na její úrovni či o level výše.

Salcburk byl opravdu slabý

Mezi taková utkání patřilo zejména to první se Salcburkem, v kterém Sparta také naplno bodovala. Když jsem po utkání s rakouským klubem napsal, že Salcburk nemá aktuálně tým na Ligu mistrů, a že toto utkání nevypovídá nic o úrovni této soutěže, byl jsem v diskuzi pod článkem sparťanskými fandy napadán. Troufám si říct, že vývoj mi dává za pravdu. Mladý tým Salcburku, po prohře 0:3 na Letné, prohrál následně doma 0:4 s francouzským Brestem a nyní opět na domácím stadionu 0:2 s chorvatským Dinamem Záhřeb. Tedy tři utkání a skóre 0:9. Ještě si kritici mých názorů myslí, že Salcburk má skutečně tým na Ligu mistrů?

Cenný bod ze Stuttgartu

Cenný je i bod Sparty ze Stuttgartu, kde odehrála velmi slušný první poločas, kdy měla smůlu, protože nastřelila dvakrát konstrukci domácí branky. Posledních třicet minut se ale už jen bránila na vlastní půli. Bundesligový Stuttgart je určitě kvalitativně výrazně výš než rakouský Salcburk, ale jeho výkony jsou v poslední době hodně proměnlivé. V Bundeslize je až desátý a na Bayernu dostal o víkendu čtyři góly. Na druhou stranu v Lize mistrů nyní vyhrál na Juventusu 0:1.

Porazit Brest

Dalším soupeřem Sparty v Lize mistrů je francouzský Brest, který přivítá 6.listopadu na Letné. Momentálně až 11.tým tabulky francouzské Ligue 1. V Lize mistrů měl lehčí los na začátek. Porazil oba rakouské kluby. Včera remizoval s Leverkusenem 1:1. Brest je tak v celkové tabulce Ligy mistrů po třech kolech pátý se sedmi body. Právě před Leverkusenem. I tak by měl být pro Spartu „hratelným“ soupeřem. Věřím, že v silách Sparty je ho v domácím prostředí s velkou podporou fanoušků porazit. Bude to chtít ale předvést nátlakovou hru ve stylu Slavie, která francouzským týmům obvykle „nevoní“.

Už v neděli náročný duel Sparty v Plzni

Spartu čeká ale už v neděli v Chance lize ve Štruncových sadech plzeňská Viktoria. Jiná soutěž a zcela jiný soupeř. Pro tým Larse Friise další těžká zkouška. Musí se rychle oklepat z utkání v Manchesteru. Načerpat do neděle síly po středečních mnoha odběhaných kilometrech bez míče.

V české lize má na rivala z Edenu ztrátu už šesti bodů. Pokud Slavia porazí v neděli odpoledne dle předpokladu v malém pražském derby Duklu, bude na ni Sparta ztrácet před večerním zápasem v Plzni už devět bodů. A to nebude po utkání v Manchesteru zrovna příjemné. Uvidíme, jak se s tím vyrovná…

Zdroje: přímý přenos Nova Sport + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz