Hlavní obsah
Sport

Návrat Ondřeje Lingra do Edenu? K čemu má vlastně Slavia skauting?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stanciu, Zima, Olayinka, Lingr. Co tyto borce spojuje? Byli to hráči Slavie a oblíbenci trenéra Trpišovského. Z Edenu odešli, avšak trenér by je rád viděl zpět. V případě Davida Zimy se mu to dokonce podařilo. Nyní se hovoří o návratu Ondřeje Lingra.

Článek

Slavia a trenér Trpišovský se v poslední době často uchylují ke snaze o návraty svých bývalých hráčů do Edenu. V nedávné minulosti se mluvilo o tom, že se Slavia pokouší získat zpět ofenzivního tvůrce hry a střelce Nico Stanciua, když jí to „skřípalo“ v záloze. Nakonec ke combecku nedošlo. Důvodem byla zřejmě vysoká přestupová částka a také mzdové požadavky rumunského reprezentanta. Ten dává přednost možnosti se maximálně finančně zajistit na období po konci profi kariéry. Po působení v Číně nyní hraje fotbal v Saudské Arábii.

Nigerijec Peter Olayinka odvedl pražské Slavii velmi dobré služby. Ekonomicky to však rozhodně pro klub nebyl dobrý scénář. Přišel do Prahy v roce 2018 za 83 milionů korun. Odešel o pět let později zadarmo do CZ Bělehrad, když se se Slavii nedohodl na prodloužení smlouvy, neboť nebyla ochotna akceptovat jeho vyšší finanční nároky. Přesto se už po roce velmi vážně hovořilo o jeho návratu do Edenu. Slavia, už s novým majitelem, byla připravena utratit za stejného hráče další miliony. Mluvilo se zhruba o 2 milionech eur, tedy zhruba 50 milionech českých korun. Přestup už byl na spadnutí. Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík ho dokonce avizoval na tiskové konferenci před sezonou. Nakonec k němu nedošlo. Vedení srbského klubu, údajně pod vlivem negativních reakcí fanoušků, od dohody na poslední chvíli cuklo.

To návrat dalšího bývalého hráče se dokonce realizoval. David Zima se v lednu vrátil do Edenu z působení v italském klubu FC Turín, kde příliš nenastupoval. Slavia za svého bývalého hráče vysázela zhruba 100 milionů českých korun. Trpišovský a spol. si od něj slibovali zpevnění obrany. Zima zase účast v reprezentaci na Euru. Slavia titul nezískala. Obranu ani jeho příchodem na jaře nestabilizovala. Hráči se v ní střídali jako dříve. Jen k nim přibyl David Zima. Ten si alespoň osobně pomohl. Hrál přece jen více než v Itálii a dostal se díky tomu do nominace na Euro v Německu. Tam ale jen „zahříval“ lavičku.

Posledním fotbalistou, o jehož návratu do Slavie se dlouhodobě hovoří, je Ondřej Lingr. Také on má za sebou úspěšné období ve Slavii pod trenér Trpišovským, které ho vyneslo až do české reprezentace. Lingr se přesto nikdy zcela nestal hráčem základní sestavy červenobílých. Vždy byl hlavně vynikajícím „žolíkem“, který kdykoliv, když přišel na hřiště, dokázal týmu výrazně pomoci a někdy i zápas rozhodnout. Lingr nehraje pravidelně ani v nizozemském Feyenoordu, kam ze Slavie v létě 2023 odešel. V uplynulé sezoně sice nastoupil do 20 ligových utkání a vstřelil tři góly, k tomu přidal také 4 starty v Lize mistrů a dva zápasy v národním poháru. Ve většině zápasů ale pouze střídal na pár minut. Situace se nezměnila ani v úvodu nové sezony pod novým trenérem Brianem Priskem, který do Feyenoordu přišel z pražské Sparty.

Lingr je ve Feyenoordu dlouhodobě nespokojený. Chtěl byl logicky hrát více. „Na stole“ je tedy změna působiště. Dle nizozemskýchčeských médií je ve hře také návrat do Slavie, která se o hráče údajně zajímala už v zimě. Kluby mají podle nizozemského tisku řešit trvalý přestup.

Co Slavia návratem Ondřeje Lingra získá?

Hráče, který to ve Slavii dobře zná, kterého osobně zná realizační tým, který okamžitě v dobrém slova smyslu „zapadne“. Hráče, který je velkým bojovníkem a velmi pracovitým fotbalistou. Lingr je neúnavný běžec. Není líný na krok. Dovede být gólový. Má velmi dobrou orientaci v pokutovém území. Proto ho chce Jindřich Trpišovský zpět. Má takové bojovné typy rád.

Slavia ale zároveň získá už druhého hráče, reprezentanta, navrátilce ze zahraničí v nejlepším fotbalovém věku, který však v cizině ve větší konkurenci neuspěl.

Přestože Ondřej Lingr může být pro Slavii přínosem, domnívám se, že návraty bývalých hráčů nejsou pro pražský klub správná cesta. Vidím v tom určitou bezradnost a nekoncepčnost. Možná pohodlnost trenéra jít už vyzkoušenou cestou. Nedá se vyloučit, že to udělá a ono to vyjde. Vzpomeňme, jak se Pavel Vrba vrátil do Viktorie Plzeň, „oživil“ některé hráče, vzal zpět třeba Daniela Koláře, a „vyždímal“ z týmu ještě naposledy, co se dalo. Byl z toho titul a přímá účast v Lize mistrů.

Možná podobně přemýšlí Jindřich Trpišovský. Po třech letech bez titulu je trenér pod velkým tlakem. Slavia také opět nepostoupila do Ligy mistrů. Na rozdíl od svého rivala z Letné, který si ji po devatenácti letech zahraje. Jaroslav Tvrdík nad trenérem sice „drží ruku“, ale ambiciózní majitel Pavel Tykač, jistě nebude mít nekonečnou trpělivost. Trpišovského aura „velkého trenéra“ ve stínu dominance Briana Priskeho, a nyní Larse Friise, poněkud utrpěla. Možná i proto slávistický kouč uvažuje pragmaticky a chce zpět své bývalé „ovečky“. Nejdříve Zimu, pak OIayinku a nyní také Lingra. Možná proto Slavia koupila v lednu z Plzně Jindřicha Staňka a v létě Tomáše Chorého. Oba přišli, na domácí ligové poměry, Slavii na „velké“ peníze.

Slavia tyto fotbalisty už nejspíš nikdy výhodně neprodá. Ano, mohou se vyplácet jinak. Pokud Slavii pomohou k domácím titulům a účasti v Lize mistrů. To už se ale říkalo v zimě, když přicházeli Staněk a Zima. A Slavia titul neudělala. Znovu se to říkalo, když přišel v létě Tomáš Chorý. A Slavia do Ligy mistrů nepostoupila. Nyní se možná vrátí Ondřej Lingr.

Pohled do historie ukazuje, že návraty hráčů ze zahraničí do české ligy obvykle dobře nedopadají. Zejména, když se jedná o české hráče, kteří se v zahraničí neuplatnili dle svých představ. Ve Spartě už to před časem pochopili. Na Letné mají za sebou podobných nepříliš vydařených návratů Čechů z ciziny v éře majitele Daniela Křetínského požehnaně. V období Briana Priskeho a Larse Friise se ale už nedějí.

K čemu má vlastně Slavia skauting?

Občas ze Slavie slýcháme, že její skauting mapuje hráče v celé Evropě a má přehled o všem, co se kde „šustne“. Je tedy otázkou, proč vypadají příchody posil do Slavie v posledních přestupních termínech tak, jak vypadají.

V zimě Slavia koupila pro áčko z Plzně brankáře Jindřicha Staňka, z Olomouce levého wing beka Ondřeje Zmrzlého, z FC Turín stopera Davida Zimu a z norského Tromso dalšího levého wing beka El Hadji Malicka Dioufa. Parametry fotbalisty, kterého nejspíš vytipovalo skautské oddělení, má pouze jediný z nich - mladý Senegalec Diouf.

V letním přestupním termínu zatím přišli na přestup stoper Štěpán Chaloupek z Teplic, který už byl ale koupen dříve a v Teplicích na jaře hostoval, a hrotový útočník, reprezentant Tomáš Chorý z Plzně. Ze zahraničí pak přestoupil pouze Řek Giannis-Fivos Botos, který však byl obratem „převelen“ na hostování do Karviné. Z těchto přestupů byl nejspíš pouze Botos „produktem“ skautů Slavie.

Staněk, Chorý, Zmrzlý, Chaloupek, Olayinka, Lingr… Potřebuje Slavia na případný nákup těchto fotbalistů skautingové oddělení? Osobně se domnívám, že nikoliv. Tyto hráče každý, kdo se o fotbal jen trochu zajímá, dobře zná. Rozhodně je není potřeba objevovat.

Proč tedy Slavia skauting nevyužívá? Proč přivedla za poslední dvě přestupní období pouze jednoho zajímavého cizince (Dioufa), který se začlenil do jejího „A“ týmu? Pracuje její skauting špatně? Anebo jeho poznatky a návrhy trenér Trpišovský neakceptuje a raději chce „své“ hráče, které zná z ligy či je dříve trénoval?

Určitě je správné i potřebné mít v týmu zdravé české jádro. Slavia v utkání s LOSC Lille předvedla výkon na hranici sebeobětování. Bylo tomu právě také díky českému jádru. Bořil, Holeš, Provod, Chorý či Douděra šli příkladem. Slavia byla jen krůček od postupu. Zároveň je ale třeba vidět i druhou stránku věci. Tímto agresivním „hurá“ stylem s maximálním běžeckým výkonem, není možné hrát soutěžní zápas každé tři čtyři dny. To nikdo nevydrží. Takový fotbal přináší častá zranění, někdy i vážná a větší opotřebování hráčů. To lze praktikovat výjimečně. V zápasu, kdy jde o všechno, na vyprodaném domácím stadionu, proti soupeři jako je LOSC Lille. Tedy týmu, který je tím zaskočen, protože je zvyklý ze své ligy i Evropy na kombinační fotbal.

V „obyčejných“ ligových utkáních však Slavia musí své soupeře, kteří většinou jen brání a někdy na ni vytáhnou také běhavost a agresivitu, přehrát zejména fotbalovým umem. Kombinačním fotbalem. A to zejména na venkovních stadionech, kde nepanuje taková atmosféra jako ve vyprodaném Edenu.

Chce-li být Slavia konkurenceschopná vůči Spartě i dalším klubům v Evropské lize a neztrácet body v „obyčejných“ zápasech s papírově slabšími soupeři v české lize, musí do týmu začleňovat fotbalisty, kterým kromě běhání také „nepřekáží“ míč. Takové, jakými jsou kupříkladu Christos Zafeiris, Oscar Dorley či El Hadji Malick Diouf. Slavia by si měla další návraty svých bývalých fotbalistů už odpustit. Nekoukat se stále do minulosti. Na to, co bylo. Měla by mít zřetelnou vizi, co chce hrát. Mít jasnou strategii budování týmu. Myslet na budoucnost. Nestavět tým na rok či dva.

Další zdroj: Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz