Hlavní obsah
Sport

Trpišovský zápas prokoučoval. Šetřil opory a Slavia na Slovácku po slabém výkonu pouze remizovala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Sparta přišla v letní pauze o trenéra Priskeho a kapitána Krejčího. Mnoho lidí tak favorizovalo před startem ligy na titul pražskou Slavii. Hodně z nich ale dodávalo, že Slavia mistrem být nemusí. Pokud to opět nezvládne slávistický kouč Trpišovský.

Článek

Slavia je tři sezony bez titulu. Její letní přestupová politika nasvědčovala tomu, že majitel a management klubu chtějí tento stav změnit. Z užšího kádru nikdo důležitý neodešel, i když zajímavé nabídky na některé hráče ze zahraničí údajně byly. Přišel naopak Tomáš Chorý, český reprezentant, střední útočník. Tedy hotový fotbalista, který se měl stát okamžitě členem základní sestavy a lídrem týmu.

Slavia ale nastoupila v prvním ligovém kole na Slovácku bez Tomáše Chorého. A nejen bez něj. Jen na střídačce zůstal na začátku utkání také například slovenský reprezentant Ivan Schranz, nejlepší střelec Eura, dále český reprezentant a tvůrce hry Petr Ševčík, „stomilionový“ stoper David Zima, také člen českého národního týmu na Euru či král ligových střelců uplynulého ročníku Václav Jurečka. A s nimi také očekávaný objev sezony Lukáš Vorlický.

Sestava Slavie vzbuzovala obavy, které se bohužel naplnily. Pražský tým nijak nedominoval. Od počátku utkání se prezentoval nevýrazným výkonem, který dal vzpomenout na některé obdobně neslavné výkony pražského týmu na hřištích soupeřů v uplynulých dvou sezonách.

V záloze se nedostávalo, při absenci Ševčíka a Zafeirise (zraněný), opět tvořivosti. Chyběl nápad, kvalitní průniková přihrávka a adresný centr. Opakoval se tedy stejný scénář, který fanoušky Slavie trápil už na jaře. Je s podivem, že Trpišovský pošle na Slovácku na hřiště sestavu bez kreativního záložníka Ševčíka (a Zafeirise), když z úvodu jara ví, že bez nich to bylo herně velmi špatné.

Jindřich Trpišovský je zřejmě nepoučitelný. Nasadil „béčkovou“ sestavu a některé hvězdy, včetně velké posily Tomáše Chorého, nechal na střídačce. Zřejmě měl opět dojem, že „horší“ hráči soupeře uběhají, a pak přijdou ti čerství „lepší“, kteří ho „dorazí“. Pravda, takto se to občas v minulosti slávistickému kouči dařilo. Mnohokrát se to ale už také nevyplatilo a klub to stálo body, které mu pak na konci ligového ročníku chyběly. Soupeři se už naučili na Slavii hrát, vydrží s ní běhat, poctivě bránit. Slávistická hra bez nápadu, obehrávání šestnáctky ze strany na stranu, které je často zakončeno pouze chabým centrem „naslepo“, ke kýženému cíli nevede. Na Slovácku měla 66 procent držení míče, ale na to se fotbal nehraje. Počítají se pouze góly a na konci utkání byl stav 0:0.

Slavia koupila Tomáše Chorého jako velkou tuzemskou hvězdu. Zaplatila za 29letého hráče na české poměry „nesmyslné“ peníze. Měl být tím, kdo tým potáhne, vedle gólového přínosu dodá příkladnou bojovnost, zarputilost, bude lídrem týmu a morální oporou zejména v utkáních, kdy to moc nejde. Na Slovácku se takový zápas dal tak trochu očekávat. Na první kolo nepříjemný soupeř, který se doma umí na pražské „S“ vytáhnout. Přesto Chorý v základu na Slovácku chyběl. Jistě, lze argumentovat, že hrál na Euru, ve Slavii je krátce, měl málo času na odpočinek, a na to se s klubem seznámit. To je pravda.

Avšak jiní hráči, kteří také hráli na Euru, v prvním ligovém kole nastoupili. A to i za Slavii, Spartu a Viktorii Plzeň. Kupříkladu plzeňští Šulc s Hranáčem výrazně přispěli k výhře svého týmu na pražské Julisce proti Dukle Praha. Tomáš Chorý přestoupil z Plzně do Slavie. Českou ligu i Slavii tedy velmi dobře zná. Proto by měl být schopen okamžitě se do týmu začlenit. Od hráče, který přišel jako hlavní posila, se to očekává. Stejně tak se očekává od trenéra, že takového hráče ihned postaví do základu.

Pokud Tomáš Chorý byl k utkání připraven, měl nastoupit od začátku. Už to samo o sobě by bylo „strašákem“ pro domácí obranu. Pokud snad nebyl zcela v pořádku, neměl být ani na střídačce. Poslat ho do utkání v 60.minutě, když to hostujícímu týmu vůbec nejde, aby to zachránil v prvním ligovém startu za Slavii, je od trenéra trošku zoufalý krok. Jistě, mohlo se to povést, a trenér Trpišovský by „byl na koni“. To ale neznamená, že to je správně. A ono se to navíc nepovedlo.

Skoro by se dalo říct, že trenér snad ani Chorého do týmu nechce. Management ho koupil proti jeho vůli. A tak ho nestaví. Všude na světě je přece jinak běžné, že drahá posila musí hned nastoupit, je-li zdravá. Ale tak to jistě není. Trpišovský má „jen“ prostě svoji hlavu. Systém „běžci soupeře unaví a další čerství hráči ho pak dorazí“, mu kdysi vycházel. Ta doba je ale pryč. Rád pracuje se širokým kádrem hráčů. Hráče často v sestavě mění. Rotuje s nimi. Upravuje sestavu dle nadcházejícího soupeře. Mnohdy se nadchne pro nějakého hráče, básní o něm jako o vycházející hvězdě, která je budoucností Slavie, ale za pár týdnů ho „zamete“. Na jaře třeba mladého Dioufa.

Stejně tak nenastoupil ani David Zima. Další „vymodlená“ posila trenéra. Zima přišel do Slavie už v lednu z FC Turín za zhruba 100 milionů korun. Na obránce, který se vrací do české ligy, šílená částka, nad kterou mnozí kroutili hlavou. Trenér Trpišovský si ho prý moc přál. Člověk by si tedy myslel, že se David Zima stane pilířem obrany. Nesleze ze hřiště. Ale opak je pravdou. Zima hraje nepravidelně.

I on byl na Euru, ale nehrál tam. V prvním kole nového ligového ročníku na Slovácku v základu zase chyběl. Přednost dostal mladý Tomáš Vlček, na Euru také náhradník. David Zima ho nahradil až v 43.minutě po Vlčkově zranění. Fanoušek se ptá: Proč Slavia kupovala Davida Zimu za 100 milionů korun? Aby v lize střídal?

Každoročně se začátkem sezony nastává stejná situace. Jindřich Trpišovský zase „hledá sestavu“. A Slavii to stojí body. Letos nastalo v kádru Slavie nezvykle málo změn. Odešli jen hráči ze širší soupisky, kteří pravidelně nehráli. Slavia vyhlásila útok na titul. Žije přítomností, což je vidět i na přestupové politice. Mnozí proto čekali, že Trpišovského hledání a rotování sestavou letos odpadne.

Trenér Trpišovský však snílky „vyléčil“. Opět se rozhodl sestavu protočit. Na Slovácku nasadil „béčkovou“ verzi a Chorého, Schranze či Ševčíka poslal do hry, až když Slavii „teklo do bot“. A to už bylo pozdě. Slavia vývoj utkání na svoji stranu nestrhla.

Ivan Schranz přišel na pozici pravého wing bekamísto Davida Douděry. Škoda, že trenér Trpišovský pozorněji nesledoval utkání slovenské reprezentace na Euru. Viděl by, kde to Schranzovi v sestavě vyhovuje, že je výrazně lepší jako střelec než ten, kdo do vápna centruje. Schranz vstřelil na Euru tři góly a zařadil se mezi šest nejlepších střelců mistrovství. Ve Slavii je z něj ale po návratu opět jen střídající univerzál, který bude nejspíš zase putovat sestavou od pravého beka po levé křídlo.

Mnozí namítnou, že Trpišovský se musel v přípravě obejít bez řady reprezentantů a neměl to v tomto směru lehké. To je pravda. Avšak Plzeň i Sparta také měly některé hráče na Euru. Sparta hrála už v pátek. Měla, pravda, papírově snazší rozjezd v domácím prostředí s Pardubicemi. Její výkon také nebyl bůh ví jaký, prohrávala, ale zápas obrátila ve svůj prospěch a zvítězila.

A to je klíčové. Vyhrát utkání, v kterém dobře nezačnete, v kterém se moc nedaří. To Sparta v posledních sezonách umí. Naučil ji to Brian Priske. Jedním z důvodů je fakt, že výrazně stabilizoval sestavu. Hráči jsou na sebe zvyklí. Věří si navzájem, že kritické okamžiky, kdy se utkání nevyvíjí dobře, zvládnou a zápas otočí. Většinou se jim to také podaří.

U Sparty prostě víte, kdo zhruba nastoupí. V pátek byla sestava, v rámci možností, opět podobná té z minulé sezony. Už pod novým trenérem Larsem Friisem v ní chyběl bývalý kapitán Krejčí, který už je ve španělské Gironě. Jeho místo obsadil Jaroslav Zelený. Další změna je vynucená zraněním Kaana Kairinena. V pátek ho poněkud překvapivě nahradil David Pavelka.

Ten však, při vší úctě k němu, plnohodnotnou náhradou být rozhodně nemůže. To víme už z dřívějška. Vždy, když nastoupil Pavelka, šla kreativní složka hry Sparty výrazně dolů. Nor Markus Solbakken v minulé sezoně také nepřesvědčil. Finovy přihrávky a centry budou Spartě asi citelně chybět. V útoku měla v pátek dvě změny oproti obvyklému stavu. Až po šedesáté minutě zasáhl do hry Jan Kuchta. Lukáš Haraslín měl ještě volno. Ale Kuchta nepřišel utkání zachraňovat. Sparta už v tu dobu vedla. Birmančevič, Olatunji a Daněk to zvládli.

Na okraj: možná nejlepším hráčem Sparty v utkání s Pardubicemi byl Matěj Ryneš. Slibný výkon korunoval pěkným gólem z voleje. Snad se díval také reprezentační kouč Ivan Hašek. Levých wing beků, kteří by mohli reprezentovat, český fotbal moc nemá. Euro jen bídu na tomto postu v české sestavě potvrdilo. Možná si Matěje Ryneše měl Ivan Hašek všimnout už na jaře.

Zpět ke Slavii. Zatímco sestava Sparty je dopředu odhadnutelná i pod novým trenérem, který vsadil na stejnou osu jako jeho krajan a předchůdce v jedné osobě, v případě Slavie to říct nelze. Asi málokdo by uhádl zahajovací sestavu, která nastoupila na Slovácku. A dá se očekávat, že ta v příštím utkání, s Českými Budějovicemi, bude zase hodně jiná. Jindřich Trpišovský má zřejmě stále potřebu hráči rotovat dle soupeřů i své momentální nálady.

Trpišovského zásluhy o Slavii jsou nepopiratelné. Jeho jméno je spojené s největšími úspěchy v novodobé historii klubu. Také je ale bohužel skutečností, že jeho „manévry“ stály Slavii v posledních sezonách nejednou body a mistrovské tituly. Nyní ztratila první dva body v novém ligovém ročníku. Jestli bude Trpišovský takto pokračovat, jsem zvědavý, jak dlouho trpělivost majiteli Slavie vydrží.

Zdroje: O2TV, Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz