Hlavní obsah
Sport

Sparťanská legenda Hašek dává přednost slávistům. V českém týmu je jich po nominaci Ševčíka už devět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ivan Hašek je sparťanská fotbalová ikona. I proto existovala mezi příznivci Slavie obava, zda nebude jako reprezentační kouč protěžovat hráče z Letné. Opak je však pravdou. Včetně těch bývalých, je v nominaci na Euro už šestnáct slávistů.

Článek

Reprezentační kouč Ivan Hašek byl výborným fotbalistou. Reprezentantoval v 56 utkáních, dokonce byl kapitánem. Účastníkem Mistrovství světa 1990 v dresu Československa. Tým tehdy dosáhl až na čtvrtfinále, v kterém ho vyřadil gólem ze sporné penalty pozdější vítěz turnaje, tým Německa.

Ivan Hašek hrál v české lize pouze za jediný klub - Spartu Praha. Působil jako hráč na Letné v letech 1981-90. Poté si odskočil na zahraniční angažmá do Francie a Japonska, aby se vrátil zpět do rudého dresu a odehrál ještě necelé dvě sezony v období 1996-97. 

Za Spartu debutoval v 17 letech a 11 měsících, přesně 23. 8. 1981 v utkání s Brnem (2:1) v jednom týmu se Stárkem, Caudrem, J.Bergrem, Drahokoupilem, Grigou, Slaným či Vdovjakem. K poslednímu utkání za Spartu nastoupil v 34 letech a 1 měsíci, přesně 6. 10. 1997 v Drnovicích (2:2). Jeho spoluhráči tehdy byli například Poštulka, Novotný, Svoboda, Řepka, Němeček, M.Hašek, Baranek, Čížek, Mistr, Obajdin či Siegl.

Ivan Hašek za Spartu sehrál celkem 240 ligových utkání, v kterých vstřelil 63 gólů. Z toho 150 ligových utkání se Spartou vyhrál, 52 remizoval a jen v 38 případech odešel poražen. Dalších 27 utkání přidal v evropských pohárech. Byl členem velmi slavné éry Sparty. Získal s ní osm ligových titulů (šest v prvním období, dva po návratu) jako hráč a dva tituly jako trenér.

Jako zajímavost lze zmínit, že mezi spoluhráče, se kterými nastupoval v dresu Sparty v lize nejčastěji, patří Bielik, Griga, Chovanec, Stejskal, Straka, Skuhravý, Bílek a Němeček.

Dvakrát byl nejlepším fotbalistou Československa. V letech 1987 a 1988. Oprávněně tedy patří mezi největší sparťanské legendy. I proto se možná někteří příznivci Slavie obávali při jeho jmenování, že bude tak trochu nadržovat hráčům Sparty a v reprezentační nominaci je ve sporných situacích upřednostní.

Jaká je skutečnost?

V nominaci české reprezentace na Euro v Německu, kterou Ivan Hašek koncem května oznámil, bylo trochu překvapivě osm hráčů pražské Slavie a pouze tři fotbalisti pražské Sparty.

Ze Slavie byli nominování Jindřich Staněk, Tomáš Holeš, David Zima, David Douděra, Tomáš Vlček, Lukáš Provod, Matěj Jurásek a Mojmír Chytil. Ze Sparty jsou v nominaci Ladislav Krejčí, Martin Vitík a Jan Kuchta.

Z bývalých hráčů Slavie je v kádru pět jmen: Vladimír Coufal (West Ham), David Jurásek (Hoffenheim), Tomáš Souček (West Ham), Antonín Barák (Fiorentina) a Ondřej Lingr (Feyenoord). S trochou škodolibosti by se dal pak mezi bývalé hráče zařadit i Jan Kuchta, který tak má „dvojroli“. Ten už si ale prý na své hráčské působení v Edenu nepamatuje. Z bývalých sparťanů pouze tři: Patrik Schick, Adam Hložek, Matěj Kovář (všichni Bayer Leverkusen).

V bráně Sparta nabídku neměla

Na brankářském postu byla volba jasná. Ve Slavii chytá Jindřich Staněk, zatímco ve Spartě Dán Peter Vindahl. Sparta tedy ani nemohla mít v nominaci svého brankáře. Situaci „zachraňuji“ Matěj Kovář z Leverkusenu, který má nedávnou sparťanskou minulost. Pomohl jí v sezoně 2022/23 výbornými výkony k mistrovskému titulu.

David Zima a Tomáš Vlček místo Filipa Panáka

V obraně je to jiné. Do nominace se nedostal sparťanský stoper Filip Panák, i když hraje pravidelně a je považován možná za nejtvořivějšího českého stopera. Hráče s nejlepší rozehrávkou. Dá se říct, že na jeho úkor jedou slávisti David Zima, navrátilec z AC Turín, a mladý Tomáš Vlček.

Pro Zimu mluví zřejmě větší reprezentační zkušenost. Pro Vlčka zase perspektiva, univerzálnost a sehranost s Holešem, Zimou, ale také Hranáčem (vloni spolu v Pardubicích). Filip Panák v 28 letech na debut v národní týmu stále čeká. Má za sebou velmi těžké dlouhodobé zranění. Býval tím limitován. V poslední sezoně toho ale už odehrál dost. Nastoupil do 30 ligových zápasů. K tomu přidal devět v Evropě. Přesto se Ivan Hašek rozhodl pro slávistické stopery a sparťana nechal doma.

David Jurásek místo Matěje Ryneše

Doma zůstali také oba sparťanští leví wing beci. Matěj Ryneš i Jaroslav Zelený. Mladší Matěj Ryneš udělal v poslední sezoně velký výkonnostní skok, postupně vytlačil zkušenějšího Zeleného ze základu, hrál více. Přestože jeho výkony byly velmi dobré, do nominace Ivana Haška se kupodivu nedostal.

Matěje Ryneše bych osobně v nominaci očekával. Je to perspektivní hráč a konkurence na tomto postu je slabší. Naopak je v ní jiný wing bek, ex-slávista David Jurásek, který na hostování v Hoffenheimu jen střídal. Sparťan Jaroslav Zelený byl v reprezentaci za Jaroslava Šilhavého. Jako wing bek i stoper. Byl také v Haškově první nominaci pro březnová přátelská utkání, ale příliš nepřesvědčil. Také on tedy zůstal doma.

Petr Ševčík místo Lukáše Sadílka

Největší překvapení připravil Ivan Hašek až na závěr. Když se na tříkolce kuriózně při volnočasové aktivitě zranil v závěru rakouského soustředění Michal Sadílek z nizozemského Twente Enschede, nepovolal reprezentační kouč očekávanou náhradu z rodiny, tedy jeho staršího bratra Lukáše Sadílka ze Sparty.

Ivan Hašek místo pracovitého, ale méně tvořivého sparťana, který by typově více odpovídal bratrovi Michalovi, poněkud překvapivě zvolil záložníka Petra Ševčíka, tvůrce hry Slavie. Ten na reprezentaci fotbalově bezesporu má. Za normálních okolností byl měl být jedním z jejich klíčových hráčů už několik let. Odehráno toho má ve 30 letech v lize i evropských pohárech hodně. Mohl by mít ještě více, avšak roky jej brzdí velmi častá zranění. Také proto zůstalo pouze u domácí kariéry ve Slavii. Být na tom zdravotně lépe, jistě by dávno hrál v nějakém předním evropském klubu.

Proč Ševčík? Co rozhodlo?

Proč vzal Ivan Hašek místo Lukáše Sadílka či Alexe Krále nepříliš zdravotně odolného Petra Ševčíka? Zřejmě zvítězila jeho fotbalovost, kterou český tým úplně neoplývá. „Běžců“ má dost, ale tvořivost mu chybí. Ševčík má velmi kvalitní přihrávku, kličku, střelu i centr. Umí dobře rozehrávat rohy a přímé kopy. Je využitelný jako alternace za Antonína Baráka. Může přijít jen na určité fáze utkání a v nich něco vymyslet.

Slavia - Sparta 9:3

Ivan Hašek se tak ve většině mini-soubojů rozhodl poněkud překvapivě v neprospěch hráčů Sparty. Místo Panáka jedou slávisti Zima a Vlček, místo Ryneše či Zeleného zase ex-slávista Jurásek, místo Lukáše Sadílka se kouč nakonec přiklonil na stranu slávisty Petra Ševčíka. V týmu je tedy nakonec devět současných hráčů Slavie oproti pouze třem borcům mistrovského týmu Sparty.

Kdyby se však Ivan Hašek rozhodl v několika případech jinak a vzal na Euro Ryneše, Panáka či Lukáše Sadílka, mohlo to být jen 7:5 či dokonce 6:6.

Sparta sází hodně na cizince

Vliv na nízké zastoupení mistrovské Sparty má samozřejmě také skutečnost, že tým Briana Priskeho se v poslední sezoné výrazně opíral o cizince, a to zejména Vindahla, Sorensena, Preciada, Kairinena, Laciho, Birmančeviče a Haraslína.

Král střelců zůstal doma

Jen v jednom případě se Ivan Hašek rozhodl v neprospěch slávisty. Nechal doma nejlepšího střelce uplynulé sezony Fortuna ligy, 19 gólového útočníka Václava Jurečku. Naopak vzal sparťana Jana Kuchtu a ex-sparťany Patrika SchickaAdama Hložka, i když toho posledně jmenovaný v Leverkusenu mnoho neodehrál.

I tak je třeba konstatovat, že to je poměrně logická volba. Jurečka je střelec. Hodně branek však střílí v méně důležitých utkáních nebo fázích zápasů, a také z pokutových kopů. Pro „velký“ fotbal mu bohužel schází trochu vyšší rychlost, a to nejen pohybu, ale i práce s míčem. Má technické nedostatky, které jsou na mezinárodní scéně více zřejmé, a limitují ho.

Šestnáct hráčů prošlo Slavií

S trochou nadsázky se dá říct, že národní tým pro Euro 2024 je především výběrem hráčů pražské Slavie (9), kteří jsou doplněni zejména legionáři, z nich někteří jsou navíc jejími bývalými hráči (5). K tomu po třech hráčích Sparty a Plzně. Počítáme-li také Kuchtu a Červa, kteří byli před časem též slávisty, pak je v týmu 16 fotbalistů, kteří v posledních letech prošli Slavií. To je vysoké číslo a docela překvapivé zjištění. Pro Slavii na jednu stranu pěkná vizitka. Na druhou, když se vystoupení na Euru nepovede, fanoušek má jasno. Ví, kde hledat viníky.

Další zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz