Hlavní obsah
Lidé a společnost

Důchodce nelze „házet do jednoho pytle“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V poslední době se v Česku hodně řeší téma senioři. Jestli se mají dobře či špatně. Jak se tedy čeští důchodci opravdu mají, když se na to podíváme čistě „přes peníze“?

Článek

Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Nelze rozhodně „házet všechny seniory do jednoho pytle“. Pokud vezmeme pouze jediné kritérium, tedy výši důchodu, jsou mezi českými seniory obrovské rozdíly.

Český důchodce, to je pestrá skupina obyvatel, která se skládá z mnoha chudých a chudších penzistů. Dále těch, co se nemají špatně, ale ani si nevyskakují. Až po ty, co se mají finančně výborně.

Senioři, kteří odcházeli do důchodu na konci osmdesátých let a v devadesátých letech, a nebyly prominenty komunistického režimu, mají často pořád malé důchody. I přes proběhlé valorizace. Navíc už jsou dnes ve velmi pokročilém věku. Mají zdravotní problémy a mnohdy už žijí sami. Tedy bez partnera. Mají také někdy vysoké náklady na bydlení „na hlavu“, vysoké náklady na léky a lékařskou péči. Samozřejmě mohou využívat různých pomocí státu, jako například příspěvky na bydlení, sociální a pečovatelské služby, ale staří lidé o všech těchto možnostech někdy ani nevědí. Nebo vědí, ale neumějí si je zařídit, pokud jim nikdo nepomůže.

Další skupinou jsou senioři, kteří odcházeli do penze už později, ale také strávili ještě část produktivního života za socialismu. Ani oni často nemají vysoké důchody. Dnes jsou to lidé ve věku kolem pětasedmdesátky. Záleží, zda žijí v páru či sami a jaké mají bydlení. To výrazně ovlivňuje možnosti a životní úroveň. Dva důchody dohromady už se často pohybují kolem 35-40 tisíc. Samozřejmě záleží na způsobu života a nákladech na bydlení. Jestli člověk žije ve městě či na venkově. Pro samotného seniora je to pochopitelně o dost složitější.

Pak je tu třetí skupina „mladých“ seniorů, kteří odcházejí do důchodu v posledních letech. Ti už si měli možnost často vydělat jako zaměstnanci na lepších pozicích slušné peníze. Ve dvou dají dohromady čtyřicet, pětačtyřicet či padesát tisíc korun čistého. Někteří i více. Mají obvykle majetek, něco našetřeno. Záleží, jaké mají náklady na bydlení. Takovým mladším důchodcům se ani dnes, kdy kolem nás všechno zdražilo, nežije rozhodně špatně. Pro single seniory je to samozřejmě někdy složitější.

Speciální skupinou jsou OSVČ. Občas čteme, jak se například někteří známí umělci-senioři pohoršují nad tím, že mají malý důchod. Záleží však také na tom, jak mysleli na „zadní kolečka“ v době, kdy měli vyšší příjmy. Důchody některých lidí, kteří byli OSVČ, jsou opravdu velmi nízké. Je to tím, že coby OSVČ na sociálním pojištění odváděli výrazně méně než zaměstnanci. Pak mají i nízký důchod. Výše důchodu souvisí se sociálním pojištěním. Když OSVČ odvede během svého života až dvakrát méně než zaměstnavatel za zaměstnance, výsledná částka jeho důchodu je pak i výrazně nižší než státní průměr.

Často slyšíme od seniorů, že důchodce, kteří mají vyšší důchody neznají. V jejich okolí prý nikdo nedosahuje ani průměrného důchodu. Je to možné. To ale neznamená, že tací skutečně nejsou. Pokud takové neznáte, může to mít dva důvody. Každý žijeme v nějaké své sociální „bublině“. Tedy potkáváme se jen s určitými lidmi. Druhým důvodem může být skutečnost, že ten kdo má vyšší důchod, to před ostatními raději nepřizná.

Pro zajímavost:

Dle informace Ministerstva práce a sociálních věcí byl v lednu 2023 nejvyšší vyplácený starobní důchod jedné osobě v České republice ve výši 241 725 Kč měsíčně! Kdo tou osobou je, není samozřejmě veřejná informace.

  • Podívejme se, jak vypadaly důchody v roce 2022:

51 českých důchodců mělo v roce 2022 vyšší důchod než 70 tisíc korun.

Další 103 důchodci měli vyšší důchod než 60 tisíc korun.

Dalších 412 důchodců mělo vyšší důchod než 50 tisíc korun.

Dalších 4.603 důchodců mělo vyšší důchod než 40 tisíc korun.

Dalších 26.082 důchodců mělo vyšší důchod než 30 tisíc korun.

Dalších 79.721 důchodců mělo vyšší důchod než 25 tisíc korun.

Dalších 641.249 důchodců mělo vyšší důchod než 20 tisíc korun.

Dalších 268.153 důchodců mělo vyšší důchod než 19 tisíc korun.

Dalších 280.454 důchodců mělo vyšší důchod než 18 tisíc korun.

Dalších 258.410 důchodců mělo vyšší důchod než 17 tisíc korun.

Dalších 227.261 důchodců mělo vyšší důchod než 16 tisíc korun.

Dalších 182.832 důchodců mělo vyšší důchod než 15 tisíc korun.

  • Úplně zespoda pak:

9.805 důchodců mělo nižší důchod než 5 tisíc korun.

Dalších 6.082 důchodců mělo nižší důchod než 6 tisíc korun.

Starobní důchod podle statistiky ČSSZ v prosinci loňského roku pobíralo 2 367 185 osob.

Skoro 32 % důchodců mělo tedy v roce 2022 vyšší důchod než 20 tisíc korun.

Toto procento se bude stále zvyšovat. Odcházejí senioři v pokročilém věku, kteří pobírali nízké důchody a naopak do penze jdou lidé, kteří budou mít důchody výrazně vyšší.

Důchodce nelze „házet do jednoho pytle“. Hodně důchodců se nemá úplně dobře. Zejména ti hodně staří. Mají zdravotní problémy, často vysoké náklady na bydlení na osobu a žijí sami, bez partnera. Mnozí za nízký důchod ani nemohou. Prostě pracovali v profesi, většinu života ještě za socialismu, kde byly mzdy nízké. Takovým je třeba pomáhat.

Je však falešné, když se někteří politici ohánějí tím, jak chtějí pomáhat všem důchodcům. Seniory si kupují populistickými sliby, jak za ně a pro ně všechno vyřídí a zařídí. Dělají to jen proto, aby si zajistili jejich hlasy. Nejen, že to není možné, ale někteří senioři s vysokými důchody a dobrou životní úrovní to ani nepotřebují.

Stát má adresně pomáhat zejména seniorům s nízkými příjmy, kteří to skutečně potřebují!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz