Hlavní obsah
Umění a zábava

StarDance: velcí favorité sázkovek a médií nevyhrávají. Nerozhoduje totiž, kdo nejlépe tančí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Začala StarDance. Taneční soutěž celebrit, v které ale nerozhodují jen taneční výkony, ale především sympatie. Někdy proto nevyhrává největší favorit či ten, kdo zrovna nejlépe zatančil. Vítězí, kdo byl divákům vedle tance nejvíce sympatický.

Článek

Sázkové kanceláře už mají jasno v tom, kdo je favoritem letošního ročníku StarDance. Favoritem boomakerů je 25 letý český herec Oskar Hes, známý z filmu Bratři či seriálu Král Šumavy. Hes, který patří mezi nejvýraznější a nejobsazovanější herce nastupující generace, je letos nejmladším soutěžícím. Pochází z umělecké a taneční rodiny. Jeho otcem byl známý choreograf a zakladatel taneční skupiny UNO, předčasně zesnulý Richard Hes, který byl v minulosti také porotcem StarDance. Taneční geny má Oskar také po mamince Marcele Karleszové, která je bývalou tanečnicí.

Těsně za Hesem je dle sázkových kanceláří favorizována herečka Marta Dancingerová (33), známá z pražských divadelních scén, a také z filmů a televizních seriálů, např. ze seriálu Kukačky.

Pohled do historie ale ukazuje, že se bookmakeři mohou mýlit. V minulém ročníku byl největším favoritem sázkových kanceláří zpěvák Richard Krajčo. Těsně za ním byla favorizována snowbordistka a olympijská vítězka Eva Adamczyková, dříve Samková. „Největším překvapením by bylo vítězství cukráře Josefa Maršálka nebo herce Davida Prachaře, čemuž také odpovídají jejich vysoké kurzy 20:1,“ řekla vloni před soutěží mluvčí sázkové kanceláře Chance.

A jaká byla realita?

Herec David Prachař, nejstarší účastník loňské soutěže, skutečně potvrdil pozici outsidera a vypadl jako první. Avšak cukráře Josefa Maršálka, kterému se dávaly také malé šance, diváci výrazně podrželi. Skončil na pěkném 5.místě.

Největší favorit loňské řady, zpěvák Richard Krajčo, který má jako frontman kapely Kryštof velkou fanouškovskou základnu, a proto ho sázkovky zřejmě pasovaly na největšího favorita, překvapivě vypadl už jako třetí v pořadí a skončil až na 8.místě.

Naopak Eva Adamczyková roli spolufavoritky potvrdila. Byla celkově druhá. Vítězkou 12.řady StarDance se hodně překvapivě stala mladá herečka Darija Pavlovičová, která před startem soutěže mezi největší favority nepatřila, neboť se tak trochu předpokládalo, že je pro starší generaci diváků ještě málo známou tváří. Ale tančila výborně, navíc působila se svým tanečním partnerem velmi sympatickým, skromným dojmem. A to je rozhodující. Jak se kdo chová. Jestli jeho projev není afektovaný, příliš ambiciozní, „hujerovský“. To české diváky leckdy spíše odrazuje.

Ve StarDance prostě rozhodují zejména sympatie diváků. StarDance je především zábavná show. Až potom taneční soutěž. Kdyby to byla v první řadě soutěž, musel by být výběr celebrit zcela jiný. S menšími rozdíly. Nemohli by soutěžit jako vloni třeba 64letý David Prachař či 60letá Ivana Chýlková proti o čtyřicet let mladším. Nebo lidé s taneční průpravou, kterou mají díky své profesi, třeba herci, oproti netančícím lidem z jiných neuměleckých profesí. To by v čistě taneční soutěži samozřejmě nešlo.

Vloni kupříkladu vypadl lépe tančící Richard Krajčo, který byl dle bookmakerů favoritem, a v soutěži naopak ještě zůstal cukrář Josef Maršálek. Určitě ne proto, že pekl ostatním soutěžícím a televiznímu štábu každý týden dobroty, jak někteří psali v diskuzích na sociálních sítích, ale prostě proto, že ho podrželi hlasující diváci u obrazovek. Ač byl dle poroty horším tanečníkem, diváci mu poslali více hlasů.

Ostatně není to nic nového. Takových případů bylo v minulosti více. Nejvýraznějším případem byl asi stand up komik Lukáš Pavlásek, který tančil ještě výrazně hůře než Maršálek. Přesto v soutěži stále zůstával, i když už možná ani nechtěl a rád by si byl býval oddechl. Ale v soutěži ho dlouho nechávali hlasující diváci a vypadávaly lépe tančící páry.

Také letos soutěží celebrity, mezi kterými jsou obrovské rozdíly ve věku i dosavadních tanečních zkušenostech. Nejstarší účastnicí je herečka Jana Paulová (69), která bude měřit síly se soupeřkami a soupeři o dvacet, třicet, ale také o více než čtyřicet let mladšími. Nejmladším účastníkem je zároveň jeden z favoritů této řady, herec Oskar Hes (25).

„Není pochyb, že to byl nejlepší tanec. Ale to se nepočítá. Většinou nevyhrávají ti nejlepší, ale nejsympatičtější,“ okomentovala velmi pravdivě právě výkon favorita soutěže, mladého herce Oskara Hese a jeho partnerky Kateřiny Bartůněk Hrstkové v prvním kole tradiční slovenská porotkyně z německého Hannoveru Tatiana Drexler.

Každopádně se máme na co těšit. Mnozí pozorovatelé se po úvodním „zahřívacím“ kole, v kterém se nevypadává, shodují na tom, že to letos bude opravdu silný ročník, v kterém i nejstarší účastnice Jana Paulová může výrazně uspět, neboť lze předpokládat, že bude mít sympatie diváků. Líbili se ale i další. Celkově se zdá, že se tentokrát mix celebrit České televizi povedl.

Jen ten Zdeněk Chlopčík v tradiční roli porotce mnohým prostě chybí. I Tereze KostkovéMarku Ebenovi, kteří se kolegiálně nezapomněli zmínit. Jestli je opravdu důvodem fakt, že si Chlopčík vloni řekl o větší honorář kvůli dlouhému dojíždění ze severní Moravy, jak se šušká, tak to mu opravdu těch „pár šestáků“ snad mohla ČT přihodit. Spíše to asi ale byla jen záminka, která se zrovna někomu hodila. Tak to prostě bývá. Nic netrvá věčně, ani Chlopčík ve StarDance.

StarDance není pořadem, který by šokoval či přiváděl diváky v úžas. Není to senzacechtivá reality show. Není to však také ani čistě taneční soutěž, v které rozhodují pouze taneční výkony. Je to „jen“ pohodová podívaná a kultivovaná, příjemná zábava pro domácí sobotní večer, v které rozhoduje porota a především hlasující diváci. Pokud budete s výsledkem nespokojeni, a nehlasujete, pak se nezlobte. Je to stejné jako nadávat na výsledky voleb a nechodit k nim.

Jméno vítěze StarDance, na rozdíl od zmíněných voleb, ostatně není ani příliš důležité. StarDance je především příjemné odreagování pro ty, kteří chtějí strávit sobotní večer u televizní obrazovky. Důvod pro diváky na chvíli zapomenout na blbou náladu, která ve společnosti bohužel dlouhodobě převládá, a všechny negativní zprávy o válce, vysokých cenách a dalších nepříjemnostech, kterými jsme každodenně ze všech stran zásobováni. V dnešní složité, nelehké době to není zase tak málo.

Zdroj: přímý přenos ČT1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz