Hlavní obsah
Sport

Sestoupí Slavia z fotbalové ligy nebo ji čeká jiný trest? Jak může pykat za kauzu Nezmar - Berbr?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Jan Nezmar se stal generálním ředitelem Slovanu Liberec. Zároveň se vrátil do řad členů Fotbalové asociace ČR, což umožnilo Etické komisi otevřít starý případ Slavia-Nezmar-Berbr. Co nového přinese? Bude mít zásadní dopady na pražskou Slavii?

Článek

„Na červenou jsem nejel nikdy, možná někdo řekne, že tohle je oranžová, řekl kdysi Jan Nezmar.

„Doneslo se ke mně, že se snad v odposleších, které jsou ve spisu v souvislosti s vyšetřováním Romana Berbra, měl objevit i jeden můj telefonát. Já si ho nepamatuju, takže opravdu nevím, jak přesně jsme ten rozhovor měli vést. Ale podle fotbalové šuškandy tam má být hovor, ve kterém jsme se bavili o nominaci rozhodčího Ardeleanua k našemu utkání s Olomoucí,“ uvedl před lety bývalý slávistický funkcionář.

Byl to zápas na konci základní ligové části na jaře 2019. Slavia porazila Sigmu Olomouc, když prohrávala po gólu Yunise, ale utkání otočila brankami Petera Olayinky a Micka van Burena. Zvítězila 2:1. V následné nadstavbě nakonec získala titul o pět bodů před Plzní. Třetí Sparta měla ztrátu 17 bodů.

Rozhodčí utkání Petr Ardeleanu byl, dle tehdejšího vyjádření Jana Nezmara, všeobecně považován za hodně pro-plzeňského sudího. „Takže ve Slavii vznikla z jeho nominace docela panika. Asi mi šlo o to, aby nám nebylo ublíženo“, vyjádřil se k tomu v médiích s odstupem Nezmar.

Jan Nezmar ve Slavii pracoval jako sportovní ředitel od prosince 2017 do srpna 2020. Do Edenu přišel po pětiletém působení v libereckém klubu na stejné pozici. V Liberci si udělal výborné jméno a výraznou měrou se podílel na úspěších Slovanu. Ty byly spojené také s trenérem Jindřichem Trpišovským a jeho realizačním týmem. Nebylo tedy divu, že se společně přesunuli „o patro výš“ do Prahy.

Ve Slavii úspěšná spolupráce pokračovala. Nicméně provázely ji také kompetenční spory mezi Nezmarem a Martinem Krobem, jejím generálním ředitelem, které vyústily v odchod Kroba z vedení klubu v prosinci 2018 a větší kompetence pro Nezmara, které mu udělil Jaroslav Tvrdík. Spory Jana Nezmara ve slávistickém managementu však po čase pokračovaly. Týkaly se jeho vztahu s klubovým šéfem Tvrdíkem. Nezmar byl několikrát na odchodu.

Nakonec vše vyústilo v jeho konec, když se Jindřich Trpišovský přiklonil na stranu klubového bosse, na kterého má od té doby značný vliv. Nezmarova oponentura Slavii, tedy Tvrdíkovi i Trpišovskému, dodnes citelně chybí, což je zřejmé na přehmatech v přestupové politice klubu (viz návrat Davida Zimy a další problémy ve složení týmu). Jako hlavní důvod tehdejšího rozkolu byla udávána neshoda Tvrdíka a Nezmara na strategii doplňování kádru a celkové filozofii vedení klubu.

Jan Nezmar je bývalý dlouholetý ligový fotbalista, který stihl vystudovat při kariéře vysokou školu a vlastní inženýrský diplom, k tomu později přidal Vysokou školu tělesné výchovy a sportu Palestra, obor Sportovní management. Byl ve fotbalových kruzích všeobecně považován za velmi schopného funkcionáře, v dobrém slova smyslu toho, který „tomu rozumí“ a umí sestavit kvalitní hráčský kádr. Jaroslav Tvrdík byl naproti tomu v očích mnoha lidí tehdy „megaloman“ a „Luftjarda“ se špatnou manažerskou pověstí z ČSA.

Po působení ve Slavii se Nezmar z oficiálních funkcí v českém profesionálním fotbalu stáhl. Pracoval jako poradce v polském klubu, později ho angažovala poradenská společnost Deloitte. „Z českého fotbalu jsem odešel téměř před dvěma roky a z mého pohledu je celá věc uzavřená. Věnuji se novým projektům v oblasti sportu,“ říkal k tomu s odstupem Nezmar, když se „provalily“ odposlechy jeho rozhovorů s Romanem Berbrem.

Dle tehdejšího článku Luďka Mádla na Seznam zprávách prý místopředseda asociace Roman Berbr pomáhal Slavii přes svoji manželku, bývalou ligovou rozhodčí, Dagmar Damkovou, která pracovala v komisi rozhodčích UEFA a FIFA, s uplatňováním vlivu na rozhodčí v kvalifikaci Ligy mistrů. Policie pracovala také s poznatkem údajného slibu milionu, který měl Berbr od Slavie dostat za mistrovský titul. Jaroslav Tvrdík opakovaně jednoznačně odmítl, že by kdy Slavia někoho uplácela. V této souvislosti se vedou časté spekulace, jestli šlo o milion korun či eur.

Nezmar ani Slavia nebyly nakonec orgány činnými v trestním řízení obviněni. V kauze „Berbr a spol.“, která v současné době před plzeňským soudem finišuje a v červnu by měly být vyneseny tresty, Nezmar ani Slavia vůbec nefigurují. Nezmarovi záležitost přinesla především pošramocení pověsti, ztrátu jistého morálního kreditu a budované image férového manažera, což se projevilo i tím, že přišel o spolupráci s renomovanou poradenskou firmou Deloitte, která byla po medializaci odposlechů okamžitě ukončena.

Na celou kauzu po letech už pomalu „padal prach“. Asi by ji už připomínaly jen humorné hlášky typu „ježdění na červenou nebo oranžovou“. Situaci ale změnil Nezmarův nečekaný návrat do prvoligového fotbalu. Liberecký klub totiž od Ludvíka Karla koupil mladý ambiciózní podnikatel Ondřej Kania.

Jeho „pravou rukou“, mužem, bez kterého by do toho prý Kania nešel, je Jan Nezmar, který liberecké prostředí dokonale zná. Stal se novým generálním ředitelem klubu, který začal zcela přebudovávat. Končí trenér Luboš Kozel. Očekává se letní příchod nového kouče Radoslava Kováče z Pardubic. A také řada změn v kádru i celkovém fungování klubu. Slovan by měl v nové sezoně prohánět lídry tabulky a bojovat o první šestku a účast v pohárové Evropě.

S novou pozicí v klubu se také Nezmar vrátil do řad členů Fotbalové asociace České republiky. Z titulu své nové funkce, jako GŘ ligového klubu, by těžko obhajoval, že členem asociace není. Členství ve FAČR po odchodu ze Slavie pozbyl, jelikož přestal platit příspěvky, čímž nemohl být stíhán, i kdyby komise asociace vyšetřovat dříve cokoliv chtěla.

Etická komise asociace ihned po návratu Nezmara mezi členy asociace využila příležitosti a případ znovu v polovině dubna otevřela. Hodlá prý řešit „opakované vyvíjení činnosti směřující ke zprostředkování vyplacení blíže nespecifikovaného peněžitého plnění ve prospěch pana Romana Berbra, jež mělo sloužit jako úplatek za ovlivnění regulérnosti ligy v ročníku 2018/2019 ve prospěch SK Slavia Praha.“

Etická komise až dosud projednávala v souvislosti s Berbrovou kauzou 31 případů a ve 22 z nich udělila trest. Dvakrát odvolací komise trest zrušila, pětkrát jej vrátila k novému projednání.

Jak komise rozhodne v kauze „Slavia-Nezmar-Berbr“ je skutečně ve hvězdách. Je jasné, že leccos se kolem celé záležitosti děje a bude dít i ve fotbalovém zákulisí. Celý případ ještě více rozvířil Ondřej Kania, který prohlásil, že Liberec cítil kvůli vstupu Jana Nezmara do FAČR účelový nátlak. „Je to zajímavé, protože kdyby tam Honza vstoupil až příští týden, tak je celá kauza pro Slavii promlčená. To není náhoda,“ podotkl Kania.

Skutečností je, že pokud by Nezmar opravdu vstoupil zpět do členský řad FAČR o pár dní později, uplynula by pětiletá promlčecí lhůta a komise by už nemohla nic projednávat. Je proto velmi zvláštní, že tak ve vlastním zájmu neučinil. Nezmar se mohl stát generálním ředitelem Slovanu Liberec klidně o pár týdnů či dokonce měsíců později a na nic podstatného by to nejspíš nemělo v jeho práci pro klub vliv. Jen by promlčecí doba uplynula a případ „Berbr“ by se už neotvíral. Těžko věřit, že by si toho Jan Nezmar s Ondřejem Kaniou nebyli vědomi.

Je tedy otázka, co tímto krokem Jan Nezmar sleduje. Chce se skutečně jen očistit před komisí? Nebo má celá záležitost jiné pozadí? Má Nezmar se Slavií "nevyřízené účty"? Na druhou stranu, vyplatí se mu s ní bojovat, když má údajně zájem o některé její kmenové hráče (Icha, Kinský) , kteří jsou nyní na hostování v Pardubicích? Nebo bude přesun těchto hráčů do Liberce součástí nějaké zákulisní dohody mezi Slavií a Nezmarem v kauze "Berbr"?

Nový majitel Liberce je dle svých vyjádření v médiích přesvědčen, že se u komise prokáže Nezmarova nevina. Celou kauzu s ním před zahájením svého severočeského projektu prý probral a zná ji detailněji než většina lidí. „Celé to je prokazatelně nesmysl,“ uvedl Kania.

Etická komise může jednání Nezmara i Slavie řešit v souvislosti s dvěma paragrafy:

49 - Úplatkářství - možný milion pro Berbra.

64 - Narušení regulérnosti soutěže či utkání.

Možností, jak kauza dopadne, je více:

1. Odložení případu bez trestů pro nedostatek důkazů

2. Potrestání Jana Nezmara a klubu SK Slavia Praha finanční pokutou + je možný odečet určitého nižšího počtu bodů Slavii v nové sezoně.

3. Potrestání Jana Nezmara finanční pokutou a zákazem výkonu všech funkcí ve fotbalu na určitou dobu. Finanční pokuta + odečtení vysokého počtu bodů či sestup SK Slavia Praha do druhé ligy.

Jednotlivec může být potrestán zákazem výkonu činnosti ve fotbalu až na 10 let a pokutou až do výše 500 tisíc korun.

Finanční postih pro klub může být až do výše 10 milionů korun a odečet bodů až do maxima dvaceti. Nebo dokonce vyloučení (sestup) ze soutěže.

Je otázkou, kdy a jak Etická komise rozhodne. Lze očekávat, že v případě nepříznivého verdiktu dojde k odvolání aktérů. Celá kauza se pak potáhne další měsíce. Možná dokonce roky.

Ligový fotbal je v Česku po letech opět na vzestupu. Úroveň se zvedla, návštěvy v Edenu a na Letné jsou skvělé. Skoro pořád vyprodáno. Velmi slušné jsou také v Ostravě a tradičně Plzni. Nadstandardní návštěvy jsou při všech venkovních utkáních obou „S“.

Vyrostly nové stadiony v Pardubicích a Hradci Králové. Do ligy přicházejí noví majitelé, kteří to - doufejme - chtějí dělat jinak a lépe. Zvedá se nejen fotbalová, ale také společenská, marketingová a obchodní úroveň ligy.

Do fotbalu „poteče“ od další sezony mnohem více financí. Je to díky výrazně vylepšeným kontraktům z vysoutěžených tendrů od partnerů z řad televizních a internetových vysílatelů a velkých sponzorů. První liga se také dočká kalibrované ofsajdové čáry a centrálního VAR studia pro rozhodčí.

Není všechno růžové, za úplnou „čistotu“ ligových utkání by asi nikdo ruku do ohně zcela nedal. Ale fotbal je prostě jen takový, jaká je celá česká společnost. V soutěži jsou také velké rozdíly mezi kluby, ekonomické i sportovní, ale rozhodně se mnohé zlepšilo.

To každý, kdo ligu pravidelně opravdu sleduje, a jen „nepapouškuje“ letitou kritiku o slabé a zkorumpované „kapr-lize“, musí vidět. Ostatně svědčí o tom nejen nebývalý zájem fanoušků zejména o utkání pražských „S“, ale také nesporné úspěchy Slavie, Sparty a plzeňské Viktorie v Evropě. Češi mnohdy ale vidí často věci pesimističtěji, než jaké reálně jsou.

Ligu táhnou obě pražská „S“, vlastněná českými miliardáři. Jsou to historicky jediné dva kluby s celonárodním přesahem. Své fanoušky mají po celé zemi. Někteří z nich jezdí na pražská utkání i stovky kilometrů, jiní podporují své „S“, když hraje v jejich regionu či fandí alespoň u televizní obrazovky.

Chodit do Edenu a na Letnou je dnes prestižní záležitostí. Tak tomu mnoho let nebylo. Málokdo z žijících něco podobného pamatuje. Však také Slavia uvažuje o rekonstrukci, navýšení kapacity stadionu. Sparta pak o stadionu zcela novém, větším a na jiném místě v Praze.

Oba kluby vykonaly hodně na poli sportovním, ale i obchodním, marketingovém a spolupráce s fanoušky. Slávistická Tribuna Sever byla dlouho považována za suverénně nejlepší v lize. Atmosféra na stadionu v Edenu byla nedostižná. V poslední době se jí vyrovnala kulisa na Letné. Fandové obou „S“ výrazně podporují tým i při venkovních zápasech. Ti sparťanští vytvořili například skvělé tříbarevné choreo v Olomouci.

A teď do toho všeho může „hodit vidle“ znovu otevřený případ „Slavia-Nezmar-Berbr“. Je otázkou, jak skončí. Pro mnohé je asi nemyslitelné, že by Slavia mohla být potrestána vysokým bodovým odečtem v nové sezoně, nebo dokonce administrativním sestupem do druhé ligy. Jiní by si to naopak velmi přáli.

Faktem je, že soutěž bez Slavie by nebyla pravou ligou. Jako by nebyla ani bez Sparty. Ač by někteří fanoušci druhý klub nejraději „zadupali do země“, těm soudným je jasné, že Slavia potřebuje Spartu a ta zase Slavii. Bez toho druhého, silného rivala, nebude mít nikdy česká liga takový náboj. Derby zápasy by moc chyběly také hráčům obou týmů. Pro takové se fotbal přece hraje.

Na druhou stranu i v jiných zemí v minulosti sestoupily po korupčním skandálu slavné velkokluby. A také nikdo nečekal, že by se to kdy mohlo stát. Stačí připomenout namátkou známou korupční kauzu Juventusu Turín, s nímž v roce 2006 zamířil do druhé italské ligy i český reprezentant Pavel Nedvěd.

Jaké bude vyústění kauzy?

Rozhodnutí o sestupu Slavie se ve fotbalových kruzích všeobecně neočekává. Takový verdikt komise by byl velmi překvapivý. Slavoj Vyšehrad byl sice potrestán v jiné „větvi“ kauzy „Berbr a spol.“ sestupem, avšak jeho funkcionář Roman Rogoz čeká u soudu na lavici obžalovaných na víceletý trest a samotný klub je také žalovaným subjektem.

Slavia ani Nezmar naproti tomu u soudu vůbec nefigurují. To samozřejmě ještě neznamená, že nemohou být potrestáni fotbalovými orgány, ale předpoklad je, že trest bude mírnější. I tak může být pro Slavii citelný a nepříjemný. Zejména bude-li znamenat odečet většího počtu bodů. Tím spíše, že v příští sezoně bude mít mistr české ligy zaručenu přímou účast v základní skupině Ligy mistrů pro sezonu 2025/26. Boj o český titul tak bude ještě vypjatější než dosud a větší odečet bodů by Slavii výrazně znevýhodnil či dokonce úplně poslal „ze hry“ o titul. Proto lze čekat zákulisní lobbing jak pro vyšší trest pro Slavii, tak naopak pro nižší.

Administrativní sestup Slavie by se určitě vůbec nelíbil majitelům vysílacích práv a velkým reklamním partnerům ligy. Zájem o ni bez Slavie by byl rázem výrazně nižší. A protože žijeme v Česku, tím spíš lze očekávat dlouhé časové protahování projednávání případu, a nakonec nějaké šalamounské rozhodnutí, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“.

Slavii už Etická komise jednou řešila. Jiří Bílek, dnešní sportovní ředitel Slavie a tehdejší asistent sportovního ředitele Nezmara, u kterého byl „v učení“, prý domlouval s Rogozem a Berbrem nasazení rozhodčího na utkání slávistického béčka. Komise shledala Bílka vinným. Zastavila mu činnost na deset měsíců. Slavia dostala pokutu 250 tisíc korun, ale odvolala se. Odvolací komise trest už dvakrát z procesních důvodů vrátila Etické komisi zpět.

V obnovené kauze „Slavia-Nezmar-Berbr“ zasedne Etická komise FAČR poprvé 13. května. Vypovídat by měl i pozvaný Jan Nezmar.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz