Hlavní obsah
Aktuální dění

Eva Decroix na kongresu ODS řečnila v džísce, netancuje na Tik Toku a je prý obyčejnou holkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Decroix, Facebook

ODS je „pánská“ strana. Ve vrcholných funkcích výrazně převažují muži. Eva Decroix na kongresu ODS tento stav trošku „nabourala“. Stala se místopředsedkyní strany. Kdo je Eva Decroix? Proč má francouzské příjmení? A v čem je jiná?

Článek

Brzy 42letá Eva Decroix se narodila v Ostravě, ale vyrůstala v Jihlavě na Vysočině. „Jsem obyčejná holka z vesnice na Vysočině,“ říká o sobě dnes v rozhovorech Eva Decroix. Po maturitě odešla na vysokou školu do Prahy, kde začala studovat obor francouzština – čeština na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Během brigády v restauraci se seznámila se svým budoucím manželem, kuchařem, který v Praze pracoval. Přerušila vysokoškolské studium a vydala se s ním do Francie.

Ve Francii vystudovala práva. Její francouzské magisterské studium bylo později nostrifikováno pražskou UK. S francouzským manželem se pak vrátili zpět do Česka. Dnes spolu mají dvě dcery, třináctiletou a šestnáctiletou, žijí v obci Horní Dubenky na Vysočině, která má necelou šestistovku obyvatel a nachází se necelých 30 km od Jihlavy a zhruba 20 km od Telče. Manžel Rémi zde provozuje malou stylovou francouzskou restauraci Bistrot de Papa. Eva Decroix má právní kancelář v Jihlavě. Věnuje se také alternativním způsobům řešení konfliktů. Je oficiální mediátorkou, zapsanou v seznamu Ministerstva spravedlnosti.

Eva Decroix není žádná „rychlokvaška“. V ODS začala v jihlavském sdružení pěkně „odspodu“. Členkou je už od roku 2014. Prošla si neúspěchy, když se opakovaně nestala zastupitelkou Jihlavy, také neprošla v eurovolbách. V posledních letech se ale karta obrátila. Od roku 2020 je zastupitelkou města Jihlava, od roku 2021 poslankyní Poslanecké sněmovny a stále viditelnější tváří ODS. V sobotu 13. dubna byla, po deseti letech působení ve straně, na 31. kongresu ODS zvolena místopředsedkyní. Získala 311 hlasů od 528 delegátů strany.

Na kongresu ODS Eva Decroix zaujala, kromě toho, co říkala, také uvolněným vystupováním a oblečením. K řečnickému pultíku se dostavila v kšiltovce a džísce. Působilo to vedle pánů v decentních oblecích trošku výstředně. Nicméně účel to jistě splnilo. Některým se chování a vystupování této nepřehlédnutelné, vzdělané a emancipované ženy líbí. Jiní ho hojně kritizují, podobně jako jinou výraznou ženu-političku z vládní pětikoalice, o dva roky mladší Markétu Pekarovou Adamovou.

Eva Decroix patří k nejvíce liberálním lidem v „horních patrech“ ODS. Je to evidentní při jejích vystoupeních v televizních pořadech, kterých v poslední době přibývá, neboť patří mezi ty, kteří v nich také skutečně něco řeknou, ale také z jejího působení v Poslanecké sněmovně.

Kupříkladu ohledně zákona o manželství pro stejnopohlavní páry. Decroix byla, na rozdíl od většiny poslaneckého klubu ODS, jednoznačně pro přijetí manželství pro tuto skupinu občanů v plném rozsahu. Sama má prý jako rozvodová právnička s fungováním „tradičních rodin“ řadu neblahých zkušeností. Své stanoviska k této záležitosti obsáhle popsala v minulém roce v rozhovoru pro Seznam zprávy s všeříkajícím názvem „Jsme jako heterosexuální rodina lepší? Nejsme.“

Eva Decroix by mohla být svěžím větrem ve vedení ODS. Žen je ve vrcholných orgánech strany pořád velmi málo. Mezi 34 členy poslaneckého klubu je pouze 5 žen. Obdobně to vypadá senátním klubu, kde jsou za ODS jen čtyři ženy. V předsednictvu strany a výkonné radě bylo dosud 20 mužů a jen 2 ženy. Eva Decroix, vzdělaná žena, matka dvou dětí, se tak může stát příkladem pro mnohé ženy v ODS, ale i jiných stranách, které se politicky angažují na místní či regionální úrovni, ale výš si z nejrůznějších důvodů netroufají.

Eva Decroix se nebojí věci pojmenovat. V nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné řekla, že popularita vlády i její domovské ODS není vysoká a může za to fakt, že vláda dlouho řešila válku na Ukrajině, energetickou krizi a příliv uprchlíků. „Dokud je tady čím topit a svítit, tak máme pocit, že se nic nestalo. Volič má dojem, že to není nic, co by se týkalo jeho. Takže teď už musíme přinášet řešení pro ten každodenní život většiny obyvatel,“ řekla také v rozhovoru.

Eva Decroix říká, že ODS nesmí působit arogantně. Sama prý přináší do politiky svůj osobní pohled, své zkušenosti, vzdělání, pohled na svět. Mluví za ni její dosavadní práce a do předsednictva přináší především chuť a odvahu pracovat. ODS prý musí zapojit mladé lidi a vysvětlovat jim, že jde i o jejich budoucnost. Mladí lidé prý nejsou pitomci. Dokažou odlišit, co je zaujme a co je hodno jejich důvěry.

Eva Decroix si prý uvědomuje palčivé problémy naší země. Jsou to důchody a veřejné finance, co musí fungovat. Ekonomika, školství i doprava, dálnice. Pokud však nebude naše republika bezpečná, tak se to vše může rozpadnout. S tím souvisí i sociální soudržnost, sociální smír. Nikdo nesmí mít pocit, že je hozen přes palubu. Jinak společnost nefunguje.

Na téma populismu, válka a mír Eva Decroix řekla: „Populismus říká lidem, co chtějí slyšet. I když je to někdy blbost. Hlavně, že se líbí! Tak třeba válku nechce nikdo a mír všichni. Proto populisté říkají, že stojí na straně míru. A protože všichni vnitřně potlačujeme obavu z války, hraje volání po míru na náš vnitřní strach. Chceme věřit těm, co slibují mír. Nechceme si připustit, že by se nás ten problém mohl týkat. Chceme žít dál, tak jako dosud. Populisté nám to slibují. Jak úlevné! Akorát, že je to blbost. Válka a nebezpečí nezmizí, když je vypudíme z našich myslí a budeme dělat, jako že nic. Mír bude, když budeme odvážní a postavíme se zlu!“

Jako každý politik, je Eva Decroix aktivní na sociálních sítích. Má Facebook, Instagram, platformu X. Čínský Tik Tok z bezpečnostních důvodů však nepoužívá. Zakazuje ho i svým dětem. V rozhovoru říká, že působí poněkud trapně, když se někteří vrcholní politici různě předvádějí, třeba tancují, ve videích na Tik Toku, jen aby zaujali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz