Hlavní obsah
Sport

Sparta v problémech: Friis není Priske. Rozpadla se ofenziva. Noví hráči nejsou posilami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion pražské Sparty před utkáním

Sparta se dostala po utkání v Plzni do prekérní situace. Klesla až na třetí místo ligové tabulky. Na Slavii ztrácí už devět bodů, na druhou Plzeň o dva méně. Co stojí za jejími problémy?

Článek

Sparta v lize po Plzni až třetí

Spartě se těžký „dvojboj“ týdne nepovedl. V Manchesteru po zkušenostech s Liverpoolem, kdy zkusila v minulé sezoně otevřený fotbal a dopadlo to katastrofálně, tentokrát „zaparkovala autobus“ a dostala pět gólů. Tedy také nic pozitivního, avšak od jednoho z klubových gigantů evropského fotbalu to zase není až tak velikánská ostuda.

To prohra v Plzni, byť jen jednogólovým rozdílem, je větším problémem. Slavia totiž v dosavadním průběhu Chance ligy, na rozdíl od minulých sezon, zbytečně body neztrácí. Má po 12 kolech už 34 body. Ztratila tedy pouhé dva body a obdržela jen tři góly v dvanácti zápasech. Sparta se po utkání v Plzni propadla v tabulce až na třetí místo a na vedoucí Slavii ztrácí už devět bodů. Na druhém místě ji vystřídala právě plzeňská Viktoria, která má o dva body více. Je tedy sedm bodů za Slavií.

Rozpad úderné ofenzívy

Ještě horší pro Spartu je fakt, že v Plzni prohrála zaslouženě. Její výkon byl zejména v první půli velmi špatný. Rozpadla se jí zcela ofenziva týmu. Z loňského, na české poměry, fenomenálního útočného „trojzubce“ Birmančevič - Kuchta - Haraslín, nezůstal na hřišti po vystřídaní prvně jmenovaného v 60.minutě už nikdo. Jan Kuchta po odchodu kouče Priskeho ztratil pozici v základní sestavě a na konci letního přestupního termínu odešel do Dánska. Lukáš Haraslín nehrál pod novým koučem všechna utkání překvapivě od začátku. Navíc se zranil v Manchesteru. Veljko Birmančevič hraje výrazně hůře než v minulé sezoně. Je otázka, zda se do vynikající formy z minulé sezony, kdy byl nejspíš nejlepším fotbalistou celé české ligy, vůbec ještě dostane. Kdo se podívá na jeho dosavadní kariéru, zjistí, že byla naprosto výjimečná. Birmančevič jel pod Priskem výrazně nad plán i své dřívější zvyklosti.

Nedaří se příliš ani duu záložníků Kairinen - Laci, které útočníky v minulé sezoně skvěle podporovalo. Teď tomu tak není. Chybí bývalá souhra záložníků s útokem. Dříve Kairinen věděl poslepu, kam budou tito hráči nabíhat. Místo Laciho dostal od začátku v Plzni přednost „běžec“ Sadílek. S ním ale kreativní složka hry klesá. V Plzni chyběl také citelně technicky vybavený a pohyblivý Jihoameričan Angelo Preciado. I bez něj jde tvořivost zálohy dolů. Chybí jeho rychlý přechod do útoku, umění obejít jeden na jednoho i dát výbornou adresnou přihrávku zprava do pokutového území na útočníky. Tak to minulou sezonu fungovalo.

Slabší střídačka

Ukazuje se, že Sparta nemá tak kvalitní střídačku. Hráči jako Ross, Pešek, Pavelka či Solbakken ji dlouhodobě pouze „zahřívají“. Balkánci Krasniqi, Tuci a Rrahmani také zatím nejsou takovým přínosem, jak se jistě čekalo. Nováček Cobbaut je po zranění, toho je těžké zatím jakkoliv hodnotit.

Dosud mezi tyto hráče patřil také Kryštof Daněk, kterého Lars Friis nyní vytáhl v Plzni do základu, ač mu předtím měsíce nedal prakticky „čuchnout“. Těžko čekat, že to ale takový hráč, byť talentovaný, bez zápasové praxe najednou v tak těžkém utkání zachrání.

Chybná strategie Friise?

Sparta dobře dopředu věděla, co ji čeká. Po repre pauze doma Liberec, do Manchesteru a do Plzně. Nezvládla to. S Libercem kouč Friis některé opory překvapivě šetřil, pak je tam dát stejně v průběhu druhé půle musel, aby utkání vyhráli. V Manchesteru postavil naopak „papírově“ nejlepší sestavu s kreativními hráči, která ale stejně jen většinu zápasu běhala bez míče. Do Plzně sparťanský kouč opět sestavu výrazně změnil.

Sparta v Plzni bez jiskry

Sparta působila ve Štruncových sadech „vyčichle“, bez jiskry. Jistě, měla za sebou běžecky náročný středeční duel v Manchesteru a k tomu cestování, ale Plzeň hrála také těžký zápas, dokonce ve čtvrtek, v Soluni. A působila od začátku utkání mnohem lépe.

Vypadá to, že Friis není Priske

Lars Friis byl zpočátku sezony fanoušky a některými novináři veleben, mnozí dokonce tvrdili po pár úvodních výhrách Sparty, že je lepším koučem než jeho krajan Priske. Osobnost trenéra se ale naplno ukáže až, když jde do tuhého. Když se nedaří. A to je pro Spartu v těchto dnech! Lars Friis na situaci příliš dobře nereaguje. Po velmi špatné první půli v Plzni neudělá jedinou změnu v sestavě, čeká až do 60.minuty.

Koubek Friiseho přechytračil

Starý lišák Koubek dánského kouče takticky přehrál. Stačilo mu eliminovat rozehrávku Filipa Panáka a uběhat zálohu. Klobouk dolů, co ta plzeňská zvládla. Červ, Kalvach, Cadu a Havel zahráli výborně. A před nimi skvělý podhrot Šulc. Na samém hrotu se pak začíná výrazné prosazovat mladý Ghaňan Adu. Střelec jediného gólu utkání. Vydra sice herně nezáří, ale své si odmakal a byl pro obranu hodně nepříjemný. Nenechal Panáka a Zeleného v klidu rozehrát míč.

Hráči nemají drajv, nemá ho ale ani Friis

Friis řekl v TV rozhovoru, že jeho tým odevzdal v utkání málo. Má pravdu, Spartě chyběl drajv, jak to správně hodnotili televizní experti ve studiu po utkání. Drajv ale poněkud chybí i Larsu Friisovi. Pohledem z venku není tou osobností, jakou byl Brian Priske.

Ten sestavu výrazně méně točil než jeho nástupce. Priske sázel na velkou souhru týmu. Vytvořil osu zhruba osmi až devíti hráčů a základní sestavu měnil vždy jen na dvou až třech postech. To Friis do toho sahá výrazně více a mnohem častěji. A nedá se říct, že by to bylo ku prospěchu věci. Některé změny jsou samozřejmě nutné, vyvolané zdravotním stavem hráčů, Friis ale sestavu v poslední době měnil, i když by vždy určitě nemusel.

Mimochodem: v Manchesteru byli v základní sestavě Sparty jen tři Češi a osm cizinců. O čtyři dny později v Plzni to bylo takřka obráceně: sedm Čechů a čtyři cizinci. To nevypadá na bůhvíjakou koncepci.

Bez Priskeho se nákupy cizinců už tak nedaří

Před příchodem Briana Priskeho se Spartě nákupy cizinců příliš nedařily. Spíše to byla jedna velká bída. Pak přišel dánský kouč a s ním také zdařilé nákupy zahraničních posil, které pomohly kádr Sparty výrazně obměnit. Vindahl, Birmančevič, Laci, Kairinen, Preciado, Sorensen. Týmu se začalo dařit. Pod Priskem se rychle sehrál a šel výkonnostně nahoru. Přineslo to dva mistrovské tituly. Posily se vydávaly za úspěch Tomáše Rosického a sparťanského scoutingu. Některé z těchto posil ale měly evidentně vazbu na Priskeho. Na jejich příchodu do Sparty se nejspíš výrazně aktivně podílel. Co jméno, to prakticky hráč do základní sestavy. Nevyšel snad jen Nor Solbakken.

Brian Priske však v létě odešel. Který cizinec se Spartě od té doby opravdu povedl? Kdo naskočil okamžitě do základu jako v Priskeho dobách? A jakou roli v tom hraje Lars Friis? Jeho kaufem je nejspíš jen nepovedený příchod stopera Matthiase Rosse, krajana se stejným předchozím působištěm.

Spartě chybějí čeští „hecíři“

Domnívám se, že současný stav Sparty souvisí také s národnostním složením týmu. Sparta má v kádru velký počet cizinců. Když se týmu daří, není to problém. Když to nejde, je to horší. Tým měl ve svém středu dříve velké „hecíře“, Jana Kuchtu a zejména velkého lídra, kapitána Ladislava Krejčího. Ti nyní, když to tak Spartě nejde, velmi citelně chybějí. Sparta má dost českých fotbalistů v kádru. Jisté místo v sestavě z nich však mají pouze Vitík, Panák a Ryneš. Ani jeden z nich není extrovertem jako Krejčí, který by mančaft seřval a vyhecoval. Navíc měl respekt u soupeřů i rozhodčích.

Současná Sparta má v kádru už pět fotbalistů balkánských národností. Dva Albánci, dva Kosovani, jeden Srb. Je otázkou, jestli tento mix nejen fotbalově, ale i lidsky funguje. Jestli to už Sparta v tomto směru také poněkud nepřehnala.

Slavia a Viktoria jsou v pohodě

To Slavia i plzeňská Viktoria mají v současné době silná česká jádra týmu. Velké osobnosti, které „neslezou ze hřiště a vezmou za to, když je třeba“. Stačí jmenovat slávisty Bořila, Provoda či Chorého a plzeňské Šulce, Kalvacha či Červa. Oba týmy jsou v pohodě. Daří se jim, byť to bodově ve čtvrtek v Evropské lize nevyšlo ani jednomu z nich dle představ. Herně to ale oběma klubům funguje, je tedy na co navazovat.

Sparta bude náskok těžko stahovat

Odehráno je dvanáct ligových kol. Čeká nás ještě velká porce zápasů a stát se může leccos. Sparta už v minulosti, v první sezoně pod Priskem, dokázala na jaře velké bodové manko smazat a získat mistrovský titul. Tím se také dnes utěšují někteří její fanoušci. Tehdy ale byla jiná situace. Tým se dával pod novým koučem během podzimu dohromady, začínal postupně fungovat, byl na výrazně vzestupné trajektorii.

Nyní je na tom Sparta obráceně. Nahoře už byla a její výkonnost klesá. Není to vyloženě špatné, ale její křivka je v posledním období sestupná. V létě odešel hlavní kouč. Nahradil ho asistent. Odešli dva čeští lídři kabiny. Nákupy zatím moc nevyšly. Tým aktuálně není v pohodě. Nefungují bývalé automatismy. Dřívější chlouba, výstavní ofenziva, se zcela rozpadla. Birmančevič hraje výrazně hůře. Haraslín se zranil. Bez nich to nejde ani tvůrci hry Kairinenovi a jeho „pravé ruce“ Lacimu. Obrana nedokáže hrát každý zápas na nulu, když je ofenziva málo kvalitní.

Slavia se změnila

Pak je tu také faktor Slavia. Zdá se, že se poučila z minulých chyb. Trenér Trpišovský už hráče v sestavě tolik nerotuje. Výrazně ji stabilizoval a Slavia vítězí jako na „bežícím pásu“. Zjednodušila hru. Už neobehrává bezradně zdlouhavě pokutové území, jako v minulé sezoně. Hraje více přímočaře. Do základu se vrátil „hecíř“ Bořil, který je v tomto směru pro tým obdobně důležitý, jako byl Krejčí pro Spartu. Slavii funguje systém „vše na Chorého“. Někdo to kritizuje za primitivní jednoduchost. Ale kdo viděl hrát velký Manchester City a Hallanda proti Spartě, viděl také, že i takoví borci si to rádi často zjednoduší centrem na vysokého hroťáka, který se umí ve vápně prosadit.

Pokud Slavia „neusne na vavřínech“, těžko ji bude Sparta dohánět. V současné době se to zdá být skoro nemožné. Na druhou stranu, příklad Sparty názorně ukazuje, jak je to všechno křehké. Jak málo stačí, aby se to pokazilo. Od výborně fungujícího týmu odejde hlavní trenér, opustí ho dva hráči základní sestavy, další dva tři ztratí formu a rázem je všechno úplně jinak.

Jak na tom Sparta opravdu je?

Sparta má problémy. Další týdny nám ukáží, jak velké. Nyní hraje MOL Cup se Zbrojovkou Brno. To odehraje širší kádr. Poté hostí na Letné v lize ostravský Baník. Na něm si může spravit chuť, ale také se může zápasem protrápit.

Opravdovou zkouškou, jak na tom je, bude 6.listopadu domácí duel v Lize mistrů s francouzským Brestem. Zápas, který by Sparta pod Priskem uměla vyhrát. Hnána vyprodaným stadionem soupeře přitlačit k pokutovému území a vstřelit potřebné góly. Uvidíme, jestli to dokáže ta současná. Jestli bude mít opět to odhodlání a nasazení, jako dříve. Jestli bude opět TÝMEM.

Zdroj: přímé přenosy O2TV + statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz