Hlavní obsah
Sport

Změny v nominaci ukazují, že trenér Hašek neví kudy kam a žádnou koncepci ani filozofii nemá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Reprezentační kouč fotbalistů čelí nepříjemnostem. Ze srazu se mu po víkendových ligových utkání omluvili původně nominovaní Matěj Ryneš, Jaroslav Zelený a David Zima. Jak to kouč „originálně“ vyřešil? Lze v jeho počínání hledat logiku?

Článek

Ivan Hašek donominoval místo výše jmenovaných omluvených fotbalistů náhradníky, kapitána Slavie Jana Bořila, plzeňského Milana Havla, Robina Hranáče z bundesligového Hoffenheimu a dalšího slávistu Ondřeje Zmrzlého.

Dává to smysl?

U kapitána Slavie překvapivě ano. Jan Bořil je v 33 letech po těžkém a dlouhodobém zranění kolene, kdy to už vypadalo na konec kariéry. V minulé sezoně naskakoval v „A“ týmu Slavie jen sporadicky a byl více dalším asistentem trenéra. Asi málokdo by si tipnul, že se dostane ještě někdy do české reprezentace. Z pohledu současnosti je ale zpět zcela oprávněně. Bořil má formu, je na tom fyzicky dobře, hraje poslední týdny výborně a až na výjimky „nesleze ze hřiště“.

Splňuje požadavek, že reprezentant by měl ve svém klubu pravidelně nastupovat a být osobností. Je také přirozeným hecířem, lídrem týmu. Nominaci si zaslouží. Když se na to zdravotně cítí, není důvod, aby nejel. Navíc může hrát levého stopera i levého wing beka, a to je post, kde má reprezentace dlouhodobě slabinu.

Oprávněnost nominace plzeňského Milana Havla už tak jednoznačná není. Pravidelně v klubu nehraje. Naposledy o víkendu 19 minut proti Pardubicím. S Ludogorcem Razgrad byl ve čtvrtek v Evropské lize pouze na střídačce. Stejně tak předtím v lize s Mladou Boleslaví.

Ještě hůře je na tom Robin Hranáč. Ten byl sice v posledním roce stabilním členem reprezentace, ale po letním přestupu do Hoffenheimu odehrál jen dvakrát nepovedených 45 minut. Jinak seděl na střídačce a poslední čtyři utkání dokonce pouze na tribuně.

Hranáč je talentovaný stoper, má za sebou skvělou minulou sezonu v Plzni, ale momentálně si prochází velkou krizí. V klubu ztratil důvěru trenéra, dokonce není ani k zápasům nominován. Takový hráč nemůže být v pohodě. Těžko od něj můžeme očekávat, že v tomto rozpoložení bude sebevědomým reprezentantem. Nominován měl být místo něj jiný fotbalista.

Ondřej Zmrzlý je ve Slavii pouze náhradníkem. Byl dlouho zraněný. Po návratu jen střídá na pár minut. Na jeho postu levého wing beka ve slávistické sestavě dominuje Malick Diouf. Ondřej Zmrzlý odehrál celé utkání jen v Evropské lize s Ajaxem, kdy trenér šetřil opory na derby. V úvodu byl značně nervózní a „vyrobil“ penaltu.

Také v jeho povolání do české reprezentace nevidím logiku. Je to jistě fotbalista s potenciálem, ale momentálně bez pravidelné zápasové praxe. Zápas s Ajaxem ukázal, že mu chybí jistota a sebevědomí, i když se velmi snažil chybu napravit. I v jeho případě měl dle mého názoru dostat přednost někdo z pravidelně hrajících fotbalistů.

V počínání Ivana Haška je těžké hledat logiku, systém a jakoukoliv vizi. Když kouč zveřejnil nominaci, byl chválen za fakt, že si vzal kritiku k srdci a tentokrát nominoval vesměs hráče, kteří ve svých klubech pravidelně nastupují. Jiné, kteří hrají málo či nehrají vůbec, správně vynechal. Dodatečným povoláním Zmrzlého, Havla a zejména Hranáče nás však trenér dokonale vyvedl z omylu. Kdo se však má v jeho počínání vyznat?

Další zdroj: statistiky Livesport

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz