Hlavní obsah
Sport

Je sparťan Krejčí nejlepším hráčem podzimu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Na to, kdo byl v českých klubech nejlepším hráčem podzimu, existuje více úhlů pohledu. Záleží, zda hodnotíme pouze zápasy Fortuna ligy či zahrneme evropské poháry a reprezentaci. Zda se díváme jen na herní schopnosti či hodnotíme také vliv na tým.

Článek

Vybrat nejlepšího hráče je tedy složité. Osobnost, která by ve všech směrech převyšovala ostatní, tu není. Každý z hráčů má své plusy a mínusy. Podívejme se na některé výrazné osobnosti podzimní části.

První z nich je sparťanský stoper

Ladislav Krejčí

Ladislav Krejčí v poslední době vyzrál a dnes je výrazným lídrem pražské Sparty. Má velké přednosti, kvůli kterým rozhodně patří mezi největší současné osobnosti českého fotbalu, ale také stále některé nedostatky.

Brian Priske ho stáhl do obrany. Řešil tak stav po odchodu Krejčího kamaráda Dávida Hancka do Feyenoordu Rotterdam. Krejčí přijal roli levého stopera, i když ho to táhlo, a možná pořád táhne, více do záložní řady. Vzadu je ale Krejčí pro Spartu výrazně platnějším a potřebným hráčem. V záloze ho naopak limitují menší kreativní schopnosti i dynamika pohybu. Troufám si říct, že kdybychom hodnotili výhradně herní stránku a nekoukali na Krejčího přínos, který je dán jeho osobností a vlivem na ostatní, má Sparta k dispozici lepší záložníky.

Herně má Ladislav Krejčí pořád velké rezervy, což je vidět i v obraně, kdy se občas chybám nevyhne. Někdy nezachytí náběh útočníka, špatně takticky stojí, musí si pak pomoci faulem. Ale to se pochopitelně občas stane každému obránci. Horší je, že se mu opakovaně stává, že špatně zpracuje míč. Šlápne na něj či mu zůstane pod nohou, nestihne ho odehrát dopředu, točí se s ním zpět k brankáři a ztratí ho. Soupeř jde rázem do brejku. To už na této úrovni nevypadá dobře a stávat by se to nemělo. Takových situací a chyb Krejčího lze najít v podzimní části několik. Vyskytly se i v posledních zápasech v Limassolu a s Teplicemi. Naštěstí pro Spartu zůstaly nepotrestány.

Pak jsou tu však Krejčího výrazné přednosti. Své ofenzivní „choutky“ dokáže realizovat i z obranné linie. Není „líný na krok“. Dokáže zezadu doběhnout až na hrot a zakončit hlavou i nohou. Jako to předvedl třeba ve dvou případech v Pardubicích. Platným je velmi při standardních situacích. Zejména rohových a přímých kopech, ale také dlouhých autech, které Sparta umí. Zejména Sadílek. Ve vápně má Krejčí skvělý výběr místa a vynikající výskok. Jde za míčem jako buldok v situacích, kdy do toho jiní nejdou, a střílí góly. Jako kapitán a lídr týmu je velmi výraznou postavou současné Sparty. Prodlouženou rukou trenéra Priskeho. Je znát, když v sestavě není.

Herně je nahraditelný, i když při standardkách chybí, ale jako duše a lídr týmu je momentálně velmi těžko hraditelný. Druhého takového Sparta nemá. Má sebevědomí. Nevzdává to nikdy, i když vývoj utkání není pro Spartu ideální. Bere na sebe zodpovědnost i při zahrávání penalt. Rád diskutuje s rozhodčími. Vytváří na ně tlak. V evropských pohárech a reprezentaci si to ale tolik nedovolí. V reprezentaci je zřejmé, že zatím ještě nemá v hráčské hierarchii tak silnou pozici jako ve Spartě. Ale to se může časem změnit.

Má-li se stát ještě lepším hráčem, bude muset zapracovat na svých technických nedostatcích a omezit zbytečné ztráty míče tohoto typu, které nepůsobí dobrým dojmem. Také lehce upravit své chování vůči rozhodčím. To by ale v případě přestupu do zahraničí nastalo asi samo. Nejspíš by si tam nedovolil tolik jako na české arbitry. U nich ví, že mu leccos projde, protože má díky Spartě výjimečnou pozici. Disciplína je také určitě kritérium, na které zahraniční zájemci také koukají. Krejčí má dle statistik v podzimní části ligy v dvanácti odehraných zápasech Fortuna ligy dvě červené karty. Na druhou stranu trochu překvapivě pouze jednu žlutou. Pozitivní jsou čtyři vstřelené góly. Další tři góly pak vstřelil v šesti zápasech Evropské ligy, v kterých obdržel také dvě žluté karty.

Otázkou je jeho zdraví. Mívá bohužel opakovaně v posledních sezonách delší výpadky z důvodu zranění.

Krejčího aktuální tržní hodnota se pohybuje na úrovni 5,1 mil. euro. Smlouvu v letenském klubu má do 30.6.2025. Je mu 24 let.

V lize debutoval v dresu Zbrojovky Brno už v 17 letech a 5 měsících. Na svůj věk je tedy dnes už velmi zkušeným hráčem. Logicky se tedy už delší dobu otevírá téma dalšího směřování jeho kariéry. Kdy a kam se ze Sparty posune do zahraničí. Záleží na nabídkách. Na stanovisku Sparty i samotného hráče. Sparta díky finančně silnému majiteli nemusí za každou cenu hráče prodávat. Na druhou stranu, přijde-li výborná nabídka, a Krejčí sám bude chtít, nebylo by dobré držet v klubu takového hráče. Důležité bude, aby to byl pro Krejčího opravdu vhodný klub. Čas ukáže, zda se v novém působišti prosadí, když nebude, aspoň zpočátku, tím lídrem a duší týmu jako ve Spartě, a bude hodnocen především dle herních dovedností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz