Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ministr Blažek chce řešit jen důležité věci, o mladé voliče zájem nemá a večer chodí do hospod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti poskytl obsáhlý rozhovor portálu aktualne.cz. Některá jeho vyjádření opravdu stojí za to.

Článek

„Uznávám, že forma setkání byla špatná, stejně jako moje první reakce. Jinak ale bylo přece jasné, že nešlo o žádný zásadní poklesek, který by bylo třeba řešit radikálně.“

Uvádí ministr Blažek na téma jeho schůzky s Martinem Nejedlým, bývalým poradcem prezidenta Zemana. Pan ministr říká, že „forma setkání byla špatná“. Těžko říct, co tím myslí. V jiné části rozhovoru zase říká, že „setkání bylo náhodné“. Takže, kdyby nebylo náhodné, tak by „forma“ byla v pořádku? Domnívám se, že o formu vůbec nešlo. Médiím, a mnohým voličům ODS, prostě vadilo, že k tomuto velmi podivnému setkání vrcholného představitele ODS s proruským lobbistou vůbec došlo. Jestli bylo setkání náhodné a co oba pánové skutečně řešili, se asi už nikdy nedozvíme. Každopádně volič ODS asi nechce, aby se vrcholný politik „jeho“ strany „náhodně“ setkával s takovými lidmi, jako je pan Nejedlý.

„Dění doma nám ne úplně jde. Musíme se věnovat například byrokratizaci, podnikatelé musí mít jasné prostředí, aby věděli, jaké třeba budou mít daně za tři roky. Bohužel jednání ve vládě trvají často strašně dlouho.“ říká ministr Blažek o vládě Pětikoalice.

V tom má Pavel Blažek jednoznačně pravdu. Vládě trvá vše velmi dlouho, takže některá opatření vstupují v účinnost v době, kdy už je situace o dost jiná. Jako například změny ve spotřební dani u pohonných hmot či snížení DPH na potraviny. A když už se konečně vláda na něčem dohodne, něco rozhodne a prosadí, neumí to občanům ani správně vysvětlit. Pokud se jí něco podaří, neumí to „prodat“ jako svůj úspěch. V tom by se mohla od Andreje Babiše učit.

„Přes den mluvím s politiky a úředníky a večer chodím do hospod a barů. Všude možně, v Praze i v Brně. A mluvím s lidmi. Nikdy se mě nikdo neptal na můj názor na sňatky homosexuálů. Ale když si pustím televizi nebo rádio, mám pocit, že na světě není nic podstatnějšího.“ uvedl v rozhovoru také Pavel Blažek.

Je to asi první ministr, který nám řekl, jak hezky střídá práci a odpočinek. Bývalý premiér Babiš či multi-ministr Havlíček nás často zásobovali informacemi, že skoro nespí, protože „pro nás“ stále ve dne v noci pracují. Kdo tomu chtěl věřit, měl tu možnost. Ze své životní zkušenosti vím, že když někdo vypráví, že „pořád pracuje“, je to obvykle lež, nebo si neumí práci zorganizovat. Oboje je špatně. To Blažek přiznává, že večer chodí raději do hospod a barů, kde se ho prý „nikdo neptá na názor na sňatky homosexuálů“. Na druhou stranu, to že se na to Blažka v hospodách „nikdo neptá“, ještě neznamená, že to není důležité.

„Jestli Putin naší civilizaci přinesl jedno jediné plus, tak nás nepřímo upozornil: Vážení Evropané, západní světe, bavte se opravdu o podstatných věcech, které máte zařizovat… Bezpečnost, vzájemné chování, úcta k vlasti a ke svému státu, neboť o tyto zdánlivé samozřejmosti můžeme přijít. Když by byl náš stát napadený, kdopak by mu osobním nasazením pomohl z těch, kteří se starají jen o tyto věci? Z pražských redakcí nikdo,“ pokračoval Pavel Blažek.

Pan brněnský ministr Blažek vyměnil „pražskou kavárnu“ za „pražské redakce“, které mu evidentně „leží v žaludku“. Trošku tím dal vzpomenout na ex-prezidenta Zemana, který na tom byl podobně. Asi nikoliv náhodou s ním měl také Pavel Blažek velmi dobré vztahy. Blažek také nemá rád, když se pražské redakce šťourají v (podle něj) nepodstatných záležitostech. Tedy třeba jeho schůzce s lobbistou Martinem Nejedlým či kauze kšeftování s brněnskými byty a Blažkovým aktivitám v této souvislosti.

„Bohužel jsme navenek strana starších lidí. Náš problém není v tom, jestli být konzervativnější, nebo liberálnější… A přece je úplně jasné, že lidé, kteří volí STAN nebo Piráty, jsou z mladších generací. Jejich představy jsou jiné než moje. Když mi bylo dvacet, také jsem chtěl změny… Jsme v situaci klasického západního světa. A to je vlastně dobře. Mladí by měli volit levicovější strany s různými výmysly, co se má zlepšit, a starší budou volit pravici. Třeba nás… I když jsme teď v jiné situaci, protože starší volí mnohdy levici, tedy ANO.“ řekl v rozhovoru také Pavel Blažek.

Nevím, jestli pana ministra za toto vyjádření jeho spolustraníci pochválí. S tímto přístupem ODS další voliče opravdu nezíská. Spíš nějaké možná ztratí. Seniory jim ve značné míře „luxuje“ hnutí ANO, jak ostatně přiznává i ministr Blažek. O mladší Pavel Blažek bojovat zřejmě ani nechce. ODS se tak velmi snadno může stát, že příští volební výsledek bude horší než ten v posledních volbách, kdy jí dali hlas také mladší a mladí lidé. Pravicověji zaměření „proti-Babišovci“, avšak s poněkud méně konzervativními názory než, které prezentuje ministr Blažek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz