Hlavní obsah
Sport

Kuchta řídil ofenzivu Sparty na Slovácku. Měl být domácí Vecheta vyloučen? Co nás čeká v derby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

V zajímavém utkání na Slovácku ukázala Sparta, proč vede ligu. Má jasně nejlepší útok a dokáže soupeře přestřílet. V obraně zdaleka tak jistá není, ale na ligové soupeře to obvykle stačí.

Článek

Jan Kuchta ukázal, že pokud se posuzují pouze fotbalové kvality, patří do české reprezentace na EURO. To, jak si poradil s dvěma brejky, které chladnokrevně lobem zakončil, bylo ukázkou, jak se má v takové situaci špičkový útočník zachovat. Sparta tak vedla už v 23.minutě na Slovácku 2:0 a utkání se zdálo být rozhodnuté.

Domácí tým ho však dokázal zdramatizovat. Opět se potvrdilo, že Sparta má na české poměry špičkový útok. Její ofenziva je jednoznačně nejlepší v lize. Však také Sparta vstřelila v posledních zápasech čtyři góly v Olomouci, předtím také čtyři doma Baníku a na Bohemians tři.

Sparťanská defenziva ale už tak kvalitní zdaleka není. Sparta v ní má „okénka“. Sorensen a Krejčí mají proti kvalitním útočníkům rychlostní problémy i potíže s obratností. To ukázaly nejlépe utkání s Liverpoolem. Také Panák je lepší v rozehrávce než v defenzivní činnosti. Vitík tentokrát pro zdravotní problémy chyběl. Sparta už poměrně dlouho neudržela v ligovém zápasu „vzadu“ nulu, což je na lídra tabulky poměrně nezvyklé.

Slovácko sparťanské chyby dokázalo potrestat jen částečně. Dvakrát snížilo na rozdíl jednoho gólu. V době, kdy Daníček dal z penalty na 2:3, měli domácí hráči několik slibných příležitostí, které ale nedokázali využít. Jejich nepřesné střely mířily vedle nebo nad. V té době, kolem 75.minuty, Sparta v defenzivě trochu nestíhala a vyrovnání nebylo úplně nereálné.

Efektivita v útočné fázi je to, co rozhodlo duel Slovácko - Sparta. A také jeden z hlavních důvodů, proč Sparta vede ligu. Má výrazně lepší ofenzivu než ostatní ligové týmy. Na české ligové poměry má tři špičkové útočníky - Kuchtu, Birmančeviče a Haraslína, z nichž vždy alespoň jeden naplno zabere. V tom za ní pokulhává i Slavia.

Tentokrát to byl zejména zápas Jana Kuchty. Skvělé momenty měl ale také Lukáš Haraslín, který vstřelil třetí gól, a poté ještě trefil pěknou střelou tyč. Pohyblivost všech třech útočníků Sparty činila obraně Slovácka velké problémy. Kuchtovy rychlé náběhy těžko zachytávala. Dvakrát se jí to nepovedlo vůbec a byly z toho branky. Haraslín opět potvrdil, že má překvapivou a rychlou střelu ze střední i větší vzdálenosti poté, co se dokáže odpoutat od hráče.

Pozitivní skutečností utkání bylo, že Slovácko hrálo naplno. Nekalkulovalo. Nešetřilo se na zápasy s přímými adepty na konečné umístění jako Baník na Slavii. Utkání s těžkým soupeřem nevypustilo. Dalo do něj všechno. I když neprožívá dobré jaro, v tomto utkání odvedlo na své poměry a současné možnosti kvalitní výkon. Přispělo k atraktivnímu průběhu utkání.

V zápase byly nařízeny tři penalty. Jedna, za ruku pro Spartu, byla nakonec po intervenci VARu pro předchozí ofsajd Kuchty odvolána. Další dvě, po jedné na každé straně, byly nařízeny správně. Kairinenova ruka v pokutovém území byla jasná. Stejně tak Fryštákův faul na střídajícího Olatunjiho byl bez diskuze. Daníček a Krejčí se nemýlili.

Kontroverzním momentem byl ostřejší faul domácího Vechety v 45.minutě na Kuchtu. Typický faul české ligy, kdy přemotivovaný hráč řeší své technické nedostatky a „zajede“ naprosto zbytečně do souboje skluzem na dlouhou nohu. Rozhodčí Rouček stál hodně blízko. Celou záležitost měl jako „na dlani“. Tasil okamžitě bez váhání žlutou kartu. VAR ho neopravil. Asi správně. Byla to „tmavě žlutá“. Zákrok v zóně, kdy lze dát červenou, ale pokud ji nedá, není to ještě hrubá chyba. Zpomalený záznam ukázal, že Vecheta nešel podrážkou úplně naplno na Kuchtovu nohu. Tedy zřejmě akceptovatelné rozhodnutí. Kdyby se ale hlavní rozhodčí ihned rozhodl sám pro červenou kartu, VAR by ho také nejspíš neopravil, protože i to by bylo rozhodnutí, které by si hlavní sudí bez problému obhájil. Prostě některé situace nejsou černobílé a jednoznačné.

Sparta vyhrála zaslouženě. Byla herně lepším týmem, měla 64 % držení míče. Ostatní parametry byly poměrně vyrovnané. Osm střel na branku Slovácka proti devíti střelám Sparty. Přímé kopy 14:13 pro Spartu. V tom hlavním, v gólech, však byli pražští hráči lepším mužstvem. Potvrdila se nadstandardní kvalita a produktivita útoku Pražanů.

Sparta působila tentokrát v projevu trochu „zabrzděně“. Sedm hráčů hrálo s hrozbou případné stopky po žluté kartě, po které by přišli o derby. Sparta však tentokrát ukázala maximální disciplínu a, stejně jako v sobotu Slavia, o žádného hráče před derby kvůli karetnímu trestu nepřišla. Názorně předvedla, že když se chce, tak to jde. Hráči se maximálně věnovali hře. S rozhodčím nediskutovali. Za celé utkání udělali jen osm běžných faulů. Dvě žluté karty vyplynuly ze hry a dostali je hráči, kteří nebyli v ohrožení.

V derby „S“ se můžeme těšit na zajímavý souboj. Sparta bude mít v sobotu výhodu domácího prostředí a velkou podporu vyprodané Letné. Do utkání jde s náskokem čtyř bodů v tabulce, ale celkově vlastně pěti, neboť při rovnosti bodů po konci soutěže rozhoduje pořadí po základní části. A tu vyhrála Sparta.

Sparta tedy v derby nemusí zvítězit. Postačí ji remíza. Slavia naopak vyhrát musí. Je tedy poměrně pravděpodobné, že letenský kouč Brian Priske naordinuje svému týmu, stejně jako před rokem, velmi defenzivní taktiku. Pro Spartu neobvyklou. Ale účel světí prostředky.

Nebylo by divu. Jestli má Slavia s něčím problém, pak je to hra „do plných“. Tvořit proti „zaparkovanému autobusu“ jí obvykle činí velké potíže. Má v záloze jediného „čistého kreativce“, Petra Ševčíka. Tedy pokud bude zdravý a nastoupí. Druhý, Christos Zafeiris se po zranění zatím s formou míjí a poslední ligové utkání proseděl celé jen na střídačce. A to se proti Baníku dostal na hřiště jako střídající hráč dokonce i Stanislav Tecl, který už pomalu uzavřel ligovou kariéru, a je víc funkcionářem a hráčem béčka v ČFL. Hodně zvláštní rozhodnutí Jindřicha Trpišovského. Zdá se, že Zafeirise před derby tak trochu „zametl“. Ale třeba bude v sobotu vše jinak. Trpišovský svými tahy a sestavou už nejednou všechny překvapil.

Spartě by otevřená hra se Slavií nemusela vyjít. Její útočný „trojzubec“ je sice na českou ligu opravdu výjimečný, ale obrana je proti rychlejším útočníkům mnohdy zranitelná. Vždyť i Baník jí vstřelil na Letné tři branky z brejků. Tím spíš, pokud by dále chyběl, jako na Slovácku, Martin Vitík a stopeři nastoupili ve složení Sorensen - Panák - Krejčí.

Proto lze očekávat hru Sparty „zezadu“ a snahu o rychlé brejky tria Birmančevič - Kuchta - Haraslín do otevřené obrany Slavie. Uvidíme, jaký zápas nás čeká. Zda to bude boj nebo běhavý fotbal. Zda utkání „odšpuntuje“ nějaký gól v první půli a bude se vice hrát, nebo to bude jen nehezká taktická bitva plná soubojů a přerušení. Oboje je možné.

Zdroje: O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz