Hlavní obsah
Sport

Pošle Slavia Kinského a Ichu do Liberce v době, kdy asociace znovu otevřela případ Slavia-Nezmar?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Pardubice získali důležité „záchranářské“ body za výhru nad Zlínem. Výrazně k tomu pomohli dva kmenoví hráči Slavie. Jaký bude jejich další osud? Oba jsou prý v hledáčku Slovanu Liberec, kde je novým generálním ředitelem Jan Nezmar.

Článek

Mužem utkání v Pardubicích byl 22letý Marek Icha. První branku domácího týmu vstřelil v 47.minutě, když se výborně zorientoval ve vápně a odražený míč trefil takovým trochu nohejbalovým způsobem do hostující branky. Druhý Ichův výborný moment přišel, když zastoupil brankaře Kinského a zabránil jistému gólu.

Marek Icha debutoval v lize v dresu Slavie v srpnu 2022 v utkání se Zlínem, když mu bylo dvacet let a čtyři měsíce. Odchovanec Veselí nad Lužnicí, který se dostal do Edenu přes Táborsko, stihl v Edenu pouhé tři ligové utkání. Po hostování v druholigové Vlašimi sbírá zkušenosti v ligových Pardubicích. V minulé sezoně odehrál 24 utkání, v právě probíhající už jich má na kontě 23. Ichovy výkony jdou v poslední době výrazně nahoru. Kmenový hráč Slavie udělal pod vedením bývalého reprezentačního stopera Radoslava Kováče značný pokrok.

Není prvním mladým hráčem, který se pod Kováčem výkonnostně zvedl. Stačí si připomenout plzeňského Robina Hranáče a slavistu Tomáše Vlčka. Oba šli pravě v Pardubicích v minulé sezoně výkonnostně výrazně nahoru a vysloužili si návraty do svých mateřských klubů. Oba jsou už také aspiranty reprezentační nominace na EURO. Robin Hranáč ve Viktorii prakticky „nesleze ze hřiště“, má k účasti blíž. Tomáš Vlček to má v rotující sestavě Jindřicha Trpišovského složitější. I tak odehrál v sezoně už dvacet ligových mačů, je použitelný jako stoper i pravý bek, v posledních kolech se objevuje v obraně v základu spolu s Ogbuem, Holešem a Bořilem na úkor „stomilionového“ Davida Zimy.

Ale vraťme se k Marku Ichovi, který v Pardubicích „roste“. Hostování v klubu má do 30.6.2024. Je hráčem, o kterém se v poslední době mluví. Moc se nepředpokládá, že by v pardubickém klubu zůstal na hostování i pro příští sezonu. Tím spíše, že z Pardubic velmi pravděpodobně odejde hlavní trenér Radoslav Kováč, o jehož novém angažmá ve Slovanu Liberec se už delší dobu neoficiálně mluví jako o hotové věci.

Očekává se, že Slovan Liberec s novým majitelem Ondřejem Kaniou bude „štikou“ příštího ročníku ligové soutěže. K tomu potřebuje kádr přebudovat a výrazně posílit. Liberecký klub má údajně velký zájem o Marka Ichu, který by se mohl stěhovat z Pardubic společně s Radoslavem Kováčem. Zájem o Ichovy služby mají mít ale i další kluby. Například Mladá Boleslav. Rozhodující bude každopádně stanovisko Slavie, zda Ichu pošle na další hostování či ho dokonce prodá, nebo jestli mu dá šanci bojovat o místo ve svém týmu. Icha je univerzálně použitelný jako stoper, pravý obránce či defenzivní záložník. Slavia, jak ukazuje probíhající sezona, nemá tyto posty úplně ideálně vyřešené.

Na druhou stranu by bylo překvapením, kdyby Marek Icha v Edenu v příští sezoně opravdu dostal šanci. Slavia nejspíš nebude mít trpělivost s mladým českým hráčem. Ostatně letos v lednu takto obětovala své nadějné odchovance Červa a Valentu, kteří odešli do Viktorie Plzeň náhradou za brankáře Staňka. Oba se v Plzni stali záhy členy základní sestavy. Valenta se pak bohužel zranil, ale pro Slavii nepotřebný záložník Lukáš Červ, který předtím působil právě v Liberci, za plzeňskou Viktorku „válí“ nad očekávání. Pomalu si začíná říkat dokonce o reprezentační dres.

Lze tedy spíše předpokládat přesun Marka Ichy na jinou adresu v rámci české ligy. Možná na hostování, možná na trvalý přestup s „pojistkou“, tedy s přednostním zpětným odkupem zpět do Slavie za předem stanovenou cenu. Jestli to bude zrovna do Liberce, je však velká otázka.

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s pražskou Slavií a jejím tehdejším sportovním ředitelem Janem Nezmarem kvůli možnému ovlivnění regulérnosti první ligy v sezoně 2018/19 a zápasu s Olomoucí v dubnu 2019.

Jan Nezmar je dnes v profesionálním fotbalu opět aktivní. Je novým generálním ředitelem libereckého klubu a „pravou rukou“ nového majitele Slovanu Liberec, Ondřeje Kanii, který se netají tím, že bez Nezmara by do toho nešel. Nezmar nástupem do managementu libereckého klubu obnovil členství ve FAČR. Proto Etická komise mohla případ znovu otevřít.

Ondřej Kania v této souvislosti rozvířil nedávno dění tvrzením, že lidé z asociace prý tlačili na to, aby Jan Nezmar vstoupil rychle zpátky do FAČR. V tom případě by totiž mohlo být zahájeno disciplinární řízení se Slavií kvůli možnému ovlivnění nejvyšší soutěže v mistrovské sezoně, kdy Nezmar působil v Edenu jako sportovní ředitel. „Byl na nás vyvinut velký tlak, aby Honza vstoupil do FAČR hned. Kdyby tam vstoupil až další týden, celá kauza by byla na straně Slavie promlčená a nikdo by ji nemohl popotahovat,“ uvedl Kania.

Petr Šedivý, tiskový mluvčí asociace se k tomu na platformě X vyjádřil: „FAČR žádný tlak v tomto směru na nikoho nevyvíjela. Ondřej Kania své vyjádření nekonkretizoval, nicméně sám přiznává, že Jan Nezmar chtěl vstupem do FAČR docílit otevření jeho případu na půdě Etické komise FAČR.“

Na dalším průběhu této kauzy a vývoji vztahů Jan Nezmar / Ondřej Kania - Jaroslav Tvrdík, a tedy Slovan Liberec - SK Slavia Praha, bude nejspíš také tak trochu také závislý osud Marka Ichy. A možná nejen jeho. V Pardubicích se skvěle daří také dalšímu kmenovému hráči pražského klubu, nadějnému brankáři Antonínu Kinskému.

Antonín Kinský je považován za velký brankářský talent českého fotbalu. Trochu se předpokládalo, že při příznivém vývoji po pardubickém hostování převezme v Edenu brankářské „žezlo“ po Aleši Mandousovi. Slavia ale v lednu překvapivě z Plzně koupila zkušeného Jindřicha Staňka, současnou reprezentační jedničku. Tím jednoznačně „zabouchla dveře“ Antonínu Kinskému k návratu do Prahy.

Jindřich Staněk může být ve Slavii jedničkou klidně dalších pět let. Tedy pokud nezazáří na EURU a nepřijde na něj nabídka, „která se neodmítá“. Antonín Kinský v 21 letech potřebuje pravidelně chytat. To může dále na hostování v Pardubicích, které mu oficiálně končí 30.6.2024, ale také to může být úplně jinde.

Přesun Antonína Kinského do nově ambiciózního Slovanu Liberec by dával logiku. Tím spíše, že otec hráče, muž stejného jména, je legendou libereckého klubu, v kterém odehrál 115 ligových utkání a v sezoně 2001/02 byl také jako brankář u mistrovského titulu.

Příští týdny dají odpověď na otázku, kde budou oba hráči v příštím ligovém ročníku pokračovat. Pro případný odchod do Liberce s Radoslavem Kováčem, bude velmi důležitý vývoj událostí na trase Slavia - Liberec. Je možné, že se oba hráči, nebo některý z nich, v rámci dobrých vztahů mezi oběma kluby, a s ohledem na oboustranný zájem na pozitivním dořešení kauzy před Etickou komisí asociace, v libereckém klubu v nové sezoně skutečně objeví. Uvidíme, nechme se překvapit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz