Hlavní obsah
Lidé a společnost

Důchodkyně píše Wikipedii a je inspirací pro ostatní seniory, ale i pro mladší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ani v důchodu v pokročilém věku nechtějí zahálet, a tak tvoří hesla pro encyklopedii. Tato aktivita je baví, naplňuje je a dává jim smysl.

Článek

V Slovníku českých knihovníků nalezneme, že paní Jiřina Kádnerová je absolventkou knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1961-1966 působila v Okresní knihovně v Rakovníku. Od roku 1966 byla bibliografkou a v letech 1990-2012 ředitelkou Státní vědecké knihovny v Kladně. Od roku 2001 Středočeské vědecké knihovny v Kladně.

Je nositelkou Tobolkovy medaile z r. 2003. Byla členkou a předsedkyní odborných celostátních komisí, předsedkyní bibliografické sekce Sdružení knihoven ČR, Nadace knihoven, redakční rady časopisu Čtenář. Je autorkou řady výběrových bibliografií a odborných prací.

Proč jsem si to vyhledal?

Slyšel jsem zajímavý rozhovor Martina Veselovského s paní Jiřinou Kádnerovou na DVTV s podtitulem „Důchodkyně píše wikipedii“

Informace v internetové encyklopedii vyhledával, a následně použil, někdy asi každý, kdo jen trochu „umí s internetem“. Moc lidí ale možná neví, stejně jako ještě nedávno autor tohoto článku, že hesla na českou verzi této obří internetové encyklopedie pomáhají nezištně vytvářet také někteří čeští senioři.

Patří mezi ně také paní Jiřina Kádnerová, seniorka, jíž celoživotní láska ke knihovnictví a informacím zůstala. Jak uvedla už dříve v pořadu Českého rozhlasu Region, o Wikipedii slyšela už dávno, ale nikdy by ji dříve nenapadlo do ní přispívat. Až její vnuk prý způsobil, že se před pár lety zapojila do projektu „Senioři píší Wikipedii“.

Prvním heslem paní Kádnerové pro Wikipedii byl, jak se svěřila v DVTV moderátorovi Veselovskému, „Kostel svatého Mikuláše v Kašperských horách.“ Toto první heslo prý psala s přestávkami více než tři týdny. Dnes už jí takové nové heslo trvá třeba jen jeden dva dny. Tedy pokud má ověřené všechny informace. Někdy na ně přece jen musí déle čekat. I dny a týdny. Paní Kádnerová se však jako bývalá knihovnice umí orientovat v informacích a hledat ve zdrojích. Ví, kde a co hledat, které místo navštívit.

Jak už bylo řečeno, k nezvyklému koníčku ji přivedl vnuk, který věděl, co babička ze své profesní éry umí a věřil, že toto je pro ní zajímavá náplň v seniorském věku. Paní Kádnerová se nakonec na popud vnuka přihlásila do kurzu „Senioři píší Wikipedii“, který hravě zvládla. Hodně toho věděla ze své profese. Musela se však naučit především techniku a způsob, které je potřeba při psaní hesel používat. Dodnes se od té doby jednou týdně setkává se stejně zaměřenými lidmi na přátelských konzultacích.

Za sebou má už přes stovku vlastních vytvořených hesel. Vybírá si zejména hesla zajímavých lokalit či objektů. Velmi často ze Šumavy, kam ráda jezdí. Z Kladna a Středočeského kraje, ke kterým má vztah. Jednou dokonce napsala dopis, aby si ověřila jistou informaci do hesla, knížeti Karlu Schwarzenbergovi, který jí opravdu osobně odpověděl. Sám jí prý zatelefonoval zpět a informace jí potvrdil a upřesnil.

Heslo, které vytvoří, musí schválit jeden z 35 správců, které Wikipedie v Česku má. Jen jednou se jí stalo, že jí nebylo napoprvé uznáno, protože „nemělo encyklopedický styl“. Paní Kádnerová v něm uvedla přímou řeč. Po její malé úpravě však bylo hned schváleno.

Paní Kádnerové je osmdesát let. Je velmi aktivní a vitální seniorkou. Při rozhovoru působila velmi čilým dojmem jako dáma, které to stále skvěle myslí. Psaní hesel ji prý pořád baví. Má radost, když její práce má kladnou odezvu. Když její heslo někdo pochválí či doplní třeba fotografií. Dělá tuto práci zdarma. Je to tak trochu badatelský koníček. Nepravidelný. Hesla píše nárazově, občas. Přímou kladnou odezvu své práce dostala paní Kádnerová i ve studiu DVTV od moderátora Martina Veselovského, rodáka z Vrchlabí, k vytvořenému heslu paní Kádnerové o vrchlabském zámku.

Typickými přispěvateli Wikipedie bývají prý muži do 30 let. Nicméně na programu „Senioři píší Wikipedii“, který byl založen v roce 2013, je vidět, že i starší a staří lidé mohou díky celoživotním zkušenostem a znalostem obohacovat, zdokonalovat a aktualizovat obsah této internetové encyklopedie.

Program „Senioři píší Wikipedii“, byl inspirovaný úspěšnou iniciativou „Studenti píší Wikipedii.“

Jak jsem se dočetl na Wikipedii, program pro seniory inicioval na podzim roku 2013 profesor Jan Sokol, který byl dlouholetým wikipedistou. Na Wikipedii působil od ledna 2007. Začal se jí tedy věnovat ve svých sedmdesáti letech. Je vidět, že nikdy není pozdě. Dle svých vlastních slov na Wikipedii začal, protože u studentů zjistil, že je to jejich první (a někdy bohužel i poslední) informační zdroj. Nešlo mu o závody v počtu hesel jako spíš o doplňování „pahýlů“, literatury a odstraňování chyb. Během svého působení provedl více než 30 tisíc editací! Prof. Sokol zemřel v únoru 2021 ve věku 84 let.

Do české verze internetové encyklopedie přispívá paní Kádnerová jako dobrovolnice. Své znalosti tímto způsobem nezištně předává dalším generacím. Je příkladem seniorky, která i po osmdesátce žije aktivně. Uměla najít správný směr uplatnění. Dosažené vzdělání a dlouholeté zkušenosti ze zaměstnání dokáže využít. Dobrovolná tvorba příspěvků do Wikipedie ji baví a dává životní náplň. Je inspirací pro druhé a důkazem, že pozitivní mysl dává smysl.

Poznámka: Autor tohoto článku je přesně na den o 24 let mladší než paní Kádnerová a chtěl by mít jednou v jejím věku také tolik elánu jako ona.

Zdroje:

https://region.rozhlas.cz/ani-v-duchodu-nechteji-zahalet-a-tak-tvori-hesla-pro-encyklopedii-projekt-9079607

https://www.dvtv.cz/videos/duchodkyne-pise-wikipedii-napadlo-to-vnuka-dost-toho-vim-mam-cas-a-hrave-najdu-literaturu-rika-kadnerova

https://aleph.nkp.cz/publ/sck/00000/02/000000210.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz