Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dobrá zpráva: Nikdo nedostal vyznamenání „Za zásluhy o prezidenta“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Prezident Petr Pavel udělil u příležitosti výročí založení republiky vysoká státní vyznamenání 62 lidem. Vyznamenání nikoho z nich nevzbudilo negativní pozornost. Jedná se o samé významné osobnosti. Někteří z nich přitom vyznamenání dříve odmítli.

Článek

Prezident Pavel uděloval státní vyznamenání poprvé, počet byl vyšší, než tomu bylo obvykle u jeho předchůdce Miloše Zemana a výrazně vyšší než u Václava Klause, který státními vyznamenáními často dost šetřil. Zřejmě proto, že výjimečných osobností, takových jako on, je v naší zemi podle něj málo.

Petr Pavel letos ocenil větší počet osob. Jedním z důvodů je jistě i skutečnost, že někteří z letošních oceněných si vyznamenání za své celoživotní postoje a činy zasloužili už dříve, avšak vyznamenání nedostali, protože nepatřili mezi oblíbence Miloše Zemana nebo ho od něj odmítli přijmout, když je chtěl dříve vyznamenat.

Když jsem sledoval průběh slavnostního aktu a jména vyznamenaných, říkal jsem si, že je dobře, že se toho někteří z nich ještě dožili a dostalo se jim tak na sklonku života jisté morální a celospolečenské satisfakce. Jsou to lidé, kteří se o tento stát zasloužili, a proto jim vyznamenání právem náleží. Stát se prezidentem Andrej Babiš, asi by řada z nich vyznamenána nebyla. Nejspíš by ho mnozí od Andreje Babiše ani převzít nechtěli. Stejně jako dříve od Miloše Zemana.

Z letošních vyznamenaných už dříve vyznamenání od Miloše Zemana odmítli například zpěvák Vladimír Mišík, politik a pedagog Petr Pithart, astrofyzik Jiří Grygar či zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová.

Speciální je případ Pavla Rychetského. Toho Zeman oficiálně vyznamenal, ale v době covidu si vyznamenaní nemohli ocenění osobně na Hradě převzít. A když už to bylo možné, Zeman Rychetského vyznamenání anuloval (přestože někteří ústavní právníci říkali, že to není možné), protože se na něj mezitím rozhněval.

V této souvislosti se ozvaly hlasy, jak je možné, že tito lidé přijali vyznamenáni od bývalého „komunistického rozvědčíka“.

Předně je třeba říct, že Petr Pavel komunistickým rozvědčíkem nebyl, ač to mnozí s oblibou říkají. Kdo si prostuduje detailně jeho životopis zjistí, že by to ani nemohl skutečně stihnout. Studoval školu, po jejímž absolvování se teoreticky mohl stát také špionem, ale i někým zcela jiným. Avšak přišel rok 1989 a změna celospolečenských poměrů. Petr Pavel si své komunistické „hříchy mládí“ odpracoval třiceti roky ve službě pro demokratickou zemi, včetně zahraničních vojenských misí. Pro někoho je to dostatečné. Jiní lidé to za dostatečné nepovažují a Petru Pavlovi jeho komunistickou minulost nikdy nezapomenou.

Lidé, kteří byli letos na vyznamenání navrženi, minulost současného prezidenta dostatečně dobře znají.

Nebyla pro ně překážkou pro to, aby od Petra Pavla vyznamenání přijali. Patří mezi ně například Marta Kubišová, Petr Pithart, Miloš Uhde, Pavel Rychetský, Karel Schwarzenberg, Tomáš Halík, Vladimír Beneš, Jiří Grygar, Jiří Bartoška, Zdena Mašínová, Bedřich Moldan, Vladimír Mišík, Viktor Preiss, Petr Kostka, Magdalena Kožená a další.

Jedna věc byla po desetiletém působení Miloše Zemana nová.

Žádné vyznamenané jméno nevzbuzovalo pochybnost, že by dotyčný byl vyznamenán neprávem. Jsou to samé skutečně výrazné osobnosti z oblasti politiky, kultury, sportu, vědy a dalších oblastí. Není mezi nimi nikdo, na rozdíl od minulosti, kdo by obdržel vyznamenání za „Zásluhy o prezidenta“. Tedy jeho kamarád či přítel, jehož vyznamenání by vzbuzovalo údiv či rozpaky. A to je velmi dobrá zpráva.

Miloš Zeman do Vladislavského sálu nedorazil, ač byl pozván i s manželkou. Účast odmítl. Asi se nechtěl dívat, jak z rukou nového českého prezidenta přebírají výrazné osobnosti naší země vysoká státní vyznamenání, která od něj mnozí z nich odmítli. Je to jeho právo.

Bývalý prezident Miloš Zeman se místo udílení státních vyznamenání účastnil plesu Českého svazu bojovníků za svobodu, organizace s velmi pochybnou pověstí. Spolu se Zemanem se této akce účastnili například expremiér Paroubek, předsedkyně komunistů Konečná či šéf radikální neparlamentní strany PRO Rajchl. Opravdu vybraná společnost! Vypovídá o tom, kam bývalý prezident patří, kde se cítí dobře.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz