Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hamižnost a tržní ekonomika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zákon pro určování ceny: „Urvat, co se dá, a co se dá, to se z pekla nevydá“.

Článek

Nic není nastálo a vše má svoje východisko.

V současných ekonomických problémech jde nejen o  rozpoznání jejich příčin, ale i směr a metody, jakými cestami se bude ekonomika dále ubírat, a  jak to bude bolestivé pro občany, kteří již nyní žijí „z ruky do huby“.

Každý následek má svoji příčinu.

Pokud se týká ekonomických problémů, nelze jejich příčinu spatřovat pouze v objektivních podmínkách jako je covid, či podpora válčící Ukrajiny.

Vedle četných medializovaných statistik však žádná z nich nevyjadřuje podíl lidské hamižnosti na současné ekonomické situaci, která domnívám se nebude zanedbatelná a ne-li dokonce dominantní.

Jestliže premiér této země v nedávné době projevil optimismus s tím, že začínají klesat ceny potravin, mohl tak učinit toliko na základě jemu podaných zavádějících informací v jeho životní „bublině“ v níž se nachází, když sám a ani nikdo z jeho blízkého okolí z ní nevychází, na nákupy nechodí.

Kdo chodí nakupovat ví o tom, že od onoho prohlášení právě naopak se ceny nadále zvyšují.

Dá se tedy hovořit aktuálně o tržních cenách, které určuje trh podle nabídky a poptávky, anebo to jsou ceny „nastavené“ lidskou hamižností, které se zvyšují, dokud to jde, i když to z hlediska „podnikatele“ není již otázka existenční ?

V obchodu s pohonnými hmotami se jeví, že tam je zdravý trh funkční , neboť tam se ceny „pohybují“.

Ostatní ceny potravin, spotřebního zboží a služeb, přesto, že jejich zvýšení bylo odůvodňováno především zvýšením cen pohonných hmot, po jejich aktuálně podstatném snížení však ke snížení ostatních cen nedošlo a zřejmě ani nedoje.

Není již tržním pravidlem, ale novým dominantním pravidlem u tvorby cen je: „Urvat, co se dá, a co se dá, to se z pekla nevydá“.

Východisko z ekonomických problémů spočívá pouze v tom, vypořádat se s „nenažranci“, kteří se řídí zákonem nenasytných „s jídlem roste chuť“a pro to jsou schopni udělat úplně všechno.

Vrátit se k poctivému tržnímu hospodářství však logicky nemohou garantovat ti, kteří patří do uvedené skupiny „nenažranců“ a  jen proto se různými cestami a metodami dostali tam, kde jsou, což pouze jejich voliči nerozpoznali.

Je to odplata ze projevenou důvěru.

Politika se stala velkým a nejvýhodnějším bezpracným byznysem ze všech lidských činností , a proto se do ní hrnou ti, kteří ve svých civilních ( nepolitických) profesích neuspěli, anebo souběžnými příjmy vedle nadstandartních příjmů ze státního rozpočtu na úkor svých voličů si nechali “ předplatit “ i vysoké důchody, na které by ze zatajených zisků z “ podnikání" nedosáhli.

Jednou z výjimek je miliardář Babiš, kterému byl starobní důchod přiznán pouze z “ podnikání “ toliko ve výši mírně nadprůměrné, protože v rozhodném období ještě nebyl příjemcem příjmů ze státního rozpočtu jako „politik“.

Evidentní krácení daně z podnikání miliardáře však doposud nikoho netrápí.

V dnešní demoralizované společnosti tedy bude třeba prstíkem hrabat, aby se našel někdo , kdo dá přes prsty hamounům.

Jen tak se dá vrátit na správnou cestu zdravého tržního hospodářství a prosperující ekonomiky.

Jinak setrváme na aktuálním principu prvobytně pospolné společnosti přerozdělováním existujícících hodnot, ale pouze ve prospěch těch, kteří práci jen předstírají a těch je po hříchu stále více a více.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz