Hlavní obsah
Sport

Debakl Sparty po výborném výkonu Plzně. Nedisciplinovaný Krejčí vyloučen. Slavia zpět ve hře o titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Oba týmy měly za sebou čtvrteční zápasy v evropských pohárech. Plzeň si přivezla ze Ženevy nadějný výsledek. Sparta „rupla“ doma s Liverpoolem. Čekalo se, jak se to projeví ve vzájemném duelu. A projevilo se to.

Článek

Viktoria uhrála ve čtvrtek v Ženevě příznivou remízu 0:0 a má velkou šanci na postup do čtvrtfinále Konferenční ligy. Do utkání se Spartou šla tedy pozitivně naladěná a nažhavená. Navíc v domácím prostředí ve Štruncových sadech, kde se Spartě obvykle nehraje před vyprodaným hledištěm dobře. Naopak domácí do toho proti Spartě umějí „šlápnout“. Viktoria nastoupila v plné sestavě. Chyběli jen zranění Durosinmi a Jirka. Viktoria má v současné době také jednu nespornou výhodu: v lize může hrát poměrně bezstarostně, bez velkého tlaku na výsledek. Na titul už hrát nemůže a na 3.místě má luxusní náskok před ostatními týmy.

Sparta šla do utkání po pěti gólovém domácím přídělu od Liverpolu. Brian Priske učinil sedm změn a nechal na začátku odpočívat opory Kairinena, Birmančeviče a Kuchtu, kteří se do hry dostali až v druhé půli. Chyběli zranění Sorensen, Vindheim, Pešek a Pavelka, a také z derby vykartovaný Preciado. Na Spartu navíc snadnou odpolední výhrou vytvořila tlak i pražská Slavia. Sparta tak věděla, že musí v Plzni naplno bodovat, aby si udržela dosavadní náskok na čele ligové tabulky.

Utkání mělo od začátku překvapivě jednoznačný průběh. Viktoria přehrávala Spartu ve všech směrech. Sparťanská záloha bez dvou stabilních členů, Karinena s Preciadem, nestíhala. Domácí hráči byli rychlejší, pohyblivější, kreativnější. Do půle to vyjádřili jedním gólem. Tento důležitý moment přišel v 45.minutě. Panák špatně rozehrál. Vindahl střelu vyrazil jen před sebe (opět tým nepodržel) a Chorý byl u míče první - 1:0. Kdyby tento gól „do šatny“ nepřišel, možná by se Sparta po přestávce zlepšila a druhá půle mohla vypadat jinak.

Pokud si však sparťané o přestávce mysleli, že se druhou půli zvednou, jako se jim to povedlo v jiných utkáních, tak je z omylu vyvedla už 49.minuta, kdy se Souare krásně z dálky trefil - 2:0. Střelu ještě tečoval smolař Filip Panák, kterému zápas vůbec nevyšel. Několikrát chyboval. Špatně rozehrával a zpracovával míče.

Utkání se nepovedlo ani sparťanskému kapitánovi Ladislavu Krejčímu. Působil těžkopádně, v soubojích byl pozdě. V 52.minutě si připsal už druhou žlutou kartu za faul a utkání pro něj skončilo. Krejčí se vyloučení hodně divil. Důrazně ho před odchodem z hrací plochy komentoval směrem k rozhodčímu. Nic na tom však nezměnil. Faktem je, že vyloučení bylo podle pravidel v pořádku.

Krejčí by měl začít především sám u sebe. Je to už jeho třetí vyloučení v této ligové sezoně. A to je hodně. A o něčem to svědčí. Krejčímu to nedělá dobrou reklamu, pokud má ambice odejít v létě do nějakého většího západoevropského klubu, jak se nedávno v médiích vyjádřil. Kvalitní evropské kluby vedou hráče k tomu, aby faulovali co nejméně.

Zajímavostí je, že Sparta v této ligové sezoně dostala už osm červených karet. Nejvíce ze všech týmů celé Fortuna ligy. A to jí ještě rozhodčí další červené karty odpustili. Například Peškovi s Libercem či Rynešovi na Slovácku.

Sparťanská hra se po Krejčího vyloučení už zcela zbortila, jako „domeček z karet“. Sparta prostřídala. Na hřiště se podívali Birmančevič, Kuchta, Kairinen a Mejdr. V jeho případě to bylo první vystoupení v jarní části sezony za áčko v soutěžním utkání. A nebylo zrovna vydařené. Na druhou stranu, přijít po takové pauze do utkání za tak špatné situace, to těžko mohl zvládnout. To je dobré tak „na odepsání“ hráče.

Plzeň přidala ještě další dva góly. V 62.minutě skóroval Šulc po přihrávce slávistického odchovance Červa. V 70.minutě proměnil Chorý hlavou centr Souareho ve čtvrtý gól. Mohl přijít i pátý gól. Sparta to však už se štěstím přežila.

Viktoria vyhrála zcela zaslouženě. Po jednoznačném průběhu hry, když Spartu v druhé půli jasně „přejela“. Na straně domácích byli nejlepšími hráči Pavel Šulc, který vstřelil už čtrnáctý ligový gól v sezoně a nahlas si říká o reprezentační nominaci. Výborné utkání odehrál také Tomáš Chorý, střelec dvou gólů. I on si řekl o pozornost reprezentačního kouče Ivana Haška. Třetím „do party“ je Francouz Cheick Souare, který sehrál výborný zápas. Teprve jeho třetí ligový mač, ale počínal si v něm jako „starý kozák“. Technika v rychlosti, výborné centry i gólová střela.

Sparta byla od začátku špatná. Jako by ji došla „šťáva“. Působila v Plzni unaveným dojmem. Bez energie. Chyběl jí lepší pohyb. Bez některých opor chyběla také lepší souhra. V záloze především tvořivost Kairinena a technika v rychlosti Preciada. Útok nedostával kvalitní míče. Navíc mladá, pohyblivá plzeňská obrana působila jistě. Hrála dobře.

Spartu asi trošku „dohnal“ velmi náročný program, který v posledních týdnech absolvovala. Měla ho jednoznačně nejtěžší ze všech českých týmů. Oproti Slavii a Plzni hrála už o kolo dříve, tedy 16-finále Evropské ligy. Sparta v Plzni „dojela“ na nabitý program, s čímž někdy bojovala v posledních letech také Slavia. Naproti tomu Sparta hrála v minulé sezoně jen ligu. Tedy jedenkrát týdně.

Domácí byli lepší ve všech ukazatelích. Nejen výrazně v gólovém vyjádření, ale také lehce v držení míče (55 %). Ale na držení míče se fotbal nehraje. Plzeňští měli především 12 střel, oproti pouhým třem Sparty. Navíc Sparta za celé utkání ani branku svými třemi pokusy netrefila. Sparta „zvítězila“ pouze v kartách. Na žluté 5:4 a červené 1:0.

Slavii se sázka v derby na defenzivní taktiku „neprohrát a doufat, že to za nás Plzeň trochu dožene“, vyplatila. Kdyby na Letné derby prohrála, Sparta by vedla ligovou tabulku už o sedm bodů a jela by do Plzně ve větším klidu. Slavia ale neprohrála, brala z derby aspoň bod, který se jí vzhledem ke konstelaci před utkáním (zranění tvořiví záložníci Zafeiris a Ševčík), hodil. Odstup tak zůstal po derby na čtyřech bodech. Byť to bylo po nudném průběhu utkání. Slavia však zřejmě doufala, že Sparta po náročném zápase s Liverpoolem ztratí nějaké body v Plzni. To se tedy vyplnilo.

Liga se tak vrací skoro na začátek, byť má Sparta stále jednobodový náskok na čele a „má to ve svých rukách“. Jedno klopýtnutí samozřejmě ještě nic zásadního neznamená. Jen trošku zamotává situaci. Pokud oba pražské kluby neztratí s ostatními soupeři ve zbývajících šesti kolech do konce základní části, půjde Sparta do nadstavby i tak z prvního místa a bude mít Slavii doma na Letné.

Kartami může zamíchat znovu ještě Viktoria Plzeň. Zápas s ní Slavii v základní části teprve čeká. A bude to opět v Plzni. Ztratit tam tedy může i ona. Viktoria sice o titul už přímo nehraje, ale muže být v tomto ligovém ročníku důležitým „jazýčkem na vahách“ v boji o titul. A to nejen v základní části, ale i nadstavbě.

Zdroj: Přenos O2TV, Livesport, Fortuna liga

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz