Hlavní obsah
Aktuální dění

Potřebujeme americké stíhačky F-35 za 122 miliard korun?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Americká strana již možný prodej odsouhlasila. Na podzim bude rozhodovat o nákupu českých stihaček také česká vláda.

Článek

České ministerstvo obrany s USA už delší dobu jedná o pořízení 24 stíhaček páté generace F-35Cena má být maximálně 122 miliard českých korun. Takto ji už schválila americká strana. Česká vláda by měla rozhodnout na podzim, zda záležitost ministryni Černochové odsouhlasí či nikoliv.

Podle českého ministerstva obrany zahrnuje částka zhruba 122 miliard českých korun také náklady desetiletého životního cyklu stíhaček. Konečná cena prý bude záviset na obsahu všech dodávek zboží a služeb v průběhu těchto deseti let. Samotná nová letadla mají stát zhruba kolem 40 miliard českých korun. Větší část částky se údajně týká výcviku pilotů a personálu, výzbroje a přestavby čáslavského letiště.

Stíhačka F-35 je to nejmodernější a nejlepší, co nyní na světě v tomto směru existuje. Hlavní předností je široká variabilita použití. Stíhačka může poskytovat přímou leteckou podporu jednotkám na zemi, provádět průzkum, vybojovat vzdušnou nadvládu nebo se také zapojit do elektronického boje či potlačovat nepřátelskou protivzdušnou obranu. Stíhačka disponuje technologií stealth, prakticky není vidět na radaru. Používá zbraňové systémy na velmi velkou vzdálenost. Dokáže dle expertů zmapovat dění ve vzduchu i na zemi s obrovským předstihem na stovky kilometrů daleko.

To všechno něco stojí. F-35 jsou v současné době nejdražší možnou variantou.

Česká armáda dlouhodobě využívá levnější švédské Gripeny Jas-39. Tyto stroje však neumějí zdaleka tolik jako nejmodernější americké F-35 páté generace. Navíc Gripeny pomalu a jistě dosluhují. Záležitost je nutné do budoucna dříve či později nějakým způsobem řešit. Většinou se hovoří pouze o dvou možnostech. Pokračovat s Gripeny novější generace či nakoupit americké F-35.

Americký výrobce dodává obvykle první F-35 nejdříve čtyři roky po uzavření smlouvy. Letadla přicházejí postupně, nejčastěji po 5-10 kusech za rok. Lhůty se odvíjejí od konkrétních specifikací strojů.

Hlavními argumenty zastánců nákupu F-35 jsou, že se jedná o nejmodernější a nejlepší letoun tohoto druhu. Zvýší bezpečnost naší země, výrazně zlepší naši spolupráci a kompatibilitu s ostatními zeměmi NATO ve vzdušném prostoru. Některé země už letoun také používají nebo budou používat. V budoucnu bude v rámci NATO letoun F-35 výrazně převažovat. Dále se mluví o údajném sníženi hlukové zátěže na čáslavském letišti a v jeho okolí. Na to se ale názory různí. Existují i zcela opačné.

Mezi hlavní argumenty odpůrců nákupu patří prý extrémně vysoké pořizovací náklady, velmi velké provozní náklady a skutečnost, že takový superstroj prý vůbec nepotřebujeme, protože nejsme velmoc, ale malá země, která všechny superschopnosti letounu ani v praxi nikdy nevyužije. Vystačili bychom si prý s levnějšími Gripeny, jako dosud.

Cena je, jak už to bývá, to nejpodstatnější. Odpůrci argumentují, že je extrémně vysoká. Navíc vlastně neproběhne žádné klasické výběrové řízení. Americká strana odsouhlasila možný prodej české straně za maximální částku v přepočtu cca 122 miliard českých korun. Česká ministryně obrany Černochová v TV tvrdila, že v této částce je už také kompletní modernizace letiště v Čáslavi. Odpůrci tvrdí, že nikoliv. Ať už je to s touto záležitostí jakkoliv, cena je od Američanů daná. Vyjednávací prostor pro českou stranu se zdá být tedy malý.

Ministryně Černochová a česká armáda jednoznačně preferují americké F-35. Jednání nyní zřejmě probíhají pouze s Američany. Ti tedy asi ani nemají důvod k nějakému snížení ceny v rámci konkurenčního boje o zakázku. Česká strana přesto tvrdí, že tvrdě vyjednává. Například prý výhodný splátkový kalendář a další benefity ke strojům. Až čas nejspíš ukáže, bude-li kontrakt uzavřen, jestli je skutečně v pořádku a výhodný, třeba ve srovnání s jinými zeměmi. Už nyní se mluví o tom, že Izrael uzavřel s Američany výhodnější smlouvu na nákup F-35, což ministryně Černochová popírá s tím, že izraelský nákup má zcela jiné parametry než náš.

Odpůrci nákupu uvádějí také, že vláda by v současné těžké ekonomické situaci, kdy je státní rozpočet v obrovském deficitu, země v inflaci, mnoho obyvatel v ekonomických problémech, neměla uzavírat takto vysokou smlouvu na nákup něčeho, bez čehož bychom se mohli ještě obejít. Někteří preferují levnější Gripeny. Jiní jsou pro F-35, ale mluví o možném odložení kontraktu na „lepší časy“, kdy budou české veřejné finance v lepší kondici.

Česká vláda by měla rozhodnout na podzim. Do 1.října má obdržet kompletní podklady k rozhodování od ministryně Černochové.

V současné situaci to nebude jednoduché rozhodování. Fialova vládá je prozápadní, proamerická, ministryně Černochová z ODS i česká armáda americké stroje jednoznačně chtějí.

Zároveň to v současné situaci určitě není populární krok. Dá se očekávat, že se ozve opozice v Parlamentu i mimoparlamentní v ulicích a médiích. 122 miliard českých korun za americké stíhačky určitě bude zajímavým soustem a záležitostí, o kterou se povede politický boj.

Zdroje: Seznam zprávy, forum24.cz, echo.24, e15.cz + Česká televize

https://www.forum24.cz/nakup-letounu-f-35-se-blizi-vyjednavani-je-ve-finale-oznamila-cernochova

https://echo24.cz/a/HLAeG/zpravy-domaci-nakup-stihacek-f-35-usa-obrana-cernochova-izrael-cena-120-miliard-korun

https://www.e15.cz/rozhovory/cenu-za-jednu-f-35-jsme-srazili-pod-80-milionu-dolaru-rika-gregory-day-z-lockheed-martin-1394755

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-nakup-stihacek-z-usa-by-prekrocil-100-miliard-odhaduje-vyjednavacka-222262

Anketa

Jste pro nákup amerických stihaček F-35 za cenu 122 miliard českých korun?
Ano
12,8 %
Ne
87,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5389 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz