Hlavní obsah
Sport

Otazníky před dnešním derby Slavia - Sparta. Uvidíme nechutný boj nebo pěkný fotbal?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Půrok, se svolením

Jedenácté koło Chance ligy přináší první derby pražských „S“ v této sezoně. Utkání podzimu o „krále Prahy“, kterému Slavia do jisté míry obětovala i ztrátu dvou bodů ve čtvrteční Evropské lize proti Ajaxu. Co nás čeká a jak to vypadá před výkopem?

Článek

Prognózy

Někteří lidé tvrdí, jako například bývalý sparťanský útočník David Lafata, že Slavia má ze Sparty strach. Kdyby ho prý neměla, v Evropské lize s Ajaxem by ve čtvrtek nešetřila síly opor a nastoupila by v plné sestavě. „Slavia ví, že fotbalově na Spartu nebude stačit. Na druhou stranu je silnější v soubojích, standardkách a vysokých míčích. V tom se jí naopak Sparta musí vyrovnat,“ říká před utkáním Lafata.

Sparta fotbalovější

Sparta opravdu působí ve většině utkáních fotbalovějším dojmem, je ráda více „na míči“. Má k tomu v záloze kvalitní technicky vybavené borce Kairinena, Laciho a Preciada, k nim lepšícího se Ryneše. Tito fotbalisti umějí využít schopnosti útočného „trojzubce“. Sparta se už pod Priskem dokázala Slavii v minulé sezoně fyzicky a běžecky ve vzájemných duelech vyrovnat.

Slavia nátlaková

Slavia se v důležitých zápasech poslední doby na domácím stadionu vrátila k agresivní nátlakové hře jako za časů Coufala, Součka, Škody a dalších. Může si to zase dovolit, protože má na tento způsob hry opět vhodné typy hráčů, především hroťáky Chorého a Chytila, které podporují ze zálohy Dorley a Zafeiris, a především je zásobují ze stran centry wing beci Diouf a Douděra. Dopředu se ale rádi tlačí i stopeři Holeš, Zima a Bořil, který je opět tím neúnavným hecířem a lídrem týmu. Slavia k velkým běžeckým výkonům přidává v posledních týdnech také fotbalovost a snahu o kombinační hru s náběhy, centry a přihrávkami.

Otázka tedy zní, jestli Slavia „vlítne na soupeře“ na domácím stadionu od první minuty, jak mnozí předpokládají, jako například v duelu s Lille. Jestli se jí to podaří, a jak se s tím obrana a celá sestava Sparty vyrovná. Odolá tlaku Slavie?

Sestava Slavie

Ve složení Slavie je asi jediný otazník, zda nastoupí od začátku na hrotu duo Chorý-Chytil, nebo jestli trenér Chytila pošetří na střídání v průběhu hry. Dá se předpokládat, že s Chytilem bude mít útok při předpokládaném tlaku Slavie větší údernost, neboť obrana Sparty se nebude moci soustředit pouze na Chorého. Nasazením obou ale Slavia zase ztrácí možnost jejich prostřídání v průběhu hry či doplnění čerstvého Chytila k Chorému. Dalšího útočníka tohoto typu totiž nemá.

Sestava Sparty

U Sparty se asi nejvíc řeší, zda v útoku nastoupí, na uvolněný post po Kuchtovi, Rrahmani či Olatunji. Jinak základní sestava pokračuje prakticky ve stejném složení jako za Priskeho. Pouze se ve většině utkání Zelený zasunul do stoperské trojice místo bývalého kapitána Krejčího, který odešel v létě do španělské Girony.

Otazníkem je, zda Lars Friis postaví svého krajana Asgera Sorensena, který v poslední době marodil. Sparťanská obrana hrála v poslední době v trojce Vitík - Panák - Zelený. Až na výpadek v druhé půli s Olomoucí obstála. Koho ale vyřadit? Vitík bývá nejlepším stoperem. Tedy až na černý den s Olomoucí. Zelený je asi nejlepším hlavičkářem v defenzivě. Vyměnit Panáka, kapitána týmu? V defenzivě je asi slabší. V poslední době ale hraje vesměs velmi dobře a při založení útoku je nejlepší. Na druhou stranu, z dua Chorý-Chytil, je-li zásobováno kvalitními přihrávkami, strach na domácím stadionu opravdu jde.

Zdravotní stav

Nespornou výhodou Sparty je aktuální zdravotní stav hráčů. Sparta má širší kádr zdravých fotbalistů. Chybí jí dlouhodobě jen Garcia a Cobbaut, shodou okolností obě letní posily. Slavia je na tom výrazně hůře. Na dlouhodobé marodce jsou Masopust, Ogbu, Ogungbayi, Schranz, Staněk, Vlček a Vorlický. Nejisté bylo, zda bude na střídačce k utkání už připraven alespoň útočník Fila, který byl poslední týdny také na marodce.

Rozhodčí

Většina fotbalové veřejnosti má obavu z toho, jaké to bude utkání, a jak ho zvládne hlavní rozhodčí Szikszay, kterému už jedno derby příliš nevyšlo a jeho nominace vzbudila všeobecný údiv. Bude osobností? Nebo ho atmosféra „semele”?

Fotbal nebo boj?

Bude to velmi agresivní boj, zápas plný soubojů, bude „hořet tráva“ a budeme svědky častých faulů a přerušení? Budeme vidět nechutné scény kolem střídaček a nezvládnutý zápas od rozhodčího, který nemá potřebnou autoritu? Nebo snad zápas „odšpuntuje“ nějaký brzký gól a uvidíme pěkný „evropský“ kombinační fotbal nahoru-dolů? Všechny možnosti jsou před úvodním hvizdem zcela otevřené.

Domácí stadion

Jedna záležitost Slavii určitě nahrává. Ligu vede o tři body a utkání se bude hrát ve vyprodaném Edenu, kde je před vlastními fanoušky, kteří ji ženou za vítězstvím, tradičně velmi silná.

Přání

Já si přeji, abychom viděli především fotbal. Ať vyhraje ten lepší v poctivém a čestně vedeném utkání, o jehož výsledku rozhodnou výkony hráčů, nikoliv přehmaty a omyly rozhodčích.

Zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz