Hlavní obsah
Sport

Viktoria Plzeň: Adolf Šádek opět vítězem, Chorý odešel, Koubek zůstal a velmi zajímavé mladé posily

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Stadion Viktorie Plzeň

Plzeňská Viktoria má za sebou velmi úspěšnou sezonu. V lize skončila na třetím místě. Mimořádně se jí dařilo v Konferenční lize. Trenér Koubek si prodloužil kariéru o další rok. Omlazovaní týmu pokračuje. Přicházejí zajímaví mladí hráči.

Článek

Adolf Šádek se stal opět vítězem přestupního období. Za málo peněz hodně muziky, tak by se dalo charakterizovat, co se mu daří. Plzeňská Viktoria disponuje na české poměry zajímavými finančními možnostmi, Slavii a Spartě se ale rovnat nemůže ani s novými majiteli. Také je (při vší úctě) „jen“ klubem z regionu. Slavia a Sparta mají jako jediné dva české kluby celonárodní přesah, tedy fanoušky po celé zemi.

Viktoria Plzeň se v uplynulé dekádě stala významným hráčem na české fotbalové scéně a zůstává jím, i když vliv některých lidí, s regionem spjatých, v českém fotbalu už skončil. Je zřejmé, že Adolf Šádek se svými lidmi fotbal dělat umí.

Viditelné je to na přestupové politice klubu. V době, kdy Šádek neměl na přestupy moc peněz, dokázal přivést do Štruncových sadů zajímavé hráče po konci smlouvy, tedy zadarmo nebo jiné za „malé“ peníze. Viktoria se tak nepropadla do českého ligového průměru. Šádek pokračuje i ve spolupráci s novými majiteli. A evidentně se mu daří. Vloni v létě v ještě nejisté situaci angažoval trenéra „převozníka“, zkušeného stratéga Miroslava Koubka. Ten sám očekával, že bude trenérem jen na rok a potom předá štafetu nějakému mladšímu kolegovi. Viktorii se ale po rozpačitém úvodu v lize celkem dařilo. S přehledem uhájila třetí místo a evropské poháry. Zejména se jí však až nečekaně výborně vedlo v Konferenční lize. To zvedlo prestiž klubu a přineslo další finance.

Koubek se také pod tlakem okolností, které byly vyvolány horším vstupem do sezony, odhodlal k omlazení základní sestavy. Posadil některé zkušené borce na střídačku. Dal příležitost některým mladým hráčům a vyplatilo se mu to. V sestavě se tak zabydleli Robin Hranáč, Sampson Dweh, Cheick Souaré, Pavel Šulc a Lukáš Červ. Hranáč, Červ a Šulc se díky výborným jarním výkonům probojovali do české reprezentace a zúčastnili se také Eura.

Na odchodech a příchodech je evidentní, že omlazování plzeňského kádru pokračuje i v nové sezoně.

Odchody

Adam Vlkanova (Hradec Králové), Tomáš Chorý (Slavia), Roman Květ (Dender), Radim Řezník, Ibrahim Traore (oba konec smlouvy), Jan Kliment (Olomouc), Adam Kronus (Brno), Lukáš Matějka (Dukla), Josef Koželuh (Liberec)

Odešli tedy veteráni Řezník a a Traore. Stejně tak Kliment a Vlkanova, jejichž plzeňské působení zůstalo za očekáváním.

Největší „bombou“ je odchod Tomáše Chorého, tahouna týmu, útočníka, který „neslezl z placu“ a byl klíčovým mužem plzeňské sestavy. V 29 letech na něj ale přišla „šílená“ nabídka ze Slavie, která nešla odmítnout. Hráč sám měl zájem, a tak nebylo co řešit. „Jen“ výši odstupného. Viktoria tak naplnila kasu nečekaným dárkem. Adolf Šádek se stal už podruhé za sebou českým králem přestupního období.

Poprvé to bylo v lednu, kdy pražské Slavii prodal reprezentačního brankáře Jindřicha Staňka, aby za něj získal miliony korun a k tomu dva výborné mladé hráče, Valentu a Červa. Matěj Valenta se bohužel zranil, ale Lukáš Červ měl v Plzni skvělé jaro a podíval se díky tomu, jak už bylo řečeno, jako nováček české reprezentace také na Euro. Jindřicha Staňka dokázala Viktoria v jarní části bez problémů nahradit Marinem Jedličkou, který se brzy zabydlel v plzeňské brance a dal na svého předchůdce rychle zapomenout.

Nyní je tedy Šádek opět vítězem. Za Chorého „přitečou“ do Plzně desítky milionů korun. Nahradit ho by nemělo být nemožné.

Příchody

Christoph Kabongo (Lommel), Ricardinho (Levski Sofia), Daniel Vašulín (Hradec Králové), Tom Slončík (Zlín), Florian Wiegele (Leoben), Cory Séne (Lafnitz), Jiří Panoš, Ondřej Deml, Matyáš Šilhavý, James Bello (všichni akademie), Václav Míka (návrat. host. Chrudim), Alexander Sojka (návrat. host. Táborsko)

Zastavme se u některých nových tváří plzeňského kádru. Jedním z hráčů, kteří by mohli nahradit Tomáše Chorého, je třiadvacetiletý brazilský útočník Ricardinho. S klubem podepsal tříletou smlouvu. „Jde o kreativního a zároveň rychlostně disponovaného útočníka, který je velmi silný v zakončení.“, řekl na jeho adresu sportovní ředitel Daniel Kolář na klubovém webu.

Další posilou je Christoph Kabongo. Dvacetiletý ofenzivní fotbalista podepsal s Viktorií čtyřletý kontrakt. Kabongo v minulé sezoně působil ve slovenské Podbrezové. V 28 ligových zápasech vstřelil čtyři branky.

Už zkušeným ligovým borcem, který se bude rvát o volné místo po Tomáši Chorém, je bývalý Hradečák, 26letý Daniel Vašulín. V minulém ročníku za Hradec Králové 34 utkání a 7 gólů. Vašulín je z posil typologicky Chorému nejblíže. Měla o něj původně zájem také Slavia, nakonec sáhla po Chorém a 195 cm vysoký Vašulín putoval do Plzně na jeho místo.

Devatenáctiletý Tom Slončík na sebe výrazně upozornil v minulé sezoně v dresu zlínského klubu. Bylo jasné, že v sestupujícím Zlíně nezůstane. Adolfu Šádkovi se podařil výborný kauf. Technicky vybavený a střelecky disponovaný ofenzivní záložník může být hodně zajímavou posilou Viktorie. Má rozhodně velký potenciál.

Do áčka Viktorie se posunul teprve šestnáctiletý Jiří Panoš, juniorský reprezentant, o němž se mluví jako o velkém talentu. Mezi přednosti, o nichž se v jeho případě hovoří, je sebevědomí, výborná kopací technika, dribling, schopnost konstruktivně řešit obtížné situace. V minulé sezoně působil v dorostenecké lize, výborně na sebe upozornil na Euru do 17 let, kde zaujal zahraniční scouty.

Dospělý fotbal je pochopitelně mnohem náročnější, ale v přípravných zápasech dostal poměrně velký prostor. „Jirka je mimořádně talentovaný, rozdílový hlavně ve smyslu řešení situací směrem dopředu. Tam je velmi zajímavý. Velký talent, byli bychom proti sobě, pokud mu šanci nedáme. Moc se mi líbí. Nejpozitivnější je, že jde o produkt z vlastní líhně. Jsem přesvědčený, odhodlaný, že mu tu šanci a minutáž dám,“ řekl trenér Koubek v nedávném rozhovoru pro iSport.cz. Panošovu zařazení do sestavy momentálně nahrává fakt, že Červ se v generálce zranil, Šulc teprve po Euru začíná a Valenta také ještě není po jarním zranění fit.

Viktorii se tedy podařilo velmi zajímavě doplnit a oživit tým novými mladými fotbalisty. Navíc se jí to povedlo včas. Má náskok. Miroslav Koubek má hráče, až na několik výjimek, už delší po kupě, k dispozici v přípravě. V tom má nespornou výhodu oproti Slavii a Spartě, které měly řadu reprezentantů mimo a vrací se až nyní. Sparta kupříkladu oznámila dvě nové posily až v tomto týdnu, tedy krátce před ligou.

Další novinky

Do sezony 2024/2025 vstupuje Viktoria ve zbrusu nových dresech firmy Macron. Během pondělního dne byly představeny nové sady domácích a třetích dresů. První varianta zobrazuje hodnoty jako energie, pohyb, rychlost a sílu. Tedy to, jak se klub chce v nové sezoně prezentovat. Třetí sada pak odkazuje na historii klubu.

Viktoria je také jedním z klubů, který marketingově pracuje. Chystá celou řadu novinek, které bude postupně odhalovat s blížícím se prvním domácím zápasem v Doosan Areně. Pro fanoušky bude před každým domácím zápasem opět nachystaná velká viktoriánská fanzóna, chybět nebudou nové hráčské karty a plakáty, novinky v občerstvení či zápasové produkci a jeden velký bonus.

V nové sezoně se bude hrát nejen o mistrovský titul, ale také o přímý postup do Ligy mistrů 2025/26. Tedy stovky milionů korun. Mezi hlavní aspiranty v boji o titul se jistě řadí obě pražská „S“. Viktoria se ale automaticky nespokojí jen s třetím místem. Bude chtít „zamíchat kartami“, a když to jen trochu půjde, využít případného zahájení soupeřů, tak jako se jí to už v minulosti podařilo. I když přišla o Tomáše Chorého, dokázala zase tým velmi zajímavě doplnit. Zdá se být silnější než na jaře. Kádr je širší, vyrovnanější a mladší. Viktoria by měla hrát atraktivnější a běhavější fotbal. Uvidíme, jestli se předpoklady naplní.

Do české nejvyšší soutěže, která funguje nově pod názvem Chance liga, také „přiteče“ mnohem více peněz z nových kontraktů od ligových partnerů. Liga by měla být hodně zajímavá. Máme se na co těšit.

Další zdroje:

Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz