Hlavní obsah
Sport

Slavia bude nejspíš už třetí rok bez titulu. Proč? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi Spartou a Slavií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Slavia je spolu se Spartou největším českým klubem. Je finančně stabilní. Má movitého majitele, českého miliardáře. Je stabilní také personálně. Má delší dobu stejný management i stejný realizační tým s hlavním trenérem. Titul jí ale opět uniká.

Článek

Ač to ještě před nedávnem vypadalo jinak, Slavia bude nejspíš už třetím rokem bez titulu. Asi je tedy něco špatně. V čem jsou pohledem z venku nejvýraznější rozdíly mezi Spartou a Slavií?

Sportovním ředitelem ve Spartě je Tomáš Rosický. Ve Slavii Jiří Bílek. Oba začínali ve funkci po konci hráčských kariér bez manažerských zkušeností. Kariéra Rosického byla na jiném levelu než Bílkova, to ale ještě nemusí být podstatné pro funkcionářskou dráhu. Rosický se delší dobu rozkoukával, sbíral zkušenosti. V poslední době se zdá, že se ve funkci našel. Možná mu pomohl také příchod „pravé ruky“, Tomáše Sivoka. Bílek nepůsobí výrazným dojmem. Jako osobnost. Možná se pletu, ale nevypadá, jako ten, kdo by mohl být silným oponentem Jindřicha Trpišovského. Korigovat jeho nápady a požadavky, přicházet s vlastním řešením na změny a doplnění kádru, tak jako dříve Jan Nezmar, bývalý sportovní ředitel Slavie a nový generální ředitel Slovanu Liberec. Muž s kontroverzní pověstí, ale také ten, který tomu rozumí a umí dát kádr dohromady.

Jindřich Trpišovský je trenérem Slavie už od prosince 2017. To je na české poměry dlouhá doba. To ještě nemusí nutně znamenat, že je „okoukaný“, a že nemá týmu co dát. Kádr Slavie se za tu dobu totiž hodně změnil. Mnoho hráčů odešlo a jiní přišli. „Ponorka“ tedy nehrozí. Zároveň je však asi hlavní problém v současném složení kádru a typologii hráčů.

Když Trpišovský do Slavie přicházel, byli v ní někteří hráči, kteří nebyli podle jeho „gusta“. Chyběla jim potřebná výbušnost a běžecké kvality. Zároveň však nabízeli něco jiného. Mezi takové patří třeba Josef Hušbauer či Milan Škoda. Mezi Trpišovského oblíbence zpočátku nepatřil ani takový Michael Ngadeu, který toho nakonec pod ním odehrál hodně. Trpišovský postupně tým proměnil. Musel se smířit s odchodem některých oblíbených hráčů, například Součka či Coufala. Jiné v týmu už nechtěl. Například zmíněné Hušbauera či Škodu. Další odcházeli, někdy i předčasně, protože Slavia prostě musela hráče prodávat.

Hráči, kteří přicházeli, uplatnili se a zůstali, postupně začali tvořit nový tým. Trpišovskému se ale dlouho nedařilo vytvořit novou stabilní českou kostru týmu, po hráčích, kteří odešli, skončili či byli dlouhodobě zranění. V týmu je daleko více cizinců, než v době, kdy do Slavie Trpišovský se svým realizačním týmem přicházel. V prvním období přiváděl také zejména české hráče, které osobně znal z dřívějších štací či z ligy jako soupeře. Hráče, u kterých znal i lidskou stránku, na kterou hodně dá. Tato výhoda ale časem padla. U cizinců je to pochopitelné jiné. Trpišovský je jazykově limitován, byt´ se prý v poslední době jeho angličtina zlepšila. Pro většinu mladých cizinců je také Slavia „přestupní“ stanicí. V ideálním případě, pokud se jim ve Slavii daří, by měli po čase pokračovat dál na Západ.

V silně mezinárodním týmu Slavie už není taková „chemie“, jako v týmu, který měl výraznou stabilní českou kostru, na kterou se „nabalovali“ cizinci. Někdo namítne, že ve Spartě je to také tak. Tam je ale trenér cizinec. Jednacím jazykem v kabině angličtina. Všechny motivační proslovy Briana Priskeho jsou v angličtině. Navíc Priske vsadil na střední generaci cizinců. Přivedl hráče, kterým už bylo 25-27 let, když je Sparta koupila. Hráče, kteří se Spartou spojili budoucnost a chtějí v ní delší dobu setrvat. Lze mezi ně řadit třeba Vindahla, Sorensena, Kairinena, Birmančeviče či Haraslína, ale i Preciada.

Tento problém si jistě uvědomuje i Jindřich Trpišovský. Také proto v lednu přišli čeští hráči, už 27letý brankář Jindřich Staněk a 25 letý Ondřej Zmrzlý. Také proto překvapivý a zdánlivě nepochopitelný návrat Trpišovského a Houšteckého oblíbence Davida Zimy za velké peníze z Itálie. Tito hráči mají tvořit spolu s Holešem, Douděrou či Chytilem novou českou kostru týmu. Zdálo se, že to Slavii bude fungovat.

Proč se to ve nejméně vhodnou chvíli „zadrhlo“? Porovnejme si složení týmu Slavie a Sparty.

V bráně je to vyrovnaný souboj Vindahl - Staněk. Vyznívá spíše pro slávistu Staňka, který je v bráně větší osobností. Žádnou chybu, jako Vindahl, zatím neudělal. Ukázal také, že jeho hra nohama není zdaleka tak špatná, jak se říkalo. Troufne si i na delší pasy a je v tom úspěšný.

Obrany Sparty i Slavie mají své plusy i mínusy. Ani jedna z nich není bez chyb. Slavii se zatím nepodařilo příchodem Zimy obranu zpevnit. Obrana se často mění. Holeš mívá zdravotní problémy. Ogbu také chybuje. Mladý Vlček hraje-nehraje. Vpravo se daří wing bekovi Douděrovi, který má zatím své nedostatky, ale je dravý a běhavý. Post levého wing beka je nadále nevyřešený. Počáteční opojení Dioufem opadlo. Také Zmrzlý si svými výkony neřekl zatím jasně o místo. Veterán Bořil má zase po těžkém zranění zdravotní limity. Hraje jen občas.

Spartě se povedl z herního hlediska příchod pravého wing beka Preciada. Má ale problémy s disciplínou. Byl už dvakrát vyloučen. Stoper Sorensen zklidnil hru obrany, ale má zase problémy, když je hra rychlejší. Vitík a Panák střídají lepší utkání s horšími. Panák má nejspíš i zdravotní limity. Kapitán Krejčí prožívá velmi komplikované jaro. O tom už bylo řečeno a napsáno snad vše. Vlevo se střídají wing beci Ryneš a Zelený. V obranách obou klubů zásadní rozdíl nevidím. Obě občas chybují a mívají problémy.

Záložní řada Sparty je stabilnější. Zejména Kairinen s Lacim si rozumějí. Kaan Kairinen je pro Spartu moc důležitý hráč, který umí dát kvalitní přihrávku. Dobře je doplňuje pravý wing bek Preciado. Nepovedl se příchod Solbakkena. Dlouhodobě nepřesvědčuje ani Sadílek. Na šanci stále čeká velký talent Ševčík. Moc si nezahrají ani Karabec a Pešek.

Slavistická záloha se více mění. Jisté místo v ní má snad jen Liberijec Osar Dorley. Ostatní hráči se točí. Tvořivý Petr Ševčík by hrál jistě stabilně, ale má výrazné zdravotní omezení. Po třech čtyřech zápasech pravidelně končí na čas na marodce. Nor Christos Zafeiris byl také zraněný. Nyní sice hraje, ale příliš se mu nedaří. Góly nestřílí, přihrávek na ně má také málo. Je mu pořád teprve 21 let. Může jít ještě herně nahoru. Novým Stanciuem však není. Slavii v záloze chybí větší tvořivost a tak střelba ze střední a větší vzdálenosti.

Největší rozdíl je však jednoznačně v útoku. Sparta má nadstandardní „trojzubec“ Birmančevič - Kuchta - Haraslín. Srb Veljko Birmančevič je asi nejlepší hráč ligy. Je do tahu, má techniku v rychlosti i slušné zakončení, dokáže rychle přepnout a presovat. Jan Kuchta je pracovitý, hodně toho odběhá, je pro obranu nepříjemný, dokáže se ale i prosadit ve vápně. Slovák Lukáš Haraslín mívá zdravotní problémy, ale je to nadstandardní fotbalista. Když má den a je v pohodě, dokáže utkání sám rozhodnout. Umí jít přes hráče a kvalitně zakončit. Umí také dát gól i z větší dálky. Ze hry i přímého kopu.

Slavia takovou kvalitu v útoku nemá. Vyšší měřítko snese jen Mojmír Chytil. Nemá k sobě ale parťaky, kteří by ho vhodně doplnili. Václav Jurečka či Mick van Buren jsou na českou ligu sice dobří, ale mají technické i rychlostní limity. Oproti sparťanským útočníků jsou jinde. Na Slavii je to málo. Další ofenzivní hráči Slavie, kteří mohou hrát v záloze i útoku (Schranz, Provod, Jurásek) střídají lepší a horší zápasy. Lukáš Provod se po těžkém zranění do skvělé formy stále nedostal a je otázka, jestli se s ní někdy ještě potká. Je to stále dobrý hráč, ale není vynikající, jako byl před zraněním. Velký talent Matěj Jurásek má skvělé momenty. Umí se individuálně prosadit. Dát gól i z dálky. Zatím ale v utkáních , kdy hrál od začátku, moc nepřesvědčil. Moc jich však nebylo. Měl by hrát už více. Jedině tak může jít výkonnostně nahoru.

Sparta má na českou ligu velmi nadstandardní trojici útočníků, z nichž některý dokáže většinou zápas rozhodnout ve prospěch Sparty, i když třeba jinak není výkon týmu zrovna optimální. Problém nastává tehdy, když zmíněná trojice není k dispozici, nebo není kompletní. Každopádně Slavia v útoku výrazně zaostává.

Početně jsou oba kádry zhruba stejné. Slavia ho má zdánlivě více vyrovnaný, což je dáno tím, že Jindřich Trpišovský sestavu více mění. Stoprocentně jisté místo má snad jen brankář Staněk a možná ještě záložník Oscar. Není jasné, jaká je vlastně optimální sestava Jindřicha Trpišovského. Slavia má možná více vyrovnaný kádr, ale také více průměrný.

To z práce Briana Priskeho je jasně cítit, kdo jsou pro něj klíčoví hráči. V bráně Vindahl, v obraně Krejčí, v záloze Kairinen, většinou také Laci a nebýt dvou vyloučení tak také Preciado, a v útoku trojice Birmančevič - Kuchta - Haraslín. Ostatní hráči se více točí. Často hrají také Vitík, Panák a Sorensen, z nichž vždy jeden stojí. Ryneš nebo zelený. Mezi širší „jedenáctku“ patří také Wiesner a Sadílek. Základní kostra Sparty je tedy jasná. Tím, že ostatní hráči se tak pravidelně na hřiště nedostanou, to vypadá, že kádr Sparty je méně vyrovnaný, než ten slávistický. Větší rozdíl mezi základem a lavičkou. Má však osobnosti v ofenzivě. A to rozhoduje zápasy.

Hra Sparty proto také působí fotbalovějším dojmem. Slavia má více „běžců“, méně kreativců. To je markantní zejména v dobývání zatažené obrany. Častý problém Slavie. V české lize soupeři proti Slavii (i Spartě) brání mnohdy v hlubokém bloku. Proto se Slavii hraje lépe v evropských pohárech, kde bývá hra častěji otevřenější. V nich dokáže prodat fyzické, tedy zejména běžecké schopnosti.

Sparta vede ligu o čtyři body. Slavia bude nejspíš třetí rok bez titulu. Může to schovávat za smůlu, omlouvat nepřízní osudu. Ale tak to není. Slavia potřebuje změny. Změny ve složení kádru. Především více kvality do ofenzivy. Nejen do útoku, ale i zálohy. To souvisí s nákupem hráčů. A nejspíš také s trenérem.

Má-li ve Slavii pokračovat Jindřich Trpišovský, měl by mít nad sebou fundovaného a respektovaného sportovního ředitele, který bude mít vliv na složení týmu.

Anebo už nadešel čas „přepřahat“?

Předčasné ukončení smlouvy trenéra Trpišovského by vyvolalo velké „zemětřesení“. S trenérem by skončil také početný štáb „jeho“ lidí. Není to jen o tom kouče odvolat, ale také mít za něj adekvátní náhradu. Trenérů s profi-licencí je mnoho. Reálně ale bude v létě jeden jediný volný, který by mohl splňovat potřebné požadavky - Martin Svědík. Ale v současné době si nemyslím, že by to vedení Slavie učinilo. To by musel jedině přijít další „výbuch“ v nadstavbě a do situace se vložit majitel.

Dá se tedy předpokládat, že bude pokračovat Jindřich Trpišovský. Otázkou je, jestli se on i jeho nadřízení poučí. Trpělivost fandů Slavie asi nebude věčná. Asi ani jejího majitele.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz