Hlavní obsah
Sport

Slavia a útok na titul: Opory zůstaly, posila Chorý, Provod ve formě, objev Vorlický, zraněný Staněk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Slavia je tři rok bez titulu. Evidentně to už tak dále nechce nechat. Přišly změny, kterých však není moc. Některé jsou překvapivé, jiné očekávatelné, další vynucené. Co vše se událo a co se ještě může stát? Jaké má Slavia do nové sezony vyhlídky?

Článek

Staněk na dlouho zraněný. Jedničkou zřejmě Kinský

Změnou, kterou nikdo očekávat nemohl, je fakt, že se Jindřich Staněk na Euru v utkání s Tureckem vážně zranil. Je po operaci ramene. Z muže, který měl být jednou z opor týmu, je dlouhodobý marod. Pravděpodobný návrat se dá očekávat nejdříve v lednu. Do brány jsou k dispozici Mandous, Kolář, Kinský a Sirotník. První dva zkušení. Jedničkou ve Slavii už byli. Nedá se však očekávat, že by si to zopakovali a Slavia na nich postavila klíčovou sezonu. Nejlepší roky už mají oba nejspíš za sebou.

Vše tedy směřuje k tomu, že jedničkou bude 21letý Antonín Kinský, který se v minulé sezoně „vychytal“ v Pardubicích. Ten byl sice ze Slavie už jednou nohou pryč, neviděl tu pro sebe perspektivu, ale Staňkovo zranění vše změnilo. Trenér Trpišovský se vyjádřil, že Kinský má v lize zatím málo odchytáno. Nicméně, když před pár lety vsadil při svém příchodu v Edenu na Ondřeje Koláře, a ze Slavie vyprovodil zkušeného Laštůvku, neměl toho za sebou v Liberci o moc víc. Kinský má ve Slavii smlouvu do léta příštího roku. Novou prý zatím nepodepsal. To situaci poněkud komplikuje. Nicméně Slavia asi jinou možnost nemá, nechce-li koupit zahraničního brankáře. Takový krok je však nepravděpodobný. Trenér Trpišovský vždy sázel na české brankáře. Navíc do startu ligy zbývají už jen dny.

Volný je zatím zkušený Václav Hladký, který se nedohodl na prodloužení kontraktu s Ipswich Town, jemuž pomohl svými výkony do Premie League. V souvislosti s ním se spekulovalo dost divoce o několika působištích, od Celtiku Glasgow přes Slovan Liberec až k Baníku Ostrava, kde byl prý dokonce „na námluvách“. Ani jedna z těchto adres to nejspíš nebude. Teoreticky by mohla být ve hře i Slavia, kdyby se nedohodla na smlouvě s Kinským. Hladký se však nedostal do nominace reprezentace na Euro. A u české reprezentace o brankařích spolurozhoduje Radek Černý, který je zároveň trenérem brankářů v Edenu.

Přetlak mezi stopery

Ze stabilních členů obrany nikdo zatím neodešel. Slavia měla údajně finančně zajímavé zahraniční nabídky na Igoha OgbuaDavida Zimu, ale oba zůstali. Trenér Trpišovský je prý nechtěl z kádru uvolnit.

K dosavadním hráčům přibyl ještě Štěpán Chaloupek, 21letý velmi talentovaný stoper, kterého už Slavia koupila před časem, ale na jaře ještě hostoval v mateřských Teplicích. V přípravě se však zranil a pro ligový start je tak zřejmě mimo. Na stoperské posty se tak nabízejí Holeš, Ogbu, Zima, Vlček a (po uzdravení) Chaloupek. Pět hráčů. Hrát však mohou pouze dva, maximálně tři. Tomáš Holeš bude (při pravděpodobné častější absenci Bořila v sestavě) znovu kapitánem týmu. Euro se mu vydařilo nad očekávání. Měl by být v 31 letech jedním z hlavních lídrů týmu.

Tři mladí čeští stopeři, a s nimi Ogbu, si to tedy „rozdají“ o zbývající jedno až dvě místa. V této souvislosti je trochu s podivem, že Slavia nereflektovala na zájem o Ogbua nebo Zimu. Přetlak je zřejmý. Budou-li hráči zdraví, vytížení některých bude nízké. Je škoda, aby mladí hráči s potenciálem na reprezentaci (Vlček, Zima, Chaloupek) proseděli větší část sezony na střídačce.

Beci a wing beci beze změn. Uzdravil se jen Tomič

Na post pravého wing beka je k dispozici uzdravený Slovák Michal Tomič. Hrát ho může také David Douděra, použitelný v sestavě i výše. Na pravém beku může zaskočit také zkušený univerzál Lukáš Masopust. Více u pravé lajny může hrát i stoper Tomáš Vlček.

Pro levý post zůstává k dispozici Jan Bořil, v 33 letech zkušený hecíř, veterán a (bude-li hrát) kapitán týmu. Volba číslo jedna by ale měla vzejít z dvojice El Hadji Malic Diouf a Ondřej Zmrzlý. Vlevo může zaskočit i Conrad Wallem. Případně Lukáš Provod. Oba by se měli v sestavě, ale spíš pohybovat výše. Slavii definitivně opouští Rumun Dumitrescu, který už v kádru nebyl ani na jaře, kdy hostoval v mateřském rumunském klubu. Nyní se mluví o jeho odchodu do Polska.

Záloha zatím bez velké posily. Opět zraněný Zafeiris

Jasným členem slávistické zálohy by měl být opět Oscar Dorley na pozici šestky. Druhým „jasným“ mužem je Petr Ševčík, který by měl obstarávat kreativitu. Toho však dlouhodobě limitují zranění, proto je u jeho jména vždy otazník. Dalším kreativcem je Christos Zafeiris. Očekávání ale zatím nenaplnil. Na začátku jara se zranil a do formy se nedostal. Dle posledních zpráv je opět pár dní před startem ligy zraněný. Na jaře bylo zřejmé, že když vypadnou zároveň Ševčík se Zafeirisem, má Slavia problém. Kreativita chyběla.

Slavii definitivně opustil Jakub Hromada, který jarní hostování v Rumunsku proměnil v přestup do Rapidu Bukurešť. Naopak se vrátil z úspěšného působení v Liberci talentovaný Filip Prebsl. Při velké konkurenci na stoperských postech má 188 cm vysoký hráč zřejmě větší šanci jako defenzivní záložník. Pokud trenérský štáb nepřesvědčí, čeká ho asi další hostování. Ve Slavii má smlouvu ještě na rok. Slavia měla zájem ji prodloužit, ale zatím k tomu zřejmě nedošlo.

Čekalo se, že záloha do nové sezony posílí jedním kreativním hráčem. Zatím se tak nestalo. „Hotový“ záložník nepřišel. Slavia sice zajímavého hráče koupila, ale ten je spíše možnou perspektivou do budoucna. Je jím 23letý ofenzivní řecký záložník Giannis-Fivos Botos z druholigového nizozemského Helmond Sport, který v Edenu podepsal smlouvu do 30. června 2028. Po rakouském soustředění s áčkem Slavie ale odešel na hostování do prvoligové Karviné, kde bude pod vedením bývalého slávistického hráče a nového trenéra karvinského klubu Martina Hyského sbírat ligové zkušenosti. Pokud se v Karviné rychle zadaptuje na český fotbal a přesvědčí, měl by se v lednu či v létě příštího roku vrátit do Edenu.

Hodně se mluvilo o zájmu Slavie o 23letého Muhammeda Chama z francouzského Clermontu, který spadl do druhé ligy. Cham chce z klubu odejít. Prý také Prahu se svým agentem navštívil. Zájem o něj má ale zároven také turecký Trabzonspor. 180 cm vysoký ofenzivní rakouský záložník má však dle známého portálu „cenovku“ 6 milionů eur. Podle posledních zpráv to vypadá, že skončí v Turecku.

Znovuzrozený Provod. Objev Vorlický

Přesto není důvod k pesimismu. Na Euru se překvapivě ve výborné formě předvedl Lukáš Provod, který tam jel původně jako náhradník, a nakonec byl dokonce nejlepším českým hráčem na turnaji. Bude-li takto pokračovat, bude jedním z tahounů týmu, tak jako kdysi před těžkým zraněním, které přerušilo jeho velmi slibnou kariéru. V 27 letech je pořád ještě v ideálním věku.

Příslibem pro novou sezonu je „zapomenutý italský“ talent Lukáš Vorlický, který se v 22 letech, po těžkých zraněních, vrací ve Slavii do velkého fotbalu. Dosavadní přípravná utkání, v kterých nastoupil, ukázala, že jeho potenciál je obrovský. Vysoký hráč, přitom technicky vybavený, pohyblivý, s tahem na branku, kličkou a kvalitní střelou i z větší vzdálenosti. Má leccos, co českým fotbalistům často chybí. Asi to nebude hned na celá utkání a základní sestavu, má ještě kondiční deficit, ale vydrží-li mu zdraví, může to být objev sezony.

Přišel velký čas Juráska?

Více se určitě očekává od Matěje Juráska, který je obdobným typem fotbalisty jako Vorlický. Byla by velká škoda, aby se z něj stal „věčný“ talent typu Adam Karabec, který nakonec ze Slavie odejde potichu do druhé německé ligy. Čas hájení ale už končí. Juráskovi bude v srpnu 21 let. V lize debutoval již v 17 letech, v listopadu 202o při vysoké výhře Slavie v Opavě (0:6). Doba, kdy střídal na dvacet třicet minut musí skončit. Je potřeba mu „naložit“. Musí převzít zodpovědnost a tým v ofenzivě táhnout. Podívejme se na světový fotbal. Kde je třeba stejně starý Angličan Jude Bellingham nebo dokonce teprve 17letý Španěl Lamine Yamal? Oba táhli své týmy ve finále Mistrovství světa.

Foto: Jan Mareš

Rozjede se Slavia v nové sezoně?

Přišel Chorý, vrátil Fila, rozloučil se van Buren, Jurečka zatím zůstává

Dle předpokladů prvoligovou kariéru ukončil Stanislav Tecl. S klubem se také po osmi letech rozloučil oblíbenec fanoušků Mick van Buren. Míří v 31 letech do polské ligy, do Cracovie, kde už působí bývalý hráč Slavie Jakub Jugas. Naopak zatím zůstává třicetiletý Václav Jurečka, nejlepší střelec uplynulého ročníku české ligy, jemuž v létě 2025 končí ve Slavii smlouva. Pokud neodejde nyní, bude to v zimě za minimum či za rok zadarmo. Zajímavá nabídka ale zřejmě „na stole“ zatím není. Leccos se ale může ještě změnit. Oproti jiným letům je po Euru přestupový trh zpožděný.

Tuzemským přestupem léta je zatím bezesporu příchod Tomáše Chorého z Plzně, který Slavia před čtrnácti dny oznámila. Napsáno o něm už bylo snad všechno. Mnozí říkají, že je to finančně nesmyslný přestup. Čas ukáže, zda se Slavii vyplatí. Je jasné, že už s vysokou pravděpodobností nikdy neuvidí od žádného dalšího klubu peníze, které do Chorého nyní investovala. Nejspíš ho už tak výhodně nikdy neprodá. Vše bude tedy o tom, co Slavii působení Tomáše Chorého přinese. Pokud s ním získá v sezoně 2024/25 titul a dostane se tak do základní skupiny Ligy mistrů 2025/26, zaplatí se jiným způsobem.

Tomáš Chorý není zas tak velký střelec. Jurečka dává gólů víc a je s ním nespokojenost. Chorý však může být pro Slavii přesto velkým přínosem. Měl by do týmu přinést více bojovnosti, agresivity, drzosti, zarputilosti. Je to bojovník, válečník, lídr. Není to hbitý „běžec“, které Trpišovský tak miluje. Není však také „líný na krok“. A je to „atyp“, jak někdy s oblibou trenér Trpišovský o podobných hráčích říká.

Ač to tak nyní nevypadá, Tomáš Chorý se může stát brzy miláčkem slávistických fanoušků. Když „nechá na hřišti všechno“. Bude lídrem týmu. Přidá góly. Jen to nesmí přehnat. Musí ustát možné provokace. Nenechat se vyloučit. Jinak si fanoušky nezíská a z jeho angažmá bude fiasko. Tato hrozba tu bezesporu je. Chorý mívá problémy s chováním, oplácením, simulováním. Má na svém kontě také ošklivé a zákeřné zákroky. Například ty na dánského stopera Asgera Sorensena. U sparťanského publika je proto krajně neoblíbený. Přestup k největšímu konkurentovi tuto averzi ještě zvýší. Vzájemné souboje „S“ dostanou nový náboj. Stejně tak zápasy Slavie s Plzní.

Slavia bude muset trochu pozměnit styl hry. Umět dokázat Chorého potenciál správně využít. Poskládat vedle sebe častěji Chorého a Chytila. Tedy hrát v některých zápasech na „dvě útočné věže“. Především je pak umět zásobovat včasnými, přesnými, kvalitními přihrávkami a centry. Bez potřebného servisu ostatních hráčů se nemůže uplatnit sebelepší hrotový útočník.

Ivan Schranz, nenápadný muž pro velké zápasy

Ivan Schranz byl vždy fotbalistou, který umí zabrat ve velkých zápasech, tedy v derby či evropských pohárech. Dokáže se mnohdy v takových utkáních střelecky prosadit a zápasy rozhodnout. Fakt, že mu takové mače svědčí, potvrdil také na Euru. V dresu slovenské reprezentace hrál velmi dobře a stal se nejlepším střelcem mistrovství. Respektive byl mezi šesticí hráčů, kteří vstřelili tři góly. Pokud nyní nepřijde mimořádná nabídka a ve Slavii zůstane (smlouvu má ještě na dva roky), měl by být opět hráčem pro velké zápasy. Doufejme, že se Jindřich Trpišovský díval na zápasy slovenské reprezentace a všiml si, kde to Schranzovi v sestavě svědčí. Co mu rozhodně nesvědčí je „šibování“ sestavou od pravého beka po levé křídlo.

Zapomenout nelze na 21letého Daniela Filu, kterému se dařilo na teplickém hostování a určitě chce zabojovat o místo. V konkurenci Chorého, Chytila, (zatím i) Jurečky a Schranze to bude mít ale velmi těžké.

Návrat Olayinky už je pasé?

Hodně se mluvilo a psalo o možném návratu Petera Olayinky z CZ Bělehrad. Sám hráč by měl údajně zájem, trenér Trpišovský by svého oblíbence jistě velmi rád viděl zpět. Vždy na něj trpěl, ale představy Slavie a srbského klubu ohledně odstupného se prý rozcházejí. Můj názor je, že Slavia Olayinku nijak zásadně nepotřebuje. Přinesl by sice větší konkurenci, ale není to tvořivý hráč, který by výrazně pomohl v dobývání obran soupeřů. Jeho příchodem se kvalita Slavie dopředu nijak zásadně nezvedne. Slavia má kádr nabitý. Přetlak v něm už nyní. Bude ho naopak potřebovat trochu upustit. Některé hráče, kteří by neměli dostatečné využití, bude muset uvolnit na hostování. Čeká se ale nejspíš na plné zapojení reprezentantů po návratu z Eura. A také na průběh a výsledky utkání v červenci a srpnu.

Foto: Jan Mareš

Eden už je tři sezony bez titulu

Ostrý úvod: česká liga a kvalifikace o Ligu mistrů

Úvod sezony se rozběhne poměrně rychlým tempem. Slavii čeká česká liga. První utkání již tuto neděli na Slovácku, které má nového trenéra a řadu změn v kádru. Následně hrají v Edenu České Budějovice. Tedy pro Slavii „povinná“ výhra. Pak ale jede do Liberce, kde ambiciózní duo Nezmar-Kováč, pod novým majitelem Kaniou, tvoří výrazně omlazený tým s cílem bojovat o evropské poháry. Tam bude určitě „horká“ půda.

Tedy ostrý start, jak se patří. Na ligu naváže kvalifikace o Ligu mistrů. Jindřich Trpišovský tradičně zejména v úvodu sezony vždy hledá sestavu a rotuje s hráči více než jiní trenéři. Nyní je to ještě znásobeno faktem, že reprezentanti se po Euru teprve vracejí do přípravy a plné zápasové vytížení některých nebude hned možné.

Sestava Slavie má zatím několik otazníků. Budou-li však hráči zdraví a k dispozici, v současné době se jeví, že by její kostru měli tvořit brankář Kinský, obránci Holeš, Zima (Ogbu), záložníci Dorley, Ševčík, Provod a útočníci Chorý a Chytil. Blízko do sestavy by měli mít také Matěj Jurásek, Ivan Schranz a David Douděra. „Žolíkem“ by mohl být Lukáš Vorlický.

Heslo dneška: vše pro aktuální úspěch

Slavia je už tři sezony bez titulu. To je na tak ambiciózní klub dlouhý čas. Jednou jí titul „vyfoukla“ plzeňská Viktoria. V posledních dvou sezonách největší rival z Letné. Trpělivost, zdá se, došla. Perspektivní budování šlo na „vedlejší kolej“. Slavia žije jednoznačně přítomností. Tomu odpovídají i některá rozhodnutí. Vsadila na stabilitu. Udělala v kádru málo změn. Neoslabila. Odešli jen hráči, u kterých se to víceméně čekalo. Slavia zatím nikoho z hráčů základu neprodala, i když mohla. Na rozdíl od minulosti nyní nepřicházejí ve větší míře perspektivní mladí cizinci, kteří by měli ve Slavii růst, a pak být dalším prodejem finančně zhodnoceni (jako dříve Bah, Sima a další). Koupila „pouze“ za „nesmyslné“ peníze „neperspektivního“ 29letého českého reprezentanta Tomáše Chorého, který by se však měl v týmu rychle adaptovat.

Realizační tým Slavie je také beze změn. Je zřejmé, že Trpišovský a spol. mají nyní důvěru majitele a managementu.

Boj o titul a Ligu mistrů zároveň

V nové sezoně se bude hrát nejen o mistrovský titul, ale také o přímý postup do Ligy mistrů 2025/26. Tedy stovky milionů korun. Do české nejvyšší soutěže, která funguje nově pod názvem Chance liga, „přiteče“ také mnohem více peněz z nových kontraktů od ligových partnerů. To pomůže jak velkým klubům, ale zejména pak těm menším, které snadněji naplní rozpočty a budou si moci více dovolit. Liga by měla být zajímavá. Máme se na co těšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz