Hlavní obsah
Umění a zábava

StarDance: Paulová o devatenáct let starší než Batulková. Vnímání věku se pozitivně posunulo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Když se konala v roce 2006 první řada StarDance, byla nejstarší účastnicí v té době 59letá Jana Švandová. Někteří nepřímo naznačovali, jestli už není na soutěž přece jen stará. Po osmnácti letech se vnímání evidentně posunulo. A to je dobře.

Článek

Se svým tanečním partnerem Zdeňkem Fenčákem skončila herečka Jana Švandová ve čtvrtém kole. Cítila se už unavená. Vyzvala diváky, aby jí a jejímu partnerovi už neposílali SMS hlasy. Celkově však byla sama se sebou spokojená. Nečekala prý, že v soutěži vydrží tak dlouho. Nejstarším účastníkem druhé řady byl zase herec a písničkář Jiří Schmitzer, dlouholetý herecký kolega Marka Ebena z pražské Ypsilonky, jehož účast ve StarDance asi málokdo čekal. V té době měl dva roky do šedesátky a jeho partnerka Simona Švrčková byla o čtyřiatřicet let mladší. „Morous“ Schmitzer se stal velkým oblíbencem diváků. Pár vydržel v soutěži nečekaně dlouho. Skončil na krásném třetím místě.

Ve třetí řadě StarDance zvítězila v roce 2008 Dana Batulková s tanečníkem Janem Onderem. Bylo jí v té době padesát. Na vítězku jí tipoval před soutěží málokdo. Stala se zástupkyní „zralých“ žen, které se s ní ztotožnily a posílaly hojně hlasy, aby to „natřela“ mladým. A to se také nakonec stalo. Většina „televizního národa“ to sympatické herečce moc přála. Porazila za výrazného přispění hlasů diváků své mladší soupeřky a soupeře. Na druhém místě se umístila o jedenadvacet let mladší slovenská herečka Zuzana Norisová, tehdy žijící v Praze. Nejstarším účastníkem ve třetí řadě soutěže ale nebyla Dana Batulková, nýbrž její o šest let starší herecký kolega Vladimír Kratina. Nevedl si špatně. S taneční partnerkou Laurou Klimentovou opustil soutěž až v šestém kole.

I v dalších letech se StarDance účastnily celebrity z řad 50+. Osmapadesát let bylo bývalému televiznímu hlasateli Alexandru Hemalovi, který byl nejstarším účastníkem čtvrté řady soutěže. O řadu později oslavil známý český herec Oldřich Navrátil svojí účastí ve StarDance dokonce šedesátiny. O dva roky méně bylo v šesté řadě mistru světa v hodu diskem z roku 1983, bývalému atletu Imrichu Bugárovi, který se po boku tanečnice Jitky Šorfové probojoval až do sedmého kola. Nejstarší celebritou v sedmé řadě byl Rostislav Osička. Měl v té době pouhý rok do šedesátky. Jako bývalý boxer neměl problémy s fyzickou kondicí. Činorodý muž, který vedle boxu také maluje a píše knihy, opustil soutěž ve třetím kole.

Osmé soutěžní řady se zúčastnil bývalý reprezentant, fotbalista pražské Dukly, olympijský vítěz a 3. z ME 1980 Ladislav Vízek, věčný šprýmař a také dlouhodobý „hubatý“ kritik poměrů v českém fotbalu. Tchán dalšího slavného českého fotbalisty Vladimíra Šmicera, který sám nabídku do StarDance odmítl a poslal „televizáky“ právě za Vízkem. S partnerkou Evou Krejčiříkovou byl vyřazen po rumbě ve třetím kole. Stal se v 61 letech do té doby nejstarším účastníkem české verze StarDance.

Nejstarší v deváté řadě byla herečka Pavla Tomicová, které bylo 56 let. Populární herečka, známá z mnoha filmů a seriálů, tančila velmi dobře. Došla až do finále, což se před začátkem určitě příliš nečekalo. Také ona tak trochu „bojovala za ženy v nejlepším věku“, které ji hojně podporovaly. Tomicová si však evidentně získala sympatie napříč celým spektrem diváků. V jubilejní desáté řadě se herec a divadelní režisér Miroslav Hanuš, který byl toho roku nejstarší celebritou v soutěži, protančil s partnerkou Adrianou Maškovou až do šestého kola. Bylo mu také 56 let.

Nejstarším účastníkem jedenácté řady se stal herec Pavel Trávníček, který svojí překvapivou účastí prolomil jedno „tabu“. Stal se prvním účastníkem, který byl dokonce už za hranicí sedmdesátky. V době soutěže mu bylo 71 let. Překonal tak dosud nejstaršího účastníka, bývalého fotbalistu Vízka, o plných deset let. Vypadl ale jako první. Dvanáctá řada v minulém roce přinesla účast hned dvou účastníků kategorie 60+. Nejstarším byl 64letý člen činohry Národního divadla v Praze David Prachař. Příslušník známé herecké dynastie vypadl s partnerkou Zuzanou Dvořákovou jako první. Druhou nejstarší byla známá česká herečka Ivana Chýlková, partnerka moderátora a herce Jana Krause. Bylo jí šedesát a vypadla hned po Prachařovi.

Nejstarší účastnicí letošní soutěže je Jana Paulová. Zatančila s Robinem Ondráčkem na první kolo nečekaně výborně waltz a všechny tím velmi příjemně překvapila. Pár nadchl diváky i porotu a dostal nejvyšší známky úvodního večera. Jan Tománek smekal pomyslný klobouk a jeho kolegyně Tatiana Drexler dala Paulové radu do dalších večerů: „Jen se nechte unášet. Jestli vás někde postaví nebo položí, ať vás přijde sebrat. Když bude něco špatně, jednoznačně to nebude vaše chyba,“ řekla Drexler, která má pro Paulovou logicky jisté pochopení. Sama je o osm let mladší než herečka. „Většinou nevyhrávají ti nejlepší, ale nejsympatičtější,“ podotkla také v prvním večeru zcela správně porotkyně Drexler a naznačila, že sympaticky působící, takřka sedmdesátnice, Jana Paulová nemusí být bez šancí ani na nejvyšší příčky v soutěži, i když o čtyřicet čtyři let mladší herec Oskar Hes předvedl s partnerkou asi v úvodním večeru ještě lepší tanec.

Podle sázkových kanceláří je také mladý herec Oskar Hes favoritem letošní StarDance. Výkonem v prvním kole potvrdil, že oprávněně. Kdyby v této řadě zvítězil, nikoho by to moc nepřekvapilo. Naopak Jana Paulová měla před začátkem soutěže zcela nejvyšší kurz ze všech soutěžících. Sázkové kanceláře považovaly za nejméně pravděpodobné, že vyhraje. Nevěřily jí zřejmě kvůli jejímu vyššímu věku. Paulová je ale hned svým prvním vydařeným vystoupením vyvedla z omylu. Navíc, jak všichni víme, StarDance není zdaleka jen o tom, kdo nejlépe tančí. Je to především „souboj sympatií“. Původní favorité sázkových kanceláří a médií proto někdy nevyhrávají.

Jana Paulová je na svůj věk velmi vitální, energickou ženou. V posledních letech se profesně věnuje hlavně divadlu. Dříve působila v Divadle Semafor a Hudebním divadle Karlín, byla členkou Městských divadel pražských. V současnosti hraje zejména na scéně pražského Divadla Kalich, kde v komediích často partneří s dlouholetým kamarádem Pavlem „Čmaňou“ Zedníčkem. Paulová je také známá z mnoha filmů, televizních seriálů a inscenací.

Matka dvou dcer, a dnes už také babička, byla vždy velmi aktivní ženou. V mladých letech kromě herectví zpívala, měla kapelu, hrála na kytaru. Soukromě hodně cestovala. Před více než pětadvaceti lety, tedy v dobách, kdy to ještě nebylo tak běžné jako dnes, se dokonce vydala s partou horolezců do Himalájí. Byla nejspíš vůbec první českou herečkou, která se do těchto končin dostala. Na svůj nevšední výlet před časem zavzpomínala na Instagramu. Její oblíbenou zahraniční destinací je dlouhodobě Indie. Naplánovala, a s využitím sponzorských peněz, tam před lety založila školu pro sirotky. Jedna z jejich dcer si Indii tak oblíbila, že tam dnes s rodinou žije.

Paulová v mládí také hrála tenis. V posledních letech se přátelí s tenistkou Barborou Krejčíkovou, wimbledonskou vítězkou v singlu. Letošní ročník sledovala přímo v hráčské loži wimbledonského centrkurtu se svým manželem Milanem Svobodou, skladatelem, dirigentem a jazzovým pianistou, s nímž tvoří manželský pár už dlouhou řádku let. Kdo některá utkání Báry Krejčíkové v televizi sledoval, měl možnost vidět, jak hodně oba české tenistce fandili na cestě za wimbledonským triumfem.

Když Dana Batulková na prahu padesátky před lety vyhrála, bylo to bráno jako vítězství „stáří nad mládím“. Málokoho by před těmi šestnácti lety asi napadlo, že jednou bude ve StarDance soutěžit takřka sedmdesátiletá dáma. Doba se však změnila. Dnes už účast Jany Paulové nikoho nepřekvapuje. Navíc, jak naznačil první večer, rozhodně nebude pouze do počtu. Jana Paulová, která v únoru příštího roku oslaví kulatiny, dokazuje, že i ve svém věku může „zamíchat“ pořadím třinácté řady StarDance. Zdá se, že jí nehrozí brzké vypadnutí ze soutěže, jako se to přihodilo některým jejím předchůdcům ze starší generace. Tančí velmi dobře a sympatická byla vždy. Jestli Paulová soutěž vyhraje či nikoliv ale není nakonec až tak podstatné.

I na vývoji StarDance je zřejmé, že časy se mění a vnímání věku ve společnosti také. Ostatně vidíme to všichni kolem sebe. Řada dnešních šedesátníků a sedmdesátníků žije mnohem aktivnější život, než jejich předchůdci ve stejném věku. Výjimkou nejsou ani velmi aktivní lidé po osmdesátce. Samozřejmě je to individuální záležitost daná genetickou výbavou a také životním stylem každého z nás. Je dobře, že Česká televize dává tyto možnosti celebritám staršího věku, které tak posouvají hranice a ukazují svým vrstevníkům, že to jde.

StarDance tím získává, vedle příjemné a vkusné oddechové zábavy, a  charitativní činnosti, která už je její nedílnou součástí, také další rozměr. Ukazuje nové možnosti. Každý sice nemůže v sedmdesáti tancovat ve StarDance či dělat podobně náročné fyzické záležitosti, ale může žít jinak aktivně. Přiměřeně tomu, co mu jeho zdravotní stav a ostatní podmínky dovolí.

Před lety by také asi málokoho napadlo, že ve StarDance může soutěžit člověk se zdravotním hendikepem. Letošní 13.řada má prvního takového účastníka v historii soutěže. Je jím Jiří Ježek, 49letý bývalý sportovec, který má ze čtyř paralympijských her šest zlatých medailí z cyklistických závodů. Po autonehodě má od roku 1985 amputovanou pravou nohu pod kolenem. Ve Star Dance tančí s protézou a jde mu to skvěle. „Z toho jsem úplně hotová. To je úžasné, že lidé bez nohy mohou takhle tancovat. Bylo to fantastické, i váš výraz, všechno,“ chválila ho porotkyně Tatiana Drexler po prvním soutěžním tanci. „Já mám tedy taneční konzervatoř a říkám si, jestli to není chyba, že mám obě nohy,“ v dobrém „shodil“ celé hodnocení porotce Richard Genzer.

Svým výborným výkonem Jiří Ježek v prvním kole prokázal, že ani on není ve StarDance pouze proto, že má hendikep a dnes se sluší v soutěži takového zástupce mít. Naopak je tak výborný, že nepotřebuje žádný soucit. Zaslouží si, aby se na něj nahlíželo jako na zcela zdravého.

A to je další krásný příklad, že StarDance má smysl a a není to jen „naleštěná“ show. Je skvělé, že v ní mohou vedle sebe soutěžit lidé velmi mladí, starší a ještě starší či lidé se zdravotním hendikepem i bez něj.

Další zdroj: přímý přenos ČT1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz