Hlavní obsah
Aktuální dění

Přijdou po volbách tisíce Slováků do Česka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Řada Slováků zvažuje, že po volbách opustí svoji vlast. Není to poplašná zprava. Uvedl to slovenský deník Pravda. Dle průzkumu agentury Ipsos jde až o 15 % z nich.

Článek

Na Slovensku se blíží předčasné parlamentní volby. Ty rozhodnou nejen o tom, kdo se ujme moci, ale dost možná i o emigraci mnohých Slováků. Řada slovenských občanů už údajně delší dobu zvažuje, že opustí Slovensko. Není to jen kvůli politické situaci, ale kvůli ekonomické situaci a celkovému stavu země.

Slovensko se podle světových žebříčků prý za dvacet let nikam výrazně neposunulo. Od roku 2017 Slovensko ve více hodnoceních stagnuje či je na sestupném trendu. To nezměnila ani výměna předsedy vlády po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Pokles v uznávaných světových žebříčcích se nezastavil ani po parlamentních volbách 2020. Pandemie koronaviru sice na čas přerušila vydávání ekonomických žebříčků, avšak ekonomové se domnívají, že Slovensko si za poslední období zaslouží horší známky. V porovnání současnosti s obdobím před dvaceti roky se ukazuje, že pozitivní vývoj nastal pouze ve vnímání korupce. V žebříčku Transparency International si Slovensko v potírání korupce polepšilo o 10 míst.

Podle průzkumu agentury Ipsos, z kterého citoval slovenský deník Pravda, o odchodu z vlasti uvažuje 15 procent Slováků. Z toho 7 procent právě v důsledku výsledků voleb, jak píše Pravda. Předčasné volby se konají 30. září. Kdyby se volby do Národní rady konaly nyní, zvítězil by dle aktuálního průzkumu Smer Róberta Fica s 20,2 %, druhé Progresivní Slovensko s 17,6 % a o třetí a čtvrté místo se dělí Republika a Hlas s cca 10 %. Do parlamentu by se ale mohly dostat ještě další čtyři strany.

V případě vítězství Smeru Roberta Fica je možné, že o odchodu ze Slovenska bude uvažovat více zejména mladých lidí. Robert Fico má hodně ostrou rétoriku namířenou proti EU, NATO, Ukrajině a USA. Na druhou stranu Fico už v minulosti ukázal, že říká jednu věc a potom dělá jinou. Jeho vlády byly v minulosti spojencem USA. Když byl dříve Fico u moci, tak i říkal, že chce být v jádru EU. Zároveň je ale na místě obava, že už překročil jisté meze, žene ho nenávist a pomsta. Za vzor má dnes Orbána.

Slovenský politolog Štefančík si dle deníku Pravda prý umí představit, že v případě vlády Smeru-SD, SNS a Republiky by si lidé mohli nachystat cestovní doklady, dát si přeložit doklady o vzdělání a mít pro jistotu jeden kufr sbalený. Tento scénář však přece jen považuje spíš za méně pravděpodobný.

Kdyby však taková situace nastala a větší část Slováků by „zvedla kotvy“, část z nich by nejspíš zamířila také k nám. Zejména ti hůře jazykově vybavení, nebo ti, co nechtějí daleko od domova. Mnozí z nich už také mají v Česku příbuzné. Slováků žije v naší zemi v současnosti statisíce. Podle oficiální zprávy Vlády České republiky se při sčítaní lidu, domů a bytů v roce 2021 ke slovenské národnosti přihlásilo 162 578 obyvatel České republiky. Neoficiálně se odhaduje, že počet Slováků, pracujících na na území Česka, se pohybuje kolem 215 tisíc lidí. Český pracovní trh byl a je pro Slováky atraktivní. Řada z nich v Česku navazuje vztahy, zakládá rodiny a zůstává žít natrvalo.

V Česku je minimální nezaměstnanost. Práci nemají pouze lidé, kteří nemohou ze zdravotních či věkových důvodů najít práci, či lidé, kteří pracovat ve skutečnosti nechtějí. Máme nízkou porodnost. Demografická křivka je dlouhodobě nepříznivá. Odchodem Husákových dětí do penze se stav v budoucnu ještě výrazně zhorší. Bude hodně seniorů a málo Čechů v produktivním věku. Ať se nám to líbí či nikoliv, bez lidí v produktivním věku ze zahraničí se dnes, natož v budoucnu, určitě neobejdeme. Nezbývá, než se tomuto faktu přizpůsobit. Je určitě lepší, když k nám budou přicházet lidé z blízkých zemí, kteří nám nejsou svým způsobem a vnímáním života tak vzdálení, přizpůsobí se snadněji i jazykově a v dalších ohledech.

Slováci jsou nám jazykově i kulturně ze všech národů nejbližší. Máme společnou minulost jednoho státu. Dokážou se nejsnadněji z příchozích cizinců přizpůsobit českým podmínkám. Bývají často schopní a ctižádostiví. Řada z nich má vzdělání, znalosti či řemeslné schopnosti. Mnoho Slováků, žijících dlouhodobě v Česku, hovoří plynně česky, jako rodilí mluvčí.

Asi se však nedá úplně předpokládat, že se reálně tak velký počet Slováků, kteří o tom dnes uvažují, rozhodne opustit Slovensko. Mnozí určitě zůstanou a budou se snažit, aby se jejich země měnila k lepšímu. Je také otázka, kolik z těch, co se případně rozhodnou odejít, půjde k nám, nebo budou chtít do západní Evropy či Ameriky.

Anketa

Vadilo by Vám, kdyby do Česka přišel pracovat a žít vyšší počet občanů Slovenska?
ANO
16,2 %
NE
83,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2721 čtenářů.

Zdroje:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/678638-vysledok-20-rokov-je-frustrujuci-konkurencieschopnost-a-sloboda-tlace-su-horsie-15-percent-ludi-zvazuju-odchod-po-volbach/

https://spravy.pravda.sk/parlamentne-volby-2023/clanok/679240-prieskum-smer-ps-hlas-republika-olano/

https://www.vlada.cz/cz/ppov/rnm/mensiny/slovenska-narodnostni-mensina-16157/#

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz