Hlavní obsah
Sport

Návrat Petera Olayinky do Slavie? Chápu trenéra, ale jsem rozhodně proti. Je to cesta zpět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion pražské Slavie

Peter Olayinka odvedl pražské Slavii velmi dobré služby. Ekonomicky to však rozhodně pro klub nebyl dobrý scénář. Přišel do Prahy za 83 milionů korun. Odešel zadarmo. Nyní se po roce mluví o jeho možném návratu do Edenu. Bylo by to správné?

Článek

Vašulín, Chorý, Hranáč, Šulc, to jsou hráči, o nichž v posledních týdnech prosákly informace, že se jimi jako možnými posilami zaobírala nebo zaobírá pražská Slavia. Nyní je prý „ve hře“ opět Peter Olayinka. Vypadá to tak trochu na „systém“ pokus-omyl. Má Slavia vůbec nějakou přestupní filozofii, strategii, koncepci? Má jasno v tom, co chce?

Už v zimním přestupním termínu se objevily spekulace o možném návratu Petera Olayinky. Nyní se opět objevují zprávy o zájmu a jednání zástupců Slavie, kteří by prý 28 letého Nigerijce rádi získali z CZ Bělehrad zpět do Edenu. Sám hráč by údajně nebyl proti.

Jaký je to nápad a o čem vypovídá?

Peter Olayinka odvedl Slavii dobré služby. Dle statistik odehrál za necelých pět sezon 115 ligových utkání. Vstřelil v nich 33 gólů. Dalších 55 zápasů a 13 branek přidal v evropských pohárech. Získal s ní mistrovské tituly, vítězství v národním poháru, úspěchy v Evropě. Byl jedním z tahounů týmu. Stal se oblíbencem fandů. Na druhou stranu, čekalo se možná ještě trochu více. Olayinka byl pracovitým hráčem, ale velkou hvězdou a kanonýrem se nestal. Byl také poměrně často zraněný. Neměl sice vážná, dlouhodobá zranění, ale vynechával zápasy, nebo do nich někdy nastupoval se sebezapřením. Často se před utkáním řešilo, jak na tom bude zdravotně Olayinka, jestli bude moct nastoupit.

Zdravotní stav byl také tím, co ho limitovalo v možnosti přestoupit do většího klubu a lepší ligy. Už v létě 2021 měl ze Slavie odejít. Mluvilo se o částce zhruba 3,5 milionu eur. Dle tehdejších zákulisních zpráv mu nový klub nabídl roční příjem ve výši 670 tisíc euro. Tedy téměř 17,5 milionu korun. Navíc už po zdanění. Přestup se zdál být takřka jistým. Olayinka odcestoval z letního soustředění Slavie do Dánska. Měl se stát posilou FC Kodaň, ale z přestupu nakonec sešlo. Neprošel zdravotní prohlídkou.

Slavii peníze za Olayinkův přestup citelně chyběly. Dotace od čínských majitelů nebyly už zdaleka tak štědré. Musela naplnit rozpočet. Proto tehdy neplánovaně „ze dne na den“ prodala o pár týdnů později Davida Zimu do AC Turín. Dle tehdejších informací za něj vyinkasovala zhruba 150 milionů korun, které pomohly „zalepit díru v kase“.

Peter Olayinka tedy ve Slavii zůstal. O jeho možném odchodu se spekulovalo i v dalších přestupních termínech. Nikdy z toho nic nebylo. Naplno to nikdo neřekl, ale hlavním problémem měl být opět jeho zdravotní stav. Ve Slavii nakonec zůstal až do konce smlouvy.

Poslední zápas za ni sehrál 27. května minulého roku při domácí výhře 4:0 nad Slováckem. Se Slavií se už v lednu téhož roku nedohodl na podmínkách nové smlouvy a jako volný hráč podepsal od léta 2023 kontrakt se srbským klubem CZ Bělehrad. Také to s předstihem oznámil. Už v lednu dokonce zapózoval s dresem nového klubu, čímž naštval část slávistické veřejnosti i klubového šéfa Tvrdíka. Dokonce se spekulovalo, že odejde za této situace hned. Nakonec vášně opadly, trenér Trpišovský o hráče v týmu velmi stál, Olayinka zůstal až do května a snažil se ve slávistickém dresu až do konce. I když to nebylo bez kazu. V březnu se nechal hloupě vyloučit v Liberci a chyběl následně v derby se Spartou. Do sestavy „A“ týmu se ale ještě vrátil. Dokonce vypomohl také v jednom zápase béčku v marném snažení o záchranu druhé ligy.

Peter Olayinka přišel do Slavie z belgického Gentu v červenci 2018 za 83 milionů korun. Odcházel po necelých pěti letech zadarmo. Svými výkony pomohl k nejednomu vítězství a titulu, nicméně z pohledu transferů to byla pro Slavii jednoznačně prohra. Také Jaroslav Tvrdík tehdy v rozhovoru pro média utrousil, že taková záležitost už se nesmí opakovat.

Uběhl rok a téma Peter Olayinka je tu zpět. Zřejmě to není jen „kachna“. O jeho možném návratu se v Edenu s příchodem nového majitele a přílivem financí uvažovalo už v zimě. Slavia údajně sondovala situaci. Olayinka se nakonec nevrátil. Ale vrátil se jiný hráč, obránce David Zima z AC Turín za zhruba 100 milionů českých korun! Tedy ten, který musel odejít, aby naplnil pokladnu, když se Olayinkův transfer do Kodaně v létě 2021 nerealizoval.

Vyplatil se Zimův návrat? Zatím nikoliv. Slavia s Davidem Zimou v sestavě titul nezískala. Obranu ani jeho příchodem nestabilizovala, nezpevnila. Hráči se v ní střídají jako dříve. Jen k nim přibyl David Zima. Ten si alespoň osobně pomohl. Hrál přece jen více a dostal se díky tomu do nominace české reprezentace na EURO v Německu.

Obecně lze říct, že Trpišovský a spol. se uchylují k sondování návratů hráčů vždy, když jim tak trochu „teče do bot“. David Zima je jedním z nich. V nedávné minulosti se mluvilo také o návratu Nico Stanciua, když to Slavii „skřípalo“ v záloze. Opětovně se mluvilo a mluví o zájmu trenéra Trpišovského o návrat Ondřeje Lingra z Feyenoordu, kde v základu nehraje, pouze střídá.

Už druhé přestupní období se tedy řeší možný návrat Olayinky. Na jednu stranu lze pochopit, že trenér by se chtěl opřít o hráče, kterého zná. Ten ví, co trenér chce hrát, jaké má představy a metody. Zná klub, českou ligu, rychleji do všeho zapadne. Trenér zná zase dokonale hráče. To je určitě pozitivum. Trpišovský vždy rád sázel na vztahy. Jeho první období ve Slavii bylo charakteristické tím, že přiváděl zejména hráče z české ligy, které dříve trénoval ve Viktorii Žižkov, Liberci či mládeži Sparty, nebo je alespoň z ligy znal. To byl i případ Olayinky, který hrál ligu už za pražskou Duklu. Tato možnost se ale logicky časem vyčerpala. Trpišovský se musí rozhlížet po „neznámých“ hráčích nejen v Česku, ale i zahraničí. A v tom se v poslední době Slavii daří s velmi střídavými úspěchy.

Do Slavie se také už ani každý mladý český hráč nehrne. Řada z těch dnešních vidí, jak neslavně dopadli jejich předchůdci. Mnoho z nich Edenem jen tak „proteklo“. Nedostali „čuchnout“. Skončili na hostování. V „A“ týmu Slavie se objevili málo nebo vůbec. Po čase ze Slavie „zadními vrátky“ potichu odešli. Současní mladíci takhle dopadnout nechtějí. Ti co ve Slavii nejsou, jako například mladý talent Tom Slončík, jenž zamířil ze sestupujícího Zlína do Viktorie Plzeň, i když má mladšího bratra v dorostu Slavie. I ti, co jejími kmenovými hráči už jsou, ale nevidí v ní pro sebe perspektivu. Rádi by pryč. Jako například brankář Antonín Kinský, jenž by se prý velmi rád přesunul za trenérem Kováčem do Liberce.

Ale zpět k Peteru Olayinkovi. Na Transfermarktu u jeho jména svítí „cenovka“ 6 mil. eur. Ta vypovídá více o jeho fotbalových schopnostech než celkové reálné situaci. Těžko by je za něj někdo dal. Ostatně už odchod do Srbska, pro Olayinku jistě finančně velmi výhodný, vypovídá spíše o tom, že šel do soutěže, kde nejsou tak propracované mechanismy vstupních prohlídek a další záležitosti, jako v klubech západní Evropy. Navíc přicházel jako volný hráč. Tedy zadarmo.

Peteru Olayinkovi je 28 let, to šance na budoucí velký přestup snižuje. Kdyby bylo jeho zdraví bez problémů, mohl udělat velký přestup už před dvěma či třemi roky, kdy byl v ideálním věku. Nestalo se tak. Nakonec šel „pouze“ do srbské ligy. Tam hraje pravidelně, v sezoně nastoupil do 35 ligových utkání, v kterých vstřelil 11 gólů. Ve skupinové fázi Ligy mistrů se objevil v pěti zápasech, avšak bez gólu. A zase jsme u toho. Kdyby bylo kolem něj vše v pořádku, nesáhl by po takovém zajímavém hráči nějaký větší klub ze západní Evropy?

Olayinka má v Bělehradě ještě dvouletý kontrakt. Slavia by ho musela ze srbského klubu vykoupit. Odstupné by bylo zřejmě vysoké. Dávala by za něj „velké peníze“ už podruhé! K tomu by mu musela hráči poskytnout vysoký plat. Nejspíš takový, který mu před rokem a půl dát nechtěla.

Co tím získá? Hráče, který to ve Slavii dobře zná. Hráče, který dovede být bojovníkem, lídrem týmu, pracovitým fotbalistou. Proto ho zřejmě chce Jindřich Trpišovský zpět. Má takové typy rád. Olayinka je také běžec. Není líný na krok. Góly dává, ale velký střelec to není. Ve Slavii střílel v průměru 6 ligových gólů za sezonu. Pouze v poslední se „utrhl“ na jedenáct. Je to hráč, který nejspíš má zdravotní limity, i když toho i tak odehraje hodně.

Chápu, že to trenéra Trpišovského nezajímá. Ekonomiku řeší jiní. Trenér sleduje jen možný fotbalový přínos. Slavia měla v útoku v uplynulé sezoně velký problém. Sparta s trojicí Birmančevič - Kuchta - Haraslín byla na zcela jiném levelu. Slavia má jediného nadprůměrného útočníka, českého reprezentanta Mojmíra Chytila. Stanislav Tecl končí ligovou kariéru a v poslední sezoně už byl více funkcionářem než hráčem. Mick van Buren je jistě dobrým fotbalistou, ale na Slavii je to málo. Je zřejmě na odchodu.

Václav Jurečka sice góly v lize střílí. Dokonce tak, že je králem ligových střelců. Je to jistý paradox, ale přesto s ním není spokojenost. Hodně gólů dá z penalt. Goly nestřílí v těžkých zápasech a rozhodujících okamžicích. Chybí mu také větší technická vyspělost i rychlost. Potřebné schopnosti pro velké mače. Zřejmě důvody, proč není v nominaci na EURO. I on možná ze Slavie odejde. Příští rok mu končí smlouva. To už by odcházel zadarmo. Slavii se vrátil z teplického hostování mladý Daniel Fila. Určitě stále velký příslib, ale už jednou se neprosadil. Zůstává univerzál Ivan Schranz. V útoku mohou vypomáhat Lukáš Provod či Matěj Jurásek. Praví útočníci to ale nejsou. Tým potřebuje minimálně ještě jednoho opravdu kvalitního, takzvaně „hotového“ útočníka. Ideálně střelce.

Útočníci jsou nedostatkovým a drahým zbožím. Ti aspoň trochu nadprůměrní jsou v celoevropském kontextu velmi drazí. V české lize není kde brát. Navíc nikdy není zaručeno, že se investice vyplatí. Zejména, že se borci ze zahraničí v českém klubu a specifické taktické a „soubojové“ české lize rychle adaptují a uplatní. I proto se dá pochopit snaha Jindřicha Trpišovského o návrat „ztraceného syna“ Petera Olayinky. I proto se dá pochopit, na první dojem překvapivá, snaha získat z Plzně Tomáše Chorého. I proto se dá pochopit úvaha o návratu Ondřeje Lingra. Příští ročník ligy se bude hrát o přímý postup do Ligy mistrů. Slavia chce „hotového“ útočníka. Proto řeší Olayinku, kterého zná, i když si musí být vědoma všech okolností, které už jsem zmínil.

Trpišovského chápu, přesto si myslím, že návrat Olayinky není správná cesta. Vidím v tom určitou bezradnost. Možná pohodlnost trenéra jít už vyzkoušenou cestou. Nedá se vyloučit, že to udělá a ono to vyjde. Vzpomeňme, jak se Pavel Vrba vrátil do Viktorie Plzeň, „oživil“ některé hráče, vzal zpět třeba Daniela Koláře, a „vyždímal“ z týmu ještě naposledy, co se dalo. A byl z toho titul a přímá účast v Lize mistrů.

Možná podobně přemýšlí Jindřich Trpišovský. Po třech letech bez titulu je už pod tlakem. Jaroslav Tvrdík nad ním sice „drží ruku“, ale nový ambiciózní majitel, miliardář Pavel Tykač, jistě nebude mít nekonečnou trpělivost. Trpišovského aura „velkého trenéra“ ve stínu dominance Briana Priskeho už poněkud utrpěla. Možná i proto slávistický kouč uvažuje pragmaticky a chce zpět OIayinku, i když ví, že Slavia už ho nejspíš nikdy dobře neprodá. Možná opět odejde zadarmo. Když by ale pomohl klubu do Ligy mistrů, vyplatil by se jinak. Problémem je skutečnost, že stejně se dají zhodnotit přestupy Jindřicha Staňka a Davida Zimy. Také u nich se říkalo, že Slavia je už nejspíš za takové peníze nikdy neprodá, ale když pomohou k titulu a Lize mistrů… Zatím se tak nestalo.

Slavia má koukat dopředu. Návraty hráčů ze zahraničí do české ligy obvykle dobře nedopadají. Zejména, když se jedná o české hráče. Ve Spartě už to pochopili. A že mají za ty roky těch nevydařených za sebou požehnaně. V éře Briana Priskeho se ale už neděly. Ten šel zcela jinou cestou. Poslední nepovedené návraty (Krejčí starší, Čelůstka, Pavelka) proběhly ještě před příchodem dánského kouče. Slavia má čerstvou (zatím) nepříliš povedenou zkušenost s Davidem Zimou. Další by si měla odpustit. Nekoukat na minulost. Neřešit Olayinku či Lingra. Myslet na budoucnost. Nestavět tým jen na rok, ale s větší perspektivou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz