Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Řidičák už od sedmnácti aneb Tetička brigádnice mentorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Novinkou v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích, která má vstoupit v platnost od r.2024, je možnost získat řidičský průkaz skupiny B, tedy na osobní motorová vozidla, už od sedmnácti let.

Článek

Podmínkou je řízení pod dohledem mentora.

Hlavním přínosem je dle předkladatelů této novinky, že začínající řidič řídí a získává řidičské schopnosti v reálném a kontrolovaném prostředí pod dohledem zkušeného a bezúhonného mentora. Tak praví dokument na stránkách Ministerstva dopravy.

Žadatel o řidičské oprávnění nastoupí do autoškoly (může již od 15,5 let). Po ukončení výuky a výcviku (nejdříve však v 17 letech) ho autoškola přihlásí ke zkoušce z odborné způsobilosti. Následně mu bude po složení zkoušky uděleno řidičské oprávnění a vydán řidičský průkaz.

Od 17. narozenin může řídit vozidlo sk. B pod dohledem mentora. Od 18. narozenin končí lhůta a může řídit sám.

Řízení bez mentora v době, kdy je povinen, znamená pokutu ve správním řízení 2 500 Kč a zákaz činnosti na 6 – 12 měsíců.

Kdo může být mentorem?

Vyzrálá osobnost s držením oprávnění skupiny B minimálně po dobu 10 let. Bezúhonná, držitel řidičského oprávnění v délce minimálně 5 let bez přerušení (bez odnětí, atd.). Osoba bez záznamu trestných bodů v době zahájení a po celou dobu činnosti mentora. Osoba dohledatelná – zákonný zástupce nahlásí na úřad, registr řidičů zkontroluje podmínky a zapíše mentora k řidiči.

Mentor nesmí být pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Má povinnost podrobit se vyšetření ke zjištění ovlivnění alkoholu a jiných návykových látek. Jeho schopnost k výkonu činnosti mentora nesmí být snížena v důsledku zdravotního stavu, nemoci. Musí sedět vedle řidiče, věnovat se situaci v provozu a sledovat chování řidiče.

Všechno to na první pohled dává logiku, ale…

Tvůrci novely měli zřejmě na mysli, že 17 letý řidič bude sbírat zkušenosti pod dohledem rodiče. Má na to ale pracující rodič čas? Jak často se pak takový mladý řidič k řízení auta vůbec dostane? Všichni přece víme, že řízení auta je především o praxi. Kdo jezdí málo, jezdí obvykle špatně.

Jak dlouho takový mladík či slečna budou snášet pokaždé v autě dohled tatínka či maminky? Koho z nás by to v sedmnácti bavilo, být takto celý rok v autě pod kontrolou rodičů? A znamená to, že rodič-mentor přenese na svou ratolest opravdu vždy pozitivní návyky? Co když je to cholerik, který za volantem nedodržuje vůbec nic? Co když vůbec nezná současná pravidla silničního provozu?

A musí být mentorem jen rodič?

Může to být kdokoliv, kdo je držitelem řidičského oprávněni skupiny B a splňuje výše uvedené.

Tedy třeba i moje skoro sedmdesátiletá tetička. Autoškolu absolvovala před více než čtyřiceti roky. Řidičák pořád má. Pravidelně si ho po deseti letech obnovuje, co kdyby se to někdy hodilo. Autem ale jako řidič ve skutečnosti nikdy nejezdila. Řidičskou praxi tedy nemá žádnou. Tedy pokud nepočítáme praxi v tom, jak do řízení vždy strejdovi „kecá“.

Všechny ostatní podmínky pro „funkci“ mentora také splňuje. Zdravá je, alkohol nepije, trestné body nemá a získat je nemůže. A tak možná přijde její chvíle.

Tetička bude mentorem! Brigáda se v důchodu hodí. Navíc v teple a suchu. V sedě, bez námahy. Povozí se autem, pokochá krajinou. Mladí ji někde nějaké to kafčo určitě rádi zaplatí. Akorát bude tedy mladým v autě trochu „křenit“. Bude muset sedět vpředu.

Zdá se vám to být “přitažené za vlasy”?

Možná… Ale známe přece pověstnou českou lidovou tvořivost a schopnost vše obejít. Takže o „tetičky“ nakonec možná bude mezi „zlatou mládeží“, která si bude moct jejich služby dovolit, třeba opravdu zájem.

Uvidíme…

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz