Hlavní obsah

Demokratické volby u nás jsou tajné ?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Volby do zastupitelských úřadů u nás nejsou tajné, ale jsou s tajným hlasováním.

Článek

Mnozí naši čelní političtí představitelé , ale i novináři, často v souvislost s volbami do zastupitelských úřadů ve běžně vyjadřují tak, že se jedná o tajné volby.

Ústavními a základními zásadami svobodných demokratických voleb je volební právo všeobecné, přímé , rovné s tajným hlasováním.

Tajnými volbami by byly volby, o kterých by věděl pouze nějaký okruh voličů a před ostatními by volby byly utajeny. Nejednalo by se potom o volby svobodné a demokratické.

Pokud u nás hovoříme o svobodných demokratických volbách , tak se jedná o volby veřejné , jejichž termín , způsob a místo konání je předem všem voličům známo.

Vlastní hlasování je pak tajné, to znamená, že jsou učiněna taková opatření, aby nikdo jiný než volič sám nevěděl, jak hlasoval.

Volby do zastupitelských úřadů u nás tedy nejsou tajné, ale jsou to svobodné demokratické, t.j. všeobecné, přímé , rovné volby s tajným hlasováním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz