Hlavní obsah
Sport

Sparta: velký přehled stavu týmu. Dán Vindahl se stal oporou. Pokračuje v příští sezoně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Na brankářském postu zahájíme mini seriál o mistru ligy, týmu pražské Sparty.

Článek

Sparta měla v éře před Brianem Priskem několik brankářů, kteří se „točili“. Patřili mezi ně David Bičík, Dominik Holec, Milan Heča a Florin Nita. Nikdo z nich se nestal na delší dobu velkou osobností, oporou, jakou bývali v dřívějších dobách kupříkladu Jan Stejskal, Petr Kouba či Jaromír Blažek, kteří patří mezi sparťanské brankářské legendy.

Nejblíž k tomu měl Rumun Florin Nita. Rumunský reprezentant vydržel na Letné pět sezon. Zanechal v ní nemalou stopu. Odchytal za Spartu 92 ligových utkání a další v evropských pohárech. Na lajně byl vynikající. Měl skvělý reflex. Úplně jistý nebyl při vybíhání a hůře hrál nohama. Byl však za podivných okolností odsunut na tribunu, posléze hostoval v Pardubicích, až z Letné jako volný hráč po konci smlouvy definitivně odešel. Dnes 36letý Florin Nita chytá v Turecku za Gaziantep, který je na 14.místě tamní Superligy. Nitovi se daří, je oporou, odchytal zatím 33 ligových utkání z dosavadních 37.

Sparta stáhla z hostování v Českých Budějovicích, kde se mu velmi dařilo, před sezonou 2022/23 svého odchovance Vojtěcha Vorla. Čekalo se, že dostane velkou šanci, ale týmovou „jedničkou“ nakonec se nestal. Rosický s Priskem namísto toho překvapivě angažovali mladého talentovaného gólmana z líhně Manchesteru United, Matěje Kováře.

Hodně riskantní krok, který vzbuzoval otazníky a rozpaky. Kovářův start v lize také nebyl úplně ideální a dával pochybovačům za pravdu. Velký talent, ale s málem zkušeností z velkého dospělého fotbalu. Kvalitně hrající nohama, zvyklý z tréninků v týmu Premier League přihrávat obráncům i záložníkům i do těžkých pozic, protože technicky vyspělí hráči si přece poradí.

Ve Spartě s tím hned zpočátku trochu narazil. Ale chyby nebyly fatální, Kovář se rychle přizpůsobil tuzemské lize, jeho výkony šly postupně hodně nahoru. Byl výborný na čáře a dobře hrál nohama. Stal se oporou týmu. Výraznou měrou přispěl k mistrovskému titulu Sparty.

Čekalo se, doufalo se, že Matěj Kovář na Letné zůstane hostovat i v další sezoně. Údajně to tak bylo Manchesterem United Kovářovi původně přislíbeno. Nakonec ale dostal pokyn k návratu do Anglie a posléze byl prodán za „balík“ do německého Leverkusenu, který si ho vyhlédl jako nástupce finského reprezentanta Hradeckého.

Matěj Kovář má v týmu nového mistra německé ligy za sebou první sezonu, v které chytal pravidelně Evropskou ligu, včetně prohraného finále. V Bundeslize stále ještě chytá finský veterán, ale předpokládá se, že i v ní český brankář převezme časem „štafetu“. Když přicházel Matěj Kovář do Sparty, byla jeho „cenovka“ zhruba 660 tisíc eur. Dnes se odhaduje zhruba na 5 mil. eur.

Sparta byla po Kovářově konci hostování v nepříjemné situaci. Měla pouze jediného zkušenějšího brankáře, Vojtěcha Vorla, k němu mladíky a sezonu „za dveřmi“. Bylo jasné, že bude usilovat o příchod dalšího zkušenějšího gólmana.

Vojtěch Vorelodchytal první dvě ligová utkání sezony 2023/24, ale pak přišlo překvapení. Tak jako jím byl rok předtím nečekaný příchod Matěje Kováře, tentokrát se jím stalo hostování Priskeho krajana Petera Vindahla z nizozemského Alkmaaru, který ale strávil předchozí sezonu v druholigovém německém Norimberku.

Brian Priske neměl víru ve Vorlovy schopnosti stát se plnohodnotným prvním brankářem týmu už před rokem. Neměl je ani tentokrát.

Vojtěch Vorel byl ihned odstaven na lavičku. Do té doby pro české fanoušky neznámý dánský gólman se stal okamžitě „jedničkou“. V sezoně odchytal 32 ligových utkání. V Evropské lize dalších dvanáct. Brian Priske mu dal maximální důvěru. Nutno říct, že Peter Vindahl mu ji oplácí. Chytá dobře. Není to na pohled super brankář. Je spíše nenápadný, ale spolehlivý. Hraje velmi dobře nohama, kvalitně rozehrává, málo v tom chybuje, což je pro způsob hry Sparty důležité.

Někteří sice škodolibě říkají, že Peter Vindahl umí lépe nohama než rukama, faktem ale je, že i při chytání chyboval málo. Chybám se nevyhnul. To ale asi ani při tak vysokém počtu zápasů nelze. „Hloupý“ gól jednou za čas dostane snad každý brankář. V klíčových zápasech sezony, v jejím závěru, tým výrazně podržel. Kupříkladu v derby se Slavií v nadstavbě.

S Vindahlem je na Letné spokojenost. Sparta na to reagovala raději s předstihem. Už v březnu si Vindahla „pojistila“, když proměnila jeho hostování v přestup. Uvedla, že se jedná o víceletý kontrakt. Vindahlova cena působením na Letné stoupá. Když přicházel, jeho tržní hodnota byla zhruba 650 tisíc eur. Dnes se pohybuje na úrovni 2,2 mil. eur, což je na brankáře z české ligy vysoké ocenění. A také slušné zhodnocení. Od Sparty rozhodně velmi dobrý kauf. Na „jedničce“ týmu se tedy s pravděpodobností, jež hraničí s jistotou, nic nezmění ani v příští sezoně. Není k tomu důvod.

Vojtěch Vorel, odchovanec Sparty, se musí už druhým rokem spokojit s pozicí týmové „dvojky“. A bude tomu tak i nadále, pokud se nepřihodí něco mimořádného. V sezoně se po příchodu Dána do ligové branky už nedostal. Stejně tak v Evropské lize. Chytal pouze v méně důležitém MOL Cupu. Ke cti trenéra Priskeho slouží, že tuto zásadu dodržel i ve finále v Plzni. A po něm ukázal, že to s hráči, médii i veřejností „umí“. V pravou chvíli svého hráče v médiích pochválí, i když je to z jeho strany tak trochu „hra“.

„Měl skvělé poslední dva roky. Je loajální voják, vytvářel konkurenci Matěji Kovářovi nebo teď Peterovi Vindahlovi. Celou dobu tvrdě pracoval. Nebylo to pro něj jednoduché a jsem šťastný, že společně jsme mu věnovali možnost zvednout pohár nad hlavu. Vojta je úžasný člověk.“ uvedl po utkání pro média Priske o brankáři, kterého přitom dvakrát odstavil na začátku sezony do pozice „dvojky“ a dal přednost jinému, nově příchozímu, čímž dal jasně najevo, že Vorel pro něj není brankářem, v jehož schopnosti by plně věřil.

Sparta má tedy brankářskou otázku vyřešenou i pro příští sezonu. Možná i na mnohem déle. Peter Vindahl má 26 let. Je tedy v ideálním věku. Brankáři obvykle, až na výjimky, dozrávají později. Oporou týmu může být, bude-li trvat oboustranná spokojenost, několik dalších sezon. Samozřejmě stát se může leccos. Vindahlův krajan, Brian Priske ve Spartě také nebude věčně. Časem přijde jiný trenér. Pozice dánského brankáře se pak může změnit. To je ale hodně předčasná a nyní nepodstatná spekulace.

Vojtěch Vorel je o rok starší. Jeho kontrakt byl dle informací klubu už také prodloužen na další období. Být „dvojkou“ v klubu, jakým je v současné době Sparta, určitě není špatná pozice. Sportovně sice musel ze svých ambicí ubrat. Prvním brankářem není. Chytá málo. Být „dvojkou“ ve Spartě je ale na české poměry finančně výrazně nadstandardní záležitost. Určitě i prestižní. A je v klubu, ke kterému má vztah. Klubu, který vyhrává tituly a hraje evropské poháry. Jinde v Česku by byl za menší peníze sice jedničkou, ale chytal by třeba jen „obyčejnou“ ligu v sotva průměrném klubu. A zahraniční angažmá je pro brankáře vždy složité. Z postu „dvojky“ by se asi zajímavý klub sháněl těžko. Chytat také může vždy jen jeden.

Momentálně třetím brankářem na ligové soupisce je 21letý Slovák Jakub Surovčík, který přišel na Letnou z Jablonce, kde chytal ligu. Ve Spartě odchytal v této sezoně 17 utkání za „B“ tým v druhé lize.

Sparťanské béčko disponuje dalšími třemi mladými brankáři. Patří mezi ně 19letý Matěj Čechal, který přestoupil z Písku. Dvacetiletý odchovanec Erik Kolář a stejně starý Filip Nalezínek. Matěj Čechal odchytal v této sezoně osm utkání za Vltavín. On ani Erik Kolář se do brány druholigového béčka ani nedostali. Filip Nalezínek, který přišel na začátku roku 2022 do Sparty z Pardubic, má v druhé lize na kontě v této sezoně 13 utkání. V brance se střídal se Surovčíkem, třetím brankářem „A“ týmu.

Každopádně v bráně má pražská Sparta zajištěnou stabilitu. Nic řešit nemusí. Změny ji však čekají v jiných řadách. Příště o obraně.

Další zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz