Hlavní obsah
Sport

Trenérská rošáda: Místo Hapala v Baníku od léta Svědík nebo Kováč? Záleží také na Plzni a Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Ostravský Baník stále nenaplňuje potenciál, který by klub měl mít. Po Pavlu Vrbovi angažoval Pavla Hapala, s kterým jednal už před Vrbou. Ani toto angažmá nesplnilo očekávání. Proto se už delší dobu mluví o tom, že Hapal v Baníku skončí.

Článek

Baník Ostrava sice nemůže konkurovat „první garnituře“, tedy Slavii a Spartě, jež vlastní čeští miliardáři Tykač a Křetínský, rozhodně by však měl být pod majitelem Václavem Brabcem klubem, který bude silným zástupem moravskoslezského regionu ve Fortuna lize. Klubem, který bude s Viktorií Plzeň hned „v závěsu“ za pražskými velkokluby.

Baník Ostrava, založený v roce 1922, patří mezi nejvýznamnější kluby československé a české fotbalové historie. Klub byl třikrát mistrem Československa a jednou Česka. Pětkrát vyhrál Český pohár.

Mezi významné osobnosti klubové historie patří kupříkladu členové Klubu ligových kanonýrů Jiří Křižák a Miroslav Wiecek, vicemistr světa z Chile Tomáš Pospíchal, stříbrní medailisté z OH 1964 František Schmucker a František Valošek, legendární trenér Evžen Hadamczik, bronzový z ME 1980 a řízný stoper Rostislav Vojáček, člen Klubu ligových kanonýrů a olympijský vítěz 1980 Werner Lička, další majitelé zlaté z OH 1980 stoper Libor Radimec, levý obránce Zdeněk Rygel a záložník Zdeněk Šreiner, reprezentační golman Pavol Michálik, člen Klubu ligových kanonýrů Václav Daněk, účastník MS 1990, brankář Luděk Mikloško.

Mezi osobnosti, které vyrostli v Baníku patří také předčasně zesnulý brankář Pavel Srníček, dále Tomáš Řepka, Tomáš Galášek, Marek Jankulowski či René Bolf. Všichni se prosadili ve velkých evropských klubech a stali se reprezentanty. Slavným odchovancem je také Milan Baroš, který Baník v závěru své kariéry také zachraňoval. Na hřišti i svými financemi.

Po velkých problémech, kdy byl klub vlastněn velmi problematickými majiteli, přišel o stadion na Bazalech, přestěhoval se do Vítkovic, a dokonce spadl do druhé ligy, se klubu ujal v roce 2016 velkopodnikatel Václav Brabec.

Miliardář Václav Brabec zadlužený celek zachránil. Baník vlastní prostřednictvím společnosti Pro Fotbal Property SE. Podniká od začátku devadesátých let, začínal prodejem izolačních materiálů do Rakouska, později se významně angažoval v dopravních společnostech v Moravskoslezském kraji, kde několik firem zastřešil holdingem CIDEM.

Nový majitel klub finančně stabilizoval. Na otázku, proč se ujal zadluženého Baníku Ostrava, tehdy v médiích odpovídal: „Protože mám rád takové výzvy. Tady je na čem pracovat, tady je co budovat. To je přesně to, co mě baví. A je to Baník, klub se slavnou značkou, ke kterému mám navíc jako slezský patriot vztah.“

Očekávalo se, že se Baník Ostrava pod novým ambiciózním majitelem s novými finančními možnostmi brzy začlení do české ligové špičky. Baník se ale v první sezoně 2017/18 po návratu do ligy umístil až na 13.místě. Už v té následující byl však pátý a v další šestý. Následovalo osmé místo v sezoně 2020/21 a páté o sezonu později. V minulém ročníku skončil klub ve Fortuna lize až na jedenáctém místě tabulky.

Baníku se dosud nepodařilo stabilizovat výkonnost a zabojovat o pohárové příčky, jak se s příchodem nového majitele očekávalo. Střídali se trenéři, Petržela, Kučera, Pánik, Kozel, Smetana, Galásek, Vrba a Hapal. Nikdo u kormidla dlouho nevydržel. Vyměnili se manažeři.

V současné době je šéfem sportovního vedení Baníku jeho bývalý brankář Luděk Mikloško. Do Baníku se vrátil na podzim roku 2022. Vystřídal Aloise Grussmanna. Brzy poté odvolal trenéra psychicky vyčerpaného Pavla Vrbu, vsadil na Pavla Hapala a začal tým postupně přebudovávat.

Baník má dnes asi nejsilnější kádr za poslední roky. Luděk Mikloško k tomu na klubovém webu říká: „Chceme zabojovat o čtvrté místo,“ a dále dodává: „Po podzimu jsme na čtvrté Slovácko ztráceli osm bodů, teď ztrácíme body dva“. V tom má jistě pravdu, avšak už neříká, že je to do značné míry způsobeno velmi špatnými jarními výsledky Slovácka.

Výkony Baníku jsou totiž stále velmi nevyrovnané. Jako na „houpačce“. Páté místo v průběžné tabulce po 25 kolech Fortuna ligy sice není úplně špatné, ale v tabulce „doma“ je Baník až na 12.místě s pouhými 15 body z 12 utkání. A to je tristní bilance. V tabulce venku je Baník naopak čtvrtý, když má z 13 zápasů 22 body.

Baník v domácích utkáních radost fanouškům nedělá. Na jaře pokračuje podzimní mizérie ve vítkovické aréně. Baník na domácím stadionu prohrál s Plzní, remizoval s Bohemians a prohrál s Olomoucí. Naopak zvítězil v Mladé Boleslavi, Zlíně i Pardubicích. Venku selhal jen v prvním zápase v Českých Budějovicích.

Baníku se hraje lépe na brejky do otevřené obrany. Tak je na tom ostatně většina ligových týmů. Je to vždy snazší než „otevírat zaparkovaný autobus“. V případě Baníku je však rozdíl ve výsledcích doma a venku opravdu extrémní. Do určité míry je to také dané topologií hráčů, kterými současný kádr Pavla Hapala disponuje.

Trenéra Hapala zatím vždy po domácím „průšvihu“ zachránila venkovní výhra. A tak dosud odvolán nebyl. Nestalo se tak ani nyní před ligovou pauzou. Baník vyhrál v Pardubicích, byť se o jednogólovou výhru strachoval proti soupeři, který končil zápas po dvou vyloučeních s devíti hráči.

Samotné páté místo v průběžné tabulce, s možností hrát o čtvrté, asi není zase tak špatným výsledkem. Horší je obraz hry, který Baník zejména v domácích utkáních předvádí. A také jistá bezradnost trenéra Hapala. S ním byla po odvolaní Pavla Vrby spojená velká očekávání. Nechci Pavla Hapala zatracovat, avšak dnes už je zřejmé, že potřebnou energii a vizi nepřinesl. Na týmu stále není zřejmý nějaký jasný rukopis, co s ním chce trenér hrát. Hapal občas působí bezradně. Nereaguje jako kouč vhodným střídáním na vývoj utkání. Jeho mediální vyjádření po utkáních jsou někdy také hodně podivná.

V současné situaci už asi Pavel Hapal sezonu v Baníku „dojede“. Aby tomu bylo jinak, musel by přijít nějaký výsledkový kolaps, který by donutil vedení Hapala odvolat. To se však nejspíš nestane. Zároveň je však nepravděpodobné, že by v nové sezoně Hapal jako kouč Baníku pokračoval. Lidé kolem Baníku zřejmě už delší dobu cítí, že s Hapalem k nějakému většímu progresu prostě nedojde. Proto se už delší dobu hovoří o tom, že se bude opět „přepřahat“.

Volných trenérů s profi licencí je mnoho. Reálně však připadají nyní v úvahu asi jen dvě jména. Martin Svědík, který už v Baníku jednou působil. V éře před Václavem Brabcem. Přestože byl úspěšný, byl tehdy překvapivě odvolán. Svědík už je ve Slovácku dlouho. Dosáhl s tímto klubem (na jeho poměry) velkých úspěchů. Klub má ale své limity. Finanční a tím i personální a sportovní.

Martin Svědík potřebuje už změnu. Novou výzvu. Baník by jí mohl být. Svědík je navíc trenérem, který by to mohl umět dát v Baníku dohromady. O Svědíkovi se ale už delší dobu mluví v souvislosti s Viktorií Plzeň. Tam už měl jít vloni v létě, ale protože nebyla situace kolem nových majitelů vyjasněna, jeho příchod byl odložen. Trenérem se tak stal „dočasně“ Miroslav Koubek.

Očekávalo se, že Koubek bude jen „převozníkem“, který předá po jedné sezoně „veslo“ Svědíkovi, ale Koubkovi se ve Viktorii až nečekaně daří. V lize sice ztrácí na Slavii a Spartu, zároveň má však třetí místo jisté s velmi luxusním náskokem. Navíc se mu podařilo dovést Viktorii do čtvrtfinále Konferenční ligy, kde ji čeká Barákova Fiorentina. A to je velký úspěch, který přináší klubu prestiž i nemalé finance.

K tomu se Koubkovi daří za chodu přebudovávat tým. Začlenil do základní sestavy mladé hráče Hranáče, Šulce, Dweha, Souarého či Červa. Uvidíme, jak celá sezona pro Viktorii ještě ve finále dopadne. Dnešním pohledem by bylo asi dost obtížné pro Adolfa Šádka neprodloužit Koubkovi smlouvu pro příští sezonu. A ten zatím ani v 72 letech nevypadá na to, že by to chtěl po sezoně sám „zabalit“. V Plzni ožil a poslední úspěchy si evidentně užívá. Pokud Koubek v Plzni zůstane, může být Svědík volný (třeba) pro Baník.

Je tu však ještě druhý kandidát. Bývalý reprezentant a současný kouč Pardubic, ambiciózní Radoslav Kováč, který si v Pardubicích získal respekt. I s velmi omezenými možnostmi se snaží dát týmu opakovaně nějakou tvář, aktivní, kombinační styl hry. V minulé sezoně díky němu v Pardubicích fotbalově vyrostli někteří hráči, jako Hranáč či Vlček, kteří jsou dnes v Plzni či Slavii a reprezentaci.

Předpokládá se, že Radoslav Kováč v Pardubicích po sezoně skončí. Ostatně schylovalo se k tomu už v zimě. Určitě by chtěl poskočit do klubu, kde se nehraje jen o záchranu, a kde se nestaví před každou sezonou nová sestava z hráčů, kteří přicházejí převážně na hostování. Mluvilo se o zájmu Liberce s novým majitelem Ondřejem Kaniou, který by měl klub převzít. Manažerem, zodpovědným za sportovní stránku, by měl být Jan Nezmar. Dny Luboše Kozla jsou asi po vypadnutí z MOL Cupu v Liberci už sečteny. Není to Kaniův a Nezmarův muž.

Zároveň se také mluví o možném zájmu Viktorie Plzeň o služby Radoslava Kováče. Osobně to považuji za nepravděpodobné. Pokud Koubek nebude pokračovat, jako pravděpodobnější varianta pro Viktorii se jeví zkušenější Martin Svědík, kterého už má Adolf Šádek delší dobu vyhlídnutého. Radoslav Kováč se bude spíše rozhodovat mezi Libercem a Ostravou. Liberecké prostředí dobře zná. Působil tam jako hráč. Údajně už se měl také sejít s baníkovským vedením a jednat o možném angažmá pro příští sezonu.

Ať už to dopadne jakkoliv, Svědík i Kováč by měli být schopni do Baníku přinést to, co Hapalovi pohledem z venku chybí. Novou energii, pevnou ruku, rozhodování, koučování, jasnou vizi, co s týmem chci hrát. Příští sezona ukáže, jestli baníkovské trenérské tápání posledních let už skončí a konečně najde na trenérský post toho pravého.

Ale také to všechno může skončit jinak. Možností je víc. Když Koubek v Plzni zůstane, Baník se domluví s Kováčem, může se nakonec Svědík objevit třeba v Liberci. Uvidíme, jak tahle trenérská rošáda nakonec dopadne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz