Hlavní obsah
Umění a zábava

Karel Šíp propásl možnost v nejlepším skončit. Všechnopárty je už jen stínem kdysi kvalitního pořadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Všechnopárty bývala roky zábavnou a kultivovanou talk show na České televizi. Pořad je postaven na osobě moderátora Karla Šípa. Ten bohužel už v poslední době nedokáže úroveň pořadu udržet.

Článek

Nerad bych, aby tento článek vyzněl jako obecná kritika stáří a seniorů. Tak to rozhodně není myšleno. Samotnému mi „táhne na šede“. Tedy do seniorského věku nemám tak daleko. Vážím si mnoha starších a starých lidí, kteří i v pokročilém věku dokážou velké věci.

Talk show České televize Všechnopárty sleduji řadu let. Vlastně od začátku. Je založena na osobě oblíbeného moderátora Karla Šípa, který pořad připravuje už od roku 2005. Metodu, kterou zpovídá hosty, Karel Šíp sám nazval kdysi v nějakém rozhovoru charakteristikou „zvídavý stařík“. Nutno říct, že mu tato role léta výborně seděla a fungovala. Všechnopárty bývala dle mínění mnohých nejlepší a nejzábavnější českou televizní talk show. Šípovi se dařilo témata probírat s pozvanými hosty s nadhledem. Sázel na laskavý humor. Byl velmi pohotový. Schopný vždy reagovat. Často velmi vtipně. I v oblastech, v kterých se dobře orientoval a „věděl“, často dělal na oko, že „neví“ a dokázal přitažlivou a zábavnou formou vést zajímavé rozhovory s hosty. Řada dílů pořadu byla velmi vydařených.

Bohužel v této souvislosti musím uvádět minulý čas. Dříve jsem se na sledování Šípovy talk show těšil. Když jsem byl v pátek večer doma, jen málokdy jsem vynechal. Když ne, podíval jsem se rád často i zpětně. Ta doba je však bohužel pryč. Když v poslední době pořad nepravidelně vidím, zábavný osvěžující pocit je bohužel pryč. Mnohdy ani nedokoukám a raději přepnu na jiný televizní program či na nějakou streamovací službu.

A to si Karla Šípa velmi vážím. Vyrostl jsem na něm. Znám jeho dřívější talk show a jiné zábavné pořady a scénky dávno před Všechnopárty až do dob po Hitšarádu před více než čtyřiceti lety. Pamatuji první odvysílání jeho silvestrovského vystoupení o „kradení hudby k písním“ s Jaroslavem Uhlířem v slavné Menšíkově estrádě s herci v hledišti. Jako školák jsem Karla Šípa viděl „naživo“ jako hosta (s Uhlířem) ve výborném semaforském představení Miloslava Šimka a spol „Zavěste, prosím, volá Semafor“. Znám samozřejmě také Šípovu úspěšnou autorskou textařskou tvorbu. Vím, že je to velmi schopný a talentovaný člověk, který má na kontě mnoho vydařených záležitostí. O to víc mě dnešní stav mrzí. Rozhodně není mým cílem mu tímto článkem ubližovat či se mu vysmívat.

Karel Šíp však už na moderování Všechnopárty nestačí. Alespoň dle mého názoru. Z toho, co v poslední době vidím. Je zjevně nedoslýchavý, což se dá v jeho věku samozřejmě pochopit. Je však poměrně nešťastné, když se opakovaně v různých dílech pořadu s různými hosty stává, že všichni v sále i u televize slyší a rozumějí odpovědi hosta, jen pan Šíp nikoliv. Neustále se hosta ptá. Host pak musí, místo toho, aby dál pokračoval v zajímavém tématu, vysvětlovat a reagovat na Šípovy dotazy, které jsou bohužel někdy „mimo mísu“.

Je evidentní, že se hosté občas cítí divně až nepatřičně. Šíp jim pak někdy dokonce vynadá, že se špatně vyjadřují a svoji nedoslýchavost svádí na diváky, kteří prý nerozumějí, protože se host údajně nesrozumitelně vyjadřuje. Není to však vynadání „jako“. Není to hra, která by do show patřila. Prostě „zvídavý stařík“ byl dříve sympatický a zábavný a „jako“ nechápavý. Dnes už je někdy podrážděný až protivný. A občas nechápe opravdu.

Někdy Karel Šíp působí také tak trochu dezorientovaně v čase. Ptá se hostů z řad herců třeba na jejich spolužáky z DAMU či JAMU a jmenuje lidi, kteří by jimi prý mohli být. Jsou však o dvacet i více let starší než zpovídaný host. Takže s nimi do školy nemohl chodit ani náhodou. Host chudák neví, jak reagovat. Kdyby se takový „přešlap“ stal panu Šípovi výjimečně, dá se to pochopit. Tak to ale bohužel není.

Poněkud omšele už působí neustále se roky opakující „vtipná hra“ na to, že je pořad vysílán „naživo“. Předtáčí se týdny před vysíláním, ale host má, dle Šípa, mluvit, jako by se vysílalo právě teď. Šíp hosta vždy upozorní, že není listopad, ale vlastně leden, že to budou muset vystřihnou a sjet to znovu. A tak se znovu a znovu stejná věc přeříká s malou obměnou, aby to jako časově sedělo. Mnohokrát opakovaný vtip ale přestává být vtipem.

Karel Šíp často nenechá hosta plynule mluvit. Někdy přehnaně skáče do řeči. Bohužel hosté proto často nedořeknou, co by rádi, protože Šípovy otázky a nedorozumění kolem nich, zavedou řeč zcela jinam. Divák se tak vůbec nedozví, co chtěl host sdělit. Pointa zajímavě načatého příběhu je pryč. Stále častěji je vidět, že jsou z těchto záležitostí rozpačití i samotní hosté pořadu.

Rozhovorům chybí dřívější tempo, lehkost a vtip. Karel Šíp prostě už není v takové formě jako dřív. Nedokáže často už vhodně a pohotově reagovat. Mnohdy ani bohužel nechápe, co mu host říká. Proto jeho reakce působí někdy nepatřičně. Podobných nedorozumění a trapných okamžiků mezi Šípem a hosty ve Všechnopárty přibývá. Jsou takřka v každém díle.

Tato situace samozřejmě nenastala ze dne na den. Je to dlouhodobý proces, který má svůj vývoj a postupně se zhoršuje. Už v roce 2017 skončil dlouholetý režisér Všechnopárty Viktor Polesný. Všechnopárty režíroval dvanáct let. S moderátorem spolupracoval už od 90.let a kromě Všechnopárty režíroval i dřívější Šípovy pořady Horoskopičiny či Paškál. Přesto ze dne na den skončil. Polesnému se prý už tehdy nelíbily některé Šípovy výkony. Moderátor tedy zažádal vedení televize, aby režiséra vyměnilo. Viktor Polesný to v médiích decentně komentoval, že prý s Karlem Šípem měli odlišné názory na další vývoj pořadu. Polesného vystřídal další zkušený režisér zábavných televizních pořadů Michael Čech, syn Šípova kamaráda Františka Ringo Čecha.

Všechnopárty se vysílá osmnáctou sezonu a dodnes je zejména mezi seniory oblíbeným pořadem. Má pořád vysokou sledovanost, byť je evidentní, že má nejlepší roky už za sebou. Rozumím proto tomu, že případné ukončení je těžkým rozhodnutím, do kterého se vedení ČT nechce. A vlastně k němu dle dat sledovanosti možná ani ještě není důvod. Ukončení pořadu ze strany ČT by přineslo u určité části diváků negativní reakce, ať už přijde kdykoliv.

Je to jistě citlivá záležitost i vůči samotnému moderátorovi. Karel Šíp je nesporně legendou televizní zábavy. Bohužel jen málokterý člověk, byť sebeúspěšnější, dokáže sám poznat a uznat, že pro něj už nadešel čas důstojně skončit. Na vrcholu kariéry skončí málokdo. Karel Šíp má své roky a na tento typ „živého“ televizního pořadu s hosty a diváky už, dle mého názoru, prostě nestačí a bylo by dobré pro něj samotného, aby odešel důstojně a včas. Pro režiséra musí být čím dál obtížnější už dnes sestříhat díl pořadu tak, aby byl koukatelný a Šípova slabá místa v něm „zakryl“. Přesto tam jsou.

Tím neříkám, že Karel Šíp nemůže dělat v televizi něco jiného. Jiřina Bohdalová je o značnou řádku let starší a v magazínu ČT Hobby naší doby dokazuje, že tento typ pořadu může dělat na důstojné úrovni i ve velmi pokročilém věku. Je to však pořad bez diváků v sále, který lze připravovat a natáčet v klidu a dle potřeby záběry opakovat. Není to také pořad pro „všechny“ v hlavním vysílacím čase, ale pro určitou cílovou skupinu. Přesto klobouk dolů, jak to paní Bohdalová po devadesátce zvládá! Jmenovat lze třeba i Saskii Burešovou, která, v podobném věku jako Karel Šíp, stále velmi dobře uvádí magazín Kalendárium. Ani to však není „živý“ pořad s hosty a diváky.

Všechnopárty s Karlem Šípem běží už jen setrvačností. Kdo pořad nesleduje, má možnost si udělat obrázek a názor sám na webu ČT. Stále se na něj mnoho diváků ze zvyku dívá. Nové diváky však asi získá těžko. Až jednou Všechnopárty s Karlem Šípem skončí, bude určitě obtížné najít osobnost, která by dokázala dělat svoji talk show na takové úrovni, jako se to dříve dlouho dařilo Karlu Šípovi. Není to lehká disciplína.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz