Hlavní obsah
Sport

Vrátí kouč Hašek do sestavy proti Ukrajině svého oblíbence Krejčího a posadí na střídačku Bořila?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Půrok, se svolením

Česká reprezentace v domácím utkání Ligy národů s Albánií uspěla. Ivan Hašek konečně stabilizoval sestavu a vsadil na fotbalisty, kteří mají formu z klubů. Teď stojí před otázkou, zda vítěznou sestavu zachovat či do ní vrátit Ladislava Krejčího.

Článek

Ivan Hašek si bez bývalého kapitána Sparty dosud sestavu nedovedl představit. Poté, co nový trenér převzal českou reprezentaci, Ladislav Krejčí chyběl do pátečního utkáni s Albánií pouze v jediném zápasu. A to ještě pouze přátelském. I když národní tým na červnovém Euru neuspěl a hráči se v sestavě měnili, Krejčí odehrál ve třech utkáních s Portugalskem, Gruzií a Tureckem plný počet minut.

Hašek ho postavil i v obou zápasech minulého reprezentačního srazu, v září v Gruzii a doma s Ukrajinou. A to v době, kdy Krejčí po přestupu ze Sparty do Girony v novém působišti jen vysedával na střídačce. Dopadlo to v prvním utkání neslavně. Reprezentace v Gruzii ostudně prohrála 1:4 a Krejčí zbytečným faulem zavinil penaltu, po které šli domácí v 32.minutě do vedení 1:0.

Přesto dostal od Haška důvěru i v následujícím utkání o tři dny později v Praze proti Ukrajině. Hašek sestavu výrazně obměnil, dal po velké kritice veřejnosti konečně příležitost některým hráčům, kteří v klubech pravidelně a dobře hrají, ale jeho oblíbený hráč Krejčí v ní opět nechyběl.

Nebyl to celkově rozhodně výkon týmu bez chyb, ale měl své nasazení. S trochou štěstí, kdy přežil šance Ukrajinců, vedl k výhře 3:2. Krejčí odehrál ve středu obrany průměrný zápas. Nezklamal, ale také neoslnil. Odnesl si z něj žlutou kartu. Jelikož byla už druhá, znamenala automaticky stopku na další říjnový zápas s Albánií na Letné.

Krejčí po návratu do Girony ještě odseděl na střídačce domácí ligový mač s Barcelonou, který jeho tým prohrál 1:4, ale poté už dostal šanci od začátku v Lize mistrů s PSG v Paříži. Girona prohrála 0:1, ale Krejčí obstál. V sestavě zůstal i v ligovém utkání ve Valencii (prohra 0:2). Pak měl sice pauzu při domácí remíze (0:0) s Vallecanem, ale od té doby nastoupil opět třikrát od začátku a odehrál plný počet minut. V LaLize ve Vigu (1:1), doma v Lize mistrů s Feyenoordem (prohra 2:3) a znovu ve španělské nejvyšší soutěži proti Bilbau (výhra 2:1).

Utkání s Feyenoordem bylo pro Krejčího pikantní už před výkopem, jelikož soupeře vede bývalý trenér Sparty Brian Priske a hraje za něj jeho velký kamarád a bývalý sparťanský obránce, slovenský reprezentant Dávid Hancko. Krejčímu se ale utkání moc nevydařilo. V 79.mimutě si srazil centr Hancka do vlastní sítě. To se jistě může stát každému. Horší ale byla kritika trenéra Michela v médiích, kterému se po utkání vůbec nelíbil celkový výkon Krejčího.

„Smůla neexistuje a to, co se nám stalo, má vždy nějaké vysvětlení,“ řekl trenér Girony. Kouč Michel vyčítal Krejčímu velké množství horizontálních přihrávek směrem na brankáře. „To generovalo mnoho nebezpečných situací. Za to se v Lize mistrů platí,“ dodal trenér Girony. Kouč ale Krejčího i přes horší výkon nakonec podržel. Český stoper nechyběl v již zmíněném utkání s Bilbaem, které Girona vyhrála 2:1 a aktuálně je na 6. místě LaLigy.

Ivan Hašek věděl, že za Krejčího bude muset hledat pro utkání s Albánií náhradu. Nabízelo se zejména využití Davida Zimy ze Slavie či Jaroslava Zeleného ze Sparty. Oba se však z reprezentačního srazu ze zdravotních důvodů nakonec omluvili. K nim navíc přibyl ještě Matěj Ryneš, další fotbalista na levou stranu sestavy na pozici wing beka.

Hašek tak v personální nouzi povolal kapitána pražské Slavie Jana Bořila, který zastane pozici levého stopera i levého wing beka v tří i čtyř obráncovém systému. Bořil se po vážných problémech s kolenem a velmi dlouhé absenci, kdy to už vypadalo na konec kariery, těžko a zdlouhavě vracel do vrcholového fotbalu. V minulé sezoně byl více dalším asistentem trenéra než ligovým hráčem. Hrál sporadicky. Mezi zápasy měl pauzy. Vypadalo to, že jeho organismus, a především koleno, časté zápasové zatížení už nesnese.

Nová sezona ale přinesla velké překvapení. 33 letý Bořil takřka „nesleze ze hřiště“. A hraje výborně. Je evidentně opět ve velmi dobré kondici. Se zápasovou praxí přišla zpět také herní pohoda. Bořil hraje poslední týdny výborně, jako za časů, kdy tvořil jádro týmu pražské Slavie spolu s Kolářem, Součkem, Coufalem a dalšími. O tom, že se cítí velmi dobře, svědčí i fakt, že přijal Haškovu pozvánku do národního týmu, kam se vrátil po třech letech.

Ač jsem reprezentačního kouče opakovaně kritizoval za některá jeho rozhodnutí, v tomto případě ho chápu. Bořil sice není v 33 letech pro nároďák perspektivním hráčem na roky, ale má zkušenosti a především aktuální formu. Ze Slavie je zvyklý na evropský fotbal. V neposlední řadě je to přirozený lídr týmu. Bojovník, který strašně nerad prohrává. Tedy podobný typ jako Krejčí.

Jan Bořil ve vítězném utkání s Albánií obstál. Potvrdil oprávněnost nominace. Sehrál velmi dobrý zápas. Navázal v něm na své výkony ze Slavie. Na pondělní utkání s Ukrajinou v polské Vratislavi bude však už k dispozici opět také Ladislav Krejčí. Jeden z fotbalistů, na nichž dosud Ivan Hašek tým stavěl a dával mu důvěru, i v době, kdy v klubu nenastupoval.

Jak se Ivan Hašek zachová? Vrátí do sestavy svého oblíbence, bývalého kapitána Sparty, bez kterého si ji dosud neuměl představit? Odnese to kapitán Slavie Jan Bořil, který usedne pouze na střídačku? Má Hašek možnost zařadit Krejčího do sestavy na úkor jiného hráče? Musel by vyřadit Holeše či Vitíka. A to je nepravděpodobné. Zásah do sestavy, který by se mohl Haškovi vymstít.

Může snad nastoupit Krejčí v záloze? Ivan Hašek si s touto myšlenkou ještě na začátku jara pohrával. Zkusil to a dobré to nebylo. Trenér ze sestavy určitě nevyndá kapitána Součka. Zařazení Krejčího by tedy znamenalo vynechat plzeňského „čertíka“ Lukáše Červa. Tím by tým přišel o Červovu energii a pohyblivost. Záloha Souček - Krejčí by prostě byla pomalá a málo kreativní. Tým by přišel o fungující „plzeňskou“ vazbu Červ - Šulc - Chorý.

Z mého pohledu je menším zlem vítěznou sestavu neměnit. Takový postup si trenér vždy obhájí. Když do toho sáhne, a ono to nevyjde, musí počítat s kritikou. Rozhodnout se ale musí sám. Je to jeho zodpovědnost.

Jaký na to máte názor Vy?

Anketa

Kterého hráče byste na místě Ivana Haška postavili do pondělního zápasu Ligy národů s Ukrajinou?
Jana Bořila
90,7 %
Ladislava Krejčího
9,3 %
Celkem hlasovalo 1029 čtenářů.

Další zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz