Hlavní obsah
Aktuální dění

„K Ukrajincům se máme chovat jinak,“ říká exprezident Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Václav Klaus opět poskytl rozhovor CNN Prima News. Chodívá tam poměrně pravidelně sdělovat své názory na současný svět, s kterým nesouhlasí a nechápe ho.

Článek

V České republice je prý již každý desátý obyvatel z ciziny. „Dostáváme se do pasti, do které spadla řada zemí v západní Evropě. Například Francie, Velká Británie nebo Nizozemsko,“ řekl Klaus pro CNN Prima News.

Nemalá část Ukrajinců v Česku jsou dle Václava Klause migranti a ne uprchlíci před válkou. Podle Klause se k nim máme chovat jinak. Vlastně tím nepřímo říká, že tady tyto lidi nechce. Nechce, aby je český stát podporoval, aby tady tito lidé zůstali.

Jaká je realita? Česká republika má takřka nulovou nezaměstnanost. Nepracují pouze lidé, kteří nemohou ze zdravotních či věkových důvodů najít práci, či lidé, kteří pracovat nechtějí. Kvůli nedostatku pracovníků má řada firem v Česku problém zajistit výrobu a služby.

Ukrajinci už dávno nepracují v Česku jen na stavbách a ve skladech. Ukrajinky a Ukrajinci pracují v mnoha jiných odvětvích. Například školství, zdravotnictví, sociálních službách, hotelových a restauračních a jiných provozech. Ženy pracují také jako učitelky, vychovatelky, lékařky, sociální pracovnice, zdravotní sestry, uklízečky, servírky, pokojské, kuchařky, kadeřnice, pedikérky, masérky,…

Moho podnikatelů, majitelů českých firem vám potvrdí, že Ukrajince potřebuje, protože čeští zaměstnanci prostě nejsou. Pokud by dnes teoreticky ze dne na den všichni Ukrajinci z Česka odešli, byl by obrovský problém zajistit provozy ve firmách, ale i v nemocnicích, školních jídelnách, domovech seniorů a dalších zařízeních. Země by kolabovala.

Častým argumentem odpůrců je, že v Česku Ukrajinci pracují načerno a neodvádějí daně. Možná, malá část, například na stavbách. Ale lidé ve státních organizacích a velkých firmách rozhodně načerno nepracují. Odvádějí daně, přispívají tak do státního rozpočtu. Dnes už tedy mnozí z nich přispívají současným českým seniorům na důchody. Bohužel někteří čeští senioři nechápou, že Ukrajinci jsou pro tuto zemi přínosem. Podléhají populistickým politikům, kteří šíří strach, nenávist a pomlouvačné kampaně. To, co do Ukrajinců tato země zpočátku zainvestuje, se v dlouhodobém horizontu českému státu a české ekonomice výrazně vyplatí a mnohonásobně vrátí. Čím déle bude válka na Ukrajině trvat, tím více jich tu dlouhodobě zůstane, protože si tu vytvoří kontakty, děti vychodí školy….

Václav Klaus je původním povoláním ekonom. Toto všechno by měl tedy vědět. Bohužel však žije ve „svém světě“. Ten reálný je ale dnes jiný. Pokud by se pan Klaus zeptal současných „kapitánů průmyslu“ a dalších lidí z ekonomické a podnikatelské sféry, dozvěděl by se, že Ukrajince, ale i třeba Slováky, Poláky, Bulhary a další zaměstnance z jiných států nutně k zajištění výroby, provozů a služeb potřebují.

Ukrajinci mají obecně pověst pracovitých a přizpůsobivých lidí. Proto jim také některé západoevropské a mimoevropské země, jako například Kanada, „nadbíhají“ a nabízejí velmi dobré podmínky, když k nim přesídlí. My je tady máme a potřebujeme je. Demografická křivka české populace je nepříznivá. Přibývá lidí v seniorním věku. Odchodem „Husákových dětí“ do penze se v budoucnu tento stav ještě mnohem více zhorší. Mladých bude výrazně méně. Seniorů mnoho. Bez mladých lidí z jiných zemí se tedy určitě neobejdeme.

Ukrajinci patří mezi ty, kteří k nám mají jazykově, sociálně a kulturně poměrně blízko. Rozhodně mnohem blíž než lidé z Afriky či asijských zemí. Snadněji se tedy přizpůsobí. Měli bychom se tedy snažit jim vytvářet takové podmínky, aby ti pracovití a slušní tady zůstali. Ne jim „házet klacky pod nohy“.

Zdroj: CNN Prima News

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz