Hlavní obsah
Sport

Slavia přežila ruku Chorého, za kterou se penalta nepískala. V Jablonci těžké utkání zvládla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Půrok, se svolením

Slavii čekal na jablonecké Střelnici soupeř, kterému se v letošním ročníku ligy zatím daří. Domácí trenér měl navíc k dispozici vesměs odpočinuté hráče. To slávisté museli čekat, v jakém stavu se jim vrátí celá řada reprezentantů.

Článek

Slavistické absence

Slavia nastoupila bez dlouhodobě zraněných Vlčka, Ogbua, Masopusta, Vorlického, Ogungbayie a Staňka. Delší dobu už pro zranění absentuje také slovenský reprezentant Schranz. K tomu se přidali ještě dva hříšníci, kteří by jinak v základní sestavě nejspíš nechyběli. Pro čtyři žluté karty nebyl k dispozici David Douděra a kvůli vyloučení v derby se trenér Slavie musel obejít bez jednoho z nejdůležitějších hráčů poslední doby, Oscara Dorleye.

Návraty reprezentantů

Slavia měla v A-týmu české reprezentace Kinského, Bořila, Provoda, Holeše, Chorého, Lingra a Zmrzlého, k tomu v české U21 ještě Juráska, Prebsla a Chaloupka. V řecké reprezentaci nastoupil Zafeiris do částí dvou zápasů v Anglii a doma s Irskem. Za liberijský národní tým hrál Oscar Dorley. Malick Diouf zase reprezentoval Senegal.

Trpišovský nikoho nešetřil

Jindřich Trpišovský nic velkého nevymýšlel. Do brány se postavil dle očekávání Antonín Kinský. Také obrana byla v obvyklém složení posledních týdnů, tedy Tomáš Holeš - David Zima - Jan Bořil. V záloze se na místo vykartovaného Davida Douděry postavil 22letý Kamerunec Simion Michez. Asi jediné menší překvapení. Na druhou stranu od trenéra za současného stavu poměrně logické řešení.

Vedle Christose Zafeirise dostal dle očekávání příležitost Filip Prebsl, který nahradil Oscara Dorleyho. Vlevo dostal už tradičně přednost Malick Diouf před Ondřejem Zmrzlým. Na hrotu dle předpokladu Tomáš Chorý, podporován z jedné strany Ondřejem Lingrem a z druhé Lukášem Provodem.

Slavia má titul jako prioritu

Jindřich Trpišovský tentokrát rozhodně nic nepodcenil. Poučil se ze ztrát v minulých ročnících. Neponechal nic náhodě. Ukázal, jak jsou pro něj ligové body v sezoně, kdy mistr ligy bude mít zajištěn přímý postup do Ligy mistrů, nesmírně důležité. Kde je priorita Slavie.

Sparťansky trenér Lars Friis postavil v sobotním duelu Sparta - Liberec kombinovanou sestavu a nechal odpočívat po návratu z reprezentačních utkání některé klíčové hráče. To Jindřich Trpišovský nikoho po návratu nešetřil. Postavil opět všechny obvyklé opory, které aktuálně postavit mohl.

Tedy i Tomáše Holeše, který vynechal pro svalový problém druhý zápas české reprezentace s Ukrajinou. V sestavě nechyběl ani David Zima, jenž Haškovu nominaci do reprezentace ze zdravotních důvodů odmítl.

Slavia to zvládla, ale snadné to nebylo

Slavia utkání v Jablonci zvládla. Rozhodně to ale nebylo v „suchém triku“, jak někteří diskutéři prorokovali pod mým článkem, v kterém jsem v pátek psal, že Slavii čeká v Jablonci velmi těžké utkání. To se potvrdilo. Slavia šla sice už v 18. minutě do vedení, když po pěkné akci Malicka Dioufa skóroval poprvé v české nejvyšší soutěži Simion Michez. V dalších minutách měla více ze hry a šance na zvýšení náskoku.

Když v 61. minutě přidal gól Ondřej Lingr po pěkné přihrávce Lukáše Provoda, vypadalo to na jednoznačné utkání. Ale opak byl pravdou. Už o pět minut později se Chanturishvili nečekanou, nádhernou střelou trefil z dobrých osmnácti metrů do šibenice a snížil na 1:2.

Slavia se tak musela trochu strachovat o výsledek. Trenér poslal na hřiště v 82.minutě čerstvé hráče - Ševčíka, Zmrzlého a Wallema místo Zafeirise, Dioufa a Micheze, když už od 63. minuty hrál Chytil místo Lingra. V samém závěru nahradil ještě Chaloupek Prebsla.

Byla to penalta? Chorého ruka vzbuzuje emoce

Jediný sporný okamžik utkání nastal v 80. minutě, kdy ruku Tomáše Chorého ve vlastním pokutovém území zjevně trefil míč. Rozhodčí Rouček, který jinak řídl utkání dobře, penaltu v reálu na hrací ploše nenařídil. VAR situaci přezkoumal a pokutový kop se nekopal. VAR zřejmě usoudil, že to vyložené pochybení rozhodčího nebylo. Není tedy důvod ho opravovat.

Není sporu o tom, že Chorý rukou zahrál. Otázkou je, zda to je dle současného výkladu pravidel na penaltu, či nikoliv. Byla to ruka z takzvané „šedé zóny“. Určitě bychom našli utkání, v kterých se za takovou podobnou ruku píská penalta. Jako například v duelu Ukrajina - Česko, kdy se to přihodilo Ladislavu Krejčímu. Pak jsou jiné zápasy, kdy se ruka zase nepíská. Je v tom „guláš“.

Pokud bych měl tyto dvě situace srovnat, tak na penaltu byla spíše ruka Chorého. Dopadlo to ale obráceně, protože sudí v utkání s Ukrajinou rozhodl, že to je penalta, na hrací ploše, zatímco ten v Jablonci rozhod, že není.

Důležité totiž je, jak situaci posoudí rozhodčí přímo na hřišti. Když penaltu v takové sporné situaci ihned, či bezprostředně na doporučení asistenta nařídí, VAR ho následně neopravuje, protože to není zjevné pochybení. Když ji však nenařídí, také ho ze stejného důvodu také VAR neopraví. Takový je prostě současný výklad pravidel. Penalta být může a nemusí. A to nejen v Česku, jak je zřejmé. Ať se nám to líbí či nelíbí. Záleží komu zrovna fandíte…

Slavia si už závěr pohlídala

Slavia si stav utkání v závěrečných minutách už zkušeně pohlídala. Nepřipustila žádné drama před vlastní brankou. Potvrdila, že se jí v Jablonci daří. Neprohrála tam už devět let. Tentokrát to ale nebyla snadná záležitost. Domácí tým ukázal, že má zase po delší době složení, které může zlobit i favority soutěže.

Slavii pomohly individuality

Na české ligové poměry to byl zajímavý zápas. Oba týmy chtěly hrát fotbal. Hrálo se bez žlutých karet. Pouze osmnáct faulů, z toho osm domácí, deset Slavia. Ta měla lehce vyšší držení míče 54 procent. Na střely vyrovnané utkání - Jablonec 12, Slavia 14.

Rozhodla produktivita Slavie a vetší individuality na její straně, které lépe vyřešily některé situace. Výborný výkon odvedl zejména Lukáš Provod, který táhl mnoho akcí Slavie a podílel se i na druhém gólu. Už na jaře na tom byl dobře. Obstál i jako jeden z mála na Euru. Ve výborné formě pokračuje i v nové sezoně.

Tentokrát se poměrně dařilo také Ondřeji Lingrovi, který nastoupil nově od začátku. Už tradičně velmi dobře zahrál také Malick Diouf. Debut v základní sestavě vyšel Simionu Michezovi, který dal také první gól.

Sparta po Manchesteru do Plzně

Příští kolo čeká Slavii relativně pohodový soupeř - pražská Dukla. Tedy pro slávisty povinná výhra. Ještě předtím hraje ve čtvrtek Evropskou ligu v Bilbau. To Sparta jede příští ligové kolo do Plzně, kde by to mělo být teoreticky výrazně těžší. Pokud nechce šestibodovou ztrátu prohloubit, musí vyhrát. A to bude mít navíc v nohách středeční zápas na Manchesteru City. Opravdu náročný „dvojboj“.

Zdroje: přímý přenos O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz