Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co mají společného? Klaus, Zeman a Paroubek otevřeně podporují Roberta Fica

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Rozmohl se nám tady takový „nešvar“. Bývalí čeští politici píší před volbami dopisy plné podpory Robertu Ficovi.

Článek

Jiří Paroubek, pro mnohé dnes již polozapomenutý bývalý předseda ČSSD, dnes přejmenované na SocDem, který se opakovaně neúspěšně snažil nejrůznějšími formami o návrat do politiky, napsal Robertu Ficovi otevřený dopis, v němž přeje Ficově straně vítězství.

„Věříme, že toto Vaše volební vítězství ozáří nejen celé Slovensko, ale svými paprsky prozáří celou Evropu včetně České republiky. Ve volební kampani vyjadřujete myšlenky, s nimiž se ztotožňují nejen členové našeho spolku, ale, jak jsme přesvědčeni, také velká většina českých občanů,“ napsal „vzletně“ Jiří Paroubek.

Připomeňme si, co hlásá Robert Fico. Fico je proruský, protiukrajinský, proti NATO, proti EU. Jak přišel Jiří Paroubek na to, že to jsou myšlenky, které chce “většina českých občanů”?

Již před Paroubkem napsal otevřený dopis Robertu Ficovi také Václav Klaus, bývalý český prezident a premiér. Klaus mimo jiné píše:

„Shodujeme se s Vámi, že je třeba opřít se o občany Slovenska, o slovenského voliče, a ne o komentáře v New York Times či v jiných zahraničních médiích, včetně českých.“

Václav Klaus tedy vidí demokracii zřejmě v podpoře Ruska, v postojích proti Ukrajině, proti EU. Zároveň si nezapomene v dopise „rýpnout“ do českých a západních médií. To je smutný konec kdysi prozápadního politika Klause.

Třetím „do party“, kdo podpořil Fica, je Miloš Zeman.

„Věřím, že i na Slovensku sociální demokracie zvítězí a že bude úspěšnou stranou i proto, protože bude stranou mezilidské solidarity,“ řekl Zeman v nahrávce, kterou zveřejnila strana Směr-SD.

Zeman se od Putinova Ruska, které dříve bezmezně podporoval, už se distancoval. Na rozdíl od Klause a Paroubka. Musel. Byl v té době ještě prezidentem a další podpora Putina byla po napadení Ukrajiny už v oficiální funkci neobhajitelná a nemyslitelná. Svoji zdravici Zeman hraje hlavně na „sociálně demokratickou notu“. Je otázkou, co Zeman myslí tím, že „i na Slovensku sociální demokracie zvítězí.“ V Česku tedy zatím rozhodně nevítězí. Není divu, když jí pomstychtivý Zeman pomohl svým jednáním v minulých letech skoro k zániku.

Co mají společného Paroubek, Zeman a Klaus?

Všichni tři čeští bývalí politici a dřívější šéfové politických stran se rozešli se svými mateřským stranami ve zlém. Nemohou svým stranickým následovníkům „přijít na jméno“. Hojně je kritizují. Všichni tři také nejsou spokojeni se zahraniční politickou orientací Fialovy vlády na EU, NATO a USA. Paroubek a Klaus otevřeně kritizují pomoc Ukrajině a podporují Rusko.

Kdyby byl u vlády Andrej Babiš, na této zahraniční politice Česka by se nejspíš moc nezměnilo. Babišova minulá vláda byla také orientována na EU, NATO a USA. Babiš se sice kamarádí s Orbánem, i s Ficem by byl nejspíš zadobře. Zároveň však do velkého střetu s EU asi nepůjde. Potřebuje tučné dotace z EU pro Agrofert, EU sice sem tam kritizuje za nějaké jednotlivosti, ale jinak se mu v záři reflektorů na summitech v Bruselu, kde má na „všechny kamarády telefonní číslo“, vždy líbilo. Určitě by se tam rád vrátil. Stejně tak s USA chtěl mít co nejlepší vztahy. Fotka s Trumpem pro něj byla životním zážitkem. Jediné, co by asi trochu omezil, je pomoc Ukrajině. Avšak, kdo ví, co nás čeká v české předvolební kampani a po parlamentních volbách 2025.

Robertu Ficovi jde populisticky o rozsáhlý sociální stát, který se v zásadě stará jenom o své vlastní lidi. Nechce se na ničem mezinárodním podílet, nikomu pomáhat. V tom udělal podobný „veletoč“ jako Maďar Orbán. Určitá část obyvatel na tyto nacionalistické postoje slyší. Líbí se jim silný vůdce, silný stát. Fico nechce podporovat zbraněmi ani jinou materiální pomocí Ukrajinu. Je proti migrantům z Ukrajiny i jiných zemí. Je to zkušený politik, podobně jako Babiš velmi pracovitý. Nemá žádné zábrany. Umí se podbízet voličům a uchopit momentální nálady ve společnosti ve svůj prospěch. Fico umí používat různé politické metody, které mu pomohou zvýšit popularitu, získat vliv a moc. V tom si je také hodně podobný s Andrejem Babišem. Fico je pragmatik, nemá zábrany, nemá žádné ideologické, mravní a etické mantinely.

Když byl Robert Fico ještě před čtyřmi roky premiérem, hlásal, že chce, aby Slovensko bylo v jádru Evropské unie. Teď zcela otočil. Často nyní v předvolebních proslovech zdůrazňuje, že všechno zlé je ze Západu. Kalkuluje s tím, že až třetina slovenských voličů je neukotvená. Jsou to zároveň mnohdy proruští voliči, antivaxeři a další „přelétaví nespokojenci“.

Otázkou je, jakým bude opravdu Fico premiérem, pokud se jím po volbách stane. V minulosti už mockrát dokázal měnit názory dle momentální potřeby a situace. Před volbami je potřeba nějaká. Po volbách může být úplně jiná. Fico nyní bojuje zápas o svou vlastní svobodu a o svobodu svých kolegů. Někteří už jsou odsouzení, jsou ve vězení. Dle slovenských médií se teď údajně otevřeně vyhrožuje vyšetřovatelům, soudcům, prokurátorům, že když se dostane k moci, tak si s nimi vyřídí účty.

A tohle podporují a obdivují pánové Klaus, Zeman a Paroubek.

Co bude po volbách? Těžko si lze představit, že by Fico chtěl skutečnou mezinárodní izolaci Slovenska. Například vystoupení z EU, když Slovensko čerpá tučné dotace, které by nemělo čím nahradit. Vystoupení z NATO, když je ruská armáda na Ukrajině… Ale, kdo ví?

Zdroj:

https://www.forum24.cz/paroubek-preje-vitezstvi-ficovi-pry-to-ozari-celou-evropu-jasne-asi-jako-cernobyl

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/robert-fico-vaclav-klaus-igor-matovic-slovensko-volby-institut-vaclava-klause.A230913_195843_domaci_svm

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zeman-fico-volby-slovensko-klaus-smer-prezidenti-cr.A230922_122309_domaci_svm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz