Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dle Andreje Babiše za korupční kauzy politiků hnutí ANO může vždy ODS

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V pardubické i brněnské korupční kauze figurují politici hnutí ANO. Dle Andreje Babiše se do ANO infiltrovali z ODS. Pak by měl být ale Andrej Babiš na pozoru. Takových bývalých členů ODS má ve svém okolí více.

Článek

Policie obvinila v pardubické kauze 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle informací z médií policie zadržela mimo jiné členy hnutí ANO. Bývalého primátora Pardubic, nynějšího radního Martina Charváta, a současného šéfa Rozvojového fondu a zastupitele první městské části Michala Drenka.

Všichni, kdo jsou zapleteni do kauzy na pardubickém magistrátu, v hnutí ANO skončí. Ve středu to řekl předseda ANO Andrej Babiš. Chtělo by se říct, rázné gesto předsedy. Tak to má být. Kdyby však Andrej Babiš nedodal, že chybou je, že ANO dopustilo „infiltraci bývalých členů ODS“.

„ODS má korupci v DNA,“ řekl expremiér. Hnutí ANO ale podle něj své kauzy rázně řeší. „Korupci nesnáším,“ poznamenal Babiš.

Stačí se podívat jen o rok a půl zpátky. Tehdy se předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš vyjádřil stejně v brněnské kauze, známé jako „Stoka“. Řekl, že považuje za zásadní chybu, že se lidé jako Jiří Švachula do hnutí dostali. Dnes odsouzený bývalý místostarosta a radní městské části Brno-střed podle Babiše přišel z „brněnského korupčního systému ODS a svým chováním, které se naučil v této tradiční straně, neuvěřitelně pošpinil naše jméno,“ uvedl Andrej Babiš.

Dle vyjádření Andreje Babiše to vypadá, že vždy, když hnutí ANO řeší korupční problém ve svých řadách, může za něj ODS.

Babišův slovník o „infiltraci členů ODS do hnutí ANO“ trošku připomíná staré „soudružské“ časy. Tehdy se také řešilo, že se kdosi kamsi infiltroval. V tom případě by ale měl být Andrej Babiš velmi ostražitý na možnou další „diverzní činnost“ bývalých členů ODS v současných řadách hnutí ANO. Je možné, že byli nepřátelskou centrálou vysazeni a infiltrováni do hnutí ANO s cílem jejího zničení. Stačí jen zmínit dva možné případy.

Bývalou členkou ODS je také Jaroslava Pokorná Jermanová, bývalá 1.místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a bývalá hejtmanka Středočeského kraje. Jermanová měla jako hejtmanka za ANO na kontě několik médii propíraných kauz, kupříkladu „externí poradci“, „služební auto pro manžela“, „údržba silnic“ či „rozhodování o střetu zájmů Andreje Babiše“. Vše však nakonec ustála. Dnes je opět poslankyní za hnutí ANO.

Další bývalou členkou ODS je Jana Mračková Vildumetzová, bývalá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje. Při rozkrývání kauzy Dozimetr se objevily zmínky o propojení političky hnutí ANO s v kauze obviněným Zakáriou Nemrahem. Mračková Vildumetzová nejdříve prohlásila, že dotyčného prakticky nezná, že se jedná pouze o známého jejího manžela. Později vyšlo najevo, že Nemrah byl svědkem jejího manžela na svatbě. Ještě později, že je kmotrem dítěte Vildumetzové. A naposledy, v říjnu letošního roku, že Vildumetzová jezdila v předvolební kampani autem od nyní obviněného Nemraha. Šéf ANO Andrej Babiš kauzu Dozimetr vytrvale kritizuje. Požaduje odstoupení ministra Rakušana z pozice ministra vnitra. O hnutí STAN mluví jako o „organizovaném zločinu“ nebo o „mafiánské struktuře“. „Stíny“ kolem Jany Vildumetzové v této kauze mu ale nevadí. O nich mlčí. Vildumetzová je přitom kandidátkou za ANO na pozici ministra vnitra v případné příští vládě, pokud ji bude Andrej Babiš sestavovat.

Tyto dvě dámy se do hnutí ANO evidentně také „infiltrovaly“ z ODS. Věrně však slouží svému předsedovi, takže to asi v jejich případě Andreji Babišovi zatím nevadí. Měl by být ale určitě dál ostražitý. Co kdyby se přece „spící agentky ODS probudily“ a začaly hnutí ANO škodit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz