Hlavní obsah
Sport

Nepoučitelný Trpišovský duel s Ajaxem prokoučoval. Pomůže to Slavii aspoň v derby?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Půrok, se svolením

Úvodní nástup k utkání Slavia Praha - Ajax Amsterdam

Slavii se v poslední době velmi dařilo. Jedním z hlavních důvodů byl fakt, že trenér Trpišovský stabilizoval složení základní sestavy. Tentokrát v ní však učinil velké změny. Na výkonu Slavie se to negativně projevilo. Nakonec ji to stálo dva body.

Článek

V sestavě Slavie plno změn

V základní sestavě pražské Slavie se objevili hráči, kteří obvykle v základu nenastupují: Ondřej Zmrzlý, Filip Prebsl, Conrad Wallem, Simion Michez a Ondřej Lingr. Pouze na střídačce pak zůstali před úvodním hvizdem opory Jan Bořil, Tomáš Chorý, Malick Diouf, Lukáš Provod a Christos Zafeiris. Fakt, že trenér nechá některé opory odpočívat, se dal tak trochu předpokládat.

Počet změn byl ale nečekaně vysoký. Nepřekvapila ani tak neúčast veterána Jana Bořila či reprezentanta Lukáše Provoda, kteří mají za sebou velmi těžká zranění a v poslední době toho odehráli opravdu hodně. Absence dalších opor ale poněkud zarazila, i když jsme na velkou rotaci od trenéra z minulosti zvyklí.

Jasnou prioritou derby

Jindřich Trpišovský dal velkými změnami jasně najevo, že mu na výsledku zápasu až tak nezáleží. Sestavou demonstroval, kde je pro něj priorita těchto dní. Není v utkání Evropské ligy s Ajaxem Amsterdam, ale v prestižním ligovém derby se Spartou, kde se hraje o „krále Prahy“ a průběžné první místo v české lize v sezoně, v které bude mít vítěz na jejím konci zajištěn přímý postup do příštího ročníku bohaté Ligy mistrů.

Slavia po devíti kolech ligu vede o tři body, hraje se Spartou doma a případná výhra byl jí dala náskok už šesti bodů a psychologickou výhodu do dalšího průběhu soutěže. Derby „S“ je na pořadu už v neděli. Pro Slavii tedy jen krátká pauza. Sparta sehrála své pohárové utkání ve Stuttgartu už v úterý, nikoho nešetřila, ale má o dva dny pro regeneraci navíc.

Tlak Slavie se nekonal

„Poslepovaná“ sestava Slavie, která hrála v tomto složení poprvé, se jen pomalu rozkoukávala. Automatismy sehrané základní sestavy byly zcela pryč. Souhra velmi vázla. Obrana působila nejistě. Záloha si nepřihrála. Novým hráčům chybělo sebevědomí. Na některých byla znát značná nervozita.

Kdo je ale trochu znalý a viděl úvodní sestavu slávistického týmu, nebyl asi prvními minutami a celým vývojem utkání zas až tak příliš překvapen. Myslím, že většina fanoušků, kteří si před utkáním sestavu přečetli, tušila, že to bude nejspíš problém. A byl.

Úvodní tlak Slavie se vůbec nekonal. Hosté brzy zjistili, že tato Slavia není tím týmem, který zřejmě měli možnost vidět při přípravě na utkání na videu ze zápasu s Lille. A hráči nizozemského klubu toho brzy využili. Snadno se dostali v 18.minutě do vedení, když jim penaltu daroval zbytečným faulem v úvodu hodně nervózně hrající a chybující Ondřej Zmrzlý, který nastoupil na levém okraji obrany. Slavia až po obdržené brance začala trochu více hrát. Tlačila se dopředu, hru vyrovnala, vytvořila si i trochu tlak.

Foto: Tomáš Půrok, se svolením

Slavia - Ajax

Opory si nakonec stejně neodpočinuly

K ideálu ale měla její hra pořád hodně daleko. Jindřich Trpišovský tak stejně musel sáhnout „do zásob“ a na hřiště za nepříznivého stavu 0:1 poslat v 61.minutě najednou hned čtyři čerstvé fotbalisty - Dioufa, Provoda, Juráska a Chorého. Příchod těchto posil znamenal změnu sil a velký tlak Slavie, který byl korunován vyrovnávacím gólem hlavou Tomáše Chorého. Nakonec přišel do hry také v 74.minutě Christos Zafeiris. Slavia měla dál velkou územní převahu. Ajax, který přišel v 75.minutě po druhé žluté kartě o Baase, se už jen bránil.

Slavia ale utkání do vítězného konce nedotáhla. Nelze se ubránit dojmu, že kdyby nastoupila s menším počtem změn v základní sestavě, mohl výsledek vypadat jinak. Při vší úctě k současnému Ajaxu, není to momentálně tým té kvality, kterou tento slavný klub v minulosti obvykle míval. Navíc má v současné době řadu zraněných fotbalistů, kteří nemohli v Praze nastoupit. Však je také v nizozemské lize aktuálně až na 5.místě, i když tabulka je trochu zkreslena dvěma neodehranými zápasy Ajaxu.

Byla tak velká rotace sestavy nutná?

Musel trenér nechat sedět na střídačce všech pět hráčů obvyklé základní sestavy z poslední doby? Osobně si myslím, že nikoliv. Nejsem trenér Slavie, nevidím hráče denně v tréninkovém procesu, nevím, v jakém jsou všichni v psychickém a fyzickém stavu. Vím, že Slavii čeká už v neděli veledůležité derby. Na druhou stranu se přidržím názoru, že změn v sestavě bylo zbytečně moc. Když do základní sestavy přijde hned pět nováčků, kteří běžně nehrají, musí to být znát. Nemají se koho „chytit“. Lídři týmu totiž sedí na střídačce. Pokud se ale „vloží do zaběhnutého stroje“ jen dvě či tři nové „součástky“, může to ještě stále dobře fungovat. Pět je prostě příliš.

Chápu absenci Bořila či ještě Provoda. Ale domnívám se, že Diouf, Zafeiris a Chorý neměli v základu chybět. I když v případě Zafeirise jsme se po utkání z úst trenéra dozvěděli, že je nachlazen. V pořádku. Diouf a Chorý ale mohli hrát od začátku. Trenér Trpišovský v pozápasovém rozhovoru tradičně žádnou svoji chybu nepřiznal. Prý by základní sestavu takto postavil opět.

Ano, Slavia hraje znovu už v neděli, ale každý hráč Vám obvykle řekne, že mnohem raději hraje než trénuje. Navíc Slavia tentokrát ani nikam necestuje. Hraje opět v Praze, na domácím stadionu v Edenu. A po vítězném utkání je fotbalista (i celý tým) vždy psychicky nahoře. Člověk po výhře únavu tolik necítí. Snadněji ji setřásne. Slavia ale nezvítězila. Tuto výhodu týmu, který je na vítězné vlně, ztratila. I když se jedná o dvě rozdílné soutěže.

Trpišovského strategie s Ajaxem nevyšla

Je to samozřejmě jen spekulace, protože už se nikdy nedozvíme, jak by s některými obvyklými oporami poslední doby v základní sestavě utkání vypadalo a dopadlo. Osobně však věřím, že by si Slavia, která navíc útočila první půli netradičně směrem na tribunu Sever, s těmito borci vytvořila patřičný tlak, který by dokázala korunovat góly a duel dříve rozhodla ve svůj prospěch.

Závěr zápasu jasně ukázal, že obrana Ajaxu byla velmi zranitelná. Kdyby létaly od začátku zápasu centry na Chorého a Chytila, mohlo být možná o půli rozhodnuto. Chorý, Diouf a spol. by si mohli jít dříve odpočinout. Místo nich mohli nastoupit, za velmi příznivého stavu pro Slavii, na hřiště „údržbáři“ z řad náhradníku. Myslím, že leckterý jiný trenér by volil spíše toto řešení.

Trenér Trpišovský se ale rozhodl pro jinou strategii. A ta mu nevyšla. Silně kombinovaná sestava v první půli neuspěla. Trpišovský o půli poněkud překvapivě přesto nestřídal. Větší zlepšení se ale nekonalo ani po změně stran. Na hřiště nakonec stejně musel vyslat (až na Bořila), za nepříznivého stavu 0:1, obvyklé hráče základní sestavy, aby se to pokusili zachránit.

Není to nic nového. Toto se Jindřichu Trpišovskému přihodilo vícekrát už dříve. Zdá se, že si v tom libuje a dělá mu tak trochu dobře, když Slavia nepříznivý vývoj zápasu otočí a on je pak veleben, jak skvěle vystřídal. Ale ne vždy se opravdu podaří utkání otočit. Slavii to v minulosti stálo body a tituly. Žádné poučení pro kouče z toho ale evidentně nevyplynulo.

Opory se v posledních zhruba třicet minutách účastnily naplno „stíhací jízdy“ Slavie, takže si nakonec stejně příliš neodpočinuly. Kdyby tito borci hráli od začátku, možná by se ani tolik nenadřeli. Utkání také ukázalo, že mezi hráči základu a některými ostatními jsou výrazné kvalitativní rozdíly. Slavia má několik zraněných a chybí ji na některých postech větší konkurence v týmu.

Zdržující Ajax čekal na konec utkání

Slavný Ajax v Praze zklamal. Jak mi napsal, jeden kamarád: „Johan by se v hrobě obracel.“ Tomáš Chorý si po zápase v TV rozhovoru stěžoval, že hráči Ajaxu v závěru utkání jen zdržovali. Je to pravda. Ale lze to Ajaxu vyčítat? Nemá prostě nyní takový tým, jako dříve. Navíc, ruku na srdce, které mužstvo by to za stavu 1:1 ve venkovním utkání, když hraje navíc oslabeno o jednoho vyloučeného hráče, nečinilo? Slavia si za ztrátu bodů může sama. Trenéru Trpišovskému jeho strategie tentokrát prostě nevyšla. Opory už ztrátu v závěru za náhradníky nedohnaly.

Přinese Trpišovského taktika úspěch v derby?

V neděli je derby pražských „S“. Lze předpokládat, že sestava Slavie bude zcela jiná. Vrátí se do ní „odpočinutí“ Bořil, Provod, Zafeiris, Chorý a Diouf. Uvidíme, jak se Slavii povede, a jestli Trpišovského taktizování s jejich vynecháním v základní sestavě s Ajaxem pomůže. Když Slavia derby se Spartou vyhraje, na ztrátu dvou bodů s Ajaxem se nejspíš snadno a rychle zapomene.

Trpišovský čtvrteční utkání Evropské ligy s Ajaxem obětoval pro nedělní úspěch ligovém v derby se Spartou. Pošetřil opory. Dá se to do jisté míry pochopit. Ale dalo se to udělat jinak. Slavia mohla i tak s Ajaxem zvítězit. Otázkou je jen, jestli jí tyto zbytečně ztracené dva body nebudou nakonec chybět v celkové tabulce Evropské ligy? Možná ano, možná ne. To je ale ještě velmi daleko. Dozvíme se to asi až v lednu.

Zdroj: přímý přenos TV Nova Sport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz