Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petře Hřebíčkové hrozilo, že bude bezdětnou účetní. Dnes je hereckou hvězdou a děti má dokonce tři

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 / David Sedlecký

Petra Hřebíčková

Petra Hřebíčková se po střední ekonomické škole měla stát účetní v Hodoníně. Nakonec je z ní velmi populární herečka. Má tři děti a partnera, který je hercem a spisovatelem. Díky šťastným okolnostem přežil teroristické útoky 11. září 2001.

Článek

Petra Hřebíčková (44) pochází z moravského Hodonína, kde vystudovala Obchodní akademii. Na střední škole začala hrát v amatérském autorském Divadle Skleněných bublin. Uchvátilo ji to. Stala se z toho pro ni vášeň. Proto podala přihlášku na hereckou vysokou školu do Brna. U zkoušek uspěla a pokračovala ve studiu na JAMU, obor činoherní herectví. Kdyby to bývalo nevyšlo, pracovala by dnes možná jako účetní v Hodoníně. Jako její maminka.

Po skončení vysoké školy působila dva roky v brněnském divadle Polárka. Hostovala v pražském Činoherním klubu a v Divadle ABC. V letech 2003-09 byla členkou souboru Městského divadla Zlín. Tam na sebe upozornila skvěle zahranou postavou Zuzanky ve Figarově svatbě, za niž byla nominována na cenu Thálie. Poté ztvárnila titulní roli v Maryše, za kterou už Thálii získala. Toto ocenění jí přineslo ještě větší zájem z Prahy a nabídku ze Švandova divadla, kde byla v letech 2010-15 v angažmá. V současné době zde působí jako stálý host v představení Hamlet. Diváci ji kromě toho mohli vidět také například v muzikálu Kudykam ve Státní opeře nebo v Divadle na Fidlovačce v muzikálu Hvězdy na vrbě.

Daří se jí zejména ve filmu. Do povědomí českých diváků se dostala rolí Jarušky v Menzelově filmu „Obsluhoval jsme anglického krále“ (2006). V posledních letech si ji vybírají zejména tvůrci komedií, často těch romantických. Točí jednu za druhou. Diváci si ji pamatují kupříkladu jako milující manželkou charismatického a bohatého Pavla v podání Jiřího Langmajera ve filmu „Bezva ženská na krku“ (2016). Petra Hřebíčková, tedy filmová Eliška, se rozhodne začít od nuly jako učitelka v malé středočeské vesničce, kde se s přispěním místního starosty (Miroslav Táborský) potká s nerudným hrobníkem Božíčkem (Ondřej Vetchý).

Známe ji také jako beach volejbalistku z Kolečkova filmu „Přes prsty“ (2019) v týmu s Denisou Nesvačilovou. Ve filmu hraje opět Jiří Langmajer. Dále také Vojtěch Dyk či Jakub Prachař. V komedii „Štěstí je krásná věc“ o rok později se zase objevila po boku Karla Zimy. V „Příliš osobní známosti“, filmu Marty Ferencové z téhož roku, je Natálií, „šťastnou“ a svobodnou třicátnici, která má nejlepší kamarádku v Tatianě Dykové. V komedii Vojtěcha Moravce „Matky“ (2021) si zahrála, spolu s Hanou Vágnerovou, Sandrou Novákovou a Gabrielou Marcinkovou, už poněkolikáté s Jiřím Langmajerem.

S Jiřím Langmajerem si častou filmovou spolupráci v brzké době rozšíří také o novou divadelní zkušenost. V režii Jakuba Nvoty, manžela herečky a moderátorky Terezy Kostkové, bude mít v říjnu premiéru v Komorním divadle Kalich konverzační komedie „V závěji“, která bude mít pouze tyto dva protagonisty.

V letošním roce měly premiéru hned tři filmy s Petrou Hřebíčkovou. Tím prvním je „Sladký život“ režiséra Tomáše Hoffmana, který pojednává o životním pádu hokejového reprezentanta, mistra světa (hraje Vladimír Polívka), jemuž se po infarktu a transplantaci srdce, kterou provedla lékařka v podání Petry Hřebíčkové, zcela změní životní situace. Druhou komedií jsou „Matky v trapu“ režisérky Hany Hendrychové, kde Petře hraje matku Jana Švandová, manžela Jaroslav Plesl a taxikářku, která změní její pohled na život, Lenka Vlasáková. Třetím filmem je pak „Franta mimozemšťan“ s Jakubem Prachařem a Terezou Rambou, v které má Petra Hřebíčková vedlejší roli.

Kromě pracovních úspěchů si populární herečka užívá také spokojeného rodinného života. Má tři vlastní děti. Dva syny, Šimona a Mikuláše, a dcerku Mariannku, která přišla na svět jako nejmladší v roce 2021, kdy bylo herečce 41 let. V tak početnou a šťastnou rodinu původně ani nedoufala.

„V patnácti mi jedna paní gynekoložka řekla, že budu mít problém otěhotnět. To je skvělý, to si nesete. Později mi gynekolog začínal nabízet různé možnosti k reprodukci, mně se ale nechtělo nic brát. Tak jsem se šla poradit k šamanovi. Řekl mi, že to dítě musím prostě jenom pustit, že už čeká. Musela jsem si přiznat, že jsem na těhotenství nebyla úplně připravená, a tam jsem si řekla, že jo. A bylo to hned,“ přiznala v jednom dřívějším rozhovoru.

Petra Hřebíčková nezapomíná ani na rodný Hodonín. Na jih Moravy se ráda vrací. Letos v červenci tam přijela v souvislosti s propagací nového filmu „Matka v trapu“, který byl za její přítomnosti uveden v městském kinu. „Návštěvu si velmi užívám. Jsem hlavně s rodinou na naší krásné zahrádce. Hodonín mám ráda, vychutnáváme si pohodičku,“ řekla v rozhovoru. Před pár lety se stala také kmotrou čtyř mláďat tygra ussurijského, která se narodila v hodonínské zoo, kde pracoval její otec.

Atraktivní trojnásobná maminka v září oslaví 45. narozeniny, ale málokdo by jí je hádal. Je štíhlá, vypadá svěže jako třicátnice, které často ve filmech hraje. V minulosti prý bojovala s nadváhou. Zhubla po dětech, po kojení a celém tom zápřahu s nimi. Dnes k tomu také říká: „Zjistila jsem, že nejlepší dieta je buď se zamilovat, anebo nežrat – nepřejídat se,“ prozradila herečka, která prý zhubla také kvůli „šílenému tempu“. Recept na štíhlou postavu vidí také v pohybu. Ráda jezdí zejména na kole. Petra Hřebíčková se věnuje také charitativním projektům. Mimo jiné se už před lety zapojila do Adopce na dálku a pomáhá dětem v Indii.

Oporu má v partnerovi a otci tří společných dětí, Matěji Dadákovi. S ním se zná již od studií na JAMU v Brně. Jiskra však přeskočila až mnohem později při společném působení v pražském Činoherním klubu. Matěj Dadák (48) je hercem, kterého diváci mohou znát například ze seriálu „Policie Modrava“ jako poctivého šumavského podporučíka Pepu Vítka.

Matěj Dadák je také spisovatelem. Za svou novelu „Horowitz“ byl nominován na cenu Magnezia Litera 2011 jako objev roku. V roce 2021 mu vyšel román „Muž bez jazyka“ a o rok později další román „Lovci švábů“. V roce 2010 natočila podle jeho scénáře Česká televize film „Cizí příběh“, ve kterém ztvárnil hlavní roli. Už v roce 2018 vznikl podle jeho jiného scénáře film Jakuba Sommera „Trojí život“. Pro Český rozhlas Matěj Dadák také upravil a namluvil četbu na pokračování svého románu „Lovci švábů“.

Na vlastní kůži prožil teroristické útoky 11. září v New Yorku: „Ten den jsme měli večer letět domů a chtěli jsme ještě naposledy vyjet na Manhattan. Jenže předchozí večer byl menší večírek, a tak jsme zaspali. A autobus ne a ne přijet. Na ulici podivný neklid. A jeden řidič náklaďáku povídá, že nějaké letadlo narazilo do World Trade Center. Bydleli jsme v Redhooku, což je v Brooklynu přímo přes řeku od dolního Manhattanu. Z mola jsme viděli druhou věž padat. A já si tam chtěl koupit kalhoty. Přímo pod tím barákem, co mi zmizel před očima, byla ta prodejna. Otálel jsem s nákupem do posledního dne, pod vidinou slevy. Alkohol a ponocování často zabíjí, mě možná tehdy to zaspání zachránilo život,“ řekl k tomu před pár lety v rozhovoru pro Novinky.cz.

Další zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz