Hlavní obsah
Umění a zábava

Jiří Ježek vypadl ze StarDance a národ se diví, jak je to možné. Ježek je však i tak vítězem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Několikanásobný mistr světa a paralympijský vítěz, bývalý cyklista Jiří Ježek se rozloučil se StarDance překvapivě jako druhý v pořadí.

Článek

Vypadnout prý měla kickboxerka Ptáčková

Před druhým vyřazováním měly sázkové kanceláře jasno, kdo ve StarDance tentokrát skončí. Shodly se na kickoboxerce Martině Ptáčkové. Na její konec se sázelo v poměru 1,95:1 u Fortuny a 2,10:1 u Chance. Večer ale bylo vše jinak.

Kickboxerka Ptáčková skutečně skončila dle hodnoceni poroty poslední, když získala 17 bodů. V soutěži se však díky hlasům diváků udržela.

Se StarDance se rozloučil, jako druhý v pořadí po zpěváku Ondřeji Rumlovi, bývalý cyklista Jiří Ježek.

Je to velké překvapení! Nezatančil náročnou rumbu se svojí partnerkou rozhodně špatně. Dle hodnocení poroty byl pár Jiří Ježek a Lenka Nora Návorková až čtvrtým od konce. Propadl však v hlasování diváků, kteří rozhodli.

Diváci se proti výsledkům bouří

Televizní národ se na sociálních sítích výsledkům diví. Mnozí píší, že je to nespravedlivé. Objevují se názory, že Ježkovi s Návorkovou ublížilo, že to byl z jejich strany hlavně tanec, ostatní mnohdy vsadili víc na příběh a estrádní číslo.

Jiní se domnívají, že Jiří Ježek doplatil na to, že si všichni hlasující mysleli, že on má dost podpory od jiných, tak už žádnou nepotřebuje. A tak nakonec žádnou neměl. Další zmiňují, že Ježek není pro širokou televizní obec těch, kteří se nezajímají o sport, až tak známý. Někteří lidé se dokonce domnívají, že je to od České televize jeden velký podvod. Nevěří, že lidi Jiřího Ježka poslali domů.

Rozhodují zejména diváci

Faktem je, že nerozhoduje pouze tříčlenná porota, ale především hlasující diváci. Překvapivá vypadnutí v soutěži vždy byla. V minulosti i větší než to současné Jiřího Ježka. Stačí připomenout, co se dělo v minulém roce, když ve 12.řadě StarDance nečekaně vypadl jeden z favoritů soutěže Richard Krajčo. Zpěvák a frontman kapely Kryštof, u něhož se vzhledem k jeho fan klubu a silné stabilní fanouškovské základně předpokládalo, že půjde v soutěži daleko. Vypadl však už jako třetí v pořadí.

Pravidla StarDance

Připomeňme si pravidla StarDance. Na konci každého dílu jsou sečteny body od poroty a je podle nich vytvořeno pořadí soutěžních párů. Na základě tohoto pořadí jsou párům přidělovány body od 1 do 10 (v případě 10 párů na začátku). Soutěžní pár, který získal od poroty nejvyšší bodové ohodnocení, získá 10 bodů. Pár, který měl druhé nevyšší hodnocení v tomto kole od poroty získá 9 bodů, s každým pořadím se počet bodů snižuje až po poslední pár s nejnižším bodovým ohodnocením od poroty. Ten získá do celkového hodnocení kola pouze 1 bod.

Takto je to v každém kole. Mění se jen počet bodů, které se rozdělují, s tím, jak klesá počet párů. Pokud je devět tanečních párů, jako v kole, kdy vypadl Jiří Ježek, pár s nejvyšším počtem bodů od poroty získá 9 bodů, každý další v pořadí pak o jeden bod méně. Poslední vždy pouze jeden bod. Pokud mají některé páry shodné hodnocení od poroty, získají stejný počet bodů.

Stejná pravidla platí i u diváckého hlasování. Taneční páry získávají během přenosu SMS hlasy od diváků. SMS hlasy jsou na konci vysílání sečteny a je vytvořeno pořadí párů. Princip udělování bodů je stejný jako u hlasování poroty. Tedy v zatím posledním kole od devíti do jednoho bodu.

Konečný výsledek je součtem od poroty a diváků

Ze soutěže vypadne pár, který získal nejméně bodů po sečtení zisku od poroty a diváků. Tedy, pokud byl například pár na čtvrtém místě od konce, získává 4 body. Když je tento pár zároveň poslední u diváků, získá jen jeden bod. Má tedy 4+1= 5 bodů. Pokud je ve stejném kole jiný pár u poroty poslední, získá jeden bod, ale u diváků je třeba pátý, získá tedy 5 bodů. Má součet 1+5= 6 bodů. I když byl tedy pár u poroty poslední, zachrání se díky podpoře diváků.

Pokud nastane shoda a dva páry mají shodný součet bodů od poroty a diváků, rozhodují dle pravidel soutěže SMS hlasy od diváků. Vypadne pár, který má horší umístění od diváků.

To je důvodem, proč někdy vypadne favorizovaný pár, který lépe tančí a v soutěži zůstane pár, který je u hlasujících diváků oblíbenější.

Pravidla soutěže neurčuje Česká televize

Soutěž provozuje pod licencí od britské BBC. Česká televize tedy musí dodržovat licenční podmínky soutěže. Pravidla soutěže se nám mohou či nemusí líbit. Jsou však prostě takto daná.

Pokud se Vám výsledky nelíbí…

Nerozhoduje pouze porota. Rozhodují především hlasující diváci a většina hlasujících prostě rozhodla takto. StarDance má sice stále vysokou sledovanost, ale je otázka, kolik diváků se dívá, a jaké procento ze sledujících opravdu hlasuje.

Pokud rozhodnutí někoho pobuřuje a nehlasoval, je to stejné, jako když někdo kritizuje výsledek voleb a sám k volbám nechodí. Ten, kdo hlasoval a nelíbí se mu vypadnutí Jiřího Ježka, se prostě musí smířit s faktem, že většina hlasujících měla jiný názor a ten platí.

Ježek je i přes vypadnutí vítězem

Jiří Ježek se i tak stal tak trochu vítězem letošního ročníku. A Česká televize s ním. Jeho účast, jako prvního člověka s hendikepem, je krásným příkladem, že StarDance má smysl a není to jen „bezduchá“ zábavná show. Je skvělé, že v ní mohou vedle sebe soutěžit lidé velmi mladí, starší a ještě starší či lidé se zdravotním hendikepem i bez něj.

Jiří Ježek dal svými výbornými tanečními výkony zapomenout na to, že nějaký hendikep má. Nepotřeboval soucit. Byl porotou hodnocen se stejným přístupem jako jeho zcela zdraví kolegové. Kdo nezná jeho životní příběh a zasedl k televizi později, možná ani nevěděl, že Ježek tančil s protézou. Možná i proto čerstvý padesátník vypadl. Byl až příliš dobrý a nepotřeboval žádné ohledy. Ale to nevadí. Ukázal mnohým skvělý příklad, cestu, co všechno jde, když se chce a člověk se nevzdá a pere se s životním osudem. Klobouk dolů, pane Ježku!

Další zdroj: TV přenos ČT1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz