Hlavní obsah
Sport

Slavia: Znovuobjevený Diouf, obránce za sto milionů opět na střídačce a sestava zatím bez tvůrce hry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Slavia ztratila v prvním kole dva body na Slovácku, poté „povinně“ porazila České Budějovice. Čekalo se, jak zvládne utkání v Liberci, kde potřebovala naplno bodovat a jít v pohodě do středečního utkání předkola Ligy mistrů s vicemistrem Belgie.

Článek

V sestavě Slavie se objevil poprvé od začátku na hrotu útoku reprezentant Tomáš Chorý. Odehrál 66 minut, předvedl průměrný výkon, jehož limity byly dané také skutečností, že nedostával přihrávky, z nichž by měl šanci skórovat. Navíc se zdál být trochu zdravotně indisponován. Chorý každopádně potřebuje čas a také podporu. Herní od spoluhráčů, tedy především kvalitní přihrávky. Psychickou od fanoušků, kteří by mu měli dát šanci.

Sto milionový David Zima opět na střídačce

V základní sestavě pražského týmu se naopak znovu neobjevil stoper David Zima, kterého Slavia koupila z FC Turín v lednu za zhruba sto milionů českých korun. Trenér Trpišovský si prý Davida Zimu zpět do Slavie velmi přál. Proto je s podivem, že člen české reprezentace stále pravidelně nehraje. Nestal se pilířem obrany na jaře, není jím zatím ani nyní. V prvním zápasu nového ročníku na Slovácku se dostal na hřiště až v 48.minutě po zranění mladého reprezentačního kolegy Tomáše Vlčka, načež následný domácí zápas s Českými Budějovicemi proseděl na střídačce. Na ní začal také utkání v Liberci. Do zápasu přišel až šestnáct minut před koncem, když vyztužil obranu místo pravého záložníka Lukáše Masopusta.

Trochu málo na reprezentačního stopera, za kterého Slavia dala na české poměry tak vysokou částku. Jako majitel bych se asi ptal managementu a trenéra: Proč jste ho chtěli? Proč jsme ho museli koupit? Proč jsme raději za sto milionů nekoupili ofenzivního hráče?

V této souvislosti mi přijdou až naprosto absurdní úvahy v některých článcích, které se objevily po zranění Tomáše Vlčka, že by prý Slavia snad měla koupit dalšího stopera! Bez zraněného Vlčka má přitom klub z Edenu na stoperský post Holeše, Ogbua, Zimu. Povoláním stoper je také Filip Prebsl. Z toho se Trpišovský snaží udělat nového Součka a přeučit ho na záložníka, s čímž v době personální nouze začal v minulé sezoně už tehdejší trenér Liberce Luboš Kozel, kde byl Prebsl na hostování. V tří obráncovém systému mohou hrát krajní stopery vlevo Bořil a vpravo Masopust. Je tedy potřeba kupovat další „kus“?

Tvořivý záložník stále chybí

Zpět k Davidu Zimovi a jeho návratu z Itálie. Je otázkou, proč sto milionovou částku Slavia neinvestovala raději do nákupu tvořivého záložníka. Ten totiž v sestavě v Liberci opět chyběl. Petr Ševčík má zdravotní problémy (po kolikáté už?). V Liberci k utkání připraven nebyl. V nové sezoně odehrál jen 31 minut na Slovácku. Christos Zafeiris je po zranění a v Liberci naskočil na posledních 25 minut zápasu. Podobný stav zasáhl Slavii už na začátku jara, kdy ji oba hráči také chyběli a na hře týmu to bylo citelně znát. Vím, že slávistický boss Tvrdík mluví o zatím neúspěšných námluvách Muhammeda Chama (jehož cenovka se odhaduje na 6 milionů eur, ale klub chce prý ještě více) z francouzského Clermontu, ale to snad není jediný tvořivý záložník v Evropě, který by mohl hrát za Slavii. Nebo ano?

Nedostatek kreativity ve hře Slavie byl znát i v Liberci. Nastoupila uprostřed zálohy opět s Dorleyem a Prebslem. Oscar Dorley hraje dlouhodobě velmi dobře a říká se, že je o něj zájem v zahraničí. Slavii by chyběl. Nicméně nejlépe mu je v defenzivnější roli daleko od soupeřovy brány. Branku ohrozí jen opravdu svátečně. Mladý Filip Prebsl má velký akční rádius, na „předělaného“ stopera si vede nečekaně dobře, ale kreativec to také není. Překvapivá průniková přihrávka, jako za časů Nico Stanciua, Slavii v Liberci opět hodně chyběla. A to pak může hrát na hrotu kdokoliv, když kvalitní přihrávky prostě nepřicházejí.

Domácí Slovan měl lepší vstup do utkání. Byl aktivnější a měl velkou šanci. Výborný Antonín Kinský ale vychytal v 10.minutě Benjamina Nyarka, když jeho přízemní střelu vyrazil. Nyarko slávistickou obranu první půli docela zlobil. Igoh Ogbu měl problémy ho udržet. Rychlostně mu nestačil. Slavia měla štěstí, že Nyarko v nastoleném trendu fyzicky nevydržel a v 60.minutě vystřídal. Tím kvalita hry Slovanu v ofenzivě klesla. Už nebyl tak nebezpečný a druhá půle byla fotbalově oboustranně horší než první.

Slovan Liberec měl celkově více ze hry, 57 procent držení míče, 11 střel na branku oproti 7 střelám Slavie, ale velkou šanci si už nevytvořil. Hraje se to na góly a ten jediný v utkání trefil krásnou střelou El Hadji Malick Diouf, když se do míče opřel za šestnáctkou a volej trefil nechytatelnou střelou „pod víko“.

Skvělý návrat Dioufa do sestavy

Devatenáctiletý Diouf je tak trochu znovuobjeveným „synkem“. Na začátku jarní části minulé sezony se po příchodu z norského Tromso okamžitě dostal do základní sestavy, trenér Trpišovský o něm obdivně „básnil“. Pak se však nechal možná trochu hloupě vyloučit v zápasu Evropské ligy v Miláně a rázem se ocitl v nemilosti trenéra, který ho na čas „zaříznul“. Diouf seděl na tribuně, v lepším případě na střídačce. Do ligového utkání už se podíval jen na sporadicky na pár minut.

Stejně začal i novou ligovou sezonu, na Slovácku v základní sestavě nebyl. Slavia ale v utkání propadla a Trpišovského změny v následném utkání s Českými Budějovicemi vynesly do základní sestavy i Dioufa. Odehrál 82 minut, proti slabšímu soupeři si vedl dobře, a tak zůstal v sestavě i v Liberci, kde opět obstál a navíc svůj výkon korunoval krásným gólem.

Návrat Dioufa do sestavy je jedním z kladů vystoupení Slavie v Liberci. Mezi další pozitiva lze určitě zařadit velmi dobrý výkon brankáře Antonína Kinského. Ve všech třech dosavadních utkáních působil jistě, hrál dobře nohama a dokázal „vytáhnout“ důležitý zákrok v pravý čas. Dal tak poměrně rychle zapomenout na Jindřicha Staňka. Inu, to je život. Neštěstí jednoho je štěstím druhého.

Slavia si veze z Liberce tři body. To je asi v současné situaci pro ni nejpodstatnější. V druhé půli se zaměřila hlavně na udržení výsledku a zvládla to, i když to žádná „hitparáda“ nebyla. Taková utkání však hrají i jiní favorité na hřištích papírově slabších soupeřů. Slavia to vzadu odehrála poměrně zkušeně. Obrana ji zatím klape. Dominuje v ní spolehlivý a jistý Tomáš Holeš, který si velmi dobrou formu z Eura přenesl do nového ligového ročníku.

Slavii čeká těžký soupeř v předkole Ligy mistrů

Slavii čekají dvě utkání předkola Ligy mistrů, která si proloží domácím ligovým zápasem s Olomoucí. Její hra je zatím hodně nevyvážená a „kostrbatá“. O nějaké velké souhře se nedá moc mluvit. Pozitivem je snad vyřešení postu brankáře a fakt, že obrana nemá ztráty míče v rozehrávce a neinkasuje hloupé góly. V ofenzivní části to ale zatím hapruje hodně. Uvidíme, jestli se objeví „z ničeho nic“ v sestavě Petr Ševčík, který to už takto mnohokrát dokázal, že se po několikatýdenním výpadku vrátil a patřil v utkání mezi nejlepší. Přinesl by jistě „kousek“ tvořivosti. Nebo dostane více prostoru Zafeiris? Vytáhne trenér „z rukávu esa“ Juráska či Vorlického? Bude to jiný zápas než v Liberci. Sestava určitě dozná změn.

Slavia začíná s nevyzpytatelnými Belgičany v domácím prostředí. Los jí moc nepřál. Royale Union Saint-Gilloise, soupeř poměrně mezinárodně málo známý, ale přitom bezesporu kvalitní. Tradiční belgický klub z Bruselu má na kontě 11 mistrovských titulů. Ty jsou však z období před 2.světovou válkou. Klub pak roky působil v nižších soutěžích. V roce 2021 porazil místního rivala R.W.D. Molenbeek a postoupil po 48 letech zpět do první belgické ligy. V uplynulém ročníku obsadil druhé místo, jen bod za vítěznými Bruggami. V posledních dvou sezonách si zahrál také základní skupinu Evropské ligy. V ročníku 2022/23 došel do čtvrtfinále. Vloni na domácím stadionu porazil například FC Liverpool. Na domácí scéně také vyhrál národní pohár.

Slavii čeká rozhodně těžký soupeř. Fotbalově na výši. Slavia potřebuje vyhrát. Bude muset tvořit. A to jí dělá problémy, i když ji vyprodaný Eden bude jistě tlačit za výhrou. Mezi hvězdy belgického týmu patří Argentinec, stoper Kevin Mac Allister, který má „cenovku“ 6 mil. eur. Dále domácí hráč, pravý záložník či obránce Alessio Castro-Montes, který má stejnou hodnotu. Vysoký stoper Koki Machida z Japonska, jehož hodnota se odhaduje na 10 mil. eur, a Španěl Cameron Puertas, záložník a tvůrce hry, jehož hodnota se dle známého portálu odhaduje dokonce na 15 milionů eur. Z toho je patrné, že to nejsou žádní „nazdárkové“, i když pro většinu českých příznivců fotbalu nejsou třeba tak známí.

Další zdroje: přenos O2 TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz