Hlavní obsah
Sport

Zaparkujeme autobus? Česko čeká v prvním utkání jeden z favoritů Eura, hvězdný tým Portugalska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Českou reprezentaci čeká hned v prvním utkání skupiny jeden z favoritů mistrovství, tým Portugalska, který má na soupisce řadu velkých hvězd. Jak k tomuto utkání přistoupí český tým? Jakou taktiku mu naordinuje kouč Ivan Hašek?

Článek

Anglie, Francie, Německo, Portugalsko a Španělsko mají jednociferný kurz na vítězství, právě mezi nimi lze hledat největší aspiranty na evropské zlato. Do dalšího sledu lze zařadit Itálii, Nizozemsko a Belgii. V třetí kategorii jsou Dánsko a Chorvatsko, které je mnohými opět považováno za možného „černého“ koně mistrovství. Český tým nepatří mezi vyslovené outsidery, jako třeba Gruzie či Albánie, ale také se s ním moc nepočítá. Postup do semifinále, či snad dokonce finále, by se rovnal naprosté senzaci.

„Favorit na papíře ještě nemusí znamenat vítěz,“ řekl před začátkem úvodního utkání Německo - Skotsko televizní komentátor Jaromír Bosák. Faktem je, že před prvním utkáním české reprezentace jsou karty rozdány jednoznačně. Portugalsko je jeho jasným favoritem. Je také favoritem skupiny F a jedním z pěti hlavních favoritů celého evropského šampionátu. Portugalská soupiska disponuje řadou hvězd evropského i světového fotbalu. Má v týmu fotbalisty, kteří hrají na nejprestižnějších klubových adresách.

Kromě legendárního, 39letého Cristiana Ronalda, jednoho z nejlepších hráčů světové fotbalové historie, který už evropský klubový fotbal opustil, na soupisce nalezneme kupříkladu obránce Dioga Dalota z Machesteru United, Rúbena Diase z Manchesteru City, záložníky Bruna Fernandese z Manchesteru United a Bernarda Silvu z Manchesteru City a útočníky Rafaela Leãa z AC Milán, João Félixe z Barcelony či Diogo Jotu z FC Liverpool.

V týmu je pořád také už 41 letý veterán, stoper Pepe z Porta, nejstarší hráč týmu, který má za sebou po boku Cristiana Ronalda také deset let v Realu Madrid, s kterým vyhrál, co se vyhrát dalo. Na soupisce je i druhý hráč ze saudskoarabského klubu, 27 letý Ruben Neves z Al Hilal. Také u něj, stejně jako v případě Ronalda, se nabízí otázka, jak se ten rok bez kvalitní evropské klubové soutěže projevil na jeho výkonnosti.

Pro srovnání: dle známého fotbalového portálu je „papírově“ nejvýše hodnoceným hráčem českého výběru kapitán Tomáš Souček, jehož tržní hodnota je zhruba 30 mil. eur, druhý je Patrik Schick s 22 miliony eur. Pak už jdou ale ceny výrazně dolů.

To Portugalci mají několik fotbalistů, kteří jsou aktuálně ceněni opravdu velmi vysoko. Například Bruno FernandesBernardo Silva shodně 70 mil. eur, Ruben Dias 80 mil. eur a Rafael Leão dokonce 90 mil. eur.

Také tržní cena většiny ostatních hráčů portugalského kádru se pohybuje v desítkách milionů eur. Jistě, jsou to „jen“ čísla. Nakonec vždy „ukázaná na hřišti platí“, ale jisté je, že o něčem tyto údaje svědčí. Portugalský výběr má vynikající hráče a bude záležet hlavně na tom, zda se z nich podaří vytvořit na turnaji TÝM.

Pojďme se podívat, jak vypadá soupiska týmu Portugalska. Stojí za to si ji podrobně pročíst. Člověk si pak více uvědomí, jaké hráče, z jakých klubů, má portugalský trenér k dispozici. Proti jaké síle budou čeští hráči v úterý v Lipsku stát.

Brankáři:

Diogo Costa (Porto), José Sá (Wolverhampton), Rui Patrício (AS Řím)

Obránci:

António Silva (Benfica), Danilo Pereira (Paris Saint-Germain), Diogo Dalot (Manchester United), Gonçalo Inácio (Sporting CP), João Cancelo (Barcelona), Nélson Semedo (Wolverhampton), Nuno Mendes (Paris Saint-Germain), Pepe (Porto), Rúben Dias (Manchester City)

Záložníci:

Bruno Fernandes (Manchester United), João Neves (Benfica), Joao Palhinha (Fulham), Matheus Nunes (Manchester City), Rúben Neves (Al-Hilal), Vitinha (Paris Saint-Germain), Bernardo Silva (Manchester City).

Útočníci:

Cristiano Ronaldo (Al-Nassr) Diogo Jota (Liverpool), Francisco Conceicao (FC Porto), Goncalo Ramos (Paris Saint-Germain), João Félix (Barcelona), Pedro Neto (Wolverhampton), Rafael Leão (AC Milán).

Ofenzivní síla Portugalců je obrovská. Český tým tomu bude muset přizpůsobit sestavu a styl hry. Kreativní hráči typu Barák či Ševčík v takovém utkání asi moc prostoru nedostanou. Možná si je trenér schová na další zápasy. Stejně tak se dá očekávat, že Patrik Schick se do hry na hrotu útoku příliš nezapojí. Je proto otázkou, zda i v jeho případě není lepší ho pošetřit na zápasy, v kterých půjde z pohledu českého týmu o všechno.

Zápas s Portugalskem bude na české straně především pro „běžce“ a „psy obranáře“. Český kouč má zřejmě pouze dvě možnosti. Zvolit pasivní obranu, které televizní experti říkají „v hlubokém bloku“. My poučení laici ji nazýváme „Zaparkovaný autobus“. Pamětníci budou znát také starý termín z federálních československých časů „Prešovský beton“.

Pak je tu druhá možnost. Modernější, odvážnější. Hrát sice defenzívně, ale velmi aktivně. S celohřišťovou obranou. Vysokým napadáním soupeře už v rozehrávce, které vede k tomu, že favoritovi nedáte vydechnout a snažíte se těžit z jeho překvapení a chyb. S takovou hrou slavila úspěchy v Evropě před lety pražská Slavia za časů Součka, Coufala a spol. Soupeře se snažila „uběhat“. Je to ale velmi náročný styl hry na fyzickou kondici a souhru celého týmu. Nesmí v něm nikdo vypadnout, propadnout. Něco vypustit. Takový styl hry by asi nebyl příliš třeba pro Schicka či Baráka, kteří jsou „lechtivější“ na běhání.

Oba defenzivní styly mohou vést k úspěchu, ale také k průšvihu. Záleží, jak je tým zvládne, jak k utkání přistoupí favorit, a také, jaké má tým štěstí. Zda přežije šance favorizovaného soupeře, které přese všechno nejspíš přijdou.

Kouč českého týmu Ivan Hašek určitě bude čerpat poznatky z utkání portugalské reprezentace v posledním období. V tom úplně posledním zápase, v generálce na mistrovství prohrálo Portugalsko: bez odpočívajícího Ronalda, v domácím prostředí s Chorvaty 1:2. Ti zaskočili domácí mužstvo velmi aktivní hrou a odhalili chyby v defenzivě. Chorvaté nám svým způsobem dali návod, jak na to. Na druhou stranu, byl to pouze přípravný zápas a chorvatský výběr disponuje také jinými hráči než ten český.

Nám fanouškům by se určitě více líbil „styl Slavia ze slavných časů“, tedy aktivní celohřišťová obrana se snahou využít každou chybu Portugalců na české brejky a ohrožení jejich branky. V minulosti jsme proti Portugalcům však slavili úspěch s hrou ve velmi hlubokém bloku. Na Euru 1996 byli také velkým favoritem, ale český tým to ubránil a Karel Poborský z ojedinělé akce v 53. minutě vsítil fantastickým lobem jedinou branku utkání.

Poborský tímto gólem vstoupil do fotbalové historie. Také díky němu ho Alex Fergusson tehdy koupil do Manchesteru United. Národní tým se s velmi defenzivním pojetím probojoval až do finále turnaje, kde padl až v prodloužení s Německem. Nebyla to tehdy pro oko diváka z české strany žádná velká krása, ale na to se už historie neptá.

Samozřejmě by bylo ideální hrát koukatelný ofenzivní fotbal, jako třeba na Euru 2004, kdy jsme měli výjimečný tým, opravdu ofenzivně naladěný, složený z hráčů, z nichž většina hrála v TOP ligách a špičkových evropských klubech.

Patřili mezi ně Tomáš Rosický, tehdy ještě z Borussie Dortmund, později v Arsenalu, Petr Čech, který zrovna přestupoval ze Stade Rennes do Chelsea, Zdeněk Grygera z Ajaxu Amsterdam, Tomáš Ujfaluši tehdy z Hamburger SV, později Fiorentina či Atletico Madrid, Marek Jankulovski, tehdy ještě z Udinese, později v AC Milan, Tomáš Galásek z Ajaxu Amsterdam, Vladimír Šmicer z Liverpoolu, Pavel Nedvěd z Juventusu, Jan Koller z Borussie Dortmund nebo Milan Baroš z Liverpoolu.

Nelze zapomenout ani na Karla Poborského, který už byl tehdy sice zpět v Česku, ve Spartě, ale měl za sebou štace v Manchesteru United, Benfice Lisabon a Laziu Řím. Co jméno, to už dnes legenda české fotbalové historie. Bohužel to tehdy na evropský titul nevyšlo.

Na Euru před dvaceti lety zastavili výborný český tým v semifinále Řekové s „betonem“, který jim naordinoval známý německý trenér Otto Rehhagel. Mimochodem řeckou reprezentaci vedl devět let. Kromě toho byl úspěšný také v Bundeslize. Hlavně ve Werderu Brémy. Vedl ale také Kaiserslautern s Miroslavem KadlecemPavlem Kukou. Zpět ale k Euru 2004. Řekové nás náhodným gólem v prodloužení porazili, i když jinak celé utkání prakticky jen bránili. Takový je bohužel někdy fotbalový život.

Takový hvězdný tým dnes nemáme. To je realita. S Portugalskem si to „na férovku“ v otevřeném souboji rozdat nemůžeme. To by také mohlo skončit naprostým debaklem. Mohlo by to mít i dopad na výsledek celé skupiny. Počítat se může na jejím konci nejen každý bod, ale také každý gól. Roli může hrát i celkové skóre.

Proto se asi dá čekat, že Ivan Hašek zvolí spíše opatrnější způsob naší defenzivní hry. Hodně bude samozřejmě záležet na tom, jak k utkáni přistoupí sami Portugalci. Jestli „do toho budou šlapat“ či bude jejich přístup poněkud vlažnější. Naštěstí to nejsou Němci či Angličani, kteří se snaží o další a další góly. Jižní národy, mezi něž lze zařadit Portugalce, se častěji spíše spokojí s malým vedením a utkání jen dohrávají.

Favorit ještě nemusí znamenat vítěz
Jaromír Bosák

Otázkou je současná výkonnost Cristiana Ronalda. Má svůj věk, nepůsobí už v klubovém fotbalu v Evropě, nehraje tedy, jako dříve, po celou sezonu těžká utkání evropské Ligy mistrů. Mladší a rychlejší už nebude. Je to ale profesionál. Na Euro nejede na výlet. Dovede se určitě jako vždy kvalitně připravit. Nebude jistě běhat v 39 letech po hřišti nahoru-dolů, neudělá nejspíš dvacet „zbytečných“ sprintů, ale je schopen si počkat „za bukem“ na vhodný okamžik a zápas rozhodnout.

Český tým potřebuje zápas s Portugalci důstojně přežít. Odejít z něj se ctí a slušným pocitem. S naším vítězstvím se nepočítá. Z tohoto pohledu nemáme co ztratit. Hráči mohou jít do zápasu s čistou hlavou. Potřebujeme však, aby dopadl bez velkého výsledkového šrámu. Bez „ztrát na životech“, tedy bez vyloučených hráčů. Když prohrát, tak po poctivém výkonu a malým rozdílem. Ideální by bylo samozřejmě uhrát bod. Prohra vysokým rozdílem je, jak už bylo řečeno, nepříznivá pro celkovou situaci ve skupině. Hraje se také o psychickou pohodu do dalšího zápasu. Vysoká prohra by vzbudila negativní reakci české veřejnosti a přinesla špatnou atmosféru a velký tlak na tým před druhým utkáním, které sehraje 22. června s Gruzií. A v tom už půjde opravdu o všechno. Ať už dopadne souboj s Portugalskem jakkoliv.

S Gruzií by to mělo být úplně jiné utkání. Český tým ho musí vyhrát, chce-li pomýšlet na postup ze skupiny. Vytvořit si dobrou pozici do třetího duelu s Tureckem. Proti Gruzii se budeme muset tlačit do ofenzivy. Český tým bude možná muset překonávat hluboký obranný blok soupeře. Tvořit do zahuštěné obrany. Dobývat ji. Dá se očekávat, že i česká sestava bude trochu jiná než s Portugalci. Trenér ve zbývajících duelech ve skupině více využije jiné typy hráčů. Ofenzivnější, kreativnější, gólovější.

Z každé skupiny postupují dva nejlepší týmy. Z mužstev, která se umístí na třetím místě, se sestaví tabulka třetích týmů. Z ní pak do play-off postoupí ještě další čtyři nejlepší celky. Pokud Portugalci dostojí úloze favorita skupiny F, hraje Česko s Gruzií a Tureckem o druhé postupové místo. Ale také možná i o třetí. Každý bod a každý gól se proto počítá.

Nejdříve nás ale čekají Portugalci. Znovu se vrátím k tomu, co řekl Jaromír Bosák před úvodním duelem mistrovství. Favorit ještě nemusí znamenat vítěz. V duelu Německo - Skotsko se papírové předpoklady jednoznačně naplnily. Němci nikoho nenechali na pochybách. Šlápli do toho od první minuty. A nepřestali do konce. Výsledek 5:1 hovoří za vše.

Český tým se bude v úterý snažit, aby tomu tak v zápase s Portugalskem nebylo. Doufejme, že to vyjde. Bylo by fajn, kdyby předvedl také aspoň trochu aktivní a atraktivní hru. Ale upřímně, vzhledem k situaci bych se spokojil i s dobře „zaparkovaným autobusem“, z kterého by vyskočil nějaký následovník Karla Poborského, který by dokázal utkání rozhodnout. Tak jako kdysi on.

Další zdroj: Statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz