Hlavní obsah
Sport

Jeden z nejlepších hráčů světa na týmovou trofej stále čeká. Má ale v této sezoně ještě jednu šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Allianz Arena - stadion Bayernu Mnichov

Harry Kane, velká hvězda světového fotbalu, je tak trochu „pecháček“. Velká týmová vítězství se mu celou kariéru vyhýbají. Nepomohl ani přestup do Bayernu, který byl dosud „mašinou“ na tituly. Letos vyšel po dlouhých letech poprvé naprázdno.

Článek

Harry Kane je odchovancem londýnského Tottenhamu, kde působil od mládežnických let. Pauzu měl pouze při přechodu z juniorské kategorie, když byl na hostování. V anglické nejvyšší soutěži vstřelil 213 gólů v 320 zápasech. Ze statistik Premier League také vyplývá, že anglický gentleman nebyl nikdy vyloučen. V 320 utkáních nasbíral pouze 38 žlutých karet.

Harry Kane byl třikrát nejlepším střelcem Premier League (2015/16, 2016/17 a 2020/21) a v ročníku 2018/2019 postoupil s Tottenhamem do finále Ligy mistrů. Na domácí scéně byl s „kohouty“ také ve finále Anglického ligového poháru 2014/15. V Premier League byl Tottenham s Keanem v sestavě nejlépe jednou druhý (2016/17) a dvakrát třetí (2015/16 a 2017/18).

Harry Kane je historicky nejlepším střelcem anglické reprezentace. V roce 2018 ovládl pořadí střelců na světovém šampionátu. Na Mistrovství Evropy 2021 dovedl národní tým jako kapitán až do finále. Ve Wembley domácí Anglie podlehla po penaltovém rozstřelu Itálii 2:3. Harry Kane v první sérii proměnil, bohužel to na evropský primát nestačilo.

Skvělé kariéře Harryho Kanea chybí týmové vítězství ve významné soutěži. I to byl zřejmě jeden z důvodů, že se kapitán anglické reprezentace rozhodl k překvapivému kroku. Opustil milovaný Tottenham, Londýn a Premier League a zamířil za novou motivací na nečekanou adresu - do bavorského velkoklubu.

V srpnu minulého roku byla potvrzena informace, o které se spekulovalo už nějakou dobu, a jež se zpočátku zdála být z říše sci-fi. „Kachna“ to však nebyla. Harry Kane, anglický reprezentant, hrající legenda londýnského klubu, skutečně přestoupil do Bayernu Mnichov!

Německý velkoklub oznámil, že s kapitánem anglické reprezentace podepsal smlouvu do 30. června 2027. Podle médií za něj zaplatil více než 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Kane se tak stal nejdražším hráčem Bundesligy.

Harry Kane, který v týmové soutěži nikdy nic nevyhrál, přestoupil do německého velkoklubu, který naopak mistrovské tituly vyhrává jako na „běžícím páse“. S velkým napětím se čekalo, co toto spojení přinese.

„Samozřejmě se mi teď v hlavě honí spousta emocí a mrzí mě, že opouštím klub, kde jsem strávil téměř dvacet let. Přišel jsem jako jedenáctiletý kluk a odcházím jako třicetiletý chlap. Ale cítil jsem, že přišel čas odejít,“ uvedl vloni v létě Harry Kane.

Zmínil také, že touží po týmových trofejích a věří, že s Bayernem na ně dosáhne. Řekl, že do jiného klubu Premier League by nepřestoupil. V Anglii je prý pro něj pouze Tottenham.

Bayern Mnichov měl už v minulé sezoně namále, ale nakonec bundesligový titul v „hodině dvanácté“ opět získal. Největší a historicky nejúspěšnější německý fotbalový klub je dlouholetou „továrnou na úspěchy“. I když občas prochází krizemi a horšími obdobími, nakonec skoro vždy uspěje. Alespoň na domácím poli. Od sezony 2012/13 vyhrával německou ligu pravidelně. Získal 11 bundesligových titulů v řadě!

Harry Kane se velmi rychle zadaptoval. Začal ihned plnit to, proč přišel. Dle bundesligových statistik vstřelil zatím v 32 ligových utkáních 36 gólů. To je úctyhodná bilance. K tomu má v Bundeslize také 8 asistencí na gól. V Lize mistrů přidal v 12 zápasech dalších 8 gólů a 4 asistence.

Kane v Bayernu potvrdil pověst hvězdy první třídy v tom nejlepším slova smyslu. Dává góly, je lídrem týmu, prakticky „nesleze ze hřiště“. Skoro nestřídá! V drtivé většině utkání odehrál plný počet minut nebo se mu blížil. To je na hrotového útočníka poměrně výjimečné. Většina takto vytížených forvardů jiných klubů v utkáních často opouští hřiště mezi 70.-80.minutou. Nikoliv Harry Kane.

Kaneovi se daří, ale Bayern prožívá nejhorší sezonu za poslední roky. Po 11 triumfech v řadě poprvé mistrovský titul ztratil. Připravil jej o něj Bayer Leverkusen, v jehož řadách působí trojice českých hráčů Patrik Schick, Matěj Kovář a Adam Hložek. Bayer Leverkusen vede po 32 kolech tabulku o propastných 15 bodů právě před Bayernem a s předstihem si zajistil mistrovský titul.

Tým z Leverkusenu vede na trenérské lavičce Španěl Xabi Alonso, bývalý skvělý záložník FC Liverpool, Realu Madrid právě mnichovského Bayernu, kde působil v letech 2014-17 a uzavřel zde bohatou karieru, ozdobenou tituly z Mistrovství světa i Evropy se španělskou reprezentací či triumfy v Lize mistrů s Liverpoolem (společně s Vladimírem Šmicerem a Milanem Barošem) a Realem Madrid.

Však také mnichovský velkoklub hned přispěchal s nabídkou na příští sezonu, rád by svého bývalého hráče získal na uvolněný post kouče po končícím Thomasi Tuchelovi. Zájem měl údajně i FC Liverpool, ale Xabi Alonso dal oběma klubům „košem“ a rozhodl se pokračovat v Bayeru Leverkusen.

Bayern přišel o titul zrovna v první sezoně, kdy do klubu přišel Harry Kane. Kromě ztráty ligového primátu navíc vypadl i z německého poháru, a to velmi překvapivě už v druhém kole s třetiligovým Saarbrückenem.

Byl však stále ve hře v Lize mistrů, kde ho ve středečním semifinále čekal madridský Real. Vítězství v Lize mistrů mohlo „zpackanou“ sezonu Bayernu ještě zcela otočit do zcela jiné dimenze. Bayern vedl 1:0 a už už to vypadalo, že půjde do finále. Avšak do té doby výborně chytající veterán Neuer neudržel míč a Joselu v 88.minutě vyrovnal na 1:1. Stejný hráč pak v 91.minutě poslal Real Madrid do finále. Bayern ve 103. minutě sice vstřelil gól na 2:2, jenže sudí už předtím odpískal ofsajd.

Utkání řídili zkušení polští rozhodčí v čele se Szymonem Marciniakem, jedním z nejlepších světových rozhodčích posledních let, který už má na svém kontě finále Mistrovství světa i Ligy mistrů. Před pár lety mimo jiné řídil výborně také utkaní české ligy v pražském Edenu.

Poláci rozhodovali velmi dobře i tentokrát. Až do osudné 103.minuty, kdy Marciniak odpískal ofsajd na pokyn svého asistenta Tomasze Listkiewicze, který je synem bývalého šéfa komise rozhodčích Michala Listkiewicze, z éry svazového předsedy Pelty. Tomasz Listkiewicz, 45 letý, velmi zkušený asistent, se trochu ukvapil a „umávnul“ v hraniční situaci, kdy měl počkat na rozhodnutí VARu. Bohužel se tak stalo v nejméně vhodnou dobu.

Toto nešťastné rozhodnutí stálo Bayern možnost vyrovnat skóre na 2:2, hrát prodloužení a bojovat dál o finále. Německý tým se cítí oprávněně poškozen chybným rozhodnutím polského asistenta. Na druhou stranu, za verdiktem nelze hledat úmysl. Chyby prostě k životu i fotbalu patří. Děláme je všichni. Je nutné je respektovat, když jsou neúmyslné. I když jde o moc. A to je právě tento případ. Ostatně, kdyby Manuel Neuer neudělal hrubou chybu v 88.minutě, po které vstřelil Real Madrid vyrovnávací branku, možná by Bayern zvítězil 1:0 a k této situaci by ani nedošlo. Ale to jsou jen „kdyby“ a „možná“.

Harry Kane si tedy s Bayernem wimbledonské finále Ligy mistrů proti německému rivalovi z Dortmundu nezahraje. Je to samozřejmě i tak skvělý hráč a velká osobnost světového fotbalu. Zasloužil by si za to, co mu dává, konečně také velké týmové vítězství.

Může se to ještě v podařit s anglickou reprezentací, kterou povede opět jako kapitán na EURU v Německu. Anglie je tradičně jedním z favoritů turnaje. V neděli 16.června zahájí svůj program utkáním se Srbskem. Angličany ve skupině dále čekají Dáni a Slovinci.

Slavný Harry Kane má tedy ještě jednu možnost, v této sezoně už poslední, zlomit prokletí svých týmových neúspěchů.

Další zdroj: TV přenos Nova Sport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz