Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život Johna Travolty provázejí úspěchy i tragédie. V těchto dnech slaví sedmdesátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pro pamětníky John Travolta pořád zůstává především mladým Tony Manerem z „Horečky sobotní noci“ a Danny Zukem ze slavné „Pomády“, ve které zazářil s Olivií Newton-John.

Článek

John Joseph Travolta se narodil 18. února 1954 v Englewoodu v New Jersey jako nejmladší ze šesti dětí do rodiny bývalého poloprofesionálního hráče fotbalu Salvatora Travolty a jeho manželky Helen Cecilie, rozené Burke, učitelky herectví. Otec byl italského původu. Jeho předci pocházeli z Palerma na Sicílii. Matka měla irské předky.

Proslavil se zejména rolemi ve filmech „Pomáda“ a „Horečka sobotní noci“, za které byl také nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.

Po velké slávě a úspěchu však následovala profesní i osobní krize a v této krizi Travolta dokonce odmítl role ve filmech „Americký gigolo“ a „Důstojník a gentleman“, které se staly filmovými hity. Chopil se jich Richard Gere. Travoltova kariéra ožila rolí Vincenta Vegy ve filmu Quentina Tarantina „Pulp Fiction“, za kterou byl Travolta slavnému režisérovi nesmírně vděčný.

„Lidé, kteří se o tu roli zajímali, byli mnohem zajímavější než já. Ale Quentin dal všanc svou kariéru a odmítl natočit film beze mě,“ prozradil jednou herec. Za roli ve filmu Pulp Fiction byl Travolta opět nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon, ale ten mu také unikl. Na rozdíl od Zlatého glóbu, který získal v kategorii nejlepší herec za roli ve filmu „Chyťte ho!“.

Travoltův život byl poznamenán velkými tragédiemi. Jednou z nich je smrt jeho syna Jetta. Jett Travolta zemřel v roce 2009 ve věku 16 let. Mladý muž trpěl Kawasakiho chorobou, systémovou vaskulitidou, která postihuje koronární tepny a vede k aneuryzmatu. Potýkal se s neurologickými výbuchy spojenými s autismem a během pobytu v koupelně uklouzl a udeřil se hlavou o podlahu. Do místní nemocnice se dostal příliš pozdě a už ho nezachránili. „Ztráta dítěte je noční můrou každého rodiče, je to ta nejhorší věc, která se mi kdy stala,“ přiznal později herec.

Od roku 1991 byl ženatý s Kelly Prestonovou. Další bolestnou ránu do jeho života mu přinesla situace před necelými čtyřmi lety. Po těžké nemoci zemřela v 57 letech na rakovinu prsu jeho milovaná manželka Kelly, se kterou má další dvě děti: třiadvacetiletou dceru Ellen a třináctiletého syna Benjamina. Milostný příběh Johna Travolty a jeho zesnulé manželky Kelly Prestonové je jedním z nejkrásnějších, ale také nejsmutnějších v hollywoodské továrně na sny. John a Kelly se potkali při natáčení komedie „Experti“ v roce 1988. Oba byli už hvězdami. Vzali se v luxusním hotelu de Crillon v Paříži a po návratu z města lásky uspořádali svatební oslavu pro přátele v Daytona Beach na Floridě. Byli spolu v manželství skoro třicet let. Na Hollywood výjimečné.

Za zmínku stojí, že John Travolta byl v roce 2013 také čestným hostem 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Od roku 1975 se hlásí ke scientologické církvi, o které tvrdí, že mu její podpora v těžkých dobách, kdy se vyrovnával se životními tragédiemi, velmi pomohla.

Johny Travolta v těchto dnech slaví sedmdesátku. Soudě podle energie, která ho zatím neopouští, by málokdo řekl, že slavný herec vstoupil do osmé dekády svého života, který se vyznačoval velkými filmovými úspěchy, ale bohužel i osobními tragédiemi.

John Travolta točit nepřestal. Bylo už oznámeno, že si zahraje ve filmu, který vypráví příběh atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v roce 1963. Očekává se, že v hlavních rolích se objeví Al Pacino a Viggo Mortensen, ale kdy začne natáčení, zatím není známo.

Pro nás pamětníky, kteří jsme „na něm vyrostli“, však zůstává mladým Tony Manerem z „Horečky sobotní noci“, filmu, který odstartoval jeho hvězdnou kariéru. A především pak Danny Zukem ze slavné „Pomády“. V tomto filmovém muzikálu zazářil v roce 1978 po boku Olivie Newton-John. Film s rozpočtem 6 milionů dolarů vydělal na tu dobu neuvěřitelných 395 milionů dolarů.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz