Hlavní obsah
Sport

Bára Strýcová bojuje o titul ve Wimbledonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bára Strýcová se loučí s kariérou ve Wimbledonu. V pátek hraje už semifinále. Bude z toho ještě jeden velký titul?

Článek

Bára Strýcová byla vždy hráčkou a ženou, která rozhodně nenudila. Na její zápasy se chodívalo nejen kvůli jejímu nespornému tenisovému umění, ale také pro její velký temperament. Utkání vždy velmi prožívala a někdy si tím i škodila. Zvláště v mladších letech měla někdy velký problém svůj temperament ukočírovat. Její „držkatá“ povaha mně osobně imponovala a měl jsem pro její chovaní pochopení. Možná proto, že takový také tak trochu jsem.

Kariéru Báry Strýcové provázely různé peripetie. V roce 2012 byla obviněna z dopingu. Ukázalo se však, že se nejednalo o vědomé užití látky. Byla obsažena v jakémsi přípravku na hubnutí a snad ani nebyla uvedena ve složení. Bára se tak po půlroce mohla vrátit. Někteří si budou pamatovat na její extempore z pražského turnaje v roce 2010, kdy naštvaná Bára použila o pauze na kurtu pár vulgárních výrazů v komunikaci s tehdejším manželem a trenérem v jedné osobě. On měl však připevněný port, a tak to slyšel celý národ v přímém televizním přenosu a hodně se to řešilo. Snad i na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Nebo když Bára nebyla trenérem Pálou nominována do Fed Cupu, také to jen tak neskousla a veřejně se ozvala. Cenné však je, že nezahořkla. Později, když nominaci dostala, ji přijala a stala se velkou oporou týmu.

Zápasy Báry byly vždy zážitkem. Malá vzrůstem, velká výkonem. Vyhrála toho hodně. Pamatuji, že v juniorské kategorii byla obrovským talentem a dokonce mistryní světa. V dospělém tenise to měla díky své malé výšce, jen 164 cm, proti často vysokým soupeřkám hodně těžké. Nemohla si pomoci dělovým podáním či rozsahem paží, o to víc toho dokázala oběhat, vybojovat a také uhrát díky velmi šikovné pravačce. Její tenis byl pestřejší než „strojově“ hrajících soupeřek. Dokázala se prosadit do světové špičky. Na okruhu WTA zvítězila v 31 turnajích v deblu a ve 2 v singlu. V singlu byla nejlépe 16.na světě a v mimořádně úspěšném roce 2019 se probojovala až do semifinále Wimbledonu, kde ji vyřadila světová legenda Serena Williamsová. Ve čtyřhře Wimbledon dokonce ve stejném roce vyhrála a byla na žebříčku světovou hráčkou číslo 1. Ve čtyřhře byla také ve finále Australian Open 2019 a třetí na OH 2016.

Samostatnou kapitolou byly její týmové úspěchy ve Fed Cupu. Pětkrát byla členkou vítězného českého ženského týmu pod vedením trenéra Pály. Byla typem hráčky, jejíž výkony v týmové soutěži, v reprezentaci pod českou vlajkou, rostly. Zvláště před domácím publikem se dokázala vyburcovat k mimořádným výkonům. Hrála lépe než v zahraničí na turnaji, kde byla jen sama za sebe. V tom si byla, myslím, tak trochu podobná s Radkem Štěpánkem, který zase podobně „řádil“ v Davis Cupu.

V roce 2021 Bára Strýcová oznámila, že ukončuje kariéru z důvodu těhotenství. Na konci září téhož roku zveřejnila informaci o narození syna Vincenta. Předpokládalo se, že je to definitivní konec její kariéry, ale to by nebyla Bára Strýcová. Umanula si, že se chce s kariérou rozloučit na velkém turnaji, nejlépe ve Wimbledonu. Díky chráněnému žebříčku měla právo na volnou kartu na několik turnajů. Rozhodla se tuto možnost využít a nakonec je z toho „rozlučkové turné Báry Strýcové“.

Mnozí škarohlídi podezřívali Báru, že si chce jen udělat výlet po oblíbených místech, kde mnohokrát hrála, potkat se s lidmi, které léta zná, a zpříjemnit si to inkasováním zajímavých finančních bonusů. Na tom by ostatně nebyla nic špatného. Má na to plné právo. To by ale nebyla Bára, aby se jela někam jen účastnit.

Dalo se čekat, že ve dvouhře to po tak dlouhé pauze a mateřství, s limitovanou možností tréninku, už nebude ono. Ale když ve čtyřhře spojila síly s dřívější parťačkou Šu-wej, začaly se dít věci! Snad to nebude indiskrétní a neslušné, když uvedu, že oběma dámám je dohromady 74 let. Zkušeností mají požehnaně a ve Wimbledonu se jim je daří zúročit. Mají už spolu na kontě čtyři výhry. Bára Strýcová si tak do své nevšední sbírky může připsat na závěr kariéry ještě jednu velkou, poměrně nečekanou trofej. Vítězství v ženské čtyřhře Wimbledonu! Není od toho rozhodně daleko. Jen dvě utkání. V pátek bude hrát spolu s Šu-wej už semifinále proti česko-španělské dvojici Bouzková-Sorribesová.

Báro, moc Vám přeji, ať to vyjde! A pokud se to nepodaří, nic se neděje, život jde dál. Jistě jste už sama poznala, že život po tenisové profi kariéře bude také fajn. Možná ještě hezčí, bez stresů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz