Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Bendig podvedl kolegy a ublížil tím nejenom sobě. Incident na Slavících byl prý zinscenován

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Listopadový incident před vyhlašováním ankety Český slavík, při němž muž posypal zpěváka Jana Bendiga moukou a vykřikoval při tom rasistické urážky, byl prý zinscenovaný. Je-li to tak, Jan Bendig udělal obrovskou chybu a „medvědí službu“ menšinám.

Článek

O celé záležitosti informovala CNN Prima News v pořadu Showtime. Za podvrh hrozí aktérům pokuta až 50 000 korun.

„Kriminalisté celý incident na Českém slavíkovi prověřili a detektivové z odboru extrémismu a terorismu zjistili, že oba účastníci se na celé události domluvili. Oba jsou podezřelí z přestupku křivé vysvětlení a případ předáme příslušnému správnímu orgánu k prošetření.“ řekl mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Bendigův manažer a partner Lukáš Rejmon zinscenování scénky zatím vyvrací. O tom, že policie potvrdila, že scéna byla domluvená, prý nevěděl. Redakci pořadu Showtime řekl, že žádné takové informace nemá.

Incident se stal 24. listopadu před vyhlášením ankety. Bendiga zasypal moukou neznámý muž. Rasisticky mu přitom nadával. Zpěvák se následně prý psychicky zhroutil. Bendig pak říkal, že ho to „chvíli po incidentu totálně zlomilo“.

Muž se později sám přihlásil na policii. Natočil také vzkaz na sociální síť Instagram. Podle svých slov chtěl protestovat proti Českému slavíkovi. Poukázat na špatné pořadatelské zabezpečení večera. Nemělo to být prý směřováno konkrétně na Bendiga. Ten měl jen údajně smůlu, že byl na místě první.

Bendig později vydal prohlášení, ve kterém útočníka zve na svůj koncert, aby viděl, kolik práce a úsilí za jeho úspěchy stojí. Jakmile prohlášení zveřejnil, okamžitě se strhla vlna reakcí a podpory.

Bendiga po tomto incidentu podpořila řada českých celebrit. Jeho vyjádření mělo na Instagramu tisíce reakcí, včetně těch od hvězd českého showbyznysu. Srdíčka a lásku Bendigovi poslaly třeba Dagmar Havlová a Monika Bagárová. Podpořili ho kupříkladu také Lucie Bílá, Jan Musil, Mahulena Bočanová, Anna Slováčková či Matěj Ruppert.

Kupříkladu Matěj Ruppert tehdy napsal: „Milý Jene! Dovol abych ti vyjádřil mou plnou podporu! Stydím se za to že mezi námi žijí lidé jako je ten rasistický útočník! Věřím že většina taková není! Nemohu uvěřit že ještě dnes je někdo rasista a hodnotí jiné lidi podle barvy pleti případně podle etnika že kterého pochází! Je mi to moc líto! Chci, abys věděl, že u mě máš vždy dveře otevřené na rozdíl od rasistů a nácků!“

Tito lidé, kteří tehdy Jana Bendiga veřejně podpořili, si asi dnes musí připadat poněkud hloupě. Podvedeni. Byt´ samozřejmě za nic nemohou. Jednali v dobré víře. Chtěli podpořit kolegu, kterého mají rádi. Kolegu, o němž vědí, že to neměl v životě jednoduché.

Už tehdy, krátce po incidentu, se však v některých médiích začalo spekulovat o tom, že útok na Jana Bendiga mohl být předem připravený a sehraný. Měl zpěvákovi pomoci dostat se na titulní strany a zlepšit prodej připravovaného koncertu v O2 Universum.

Policie ČR provedla šetření. Dnes má prý důkazy o tom, že celý útok byl zinscenovaný. Tedy podvod. Je-li tomu tak, je to pro Jana Bendiga velmi špatné vysvědčení. Leckdo by samozřejmě mohl říct, je to přece showbusiness. Tam jsou takové záležitosti normální. Dělávají se. Je veřejným tajemstvím, že některé celebrity vědomě spolupracují s bulvárem. Sami mu volají a nabízejí zajímavosti o sobě, dokonce fotky ze soukromí, aby na sebe upoutaly pozornost. Umělé kauzy a skandály. Není to nic zvláštního. Nic neobvyklého. Děje se to tak i v jiných zemích.

V tomto případě je to ale jisté překročení hranice, protože u tohoto incidentu výrazně rezonoval údajný rasový podtext celé události. Jak je veřejně známo, Jan Bendig je Rom a také gay. Útočník měl údajně Bendiga rasisticky urážet. Křičet na něj „Cikáne!“

„Honza je úplně v háji. Co kdyby to byla kyselina? Já se tu klepu v šatně a ochranka žádná,“ uvedl po incidentu Bendigův přítel a manažer Rejmon.

Bendig k incidentu tehdy mimo jiné řekl: „Ono násilí plodí jen další násilí, takže to musím hodit za hlavu. Já těmhle lidem musím dokázat, že nemůžou házet všechny lidi do stejného pytle, jedině tak, že budu pracovat a budu se snažit být vzorem a inspirací.“ Tato slova zní s odstupem času a vědomím toho, co vyšetřila Policie ČR, poněkud pokrytecky.

Bendig se také svěřoval, jako ho podpořili ostatní účinkující: „Nejradši bych z akce hned odjel, ale nechtěl jsem zklamat Monču. Ta a Leoš Mareš mi v zákulisí dodali spoustu pozitivní energie a podpory, abych si ten večer nenechal zkazit,“ uvedl tehdy Bendig pro extra.cz, a pak ještě dodal: „Měli jsme po půlnoci krásný telefonát od Lucie Bílé, která mi řekla tolik krásných slov, až mi to vehnalo slzy do očí.“

Jsou-li závěry a důkazy Policie ČR pravdivé, udělal Jan Bendig (pokud o tom přímo on skutečně věděl) velkou chybu. Možná to tak ani s jeho manažerem a přítelem v jedné osobě nemysleli, ale zjevně to celé poněkud nedomysleli. Byla to prostě od nich totální hloupost, která však bude mít své důsledky.

Jednak osobní pro Jana Bendiga, který asi ztratí důvěru a přátelství některých lidí, kteří ho v dobré víře podpořili. Asi přijde (nejméně na čas) i o nějaké profesní možnosti, reklamy, sponzory, koncerty, které by jinak přišly. Dále bude záležet především na něm samotném, jak se k celé záležitosti postaví, jaké z ní vyvodí závěry, poučení především pro sebe do budoucna.

A také to bude mít, bohužel, obecné dopady. Jan Bendig svým zinscenovaným napadením „nahrál na smeč“ některým lidem, kteří nepřejí menšinám v naší společnosti. Tito lidé mohou nyní říct: „Vidíte, že se těmhle nedá věřit.“

A to jsem to napsal ještě velmi slušně. Obávám se, že tito lidé budou používat mnohem drsnější výrazy. Každopádně Jan Bendig svým počínáním, pokud proběhlo, jak uvádí Policie ČR, neuškodil jen sobě, ale také ostatním slušným a poctivým lidem z menšin, kteří se musí potýkat s předsudky a nepřízní většiny společnosti. Bendig, který mohl být jedním ze vzorů, že „to jde“, teď těm slušným, pracovitým Romům, kteří se chtějí ze špatných poměrů vymanit a být úspěšní, naopak situaci o něco ztížil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz